معاینات واژینال در بارداری و زایمان
معاینه واژینال یک معاینه فیزیکی داخلی است که توسط پزشک یا ماما انجام می شود.
در بیشتر موارد در دوران بارداری، این روش به پزشک یا ماما کمک می کند تا دهانه رحم را بررسی کند تا به درک «آمادگی» و پیشرفت زایمان کمک کند.
اگر غربالگری دهانه رحم (پاپ اسمیر) انجام شود، از اسپکولوم برای باز کردن دیواره های واژن استفاده می شود تا دهانه رحم به وضوح دیده شود.
در طول برنامه ریزی القاء و زایمان، می توان یک معاینه واژینال برای ارزیابی میزان نازک بودن دهانه رحم و میزان باز شدن دهانه رحم انجام داد. در طول زایمان همچنین میتواند به پزشک کمک کند تا مرحله زایمان، نحوه پیشرفت زایمان و وضعیت نوزاد را ارزیابی کند.
معاینات واژینال در بارداری:
معاینه واژینال در دوران بارداری ممکن است ناراحت کننده باشد. این به دلیل افزایش حساسیت بافت ها و جریان خون اضافی در ناحیه لگن است. معاینه واژینال نباید باعث درد شود.
اگر باعث ایجاد درد می شود، مهم است که به پزشک یا ماما اطلاع دهید تا آن را متوقف کنند.
در دوران بارداری معاینه واژینال ممکن است در موارد زیر انجام شود:
- آزمایش معمول غربالگری دهانه رحم باید انجام شود.
- در بارداری شما عوارضی وجود دارد.
- القای زایمان توصیه می شود.
- در صورت نیاز به سواب داخلی؛ به عنوان مثال، برای بررسی استرپتوکوک گروه B یا سایر عفونت ها.
- شما در حال زایمان هستید و نیاز به بررسی پیشرفت زایمان وجود دارد.
معاینات واژینال چه زمانی باید انجام شود؟
زمان خاصی برای انجام معاینات لگنی و معاینات زنان وجود ندارد. این آزمایش در 2 یا 3 سال ابتدایی به صورت سالانه و پس از آن به تشخیص پزشکان متخصص زنان ممکن است هر 2 یا 3 سال یکبار لازم باشد. بانوان بالای 21 سال باید معاینات واژینال خود را به صورت منظم پیگیری کنند.
معاینه واژینال ممکن است در سه ماهه اول بارداری انجام شود، به عنوان مثال اگر قرار است آزمایش غربالگری دهانه رحم خود را انجام دهید یا اگر خونریزی یا درد داشته باشید.
در بقیه دوران بارداری، معاینات واژینال معمولاً انجام نمی شود مگر اینکه عارضه ای وجود داشته باشد یا القای زایمان توصیه شود.
معاینات واژینال در زایمان:
دستورالعمل های بیمارستانی برای معاینات واژینال در زایمان متفاوت است. با این حال، به پزشک به طور کلی توصیه می شود که معاینه واژینال را ارائه دهند:
- ظرف 4 ساعت پس از زایمان
- هر 4 ساعت زمانی که یک زن در حال زایمان فعال است.
- در صورت وجود هرگونه نگرانی بالینی
اگر مشکوک به تاخیر در پیشرفت زایمان باشد، پزشک یا ماما ممکن است معاینه واژینال را قبل از دوره معمول 4 ساعته توصیه کند.
اگر مرحله زایمان نامشخص است، معاینه واژینال ممکن است به تصمیم گیری و برنامه ریزی برای زایمان کمک کند.
در حالت ایده آل، معاینات واژینال، چه در دوران بارداری و چه در دوران زایمان، به حداقل ممکن می رسد و تنها با رضایت فرد انجام می شود.
عدم انجام معاینه واژینال منجر به:
باتوجه به شرایط هر زن، برخی از زنان ممکن است هرگز در دوران بارداری معاینه واژینال را انجام ندهند.
از شما خواسته می شود قبل از انجام معاینه واژینال رضایت خود را اعلام کنید. مهم است که بدانید چه چیزی درگیر است و چرا توصیه می شود.
در صورت عدم تمایل به معاینه واژینال، چه راه حل هایی وجود دارد؟
معاینه واژینال می تواند برای روشن شدن اتساع دهانه رحم، نازک شدن و پیشرفت زایمان بسیار مفید باشد. اما این تنها راه برای ارزیابی آمادگی شما برای زایمان یا پیشرفت آن نیست. برخی از زنان و پزشکان ترجیح می دهند معاینه واژینال را انجام ندهند مگر اینکه واقعاً ضروری باشد.
راههای دیگر ارزیابی پیشرفت زایمان شامل مشاهده رفتار مادر توسط پزشک و علائم فیزیکی بیرونی پیشرفت است.
خطرات و مزایای داشتن آن چیست؟
برخی از زنان ممکن است پس از معاینه داخلی مقدار کمی لکه بینی (خون) از واژن را تجربه کنند که معمولاً جای نگرانی نیست. اگر بعد از معاینه داخلی خونریزی شدید رخ داد بایستی فوراً با پزشک یا ماما تماس بگیرید.
در صورت رعایت دستورالعمل های بهداشتی و مشخص بودن دلایل بالینی انجام معاینه واژینال، خطرات معاینه واژینال کم است.
معاینات واژینال می تواند خطر ابتلا به عفونت را برای مادر و نوزاد افزایش دهد. آنها همچنین می توانند خطر پارگی زودرس غشاها را افزایش دهند. به همین دلیل است که آنها نباید بدون دلیل خاصی انجام شوند.
خطر دیگر معاینه واژینال این است که آنها می توانند پیشرفت زایمان را به اشتباه تشخیص دهند، که می تواند از نظر جسمی و روحی برای مادر ویرانگر باشد. اگر زایمان آهسته اما طبیعی به اشتباه به عنوان غیر طبیعی تشخیص داده شود، این می تواند منجر به زایمان غیرضروری و مداخلات زایمان شود.
در موارد زیر معاینه واژینال در زایمان توصیه نمی شود:
- خونریزی قبل از زایمان داشته است.
- کیسه آب پاره شده است اما در حال زایمان نیست.
- جفت سرراهی (پریویا) دارد یا اگر موقعیت جفت مشخص نباشد.
- اگر مشکوک به زایمان زودرس باشد.
توصیه می شود با پزشک خود در مورد آنچه برای شما مناسب است صحبت کنید. مهم است که بدانید چرا ممکن است معاینه واژینال ضروری باشد و ابتدا خودتان رضایت بدهید.
به طورکلی با انجام معاینه واژینال در دوران بارداری، پزشک زنان می تواند ناهنجاری ها و عفونت ها را بررسی کند. همچنین در این معاینات که در اوایل دوران بارداری انجام می گیرد، اندازه لگن و دهانه رحم نیز ارزیابی می شود. این ارزیابی به دکتر زنان کمک می کند تا متوجه شود که آیا ضعف دهانه رحم ممکن است به سقط جنین یا زایمان زودرس منجر شود یا خیر.
مطالب مشابه:
خونریزی در دوران بارداری
پرولاپس پس از بارداری
جفت سر راهی
آناتومی رحم در بارداری و زایمان
القای زایمان
منابع: pregnancybirthbaby, kidspot