خودداری از ذوب و انجماد مجدد
تستوسترون که توسط سلول های لیدیگ بیضه ترشح شده، میتواند به یک آندروژن قوی تر به نام دیهیدروتستوسترون (DHT) و یا یک هورمون استروژنیک به نام استرادیول (E2) تبدیل شود. تبدیل شدن به DHT در بافتهای حاوی آنزیم 5– آلفاردوکتاز مثل پوست و پروستات اتفاق میافتد در حالی که تبدیل شدن به E2 در بافتهای حاوی آنزیم آروماتاز یعنی بافت چربی و پستان صورت میگیرد. ترشح تستوسترون عمدتاً وابسته به تحریک سلول های لیدیگ بیضه توسط LH هیپوفیز است که ترشح خود LH هم وابسته به تحریک سلول های گنادوتروفیک هیپوفیز توسط هورمون آزادکننده گنادوتروپین (GnRH) از هیپوتالاموس می باشد.
افزایش سطح سرمی تستوسترون سبب سرکوب سطوح سرمی LH میشود در حالیکه کاهش تستوسترون سرم منجر به افزایش واضح LH سرم خواهد شد.
کاربردهای بالینی و تفسیر آزمایش:
● توتال تستوسترون در مقابل تستوسترون آزاد:
برای اکثر اهداف بالینی، اندازهگیری تستوسترون توتال تمام اطلاعات تشخیصی ضروری را تأمین میکند. اندازهگیری تستوسترون آزاد ندرتاً مورد پیدا میکند ولی ممکن است در بیماران چاقی که گاهی غلظت SHBG آنها پایین است و تستوسترون توتال پایین خوانده میشود، مفید باشد.
● سندرم تخمدان پلیکیستیک :
(PCOS) بیماران مبتلا به این سندرم عدم تخمک گذاری همراه با هیرسوتیسم، آکنه و ریزش موی الگوی مردانه دارند. در اکثر بیماران تستوسترون سرم بالاست.
● هیرسوتیسم زنان:
تشخیص افتراقی هیرسوتیسم در یک زن بزرگسال عبارت است از:
الف- PCOS
ب- هیپرپلازی مادرزادی آدرنال با شروع دیرهنگام (late – onset)
ج- سندرم کوشینگ
د- تومورهای مترشحه هورمون آدرنال یا تخمدان
ه- هیرسوتیسم ایدیوپاتیک که تستوسترون سرم بطور تی پیک طبیعی است.
● هیپوگنادیسم مردان:
این بیماری با عدم کفایت یا نارسایی اولیه بیضه با تستوسترون پایین سرم و افزایش LH و FSH مشخص میگردد.
● سندرم عدم حساسیت به آندروژن:
در جنینی که ژنوتیپ XY 46 دارد، تستوسترون و DHT به رسپتور آندروژن در هسته متصل شده تا واسطه تکامل دستگاه تناسلی داخلی و خارجی گردند. هنگامی که به علت جهش ژنتیکی گیرنده آندروژن در هسته وجود نداشته باشد یا غیرفعال باشد، فردی که ژنوتیپ مردانه داشته دارای فنوتیپ زنانه میشود. یعنی دستگاه تناسلی خارجی زنانه، تکامل پستانها و رفتار زنانه خواهد داشت. این اختلال به صورت تاریخچهای سندرم testicular feminization خوانده میشود ولی امروزه مجدداً سندرم عدم حساسیت به آندروژن نامگذاری شده است.
● سندروم داون و سندرم کلاین فلتر:
تستوسترون میتواند در حداقل محدوده طبیعی یا پایینتر از آن باشد. در مواقعی که حتی تقریباً تستوسترون طبیعی است سطوح LH افزایش یافته است.
● در برداشت دو بیضه (ارکیدکتومی) و سیروز کبدی سطح تستوسترون کاهش می یابد.
● در سندرم Stein-Leventhal سطح تستوسترون بطور خفیف افزایش می یابد.
● سوء استفاده از استروئید آنابولیک در ورزشکارانی که هورمون های آندروژنیک مصرف مینمایند منجر به سرکوب تولید هورمون های آندوژن میشود