یائسگی چیست؟
یائسگی بخشی طبیعی از روند پیری است و مرحله اول آن که پیش از یائسگی است، به توانایی زن برای تولید مثل تأثیر می گذارد. پیش از یائسگی معمولا از اوایل تا اواسط دهه 40 شروع می شود و می تواند از سه تا پنج سال طول بکشد.
هنگامی دوران یائسگی محسوب می شود که 12 ماه از قاعدگی او گذشته باشد و میانگین سن شروع یائسگی در ایالات متحده 51 سال است.
قبل از یائسگی و دوران یائسگی، توسط هورمون هایی که نوسان می کنند و کاهش می یابند تحریک می شود و بسیاری از قسمت های بدن با کاهش سطح هورمونی تحت تأثیر قرار می گیرند. این شامل:
- سیستم تناسلی
- دستگاه واژن
- سیستم ادراری
- سیستم عصبی
- قلب
- مغز
- استخوان ها
- پوست
یکی از علائم رایج که اغلب با تغییرات هورمونی همراه است، درد است.
تغییرات هورمونی:
چرخه قاعدگی شما توسط هورمون لوتئینیزه و هورمون محرک فولیکول تنظیم می شود. این دو هورمون در غده هیپوفیز ساخته می شوند. آنها تخمدان ها را برای تولید استروژن و پروژسترون تحریک می کنند. در دوران پیش از یائسگی و یائسگی، این هورمون ها در نوسان هستند و می توانند علائم دردناک زیر را ایجاد کنند :
-
گرفتگی و حساسیت سینه
تغییرات در پریود شما ممکن است با گرفتگی همراه باشد که دردناک تر و شدیدتر از آنچه که قبلاً به آن عادت داشتید باشد، و همچنین ممکن است در طول قاعدگی، حساسیت سینه ها را افزایش یابد و ممکن است متوجه شوید که جریان قاعدگی شما در برخی ماه ها سبک و در برخی ماه ها دیگر سنگین تر است.
-
سردردهای میگرنی
نوسانات استروژن با سردردهای میگرنی مرتبط است و ممکن است برای اولین بار به میگرن مبتلا شوید یا در حین یائسگی، شدت یا دفعات آن افزایش یابد.
برخی از زنان واکنش معکوس دارند و با ورود به یائسگی شاهد کاهش بروز میگرن هستند. این ممکن است به این دلیل باشد که سطوح بالای استروژن می تواند باعث سردرد شود و کاهش سطح آن می تواند باعث کاهش آن شود.
-
درد مفاصل
یائسگی ممکن است باعث درد مفاصل شود و می تواند زانوها، شانه ها، گردن، آرنج یا دست ها را هم درگیر کند. آسیب های مفصلی قدیمی ممکن است شروع به درد کنند و با گذشت زمان، ممکن است متوجه شوید که درد بیشتری نسبت به قبل در آن نواحی احساس می کنید. به این دلیل که استروژن به کاهش التهاب کمک می کند و با کاهش سطح آن، التهاب ممکن است افزایش یابد و باعث ناراحتی و آرتریت مرتبط با یائسگی شود.
-
فیبرومیالژیا
برای زنانی که فیبرومیالژیا دارند، یائسگی ممکن است باعث شود که حساسیت بیشتری به درد داشته باشند و فیبرومیالژیا یک وضعیت درد مزمن است که اغلب برای اولین بار در زنانی که وارد دوران پیش از یائسگی یا یائسگی می شوند، تشخیص داده می شود.
برخی از علائم یائسگی مانند : درد، خستگی و خشکی واژن با علائم مرتبط با فیبرومیالژیا همپوشانی دارند. به همین دلیل، تعیین اینکه کدام موضوع باعث ایجاد علائم شده است، همیشه آسان نیست.
-
درد هنگام مقاربت
زمانی که در دوران یائسگی هستید، گاهی اوقات درد می تواند همراه با رابطه جنسی باشد.
استروژن:
استروژن، هورمونی که در دوران یائسگی کمبود می یابد و به انعطاف پذیری بافت های واژن کمک می کند. همچنین از تولید رطوبت در واژن پشتیبانی می کند و به راحتی رابطه جنسی کمک می کند. با کاهش سطح استروژن، بافتهای واژن نازکتر میشوند. که می تواند مقاربت را دردناک کند. واژن همچنین کمتر چرب می شود و بیشتر مستعد التهاب، خشکی و پارگی می شود.
و آتروفی واژن نیز ممکن است رخ دهد. که می تواند باعث کوچک شدن و کوتاه شدن واژن شود.
آتروفی واژن اغلب با علائم زیر در دستگاه ادراری همراه است، مانند:
- نشت ادرار
- سوزش در هنگام ادرار
- نیاز فوری به ادرار کردن
تغییرات در سطح هورمون همچنین ممکن است باعث کاهش میل جنسی و کاهش توانایی برای تحریک جنسی شود. که می تواند روان شدن واژن را حتی سخت تر کند.
این تغییرات ممکن است در هر نقطه از دوران پیش از یائسگی یا یائسگی رخ دهد.
برای درد دوران یائسگی با پزشک خود صحبت کنید.
نوع ناراحتی شما ممکن است تعیین کند که چه نوع دکتری را می بینید. ممکن است بخواهید با متخصص زنان خود شروع کنید.
یک راه خوب برای آماده شدن برای قرار ملاقات، نوشتن علائم است. هر چه دقیق تر باشید، بهتر است. به عنوان مثال، آیا سردرد شما یک طرف سرتان است یا تمام آن؟ آیا می توانید تشخیص دهید که دردی که در حین مقاربت احساس می کنید در داخل واژن است یا در فرج شما؟ (فرج شامل لب های داخلی و خارجی واژن، کلیتوریس و منفذ خارجی واژن شما می شود.) هرچه جزئیات بیشتری در مورد درد احساس کنید، پزشک شما برای تجزیه و تحلیل علائم شما و کمک به درمان آنها بهتر مسلح خواهد شد.
پزشک برای تعیین سطح هورمون شما آزمایش خون می دهد. همچنین ممکن است برای کم کاری تیروئید یا کم کاری تیروئید آزمایش شوید. این وضعیت علائم بسیاری مشابه علائم یائسگی دارد.
قبل از یائسگی چیست؟
ممکن است قبل از یائسگی را غروب سال های باروری خود بدانید و زمانی است که بدن شما شروع به گذار به یائسگی می کند و هنگامی است که تولید استروژن کاهش می یابد و دوره های قاعدگی متوقف می شود.
زنان اغلب در دهه 40 خود وارد دوران یائسگی می شوند، اما در برخی از زنان این دوره زودتر یا دیرتر شروع می شود و این انتقال معمولا از چهار تا هشت سال طول می کشد. و گفته می شود تا زمانی که برای 12 ماه متوالی پریود نشده اید، در دوران پیش از یائسگی هستید. سپس، شما در دوران یائسگی هستید.
اگرچه سطح استروژن شما در دوران یائسگی کاهش می یابد، اما در طول یائسگی بالا و پایین می شود و به همین دلیل است که چرخه های قاعدگی شما بسیار نامنظم می شود. و هنگامی که سطح استروژن شما بالا باشد، گرفتگی شکم به همراه علائمی مانند : پریودهای سنگین و حساس شدن سینه ها شایع هستند.
در اینجا نگاهی به آنچه که باید در طول این دوره از زندگی انتظار داشته باشید، آورده شده است :
چه چیزی باعث این تغییرات یائسگی می شود؟
گرفتگی هایی که در دوران پیش از یائسگی احساس می کنید با سطح هورمون شما مرتبط است. پروستاگلاندین ها هورمون هایی هستند که توسط غدد پوشش دهنده رحم ترشح می شوند. این هورمون ها رحم شما را به سمت انقباض در طول قاعدگی هدایت می کنند. و هرچه سطح پروستاگلاندین شما بالاتر باشد، گرفتگی عضلات شما بدتر خواهد بود.
وقتی سطح استروژن شما بالا باشد، پروستاگلاندین بیشتری تولید می کنید. سطح استروژن اغلب در دوران پیش از یائسگی افزایش می یابد.
در این زمان چه کاری می توان انجام داد؟
اگر گرفتگی عضلات شما آنقدر شدید است که شما را آزار می دهد یا زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار می دهد، چند کار وجود دارد که می توانید برای تسکین انجام دهید. در اینجا چند پیشنهاد وجود دارد که می توانید امتحان کنید.
-
تغییر سبک زندگی در دوران یائسگی چیست؟
تغییر رژیم غذایی یک راه آسان برای تسکین دردهای قاعدگی بدون دارو است.
غذاهای سرشار از فیبر مانند : سبزیجات، میوه ها و غلات کامل بخورید. فیبر میزان پروستاگلاندین ها را در بدن شما کاهش می دهد.
اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی، مانند سالمون و ماهی تن، تولید این هورمون ها را در بدن کاهش می دهند.
غذاهایی که سرشار از مواد مغذی هستند، مانند ویتامینهای B-2، B-3، B-6، و E و روی و منیزیم نیز ممکن است تا حدودی درد را تسکین دهند.
همچنین می توانید سعی کنید:
- از مصرف قهوه، چای و نوشابه کافئین دار خودداری کنید. کافئین می تواند دردهای قاعدگی را بدتر کند.
- از الکل دوری کنید که باعث تشدید گرفتگی عضلات نیز می شود.
- مصرف نمک را محدود کنید. خوردن بیش از حد نمک باعث می شود بدن آب بیشتری نگه دارد که باعث نفخ می شود. نفخ می تواند گرفتگی عضلات را بدتر کند.
- هر روز پیاده روی کنید یا ورزش های دیگری انجام دهید. زیرا ورزش گردش خون را بهبود می بخشد و گرفتگی عضلات را کاهش می دهد.
-
درمان های خانگی و طبیعی درد دوران یائسگی چیست؟
یک بررسی معتبر شواهد نشان می دهد که برخی گیاهان دارویی ممکن است به درمان گرفتگی عضلات کمک کنند. این شامل:
- زغال اخته
- زنجبیل
- سنبل الطیب
- آویشن
- سولفات روی (زینک سولفات)
گفته می شود، شواهد بسیار محدود است. مکملها گاهی اوقات میتوانند عوارض جانبی داشته باشند یا با داروهایی که مصرف میکنید تداخل داشته باشند، بنابراین قبل از افزودن آنها به روتین خود، همیشه باید با پزشک خود مشورت کنید.
-
شما همچنین می توانید درمان های خانگی زیرا را برای درد دوران یائسگی امتحان کنید:
یک پد گرمکن یا بطری آب گرم روی شکم خود قرار دهید. تحقیقات نشان می دهد که گرما برای تسکین گرفتگی عضلات موثر است.
شکم خود را ماساژ دهید. فشار ملایم می تواند تا حدودی درد را تسکین دهد.
تکنیک های کاهش استرس مانند : تنفس عمیق، مدیتیشن یا یوگا را تمرین کنید. یک مطالعه نشان داد که درد پریود در زنانی که استرس داشتند دو برابر بیشتر از زنان با استرس کم بود. استرس همچنین می تواند گرفتگی های شما را شدیدتر کند.
دلایل دیگر درد تخمدان در دوران پیش از یائسگی:
تمام دردهای دوران پیش از یائسگی نتیجه گرفتگی های پریود نیست. برخی از شرایط سلامتی نیز می توانند باعث این علائم شوند.
- کیست تخمدان
کیستهای تخمدان کیسههای پر از مایعی هستند که روی تخمدانهای زنان تشکیل میشوند و به طور معمول، کیست ها هیچ مشکلی ایجاد نمی کنند.
اما اگر کیست بزرگ باشد یا پاره شود، می تواند باعث ایجاد موارد زیر شود:
- درد در شکم در کنار کیست شما
- احساس پری در شکم شما
- نفخ
کیست به ندرت باعث گرفتگی می شود و معمولاً درد ناگهانی و تیز دارند.
دلایل تشکیل کیست:
در طول سال های باروری، کیست ها می توانند به دلایل زیر ایجاد شوند:
- بارداری
- اندومتریوز
- سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
- عفونت لگن
پس از قطع قاعدگی، شایع ترین علل کیست عبارتند از:
- تجمع مایع در تخمدان
- رشد غیر سرطانی
- سرطان
سرطان تخمدان:
اگرچه سرطان تخمدان نادر است، اما ممکن است و سرطان تخمدان می تواند در سه نوع سلول مختلف در تخمدان ها شروع شود:
- تومورهای سلول اپیتلیال از سلول های پوشش سطح تخمدان شروع می شوند.
- تومورهای سلول زایا از سلول هایی شروع می شوند که تخمک تولید می کنند.
- تومورهای استرومایی از سلول هایی شروع می شوند که هورمون های استروژن و پروژسترون را تولید می کنند.
خطر ابتلا به سرطان تخمدان با افزایش سن افزایش می یابد. اکثر سرطان های تخمدان پس از یائسگی شروع می شوند.
علائم این سرطان عبارتند از:
- درد در شکم یا لگن شما
- نفخ
- احساس سیری سریع بعد از غذا خوردن
- نیاز فوری به ادرار کردن
- خستگی
- درد هنگام رابطه جنسی
- تغییرات در چرخه قاعدگی شما
بسیاری از شرایط غیرسرطانی دیگر نیز می توانند این علائم را ایجاد کنند. با این حال، اگر علائمی دارید، ایده خوبی است که برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.
مطالب مشابه:
فیبروم رحم بعد از یائسگی
تپش قلب و یائسگی
آزمایش پاپ اسمیر بعد از یائسگی
سرطان ژنیکولوژیک
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی
منابع: healthline, healthline