برداشت آغوز
آغوز اولین شیری است که بدن هنگام ورود شیر مادر در دوران بارداری تولید می کند و بسیاری از مادران برداشت آغوز را با این شیر غلیظ و اولیه انجام می دهند. همچنین آغوز منبع بسیار خوبی برای تغذیه کودک است و برخی از زنان قبل از زایمان آغوز خود را جمع آوری می کنند که در این صورت به عنوان “برداشت آغوز” شناخته می شود. آغوز به دلیل رنگ زرد طلایی و غلیظ و چسبناک بودن آن به عنوان طلای مایع شناخته می شود.
این شیر مادر سرشار از پروتئین، ویتامین ها، مواد معدنی و ایمونوگلوبولین ها (آنتی بادی ها) است که به ساخت سیستم ایمنی کودک، کمک می کند و از هفته 36 میتوان آن را دوشید. شیر مادر را می توان منجمد کرد و در صورت نیاز برای نوزاد پس از تولد آماده می شود.
ما برداشت آغوز را برای همه زنان و به ویژه برای زنان با شرایط خاص مانند دیابت بارداری، دوقلوها، سزارین برنامه ریزی شده، شکاف لب یا کام توصیه می کنیم.
آغوز از چه چیزی ساخته میشود؟
آغوز پروتئین بالایی دارد و چربی و قند کمی دارد. پر از گلبول های سفید است که آنتی بادی تولید می کنند. این آنتی بادی ها سیستم ایمنی کودک را تقویت می کنند و از او در برابر عفونت محافظت می کنند. آغوز بسیار غلیظ و متراکم از مواد مغذی است، حتی در دوزهای کوچک. بنابراین شکم کودک برای بهره بردن از مزایای آن به مقدار زیادی نیاز ندارد.
مواد مغذی موجود در آغوز:
آغوز سرشار از مواد مغذی است که برخلاف هر چیز دیگری از کودک محافظت و تغذیه می کند. از مواردی مانند:
- ایمونوگلوبولین A (یک آنتی بادی).
- لاکتوفرین (پروتئینی که به جلوگیری از عفونت کمک می کند).
- لکوسیت ها (گلبول های سفید).
- فاکتور رشد اپیدرمی (پروتئینی که رشد سلولی را تحریک می کند).
رنگ خود را از کاروتنوئیدها (یک آنتی اکسیدان) و ویتامین A می گیرد. ویتامین A نقش حیاتی در بینایی، پوست و سیستم ایمنی کودک دارد. آغوز سرشار از منیزیم است که از قلب و استخوان های کودک حمایت می کند و مس و زینک که از ایمنی نیز حمایت می کند.
تفاوت بین آغوز و شیر مادر:
آغوز اولین شیر غنی از مواد مغذی است که توسط سینه در دوران بارداری تولید می شود. چند روز پس از تولد نوزاد به شیر مادر انتقال می یابد. با این حال، مقدار کمی آغوز برای چند هفته در شیر مادر باقی می ماند.
تفاوت های مشخصی بین آغوز و شیر مادر وجود دارد:
- آغوز پر از ایمونوگلوبین است تا سیستم ایمنی کودک را تقویت کند و از بیماری محافظت کند.
- آغوز دو برابر پروتئین دارد.
- آغوز چهار برابر بیشتر زینک دارد.
- آغوز چربی و قند کمتری دارد، بنابراین هضم آن آسان تر است.
- آغوز غلیظ تر و زردتر است.
مراحل شیر مادر:
سه مرحله مختلف شیر مادر وجود دارد: آغوز، شیر انتقالی و شیر بالغ.
آغوز: اولین شیر مادر که بین دو تا چهار روز پس از تولد وجود دارد.
شیر انتقالی: تقریباً چهار روز پس از تولد شروع می شود و حدود دو هفته طول می کشد.
شیر بالغ: شیری که تقریباً 14 روز پس از تولد تا پایان تولید شیر باقی میماند.
زمان تبدیل آغوز به شیر:
تقریباً بعد از سه یا چهار روز، آغوز به شیر انتقالی تبدیل می شود. این اغلب به عنوان شیری که وارد سینه می شود نامیده می شود. سینه ها سفت، حساس و پر احساس می شود. این بدان معناست که شیر افزایش پیدا کرده است. در این زمان معده کودک منبسط میشود و آنها می توانند در هر بار شیر خوردن شیر بیشتری بنوشند. هنگامی که شیر ایجاد شد و بدن تثبیت شد، شیر انتقالی به شیر بالغ تغییر می کند.
چه چیزی باعث می شود آغوز به شیر مادر تبدیل شود؟
هورمون های بارداری که توسط جفت ایجاد می شوند به مادر در ایجاد آغوز کمک می کنند. هنگامی که جفت از رحم جدا می شود (پس از تولد نوزاد)، هورمون پروژسترون به طور قابل توجهی کاهش می یابد. این افت پروژسترون سینه ها را تحریک می کند تا شیر تولید کند.
مزایا و معایب برداشت آغوز:
بسیاری از زنان باردار آغوز را برای ذخیره شیر مادر و تمرین شیردهی قبل از تولد فرزند برداشت میکنند. همچنین برای زنانی که چند نوزاد دارند یا ممکن است شیرشان پس از یک سزارین برنامه ریزی شده به تعویق بیفتد، مفید است.
سایر دلایلی که زنان باردار ممکن است آغوز برداشت کنند این است که کودک آنها شامل موارد زیر است:
- کودک برای سن حاملگی خود بزرگ یا کوچک باشد.
- اگر نوزاد شکاف کام یا لب دارد.
- اگر نوزاد سندرم داون یا بیماری قلبی دارد.
برای زنان مبتلا به فشار خون بالا یا دیابت، آغوز میتواند به نوزاد کمک کند تا سطح قند خون خود را حفظ کنند.
آغوز مملو از باکتری های مثبت است که به نوزاد کمک می کند تا خود را با دنیا سازگار کند. مواد مغذی و آنتیبادیهای مختلف موجود در شیر به انتقال ایمنی بدن به کودک کمک میکند و باعث شروع و تقویت سیستم ایمنی بدن او میشود. خواص ملین آن به نوزاد کمک می کند تا مکونیوم (meconium) یا اولین مدفوع را دفع کند.
زمان شروع برداشت آغوز:
برداشت آغوز باید از هفته 36 بارداری شروع شود.
برداشت آغوز را می توان دستی برای چند دقیقه یک بار در روز انجام داد و به تدریج آن را به مدت پنج تا 10 دقیقه انجام داد. همچنین هنگامی که کودک به دنیا آمد، می توان آغوز را به همان روشی که مادر شیر خود را با استفاده از پمپ سینه برقی یا دستی می دوشد، نیز گرفت.
روش برداشت آغوز:
برداشت آغوز یک مهارت جدید است و با گذشت زمان آسان تر می شود. توصیه میشود در حمام تمرین شود که محیطی گرم و آرام است.
برای برداشت آغوز به صورت دستی بایستی مراحل زیر را دنبال کرد:
- مرحله 1: قبل از شروع، دست ها را بشویید و یک کمپرس گرم روی سینه قرار دهید.
- مرحله 2: مطمئن شوید که راحت هستید (در حالی که نشستید کمی به جلو خم شوید) و سپس سینه خود را به آرامی ماساژ دهید و به سمت نوک پستان نوازش کنید.
- مرحله 3: سینه خود را به شکل C با انگشت شست بالای نوک پستان و چند انگشت اول زیر آن را به شکل سینه کنید. سپس در یک فرآیند تکراری و ریتمیک شروع به فشرده سازی و رهاسازی کنید.
- مرحله 4: از یک سرنگ 1 میلی لیتری استریل برای برداشت آغوز از یک قاشق چای خوری یا از نوک پستان خود استفاده کنید.
- مرحله 5: سپس باید آغوز مانند شیر مادر نگهداری شود: می توان در یخچال تا 8 روز با دمای 4 درجه یا کمتر و یا در فریزر حداکثر تا 6 ماه نگهداری کرد.
- مرحله 6: آغوز را فقط می توان در حد چند قطره یا یک قاشق چای خوری پر برداشت، چرا که آغوز بسیار غلیظ است، بنابراین هر قطره آن مهم است.
نحوه حمل و نقل آغوز منجمد:
می توان سرنگ های آغوز منجمد را در کیسه فریزر حاوی کیسه یخ با خود به بیمارستان برد. سپس می توان آن را در آب گرم یا در دمای اتاق برای زمانی که به آن نیاز است یخ زدایی کرد.
مطالب مشابه:
خون در مایع منی
ویتامین های دوران بارداری
محاسبه زمان تقریبی بارداری
تست فیبرونکتین جنین
راه های افزایش شانس بارداری
منابع: motherandbaby ، my.clevelandclinic ، frimleyhealthandcare