آستروسیتوم پیلوسیتیک
آستروسیتوم پیلوسیتیک (PA) یک تومور مغزی است که از سلول های آستروسیتی تشکیل شده است. آستروسیت ها سلولهای ستاره ای شکل هستند که از نورون های انتقال دهنده سیگنال (سلول های عصبی) در مغز برای کمک به عملکرد آن پشتیبانی می کنند.
سازمان بهداشت جهانی آستروسیتوم پیلوسیتیک را به عنوان یک تومور غیر بدخیم درجه I طبقه بندی می کند. درجه 1 به این معنی است که سلول های تومور در زیر میکروسکوپ شبیه سلول های طبیعی (غیر سرطانی) هستند و به کندی رشد می کنند. معمولاً به سایر قسمتهای بدن فرد سرایت نمیکند، اما خود تومور میتواند بزرگ شود. برداشتن تومور با جراحی این بیماری را درمان می کند.
شیوع آستروسیتوم پیلوسیتیک:
تومورهای آستروسیتومای پیلوسیتیک شایع ترین تومورهای مغزی در بین کودکان هستند. آنها از هر 100000 نفر 1 نفر را قبل از 20 سالگی در ایالات متحده تحت تأثیر قرار می دهند. PA حدود 15 درصد از کل تومورهای مغزی در میان کودکان و تقریباً 5 درصد از کل تومورهای مغزی در میان بزرگسالان را تشکیل می دهد.
علائم آستروسیتوم پیلوسیتیک:
علائم آستروسیتوم پیلوسیتیک بر اساس اندازه و محل تومور متفاوت است. در برخی موارد، ممکن است فرد تا زمانی که اندازه تومور افزایش نیابد، هیچ علائمی را تجربه نکند.
علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- سردرد.
- خستگی یا بی حالی.
- استفراغ.
- تغییر شخصیت، رفتار و خلق و خو.
- تغییر در تفکر، یادگیری و تمرکز.
- گرفتگی گردن.
- تاری دید، دوبینی یا حرکات سریع چشم.
- ضعف در بازوها و پاها و مشکل در هماهنگی.
- بلوغ زودرس به دلیل تغییرات هورمونی.
تشنج که شایع نیست، اما ممکن است.
آستروسیتوم پیلوسیتیک کجا رشد می کند؟
بیشتر تومورهای آستروسیتومای پیلوسیتیک در سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) رشد می کنند. شایع ترین محل در مخچه است. مخچه قسمت پایینی مغز در پشت سر است، جایی که سر به گردن می رسد.
سایر مکان های کمتر شایع تومور PA عبارتند از:
- عصب باصره.
- هیپوتالاموس.
- ساقه مغز.
- نخاع.
علت آستروسیتوم پیلوسیتیک:
رشد بیش از حد سلول های آستروسیت باعث آستروسیتوم پیلوسیتیک می شود. اما دلیل دقیق این اتفاق مشخص نیست. مطالعات نشان می دهد که این تومور ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:
- تغییرات ژنتیکی (ژن BRAF).
- قرار گرفتن در معرض پرتوهای یونیزان در طول درمان سایر سرطان ها مانند: لوسمی یا لنفوم.
علاوه بر این، PA در برخی شرایط ژنتیکی مانند:
- نوروفیبروماتوز نوع 1.
- سندرم Li-Fraumeni.
- توبروس اسکلروزیس.
عوارض آستروسیتوم پیلوسیتیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- از دست دادن بینایی
- چشم های برآمده.
- کاهش یا افزایش وزن.
در میان موارد نادر و شدید، محل و اندازه تومور میتواند باعث فشرده شدن ساقه مغز (فشار بر ساقه مغز) یا هیدروسفالی (جمع شدن مایع در مغز) شود. اینها می تواند تهدید کننده زندگی باشد.
تشخیص و آزمایشات
تشخیص آستروسیتوم پیلوسیتیک:
پزشک پس از معاینه فیزیکی و آزمایش، آستروسیتوم پیلوسیتیک را تشخیص می دهد. آنها در طول معاینه در مورد علائم فرد به همراه سابقه پزشکی اطلاعات بیشتری خواهند یافت. آزمایش می تواند به پزشک کمک کند تا شرایطی با علائم مشابه را رد کند. آزمایشها معمولاً آزمایشهای تصویربرداری غیرتهاجمی برای یافتن تومور در سیستم عصبی مرکزی هستند.
رادیولوژی آستروسیتوم پیلوسیتیک:
آزمایش تصویربرداری، اغلب تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)، تومور را نشان می دهد و منجر به تشخیص آستروسیتومای پیلوسیتیک می شود. گاهی اوقات، کودکانی که علائم عصبی را تجربه می کنند، برای انجام MRI مشکل دارند. در این موارد، پزشک آزمایش تصویربرداری دیگری (سیتی اسکن) را برای آن کودک توصیه میکند. تست های تصویربرداری می توانند اندازه، شکل و محل تومور را شناسایی کنند. این می تواند به پزشک برای برنامه ریزی درمان کند کمک کند.
مدیریت و درمان
درمان آستروسیتوم پیلوسیتیک:
درمان برای آستروسیتومای پیلوسیتیک، برداشتن تومور با جراحی است. اگر برداشتن کامل تومور از این طریق امکان پذیر باشد، جراحی می تواند PA را درمان کند. گاهی اوقات اندازه و محل تومور برداشتن آن را دشوار می کند. اگر خطر عوارض زیاد باشد، جراح ممکن است تنها بخشی از تومور را بردارد و سپس اندازه و رشد آن را در طول زمان بررسی کند. اگر تومور بعد از برداشتن رشد کند یا دوباره عود کند، جراحی اضافی ممکن است کمک کند.
شکل کمتر رایج درمان، پرتودرمانی است. پزشک ممکن است این را بر اساس محل تومور و سایر گزینه های جراحی یا شیمی درمانی در دسترس انتخاب کند.
با پیشرفت آزمایشهای ژنتیکی – که به عنوان آزمایش مولکولی برای PA نیز شناخته میشود – این آزمایش که پس از جراحی انجام میشود، میتواند برخی جهشها را که منجر به علائمی مانند BRAF v600E میشوند، شناسایی کند. درمانهای مورد تأیید FDA وجود دارد که پزشک میتواند به عنوان نوعی درمان برای PA تجویز کند. علاوه بر این، ممکن است فرد واجد شرایط درمان های تجربی یا آزمایشات بالینی باشد که ممکن است مفید باشد.
عوارض جانبی درمان:
عوارض جانبی جراحی برای برداشتن تومور آستروسیتوم پیلوسیتیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خون ریزی.
- عفونت
- تورم.
- درد.
- سردرد.
- هیدروسفالی (جمع شدن مایع در مغز).
جراح در مورد این عوارض جانبی قبل از درمان صحبت خواهد کرد. آنها همچنین برای جلوگیری از هرگونه عارضه جانبی یا عارضه در طول عمل مراقبت بسیار زیادی انجام می دهند.
عوارض جانبی پرتودرمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ضعف.
- تهوع و استفراغ.
- اسهال
- سردرد.
- ریزش مو.
- تحریک پوست.
- کاهش اشتها.
- تکرر ادرار یا فوریت.
احساس بهبودی بعد از درمان:
ممکن است چند هفته طول بکشد تا بدن پس از جراحی برای برداشتن تومور آستروسیتومای پیلوسیتیک بهبود یابد. پزشک دستورالعمل هایی را به فرد می دهد تا بتوان پس از جراحی از خود یا فرزند خود مراقبت کند.
پیشگیری از آستروسیتوم پیلوسیتیک:
از آنجایی که محققان درک روشنی از علل آستروسیتومای پیلوسیتیک ندارند، هیچ راه شناخته شده ای برای پیشگیری از آن وجود ندارد.
زمان مراجعه به پزشک:
اگر شما یا فرزندتان علائم آستروسیتوم پیلوسیتیک مانند:
- سردرد.
- تغییر بینایی
- تغییر شخصیت
- از دست دادن هماهنگی
و یا اگر پس از جراحی برای برداشتن تومور دچار عوارض جانبی، مانند موارد زیر شده اید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- درد شدید.
- تورم.
- تغییر رنگ پوست در اطراف محل برش
به طورکلی دانستن این موضوع که شما، فرزندتان یا یکی از عزیزانتان تومور مغزی دارید می تواند نگران کننده باشد. آستروسیتومای پیلوسیتیک یک تومور قابل درمان است که منجر به پیش آگهی خوب می شود. معمولاً به سایر قسمت های بدن سرایت نمی کند و برداشتن تومور می تواند آن را درمان کند.
مطالب مشابه:
فلج مغزی چیست؟
سرطان مغز
کاهش روند پیری مغز
اختلال در جریان مایع مغزی
کنترل مغز در برابر بیماری ها
منبع: my.clevelandclinic
2 دیدگاه