یبوست در نوزادان
یبوست زمانی اتفاق می افتد که مدفوع کودک سفت و خشک است. گاهی اوقات، یبوست می تواند دردناک باشد. زمانی که نوزادان از شیر خشک یا شیر مادر به مصرف غذاها روی می آورند، معمولاً دچار یبوست می شوند.
چه چیزی طبیعی است؟
همه نوزادان منحصر به فرد هستند و این شامل دفعات دفع آنها نیز می شود. طیف بسیار گسترده ای از “عادی” بودن نوزاد وجود دارد. برخی از نوزادان بعد از هر بار شیر خوردن دفع دارند و برخی دیگر فقط هر چند روز یک بار (یک بار در 7 روز یا 7 بار در یک روز) و هر دو خوب و سالم می باشند، تا زمانی که کودک خوشحال و سرحال باشد. اما در حالی که تعداد دفع های مدفوع بسیار مهم نیست. اگر به نظر برسد که کودک هنگام تلاش برای مدفوع درد دارد یا مدفوع بسیار سفت و خشکی دارد، می توان با پزشک مشورت کرد.
دلایل اصلی یبوست در نوزادان:
یبوست در نوزادان ممکن است دلایل زیادی داشته باشد. اما اغلب، هیچ دلیل واضح و مشخصی وجود ندارد. پزشکان به این یبوست ایدیوپاتیک زمانی می گویند که علت آن ناشناخته است. یبوست ایدیوپاتیک می تواند برای دوره های کوتاه مدت یا طولانی تر اتفاق بیفتد.
یکی از دلایل اصلی یبوست در نوزادان تغییر رژیم غذایی است. تغییر در رژیم غذایی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تغییر از تغذیه با شیر خشک، تغییر از شیردهی، مصرف غذاها و طعم های جدید، ننوشیدن مایعات کافی (شیر مادر، شیر خشک یا آب).
کودکانی که با شیشه شیر (شیر خشک) تغذیه می شوند، نسبت به نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند بیشتر دچار یبوست می شوند.
- حساسیت به پروتئین شیر
- عدم تحمل لاکتوز
- برخی از بیماری های روده
- برخی داروها
اگر کودک شروع به مصرف غذای جامد کرده است، کمبود فیبر در رژیم غذایی او نیز ممکن است باعث یبوست شود. برخی از نوزادان به سادگی تمایل طبیعی به یبوست دارند. حتی زمانی که رژیم غذایی مناسبی دارند و مایعات کافی می نوشند و این بدان معنا نیست که آنها ناسالم یا ناخوش هستند.
در موارد شدید، بیماری های نادر می توانند باعث یبوست شوند، مانند:
مشکلات انتهای عصبی در روده، مشکلات مربوط به نخاع، فیبروز کیستیک (معمولاً توسط آزمایش خار پاشنه کودک شما بلافاصله پس از تولد شناسایی می شود)، کمبود تیروئید، بیماری های بسیار نادر روده و سایر اختلالات متابولیک.
علائمی که نشان می دهد کودک ممکن است یک بیماری پزشکی داشته باشد، عبارتند از:
- کودک در 2 روز اول زندگی اولین مدفوع خود را دفع نمی کند.
- کاهش وزن و یا کودک به خوبی وزن اضافه نکند.
- استفراغ زیاد
- یک شکم بسیار متورم
- به نظر برسد درد شدید دارد.
- هر گونه ناهنجاری در قسمت پایینی بدن کودک (مقعد)
همه نوزادان از لحاظ این شرایط بررسی می شوند. بنابراین موضوعی نیست که برای آن نگران بود. اما اگر نگران کودک هستید یا متوجه شدید که مدفوع برای او دردناک است، یا یکی از علائم بالا را دارد لازم است به دنبال مشاوره پزشکی باشید.
تشخیص علائم یبوست:
نشانه های اصلی یبوست، مدفوع سفت و خشک است. علائم زیر سایر علائم یبوست است:
کودک ممکن است هنگام تلاش برای دفع مدفوع علائم زور زدن را نشان دهد.
کودک ممکن است ناآرام باشد، ممکن است بداخلاق یا عصبانی به نظر برسد.
ممکن است کودک کمتر از حد معمول غذا بخورد.
ممکن است یک پارگی یا ترک در پوست اطراف مقعد ظاهر شود که گاهی ممکن است خونریزی کند.
در برخی موارد، اگر کودک یبوست داشته باشد، ممکن است نفخ نیز وجود داشته باشد یا شکمش بزرگتر از حد معمول به نظر برسد. می توان در حالی که به آرامی روی شکم آنها فشار آورد، مدفوع آنها (توده های سفت و سخت) را احساس کرد.
درمان یبوست در خانه:
این نکات را برای کمک به نوزادانی که در دفع مدفوع مشکل دارند، می توان امتحان کرد:
- اگر کودک شیر خشک مصرف می کند، لازم است همیشه قبل از افزودن پودر شیر خشک ابتدا آب را اندازه گرفت. این کار به اطمینان از درست بودن نسبت آب به شیر خشک کمک می کند.
- اگر کودک به اندازه کافی بزرگ است که آب بنوشد، مصرف نوشیدنی اضافی (ابتدا آب پز و خنک شده) به او می تواند مفید باشد.
- برای کمک به تحریک روده، می توان معده را به آرامی مالش داد. همچنین ممکن است کودک با ماساژ ملایم برای مدیریت درد یبوست احساس بهتری داشته باشد.
- حمام آب گرم می تواند به آرامش کودک کمک کند و ناراحتی را از بین ببرد.
یبوست در سنین مختلف کودکان
یبوست در کودک بزرگتر از 6 ماه می تواند ناشی از عدم دریافت فیبر کافی (مانند: میوه، سبزیجات و غلات) در رژیم غذایی باشد. اضافه کردن مقداری میوه و سبزیجات به رژیم غذایی برای افزایش فیبر دریافتی بسیار مفید است.
اگر کودک بزرگتر از 9 ماه است، اضافه کردن آلو خورشتی یا زردآلو به وعده غذایی (می توانند تا 3 قاشق غذاخوری، 3 بار در هفته مصرف کنند) می تواند کمک کننده باشد. غلاتی که سبوس دارند نیز ممکن است به یبوست خفیف کمک کنند. نوزادان بزرگتر می توانند آب آلو رقیق شده با آب (نصف آب آلو و نیمی آب) را امتحان کنند. مصرف آب آلو را باید به آرامی با 10 میلی لیتر شروع کرده و در صورت نیاز آن را افزایش داد تا زمانی که بتوانند به راحتی دفع مدفوع را انجام دهند.
درمان معمولا با درمان های خانگی شروع می شود. اگر درمان های خانگی موثر نباشد پزشک ممکن است نوزاد را معاینه کند و در مواردی نادر، داروهایی مانند: ملین، شیاف تجویز کند. هرگز بدون تجویز پزشک مصرف این داروها برای نوزاد مناسب نیست.
زمان مراجعه به پزشک:
یبوست شایع است. اغلب بدون مداخله، یا با کمک راهکارهای مذکور در بالا، از بین می رود. اما اگر نگران هستید که کودکتان یبوست دارد، ناراحت است یا درد دارد، پزشک می تواند معاینه کند و راهکارهای ایمن برای کودک را توصیه کند. درمان های پزشکی برای یبوست وجود دارد که پزشک ممکن است بر اساس شرایط کودک در نظر بگیرد.
اگر کودک قبلاً برای یبوست تحت درمان بوده، اما همچنان در تلاش است که مدفوع کند، مهم است که برای بررسی مجدد به پزشک مراجعه کرد. چندین روش درمانی وجود دارد که می توان امتحان کرد.
مطالب مشابه:
زردی در نوزادان
منابع: pregnancybirthbaby ، webmd