اهدای پلاسما پس از بهبودی کووید-19
بسیاری از افرادی که به طور مرتب پلاسما اهدا می کنند می دانند که اهدای آنها چقدر برای استفاده در درمان های پزشکی اهمیت دارد. برخی افراد سوالاتی را در مورد اهدای پلاسما در طول همه گیری کروناویروس -19 (COVID-19) مطرح کرده اند. به عنوان مثال، اگر یک اهداکننده معمولی هستید، احتمالا گزارش های نادرستی شنیده اید که در صورت دریافت واکسن کووید-19 نمی توانید پلاسما اهدا کنید.
علاوه بر این، اگر به عفونت شدید سندرم تنفسی حاد کرونا (SARS-COV-2) مبتلا شدید، ممکن است در مورد نیاز به اهدای پلاسما در دوران نقاهت مطالبی شنیده باشید. پلاسمای دوران نقاهت حاوی آنتی بادی هایی از بیماری های خاص است که می تواند به مبارزه با آن بیماری ها کمک کند. هنگامی که به عفونت پاسخ می دهید و پس از آن بهبود می یابید، بدن شما آنتی بادی می سازد. به همین دلیل است که اگر بیماری COVID-19 شما بهبود پیدا کرده است، آنتی بادی های COVID-19 خواهید داشت. به همین دلیل است که ممکن است درباره اهدای پلاسما پس از بهبودی از COVID-19 شنیده باشید.
هنگام دریافت واکسن کووید-19، بدن شما همچنین آنتی بادی های COVID-19 ایجاد می کند. این برای اهدای پلاسمای دوران نقاهت چه معنایی دارد؟ آیا می توان این پلاسما را اهدا کرد؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه ادامه مطلب را مطالعه نمایید.
آیا می توانم پس از واکسیناسیون COVID-19 پلاسما را اهدا کنم؟
واکسیناسیون کووید-19 شما را از اهدای پلاسما منع نمی کند. بعد از واکسیناسیون می توانید پلاسما اهدا کنید. همچنین اگر واکسن تقویت کننده کووید-19 دریافت کرده اید، می توانید اهدا را انجام دهید. پس از واکسیناسیون کووید-19، تنها چند الزام وجود دارد که باید آنها را در نظر بگیرید. شما باید در روز اهدای پلاسما فاقد علائم بیماری باشید و احساس سلامتی داشته باشید. همچنین باید در مورد شرکت تولیدکننده واکسنی که دریافت می کنید اطلاعات داشته باشید. نوع واکسنی که دریافت کرده اید را به مرکز اهدای پلاسما اطلاع دهید. کارت واکسیناسیون شما این اطلاعات را نشان می دهد.
چه مدت بعد از واکسیناسیون می توانم پلاسما اهدا کنم؟
برخی سوء تفاهم ها در مورد زمان انتظار برای اهدای پلاسما بعد از واکسیناسیون وجود دارد. دلیل این اختلاف نظرات تنوع پلاسمای اهدای است. تا زمانی که علائم کووید-19 ندارید، احساس سلامتی می کنید و نام سازنده واکسن خود را می دانید، لازم نیست پس از واکسیناسیون کووید-19 خود منتظر بمانید تا پلاسمای استاندارد اهدا کنید. در اوج همه گیری کووید-19، تقاضا برای پلاسمای استاندارد وجود داشت. پلاسما دوران نقاهت حاوی سطوح بالایی از آنتی بادی است.
اگر از کووید-19 بهبود یافتید یا واکسن کووید-19 دریافت کردید، مراکز اهدای پلاسما می توانند پلاسمای شما را دریافت کنند. سازمان غذا و دارو (FDA) بیان می کند که فقط واکسن هایی که در 6 ماه گذشته تزریق شدند، شما را واجد شرایط اهدای پلاسمای نقاهت می کنند. یعنی نباید بیش از 6 ماه از زمان تزریق واکسن گذشته باشد.
اگر قبلا به کووید-19 مبتلا شده باشم اما واکسن نزده باشم می توانم پلاسما اهدا کنم؟
حتی اگر از کووید-19 بهبود یافته باشید، می توانید بدون دریافت واکسن پلاسما اهدا کنید. بعد از اینکه به طور کامل بیماری شما بهبود یابد می توانید اهدا را انجام دهید. مراکز اهدای پلاسما زمانی از شما پلاسما می گیرند که حداقل 28 روز پس از ابتلا به بیماری هیچ علائمی نداشته باشید.
چگونه پلاسما اهدا کنم؟
اهدای پلاسما نسبت به اهدای خون معمولی وقت گیرتر است. در اکثر مراکز اهدای پلاسما، اهدای خون حداقل یک ساعت طول می کشد. مدت زمانی که اهدای پلاسما به طول می انجامد بستگی به آن مرکز دارد. معمولا اهدای پلاسما حدود 1 ساعت و 15 دقیقه به طول می انجامد. همچنین معمولا مقرراتی در مورد تعداد دفعات اهدای پلاسما وجود دارد. این ممکن است یک بار در ماه، هر 2 هفته یک بار، یا بسته به مرکز یک بار برای هر فرد تنظیم شده باشد.
روند اهدا مانند اهدای خون به صورت زیر است:
- یک پرستار یا فلبوتومیست (متخصص مراقبت های بهداشتی که نمونه خون را برای آزمایش، انتقال خون یا اهدای خون جمع آوری می کند) یک ورید را پیدا می کند و سوزن را در بازوی شما فرو می کند.
- سوزن به لوله ای وصل است که خون شما را به داخل دستگاه منتقل می کند.
- این دستگاه پلاسما را از سلول های خونی جدا می کند. این مرحله ای است که بیشتر از سایر مراحل زمانبر است.
- خون شما جمع آوری می شود و با محلول نمکی استریل به بدن شما بازگردانده می شود، در حالی که پلاسمای شما ذخیره می شود.
به طور کلی می توانید در طول این فرایند فعالیت های مانند مطالعه، یا کار با تلفن همراه خود را انجام دهید. البته دقت کنید که نباید دست خود را تکان دهید و مراقب باشید که سوزن از جای خود خارج نشود.
خلاصه مطلب:
اهدای پلاسما به انجام برخی درمان های نجات بخش بسیار کمک میکند. آنتی بادی ها و سایر پروتئین های موجود در پلاسما می توانند به مبارزه با عفونت ها، لخته شدن خون و درمان جراحات کمک کنند. این یک راه عالی برای کمک به دیگران است. به خصوص اگر سالم هستید و زمان برای اهدا دارید. در طول همه گیری کووید-19، اطلاعات گیج کننده زیادی وجود دارد. مثلا آیا واکسیناسیون بر توانایی شما برای اهدای پلاسما تاثیر می گذارد یا خیر. حقیقت این است که شما همچنان می توانید پس از تزریق واکسن عمل اهدا را انجام دهید. تا زمانی که هیچ علامتی از بیماری ندارید و نام سازنده واکسن تزریقی را میدانید، می توانید پلاسما را بدون زمان انتظار اهدا کنید.
همچنین می توانید در صورت ابتلا به کووید-19، حتی اگر واکسن نزده اید، می توانید پلاسما بدهید. تا زمانی که هیچ علائمی ندارید و به مدت 28 روز بدون علائم هستید، واجد شرایط اهدا می باشید. اگر نگران این مسئله هستید که واکسیناسیون یا واکسن های بوستر یا عفونت کووید-19 به این معنی است که نمی توانید پلاسما بدهید، نگران نباشید. تا زمانی که احساس سلامتی می کنید و علائمی از بیماری ندارید می توانید این عمل خیرخواهانه را انجام دهید.
تماس با مرکز اهدای پلاسمای نزدیک خود برای کسب اطلاعات بیشتر می تواند ایده خوبی باشد. در مورد نکات ایمنی که قبل از اهدا باید انجام دهید سوال بپرسید.
مطالب مشابه: