فشار خون دیاستولیک بالا
فشار خون با دو عدد مشخص می شود که معمولاً به صورت یک نسبت نوشته می شود. عدد اول (یا عدد بالا) فشار خون سیستولیک، عدد دوم (یا عدد پایین) فشار خون دیاستولیک است. فشار دیاستولیک نیرویی است که در طی دیاستول (زمانی که عضله قلب شل است) توسط خون بر دیواره های شریان وارد می شود، این پایین ترین سطح فشار خون در رگ های خونی است.
فشار موجود در رگ ها در بین ضربان های قلب به عنوان فشار خون دیاستولیک شناخته می شود. این اساساً زمانی است که قلب در حال استراحت است. در خوانش فشار خون، عدد پایینی است. فشار خون دیاستولیک پایین زیر 60 و فشار خون دیاستولیک بالا، بالای 90 است. اگر فشار خون بالا درمان نشود، می تواند احتمال حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش دهد. ممکن است لازم باشد تغییراتی در سبک زندگی خود مانند کاهش وزن یا مصرف دارو برای بهبود وضعیت خود ایجاد کرد.
انواع فشارخون:
3 نوع فشار خون وجود دارد:
- فشار خون سیستولیک
- فشار خون بالا دیاستولیک
- فشار خون مختلط
فشار خون دیاستولیک زمانی رخ می دهد که عدد پایینی بالا باشد و فشار خون دیاستولیک به عنوان فشار دیاستولیک 90 میلی متر جیوه یا بالاتر تعریف می شود. فشار خون دیاستولیک ایزوله عمدتاً در بزرگسالان جوان دیده می شود.
در اکثر افراد مبتلا به پرفشاری خون دیاستولیک ایزوله، هیچ علت خاصی که به عنوان فشار خون اولیه نیز شناخته می شود، شناسایی نشده است. در برخی موارد، فشار خون دیاستولیک ایزوله ثانویه به اختلال دیگری مانند: بیماری تیروئید، بیماری کلیوی یا آپنه خواب است.
هنگامی که فشار خون دیاستولیک بالا باشد، رگ های خونی کمتر الاستیسیته، سفت و آترواسکلروتیک می شوند. فشار خون دیاستولیک طبیعی معمولاً بین 60 تا 80 میلی متر جیوه است. اگر فشار خون دیاستولیک 80-89 میلیمتر جیوه باشد، توجه ویژهای لازم است. در غیر این صورت، ممکن است وضعیت بدتر شود و فرد به فشار خون بدخیم مبتلا شود که در آن فشار خون دیاستولیک بالاتر از 140 می شود. فشار دیاستولیک معمولاً در طول روز تغییر می کند. بنابراین لازم است بیماران چند بار در روز فشار خون خود را چک کنند تا میانگین آن به دست آید.
عواملی که باعث نوسانات فشار دیاستولیک می شوند عبارتند از:
- مصرف نیکوتین
- استرس
- ورزش
- وضعیت بدن
علائم فشار خون دیاستولیک بالا عبارتند از:
فشار خون بالا به عنوان “قاتل خاموش” شناخته می شود زیرا علائم بیماری اغلب بی صدا هستند و به سختی قابل تشخیص هستند.
برخی از علائم هشدار دهنده وجود فشار خون دیاستولیک بالا عبارتند از:
سرگیجه، سردرد، تعریق شبانه، مشکل در خوابیدن، خون دماغ، تپش قلب، حالت تهوع، تاری دید، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بالا متفاوت است. معمولاً میتوان آن را با تغییرات شخصی و سبک زندگی به خوبی کنترل کرد، اگرچه پزشک ممکن است دارو را نیز توصیه کند.
علل و عوامل خطر دیاستولیک بالا:
-
سن و جنسیت:
مهمترین عامل خطر پیری برای مردان و زنان است که 90 درصد از کل جمعیت مبتلا به فشار خون را پوشش می دهد. مردان بالای 45 سال و زنان بالای 55 سال بیشتر در معرض خطر ابتلا به این مشکل هستند. با این حال، فشار خون بالا در نوجوانان شایع تر می شود. پسرها معمولاً در معرض خطر بیشتری نسبت به دختران هستند.
-
نژاد و قومیت:
آفریقایی-آمریکایی ها در مقایسه با قفقازی ها و سایر قومیت ها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به فشار خون هستند. حدود 40 درصد از مردان و زنان آفریقایی-آمریکایی دارای فشار خون بالا هستند. آفریقایی-آمریکایی ها در سنین پایین تر به فشار خون بالا مبتلا می شوند و خطر مرگ زودرس ناشی از نارسایی کلیه، نارسایی قلبی، حمله قلبی و سکته را افزایش می دهد.
- سابقه خانوادگی:
اگر والدینی با فشار خون بالا باشند، احتمال ابتلا فرزند به فشارخون بالا زیاد است.
- چاقی:
یک سوم بیماران مبتلا به فشار خون اضافه وزن دارند. بزرگسالانی که اضافه وزن دارند در مقایسه با افراد با وزن طبیعی دو برابر در معرض خطر ابتلا به فشار خون دیاستولیک بالا هستند. کودکان و نوجوانان چاق در بزرگسالی در معرض خطر بالای ابتلا به فشار خون هستند.
- آپنه انسدادی خواب:
این وضعیتی است که در آن تنفس به طور مکرر در طول خواب متوقف می شود. اکثر بیماران مبتلا به فشار خون بالا دچار آپنه خواب هستند. ارتباط بین این دو بیماری ناشی از چاقی است. اما برخی از مطالعات نشان میدهند که افراد مبتلا به آپنه خواب بدون در نظر گرفتن وزن، فشار خون بالا نیز دارند.
- سبک زندگی:
سیگار کشیدن خطر ابتلا به فشار خون دیاستولیک بالا را به همراه دارد. مصرف پتاسیم و نمک نیز می تواند بر فشار خون تأثیر بگذارد. توصیه می شود همیشه از رژیم کم پتاسیم و مصرف نمک زیاد اجتناب گردد. مصرف زیاد الکل نیز می تواند فشار خون را افزایش دهد. سبک زندگی بی تحرک می تواند فرد را دچار اضافه وزن کند و در نهایت منجر به فشار خون بالا شود. استرس، چه روحی و چه فیزیکی، می تواند فشار خون را به طور موقت افزایش دهد.
-
شرایط پزشکی:
شرایط پزشکی مختلف با فشار خون بالا مرتبط است و کنترل فشار خون را دشوارتر می کند. آنها شامل بیماری کلیوی، دیابت، مشکلات غدد درون ریز و کوآرکتاسیون آئورت هستند.
- دارو:
بسیاری از داروهای بدون نسخه می توانند باعث افزایش موقت فشار خون یا بدتر شدن وضعیت موجود شوند. آنها عبارتند از:
- داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مانند: ناپروکسن، آسپرین و ایبوپروفن
- کورتیکواستروئیدها به صورت داخل وریدی یا خوراکی تجویز می شوند.
- ضد بارداری خوراکی
- ضد احتقان ها داروهای سرماخوردگی حاوی سودوافدرین
درمان فشار خون دیاستولیک بالا:
هدف از درمان، کاهش فشار خون برای کاهش خطر مشکلات سلامتی ناشی از فشار خون بالا است.
اگر فشار خون بین 120/80 میلیمتر جیوه و 130/80 میلیمتر جیوه باشد، ممکن است پزشک تغییراتی در سبک زندگی برای کمک به کاهش فشار خون و رسیدن به محدوده مطلوب پیشنهاد دهد. در این مرحله به ندرت دارو تجویز می شود.
مرحله اول فشار خون بالا:
اگر فشار خون فرد کمتر از 90/140 میلیمتر جیوه باشد، اما بیش از 80/130 میلیمتر جیوه باشد، ممکن است پزشک تغییرات سبک زندگی را با یک داروی فشار خون توصیه کند.
مرحله دوم فشار خون بالا:
اگر فشار خون فرد بالاتر از 140/90 میلی متر جیوه باشد، پزشک ممکن است توصیه کند که مصرف داروهای شدید را شروع کرده و تغییرات سخت در شیوه زندگی را دنبال کنند. به طور معمول، در ابتدا از یک دارو استفاده می شود. اگر فشار خون شما به طور مداوم بالای 160/90 میلیمتر جیوه یا فشار خون بالا در مرحله دوم باشد.
مسدود کننده های بتا:
این داروها ضربان قلب فرد را کاهش می دهند و به آرامش قلب کمک می کنند.
دیورتیک ها (قرص های آب):
که به کلیهها کمک میکنند تا مقداری نمک (سدیم) را از بدن دفع کنند، بنابراین رگهای خونی مجبور به نگهداری مایعات زیادی نیستند، زیرا میتوانند فشار خون را حفظ کنند.
مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE):
مهارکننده های ACE روی کلیه ها کار می کنند و احتباس سدیم را در بدن کاهش می دهند. آنها همچنین مستقیماً روی رگ های خونی کار می کنند و باعث آرامش آنها می شوند.
مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین II:
اینها مشابه مهارکننده های ACE عمل می کنند.
مسدود کننده های آلفا:
اینها با مرکز فشار خون مغز که به شل شدن عروق خونی کمک می کند، به کاهش فشار خون کمک می کند.
مسدود کننده های کانال کلسیم:
اینها با کاهش کلسیمی که وارد سلولها میشود، به آرامش رگهای خونی کمک میکنند.
مهارکننده های رنین:
این درمان جدیدتری برای فشار خون است. این داروها همچنین به شل شدن عروق خونی کمک می کنند.
مطالب مشابه:
تری گلیسیرید
خونریزی و ترومبوز
اختلالات رایج گوارشی
منبع: tsmp ، vinmec ، khealth ، medicalnewstoday ، healthmatch
1 دیدگاه