جمع آوری نمونه در لوله گامای مشکی
تعیین عفونت مایکوباکتریوم توبرکلوزیس با روش کوانتی فرون طلایی روشی غیر مستقیم برای تشخیص بیماری نهفته و فعال سل محسوب می شود. تست کوانتی فرون (QuntiFERON-TB Gold) و یاQFG، به منظور آزمایش خون برای کمک به تشخیص سل (TB) و انواع نهفته آن (LTB) تهیه شده.
آزمایش براساس تولید INF توسط لنفوسیت های حساس شده به آنتی ژن های مایکوباکتریوم یاپپتید های مشابه (TB7, CFP-6, ESAT-6) آن در خون، پایه ریزی شده که بعد از ۱۶ تا ۲۴ ساعت انکوباسیون قابل اندازه گیری می شود. در افراد آلوده به باسیل سل، سلول های لنفوسیت T در پاسخ به آنتی ژن های مذکور، اینترفرون گاما ترشح میکنند.
این واکنش، در مورد بعضی مایکوباکتریوم های غیر توبرکولوزی نیز اتفاق میفتد.
در افراد با اختلالات سیستم ایمنی ضعیف و یا در کسانی که با BCG واکسینه شده اند، جواب نمیدهد. گرچه میتوان با یک نتیجه مثبت این آزمایش به تشخیص توبرکولوزیس رسید، ولی به انجام سایر ارزیابی های پزشکی نیز اشاره شده. تست کوانتی فرون بانام مترادف IGRA، جایگزین خوبی برای تست جلدی توبرکولین میباشد. تست کوانتی فرون دارای اختصاصیت بیش از 98 درصد و حساسیتی در حدود 80 درصد باشد.
این اختصاصیت بالا در IGRA درمان غیر ضروری در موارد مثبت کاذب و عوارض جانبی ناشی از درمان های ضد سل به خصوص در کسانی که قبلا واکسیناسیون BCG دریافت کرده اند را نیز کاهش میدهد.
مزایای تست IGRA
- تکرار پذیری و اختصاصیت بالا
- گزارش نتیجه آزمایش در اسرع وقت و بدون نیاز به کشت سلولی
- عدم تأئیر پذیری از واکسیانسیون قبلی BCG و عفونت های مایکوباکتریوم های غیر توبرکلوزی
- عدم نیاز به تفسیر و ساده بودن نتیجه آزمایش
- عدم ضرورت محاسبه و دخالت دادن سایر پارامترها نیاز به تنها یک بار مراجعه بیمار
- عدم تأثیرتزایدی (Booster effect) دقت بالای کیت به دلیل داشتن کنترل مثبت و منفی حذف موارد مثبت کاذب و کاهش هزینه های اضافی
- عدم نیاز به عکس از قفسه سینه
- عدم نیاز به انجام آزمایش های تأییدی استفاده از خون محیطی و بدون نیاز به خلط و نمونه های بافتی در موارد سل غیر ریوی حساس تر از تست پوستی میباشد. به طوری که بیش از نیمی از افرادی که تست پوستی منفی دارند با این روش شناسایی میشوند. دارای عملکرد اثبات شده در بیماران تحت درمان با داروهای سرکوب کننده ایمنی هستند.