خودداری از مصرف وارفارین
آزمایش زمان پروترومبین (PT)، آزمایشی است که در آن مدت زمانی را که طول می کشد تا خون لخته شود را اندازه گیری میکند. همچنین آزمایش PT برای بررسی عملکرد داروهای ضد انعقاد انجام می شود. فاکتور های انعقادی خون برای انعقاد خون لازم هستند. پروترومبین یا فاکتور ۲، یکی از فاکتور های انعقادی است که توسط کبد ساخته می شود. ویتامین K برای ساخت پروترومبین و سایر فاکتورهای انعقادی لازم است. آزمایش زمان پروترومبین، آزمایش مسیر خارجی انعقاد است که وجود ۵ فاکتور انعقادی خون را بررسی می کند فاکتور ۱ ، ۲ ، ۵ ، ۷ و۱۰ .
زمان پروترومبین در موارد زیر طولانی می شود: مصرف داروهای ضد انعقاد خون مثل وارفارین، کاهش میزان فاکتور های انعقادی، تغییر در فعالیت هر یک از فاکتور های انعقادی، عدم وجود یکی از فاکتور های انعقادی، افزایش استفاده از فاکتور های ضد انعقاد.
زمان پروترومبین غیر طبیعی اغلب به دلیل بیماری کبدی و یا درمان با داروهای ضد انعقاد خون است. سایر آزمایشات دیگر برای بررسی انعقاد خون، زمان ترومبوپلاستین نسبی (PTT) می باشد، این آزمایش به بررسی مسیر داخلی انعقاد می پردازد که شامل فاکتورهای 12-11-9-10-8-5-2 می شود. PT و PTT اغلب به طور همزمان برای بررسی مشکلات خونریزی و یا قبل از عمل جراحی انجام می شوند.
آزمایش زمان پروترومبین به دلایل زیر انجام می شود:
• بررسی علت خونریزی غیر طبیعی
• بررسی عملکرد داروهای ضد انعقاد مثل وارفارین: اگر آزمایش با این هدف انجام شود، ممکن است در ابتدا روزانه aPT اندازه گیری شود و وقتی که دوز مناسب دارو مشخص شد دیگر لازم به انجام هر روز آزمایش نیست.
• بررسی کاهش فاکتور های انعقادی: فقدان بعضی از فاکتور های انعقادی می تواند باعث اختلالاتی مثل هموفیلی، (که یک بیماری ارثی می باشد ) شود.
• بررسی کمبود ویتامین K: ویتامین K برای ساخت پروترومبین و فاکتور های انعقادی لازم است.
• بررسی جهت انجام جراحی که احتمال خونریزی دارد.
• بررسی عملکرد کبد: میزان پروترومبین همراه با سایر آزمایشات کبد انجام می شود مانند ALK،AST،ALT
• بررسی اینکه اگر بدن فاکتور های انعقادی را سریع مصرف کند، خونریزی متوقف نمی شود: این به این معناست که شخص DIC دارد ( انعقاد داخل عروقی منتشره). روش استاندارد سازی نتیجه زمان پروترومبین که نسبت همسو شده بین المللی ( INR ) نامیده می شود، باعث شده که نتایج در آزمایشگاه های مختلف با روش های مختلف، یکسان گزارش شود. با استفاده از سیستم INR، درمان با داروهای رقیق کننده خون ( درمان ضد انعقاد ) هماهنگ و یکسان خواهد بود. در بعضی از آزمایشگاه ها فقط INR گزارش شده است و PT گزارش نمی شود.