تومور فیلود (سینه)
سینه عمدتاً از بافت چربی تشکیل شده است که بیشتر پستان و بافت های غده ای که مسئول تولید شیر هستند را تشکیل می دهد. با این حال، سایر بافت های همبند نیز وجود دارند. آنها بافتهای فیبری هستند که وظیفه پشتیبانی و نگه داشتن سایر بافتها را بر عهده دارند. این بافت های همبند به نام استروما شناخته می شوند.
هنگامی که یک تومور از استروما رشد می کند، تومور فیلود نامیده می شود. تومور فیلود نوع نادری از تومور است که در بافت همبند سینه ایجاد می شود و اغلب خوش خیم است اما ممکن است پتانسیل سرطانی شدن را داشته باشد. گاهی اوقات، این تومورها بین خوش خیم و سرطانی هستند و پزشکان انواع تومور را مرزی می دانند. این تومورها می توانند به سرعت رشد کنند. اما به محض گسترش آنها، درمان آن چالش برانگیز می شود.
تومورهای فیلود مانند بافت اسکار سخت و فیبری هستند. در زیر میکروسکوپ، یک الگوی برگ مانند را نشان می دهند که نام آنها را می دهد (“phyllon” یونانی به معنای “برگ” است). آنها همچنین “سیستوسارکوم فیلود” نام دارند و معمولاً خوش خیم (غیر سرطانی) هستند. اما گاهی اوقات می توانند بدخیم (سرطانی) باشند.
علت تومور فیلود (سینه):
علت تومور فیلود ناشناخته است و کارشناسان در حال بررسی همین موضوع هستند. برخی از کارشناسان معتقدند که پروتئینی به نام اندوتلین-1 به افزایش رشد فیبروبلاست کمک می کند و عدم تعادل هورمونی همراه با عوامل خطر زیر در بروز تومورفیلود نقش دارد:
- ضربه
- بارداری
- شیردهی
- استروژن بیش از حد
علائم تومور فیلود:
مانند بسیاری از تومورهای سینه، فرد می تواند تومور فیلود را احساس کند، یا پزشک ممکن است در طی یک معاینه منظم متوجه این توده شود. تومور دردناک نیست. توده ها سخت، صاف و مشخص هستند و معمولاً در عرض چند هفته یا چند ماه 3 سانتی متر یا بیشتر رشد می کنند. در برخی موارد، می تواند پوست را کشیده و باعث ایجاد زخم در سینه شود. همچنین مشاهده می شود که تومور به طور کلی در سینه چپ بیشتر از سمت راست ظاهر می شود.
در صورت وجود تومورهای سرطانی در فرد، علائم به شرح زیر ظاهر می شود:
- خستگی مفرط
- مشکلات تنفسی
- درد در استخوان (که نشان دهنده این است که سرطان به استخوان و ریه گسترش یافته است.)
کسانی که در معرض خطر ابتلا به تومور فیلود هستند؟
تومور فیلود می تواند در هر سنی ایجاد شود.
با این حال، اگر فرد زنی 40 ساله و یا مبتلا به یک بیماری ژنتیکی ارثی به نام سندرم Li-Fraumeni (LFS) باشد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان می باشد.
تشخیص تومور فیلود (سینه):
پزشک ممکن است با آزمایش های تصویربرداری برای رد سایر انواع توده های سینه تشخیص را شروع کند. اما معمولاً برای تشخیص تومور فیلود از فیبروآدنوم باید بیوپسی انجام شود که اغلب این کار را با یک سوزن توخالی هدایت شده با سونوگرافی انجام می دهند.
اولین علامت تومور فیلود، توده است. در سایر انواع سرطان سینه نیز همین گونه است. بنابراین تشخیص دقیق تومور فیلود برای پزشکان چالش برانگیز است.
در زیر برخی از انواع تست های تشخیصی ذکر شده است:
- ماموگرافی: اگر پزشک مشکوک به تومور فیلود باشد، ممکن است برای فرد ماموگرافی تجویز کند. این آزمایش ها تصاویر دقیقی از توده را با یک شکل کاملاً مشخص نشان می دهد. همچنین پزشک ممکن است متوجه تکه های ریز کلسیم در داخل توده شود.
- سونوگرافی: سونوگرافی مشابه ماموگرافی، تصاویری از توده را نشان می دهد و از امواج صوتی برای نمایش تصاویر استفاده می کند.
- بیوپسی سوزنی: در این روش، پزشک یک سوزن را وارد می کند تا نمونه بافت کوچکی را از توده جمع کند.
- برداشتن توده: اکثر بیماران برای تشخیص دقیق این روش را انجام می دهند. در این روش پزشک با جراحی کل توده را برمی دارد و بافت را بررسی می کند که تشخیص دهد که آیا سرطان خوش خیم، مرزی یا بدخیم است.
درمان تومور فیلود:
همه تومورهای فیلود، خوش خیم یا غیر آن، می توانند رشد کنند و باعث درد و سایر مشکلات شوند. بنابراین، پزشک ممکن است جراحی را برای برداشتن آن توصیه کند. پزشک همچنین ممکن است بافت های سالم اطراف تومور را بردارد تا از گسترش بیشتر آن اطمینان حاصل کند. بر اساس اندازه و ترجیح بیمار، می توان هر یک از جراحی های زیر را انتخاب کند:
- لامپکتومی: پزشک کل تومور را با حداقل یک سانتی متر از بافت سالم خارج می کند.
- ماستکتومی جزئی: اگر تومور بزرگ باشد، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد قسمتی از سینه را که حاوی سرطان است بردارد. این روش به عنوان ماستکتومی جزئی شناخته می شود.
- ماستکتومی کامل: همانطور که از نام آن پیداست، پزشک کل سینه را برمی دارد. در طی همان جراحی، بیمار می تواند جراحی بازسازی سینه را انتخاب کند، یا می تواند پس از جراحی ماستکتومی کامل، آن را انتخاب کند.
اگر تومور بدخیم باشد، پزشک ممکن است پس از جراحی گزینه های درمانی زیر را تجویز کند:
- پرتودرمانی: پزشک با امواج پرانرژی سلول های سرطانی باقیمانده پس از جراحی را از بین می برد.
- شیمی درمانی: در این روش، پزشک از داروهای مختلفی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. هنگامی که تومور به سایر قسمت های بدن گسترش پیدا کرده است، پزشک شیمی درمانی را انتخاب می کند.
چه کسانی به تومورهای فیلود مبتلا می شوند؟
تومورهای فیلود کمتر از 1 درصد از کل تومورهای سینه را تشکیل می دهند. آنها تقریباً همیشه در سینه های افرادی که در بدو تولد زن تعیین شدند (AFAB) رخ میدهند. اگرچه موارد نادری در افرادی که در بدو تولد مرد هستند (AMAB) گزارش شده است. این تومورها می تواند در هر سنی رخ دهد، اما بیشتر در میانسالی مشاهده می شوند. آنها همچنین در افراد مبتلا به سندرم Li-Fraumeni،(یک اختلال ارثی مرتبط با خطر سرطان) شایعتر هستند.
تفاوت بین تومور فیلود و فیبروآدنوم:
فیبروآدنوم شایع ترین نوع توده های خوش خیم پستان است. آنها همچنین در بافت همبند سینه ظاهر می شوند. تشخیص آنها از تومورهای فیلود، حتی در تصویربرداری پزشکی، دشوار است. فیبروآدنوم ها بی ضرر هستند، اما گاهی اوقات می توانند به نوع دیگری از تومور تبدیل شوند. برخی معتقدند که فیبروآدنوم ممکن است به تومورهای فیلود تبدیل شود.
برای پزشک مهم است که تعیین کند آیا تومور فرد فیبروآدنوم است یا تومور فیلود. از آنجایی که این دو نوع متفاوتی هستند، درمان متفاوتی دارند. در حالی که فیبروآدنوما تمایل دارند ثابت بمانند یا کوچک شوند، تومورهای فیلود می توانند به سرعت رشد کرده و دردناک شوند، حتی اگر خوش خیم باشند. آنها اغلب به صورت پیشگیرانه حذف می شوند.
به طور کلی اگرچه تومور فیلود معمولاً سرطانی نیست، اما احتمال بازگشت آن در عرض دو سال پس از جراحی زیاد است. بنابراین، برای تشخیص زودهنگام تومور فیلود به معاینات پزشکی مکرر و منظم نیاز است.
مطالب مشابه:
عفونت قارچی در مردان
تستوسترون پایین در زنان
توده های سینه
تفاوت شیرمادر و شیرخشک
فیبروآدنوم پستان
منابع: healthlibrary.askapollo ، my.clevelandclinic
1 دیدگاه