ناشتایی لازم است، در نمونه گیری ازلوله سرد استفاده شود، از سانتریفیوژ یخچالدار استفاده شود.
هورمون ACTH از هیپوفیز قدامی ترشح می شود و بر روی بخش قشری غده ی فوق کلیوی اثر مثبت دارد. این هورمون باعث افزایش ترشح کورتیزول و آلدوسترون می شود. لذا از آن برای بررسی اختلالات این دو هورمون استفاده می شود. کورتیزول در پاسخ به استرس ترشح می شود و می تواند باعث سرکوب ایمنی شود.
آلدوسترون هم در تنظیم فشار خون نقش دارد و باعث افزایش سدیم و کاهش پتاسیم بدن می شود. ACTH هورمون محرکه ی بخش قشری فوق کلیه است که هورمون های این بخش را افزایش می دهد و از آن به عنوان معیاری برای سنجش کفایت عملکردی غدد مذکور استفاده می شود.
اندازه گیری هورمون آدرنو کورتیکوتروپیک، میزان هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک (ACTH) را در خون برای بررسی مشکلات هیپوفیز و غده آدرنال، اندازه گیری می کند. غده آدرنال هورمونی به نام کورتیزول می سازد که به بدن در کنترل استرس کمک می کند. کورتیزول هورمونی است که برای زندگی فرد ضروری است، به همین دلیل میزان آن در بدن باید تحت کنترل باشد. وقتی میزان کورتیزول بالا می رود، میزان ACTH افت می کند و وقتی میزان کورتیزول پایین می آید، میزان ACTH بالا می رود. میزان هر دو هورمون کورتیزول و ACTH در طول روز متغیر است.
میزان ACTH به طور طبیعی در ابتدای صبح بالاترین مقدار را دارد (بین ساعت ۶ تا ۸ صبح) و در بعد از ظهر کمترین میزان را دارد (بین ساعت ۶ تا ۱۱ شب). میزان ACTH ممکن است بنا به در خواست پزشک در صبح و یا بعد از ظهر اندازه گیری شود. آزمایش اندازه گیری کورتیزول اغلب با آزمایش اندازه گیری ACTH انجام می شود.
آزمایش اندازه گیری ACTH به دلایل زیر انجام می شود:
• وجود مشکل در غده آدرنال و یا غده هیپوفیز
• افزایش میزان ACTH و کاهش میزان کورتیزول (و یا کاهش ACTH و افزایش کورتیزول) می تواند به دلیل وجود مشکل در غده آدرنال باشد. کاهش میزان ACTH و کورتیزول می تواند به دلیل اشکال در غده هیپوفیز باشد.
افزایش میزان هورمون ACTH به دلایل زیر ممکن است اتفاق بیافتد:
• استرس روحی و یا فیزیکی (مثل انجام عمل جراحی اخیر و یا درد شدید)
• بیماری مثل سندرم آدیسون (نارسایی غده آدرنال )، سندرم کوشینگ (وجود تومور در غده هیپوفیز) و یا وجود تومور خارج از هیپوفیز.
کاهش میزان هورمون ACTH به دلایل زیر ممکن است اتفاق بیافتد:
• صدمه دیدن غده هیپوفیز در عمل جراحی، تابش اشعه، سکته مغزی، ضربه به سر و یا وجود تومور.
• افزایش میزان کورتیزول نیز به علت وجود تومور در غده آدرنال (سندرم کوشینگ) اتفاق می افتد.