تاثیر کم خوابی بر MS
خواب ناکافی در دوران نوجوانی ممکن است موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) شود.
- مولتیپل اسکلروزیس یا MS یک بیماری مزمن است که سیستم عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار می دهد.
- علت دقیق مولتیپل اسکلروزیس ناشناخته است و محققان در حال مطالعه برای درک عوامل خطر این بیماری و اینکه چگونه افراد می توانند خطر ابتلا به آن را در خود کاهش دهند، هستند.
- یک مطالعه اخیر نشان داد که نداشتن خواب کافی و کیفیت پایین خواب در نوجوانی ممکن است خطر ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس را در سنین بالاتر افزایش دهد.
خواب برای سلامتی ضروری است و به حفظ عملکردهای طبیعی بدن کمک می کند. با این حال همچنان محققان در حال مطالعه بر روی درک فواید خواب برای سلامتی و مضرات بد خوابی هستند. یکی از زمینه های مورد علاقه برای مطالعه اهمیت خواب در دوران نوجوانی است. مطالعه اخیر نشان داد که نداشتن خواب کافی در نوجوانی ممکن است خطر ابتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) را افزایش دهد.
مولتیپل اسکلروزیس (MS)
مولتیپل اسکلروزیس یک اختلال خود ایمنی با آسیب به سیستم عصبی مرکزی است. به طور کلی، شروع علائم این اختلال بین 20 تا 40 سالگی رخ می دهد.
افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می توانند طیف وسیعی از علائم را تجربه کنند. این وضعیت می تواند باعث شود که فرد در طول زمان ناتوانی بیشتری را تجربه کند. افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس ممکن است ضعف عضلانی، مشکلات بینایی، سرگیجه و بی حسی داشته باشند.
علت ابتلا به ام اس در افراد تا به امروز ناشناخته باقی مانده است. با این حال بروز این اختلال می تواند مربوط به پاسخ سیستم ایمنی بدن باشد. از طرفی در صورتی که در یکی از اعضای خانواده فرد ابتلا به این بیماری باشد ممکن است احتمال ابتلا به این بیماری در افراد خانواده افزایش یابد.
طبق نظر متخصصان مغز و اعصاب تعدادی از عوامل خطر شناخته شده برای ام اس [مولتیپل اسکلروزیس] وجود دارد. از جمله: ژنتیک، جنسیت (زنان 3 برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به ام اس هستند) و عوامل محیطی مانند سطوح پایین ویتامین D یا مواجهه در معرض ویروس ها، مانند ویروس اپشتین بار (EBV). همچنین تحقیقات اخیر نشان داد که برخی از عوامل سبک زندگی، مانند مصرف سیگار یا چاقی نیز ممکن است در ابتلا به MS نقش داشته باشند.
محققان همچنان در حال مطالعه برای درک سطح خطر ناشی از عوامل قابل تغییر و چگونگی کاهش خطر ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس هستند.
تاثیر کم خوابی بر MS
این مطالعه یک مطالعه مورد – شاهدی (case-control) در سوئد بود. تحقیق شامل 2075 شرکت کننده را که مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بودند و 3164 گروه شاهد بود. محققان از شرکت کنندگان در مورد کیفیت خواب و مدت زمان آن در سال های نوجوانی سوال کردند.
سپس مدت خواب را به سه دسته زیر تقسیم کردند:
- کمتر از هفت ساعت در هر شب (خواب کوتاه)
- بین هفت تا نه ساعت هر شب
- 10 ساعت یا بیشتر در هر شب (خواب طولانی)
محققان همچنین از شرکت کنندگان در مورد تفاوت بین زمانی که در روزهای کاری می خوابند و زمانی که در تعطیلات آخر هفته و روزهای آزاد می خوابند، سوال کردند. در نهایت، محققان از شرکت کنندگان در مورد کیفیت خواب، از خیلی بد تا خیلی خوب سوال کردند.
اثرات خواب کمتر از 7 ساعت
این مطالعه نشان داد که خواب کمتر از هفت ساعت در شب در دوران نوجوانی با افزایش خطر ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس مرتبط است. کیفیت پایین خواب خطر مرتبط مشابهی را ارائه می دهد. آنها دریافتند که تفاوت زمان خواب بین تعطیلات آخر هفته و روزهای کاری تأثیر قابل توجهی بر خطر ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس در افراد ندارد.
بنا به اظهارات یکی از محققان، این مطالعه به دنبال بررسی این بود که آیا الگوهای خواب معمولی در سنین جوانی بر خطر ابتلا به ام اس در آینده تأثیرگذارد است یا خیر. خواب ناکافی و کیفیت خواب به طریق مختلف بر سیستم ایمنی تأثیر منفی می گذارد. این با افزایش خطر سایر بیماری های التهابی مرتبط است. ما دریافتیم که کم خوابی یا تجربه خواب با کیفیت پایین، خطر ابتلا به MS را تا 50 درصد افزایش می دهد.
اهمیت خواب در سنین جوانی
خواب کافی در سنین جوانی ممکن است برای حفظ عملکرد کافی سیستم ایمنی مهم باشد و ممکن است یک عامل پیشگیری کننده در برابر ابتلا به MS محسوب شود. همچنین شایان ذکر است که اطلاعات این مطالعه، افرادی که به صورت شیفتی کار می کردند کنار گذاشته می شدند. این نکته مهمی است. زیرا تغییر شیفت کاری اغلب با محرومیت از خواب و به هم ریختن ساعات شبانه روزی بدن همراه است. اینها به عنوان عوامل خطر برای ام اس شناخته می شوند.
محدودیت های مطالعه و ادامه تحقیقات در مورد تاثیر کم خوابی بر MS
لازم به ذکر است که این مطالعه محدودیت هایی نیز داشت. این مطالعه نمی تواند ثابت کند که خواب ضعیف باعث مولتیپل اسکلروزیس می شود. نویسندگان اذعان دارند که علیت معکوس، سوگیری یادآوری و سوگیری انتخاب ممکن است بر نتایج تحقیق تاثیرگذار بوده باشد.
محققان همچنین در این مطالعه بر داده های پرسشنامه های تکمیل شده توسط شرکت کنندگان تکیه کردند که می تواند خطر نادرستی را در پی داشته باشد. آنها همچنین خاطر نشان کردند عواملی مانند استرس و عادات غذایی نیز ممکن است بر این مورد موثر باشد که در مطالعه بررسی نشده اند. این مطالعه در یک کشور انجام شد که احتمالاً نشان دهنده نیاز به مطالعات جمعیتی متنوع تر در آینده است.
همچنین مطالعات قبلی نشان داده است که خواب ناکافی ممکن است به درجات پایین التهاب، استرس اکسیداتیو و اختلال در سد خونی مغزی کمک کند.
درمورد این مطالعه نیز مانند هر مطالعه مشاهده ای، مهم است که در نظر داشته باشید که یافته ها علیت را ایجاد نمی کنند و تحقیقات بیشتری برای درک مکانیسم های اساسی و تأیید یافته ها مورد نیاز است. به طور کلی، در حالی که این مطالعه بینش های مهمی را در مورد ارتباط بین خواب و خطر MS می دهد، این فقط یک تکه از پازل است. تحقیقات بیشتری برای درک کامل تعامل پیچیده عوامل ژنتیکی، محیطی و شیوه زندگی که در خطر ابتلا به این بیماری نقش دارند، مورد نیاز است.
مطالب مشابه: