سریعترین راه برای درمان زخم معده
سریعترین راه برای درمان زخم معده، شناسایی و درمان علت آن است. بیشتر زخمهای معده در اثر عفونت ایجاد میشوند و به آنتیبیوتیک همراه با سایر داروها نیاز دارند. هر چه زودتر آنتی بیوتیک ها و سایر درمان ها را شروع شود، زخم زودتر بهبود می یابد.
زخم معده چیست؟
زخم معده به زخم های باز ایجاد شده در پوشش مخاط داخلی معده اشاره دارد، در نتیجه درد در معده و دراولین قسمت روده کوچک به نام دوازدهه رخ می دهد. این زخم ها به عنوان زخم اثنی عشر شناخته می شوند. زخم معده زمانی ایجاد می شود که اسید معده که برای هضم غذا ترشح می شود باعث آسیب به پوشش معده می شود. از این رو، درمان ها شامل روش هایی برای کاهش اسید معده یا خنثی کردن اسید معده است.
ناراحتی شکمی، سوء هاضمه مکرر و احساس سوزش در گلو از علائم شایع زخم معده هستند. این علائم معمولا چندین ساعت طول می کشد، اگرچه برخی از بیماران به طور مداوم آنها را تجربه می کنند. عفونت ناشی از باکتری ها به ویژه هلیکوباکتر پیلوری یکی از شایع ترین علل زخم معده است.
برخی از علل دیگر بیماری زخم معده عبارتند از:
استفاده طولانی مدت از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) و مصرف غذاهای تند و سرخ شده همچنین مصرف بیش از حد الکل و سیگار نیز می تواند در ایجاد زخم معده موثر باشد.
در برخی موارد، استرس و اضطراب ذهنی ممکن است زخم های موجود را تشدید کند و علائم زخم معده از جمله احساس سوزش، استفراغ و سوء هاضمه را بدتر کند.
فرسایش مخاط به دلیل عفونت هلیکوباکتر پیلوری یا عوامل دیگر به اسید معده و سایر آنزیم های گوارشی اجازه می دهد تا دیواره معده را از بین ببرند. این در نهایت منجر به تشکیل زخم های باز می شود که به طور مداوم توسط ترشحات اسیدی تحریک می شوند.
اگر بهدرستی درمان نشود، این زخمها میتوانند از طریق دیوارههای معده به فرسایش خود ادامه دهند و حتی یک سوراخ در تمام مسیر ایجاد کنند که منجر به یک فوریت پزشکی شود که به آن سوراخ شدن معده میگویند.
علائم زخم معده:
درد و سوزش شایع ترین علائم زخم معده است. این علائم معمولاً با یک احساس ناراحتی خفیف شروع می شوند. درد معمولاً به عنوان یک احساس سوزش تیز توصیف می شود که اغلب با ارکتاسیون ترش همراه است.
با پیشرفت بیماری، ممکن است بیمار علائم دیگری مانند: نفخ، سوزش سر دل، حالت تهوع، احساس سیری رضایتبخش، آروغ زدن بیش از حد و مشکل ناگهانی در خوردن غذاهای تند یا غذاهای چرب داشته باشد.
خالی بودن معده اغلب می تواند درد را بدتر کند. اکثر بیماران گزارش می دهند که پس از مصرف غذاهای ملایم یا تسکین دهنده که اسیدهای معده را خنثی می کنند، مانند: بلغور جو دوسر، سیب و گلابی، درد را تسکین می دهند.
در موارد شدید، زخم معده ممکن است علائم شدیدی مانند موارد زیر را ایجاد کند:
- حالت تهوع مداوم
- استفراغ خون
- درد ناگهانی، تیز و شدید شکم
- مدفوع سیاه یا قیری رنگ
- خون تیره در مدفوع
- دشواری در تنفس
- غش کردن یا احساس سرگیجه
- کاهش وزن شدید
- تغییرات غیرمعمول در اشتها
سریعترین راه برای درمان زخم معده چیست؟
درمانهای پزشکی برای بیماری زخم معده معمولاً شامل یک یا ترکیبی از گروههای دارویی زیر است:
آنتی بیوتیک ها:
آنتی بیوتیک ها زمانی تجویز می شوند که عفونت هلیکوباکتر پیلوری علت زخم معده باشد. کلاریترومایسین، مترونیدازول، آموکسی سیلین، تینیدازول، لووفلوکساسین و تتراسایکلین معمولاً آنتی بیوتیک هایی هستند که برای درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری تجویز می شوند.
اکثر بیماران نیاز به استفاده از آنتی بیوتیک به مدت دو هفته همراه با داروهای اضافی برای کاهش ترشح اسید معده دارند.
بازدارنده های پمپ پروتون:
مهارکننده های پمپ پروتون (PPIs) به جلوگیری از تولید اسید معده در معده کمک می کنند. این داروها با مسدود کردن فعالیت سلولهایی که در ترشح اسید معده نقش دارند، عمل میکنند.
برخی از مهارکنندههای پمپ پروتون که معمولاً برای تسکین درد معده تجویز میشوند عبارتند از: امپرازول، رابپرازول، اسموپرازول، لانسوپرازول و پنتوپرازول.
با این حال، درمان طولانی مدت با این داروها، به ویژه در دوزهای بالا، ممکن است خطر شکستگی در لگن، ستون فقرات و مچ دست را افزایش دهد. از این رو، استفاده از مکمل های کلسیم اغلب برای بیمارانی که نیاز به استفاده منظم از PPI برای کاهش این خطر دارند، توصیه می شود.
مسدود کننده های اسید:
مسدود کننده های اسید که به آنها مسدود کننده های گیرنده هیستامین نیز گفته می شود، با کاهش میزان اسید معده آزاد شده در دستگاه گوارش، به تسکین درد معده کمک می کنند. این داروها درد زخم را تسکین می دهند و باعث بهبودی می شوند.
مسدود کننده های اسیدی که معمولاً تجویز می شوند شامل فاموتیدین، سایمتیدین و نیزاتیدین هستند.
آنتی اسیدها:
آنتی اسیدها با خنثی کردن اسید موجود در معده به کاهش احساس سوزش در معده کمک می کنند و در نتیجه باعث تسکین سریع علائم می شوند. با این حال، این داروها فقط به طور موقت درد را تسکین می دهند و به بهبود زخم معده کمک نمی کنند.
عوامل محافظت کننده سلولی:
عوامل سیتوپروتکتیو داروهایی هستند که می توانند از پوشش داخلی معده و روده کوچک محافظت کنند و در نتیجه پیشرفت زخم معده را کند یا مهار کنند.
سوکرالفات و میزوپروستول معمولاً داروهای محافظ سلولی برای بیماران مبتلا به زخم معده تجویز می شوند.
درمان های طبیعی و خانگی برای کاهش اسید معده و التیام دستگاه گوارش:
پروبیوتیک ها:
پروبیوتیکها موجودات زندهای هستند که میتوانند درد را تسکین دهند، تعادل باکتریها را در روده بازگردانند و از التیام مخاط آسیب دیده معده و روده حمایت کنند. آنها به عنوان داروهای بدون نسخه یا در انواع مختلف غذا در دسترس هستند.
تحقیقات بالینی نشان داده است که پروبیوتیک ها می توانند از زخم معده جلوگیری کنند، روند بهبودی پوشش معده را تسریع کنند و علائم زخم معده را تسکین دهند.
منابع پروبیوتیک های غنی از گونه های مختلف باکتری های سالم عبارتند از:
- ماست
- غذاهای تخمیر شده مانند: کیمچی و کومبوچا
- کلم ترش
- کفیر
- نان خمیر مایه
زردچوبه:
زردچوبه حاوی ترکیبی به نام کورکومین است که می تواند به عنوان یک عامل ضد التهابی و آنتی اکسیدانی طبیعی عمل کند. این خواص زردچوبه می تواند آسیب به مخاط معده را کاهش دهد و از بهبود زخم معده کمک کند.
میوه های رنگارنگ:
مصرف میوه های رنگارنگ مانند: انواع توت ها، سیب، گواوا و خربزه به عنوان یک راه ایمن و موثر برای تسکین فوری درد معده بسیار توصیه می شود. این میوه ها حاوی ترکیباتی به نام فلاونوئیدها هستند که مسئول رنگ های غنی این میوه ها نیز هستند.
فلاونوئیدها دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی هستند که می توانند آسیب به مخاط معده را کاهش دهند و زخم را التیام بخشند. فلاونوئیدها همچنین می توانند از پوشش معده محافظت کنند و با افزایش ترشح مخاط و مهار رشد هلیکوباکتر پیلوری از ایجاد زخم در دستگاه گوارش جلوگیری کنند.
آلوئه ورا:
آلوئه ورا به دلیل خواص تسکین دهنده اش مورد ااستفاده قرار می گیرد. می تواند اسید معده را خنثی کند. همچنین می تواند یک پوشش محافظ در امتداد مخاط داخلی معده ایجاد کند، بنابراین از پیشرفت زخم جلوگیری می کند.
آلوئه ورا همچنین می تواند به عنوان یک عامل ضد التهابی عمل کند و درد و التهاب معده و اثنی عشر مرتبط با زخم معده را کاهش دهد و در نتیجه باعث بهبود طبیعی شود.
موز سبز:
مصرف موز نارس و سبز است، راهی موثر برای تسکین فوری درد معده ناشی از زخم معده است.
تحقیقات نشان می دهد که موز نارس حاوی ترکیبی به نام لوکوسیانیدین است که می تواند ترشح مخاط را در معده افزایش دهد. این به نوبه خود می تواند به خنثی کردن اسید معده و تسکین علائم زخم معده کمک کند.
عسل:
عسل می تواند یک اثر ضد میکروبی قوی علیه هلیکوباکتر پیلوری ایجاد کند و در نتیجه از پیشرفت زخم معده جلوگیری کند. علاوه بر این، عسل همچنین می تواند به عنوان یک عامل تسکین دهنده عمل کند و از پوشش ظریف معده در برابر آسیب ترشحات اسیدی محافظت کند.
زنجبیل:
زنجبیل دارای خواص ضد باکتریایی و محافظت کننده معده قوی است. تحقیقات نشان داده است که خواص دارویی زنجبیل می تواند به کاهش آسیب مخاط معده در اثر عفونت هلیکوباکتر پیلوری و استفاده طولانی مدت از NSAID ها مانند: ایندومتاسین و ایبوپروفن کمک کند. از این رو، استفاده از زنجبیل برای پیشگیری از زخم معده ناشی از ایندومتاسین توصیه می شود.
زنجبیل همچنین میتواند تهوع، استفراغ، ترش کردن و احساس سوزش ناشی از زخم معده را تسکین دهد.
سوالات متداول
پس از ایجاد زخم سریعترین راه برای درمان زخم معده چیست؟
پس از ایجاد زخم معده، بهبودی آن به زمان نیاز دارد. با این حال، استفاده از داروهای کاهش دهنده یا خنثی کننده اسید، در ترکیب با داروهای خانگی طبیعی، می تواند بهبود مخاط آسیب دیده معده را تسریع بخشد.
نوشیدنی های موثر در بهبود زخم معده :
نوشیدن شیر اغلب می تواند درد و سوزش ناشی از زخم معده را تسکین دهد. نوشیدنی های غنی از فلاونوئیدها و سایر آنتی اکسیدان های طبیعی مانند چای سبز نیز می توانند برای بهبود زخم معده موثر باشند.
به طورکلی اکثر زخم های معده، اگر به روش مناسب درمان نشوند، می توانند پیشرفت کنند و عوارض جدی مانند سوراخ شدن معده ایجاد کنند. می توان با مصرف داروهای مناسب و پیروی از عادات غذایی و سبک زندگی سالم از پیشرفت زخم معده جلوگیری کرد و به بهبود مخاط معده کمک کرد.
مطالب مشابه:
8 علائم هشداردهنده سرطان معده
احساس سنگینی در معده
مشکلات معده نوزادان
سرطان معده
عوارض بوتاکس معده
منبع: buzzrx