علت خون سیاه دوران قاعدگی چیست؟
خون سیاه دوران قاعدگی، موضوعی است که اغلب در مورد آن صحبت نمی شود. احتمالا این موضوع برای فرد باعث ایجاد نگرانی گردد. اما دررابطه این موضوع لزوما دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. درواقع، خون قاعدگی می تواند طیف وسیعی از رنگ ها و غلظت ها را داشته باشد. درحالی که شاید تمایل کمتری نسبت به این موضوع وجود داشته باشد اما؛ اطلاع از اتفاقات درون بدن در چرخه ی قاعدگی، حائز اهمیت است. بنابراین؛ در این مطلب، به بررسی دلایل سیاه شدن خون قاعدگی و مواردی که می تواند موجب نگرانی شود می پردازیم.
علت خون سیاه دوران قاعدگی:
- خون پریود باقی مانده و انباشته شده
- عدم تعادل هورمونی
- اندومتریوز
- پولیپ یا فیبروم
- عفونت
خون قاعدگی باقی مانده و انباشته شده:
از شایع ترین دلایل خون سیاه رنگ پریود، خون قاعدگی می باشد که برای مدت طولانی تری در رحم فرد باقی مانده است. خون قاعدگی معمولا به دلیل وجود اکسیژن، که موجب اکسیداسیون خون می گردد، دارای ظاهری قرمز یا قهوه ای رنگ می باشد. اما زمانی که خون مدت طولانی تری در رحم باقی بماند، کمبود اکسیژن موجب سیاه شدن آن می شود. این اتفاق، می تواند در صورت جریان کم خون و یا بسته بودن دهانه ی رحم در دوران قاعدگی رخ دهد. جریان قاعدگی ممکن است در ابتدا و در انتهای دوران قاعدگی کندتر باشد. در نتیجه؛ زمان بیشتری برای خارج شدن خون از بدن طول بکشد. درصورت مشاهده ی لکه های سیاه پیش از قاعدگی، این خون ممکن است از آخرین قاعدگی فرد باقی مانده باشد.
عدم تعادل هورمونی:
یکی دیگر از دلایل احتمالی سیاه رنگ شدن خون پریود، عدم تعادل هورمونی است. هورمون هایی مثل استروژن و پروژسترون، نقش حیاتی را در تنظیم چرخه ی قاعدگی فرد ایفا می کنند. درصورت برهم خوردن تعادل در این هورمون ها، ممکن است تغییراتی در پوشش رحم فرد ایجاد شود که باعث قاعدگی های نامنظم و خونریزی غیرطبیعی می شود. این موضوع همچنین می تواند باعث سیاه یا قهوه ای تیره به نظر رسیدن خون گردد.
اندومتریوز:
دراین حالت، بافتی که به طور معمول رحم را می پوشاند، در خارج از آن رشد می کند و باعث خونریزی و درد غیرطبیعی می گردد. زنان مبتلا به اندومتروز احتمال دارد که خون پریود سیاه یا قهوه ای تیره داشته باشند و همچنین علائم دیگری ازجمله گرفتگی عضلات، کمردرد و خونریزی شدید را تجربه نمایند. درصورت مشکوک بودن نسبت به ابتلا به اندومتریوز، برای بررسی گزینه های درمان، مشورت با پزشک موضوعی حائز اهمیت است.
پولیپ یا فیبروم:
پولیپ ها یا فیبروم ها زائده ها یا انباشتگی غیرطبیعی سلول های گوشتی هستند که احتمال ایجاد آن ها در رحم وجود دارد. این زائده ها می توانند باعث خونریزی و درد غیرطبیعی در فرد گردند.
پولیپ ها توده های کوچک و غیرسرطانی هستند که در پوشش داخلی اندام رحم ایجاد می شوند؛ اما فیبروم ها توده هایی بزرگتر و فشرده تری هستند که احتمال وجود آن ها هم در داخل، و هم در خارج رحم وجود دارد. هر دو این زائده ها می توانند موجب علائم خونریزی و دل پیچه ی شدید و همچنین سیاه یا قهوه ای تیره شدن خون قاعدگی شوند.
عفونت:
عفونت هایی شبیه به واژینوز باکتریایی، بیماری التهابی لگن(PID) و همچنین عفونت های مقاربتی(STI) ممکن است باعث سیاهی خون قاعدگی شوند. این عفونت ها می توانند دلیل التهاب و تحریک دهانه ی رحم و رحم فرد و درنهایت، خونریزی و ترشح غیرطبیعی باشند. در این مورد نیز، درصورت مشکوک بودن به عفونت، مشورت با پزشک برای دستیابی به درمان مناسب، مهم است.
سایر دلایل خون سیاه دوران قاعدگی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
شی یا جسم خارجی باقی مانده در واژن: مثل تامپون دوم، کاندوم و وسایل پیشگیری از بارداری. این حالت می تواند باعث تجربه ی علائمی مثل: ترشحات بدبو، احساس خارش یا ناراحتی در داخل و اطراف واژن، ایجاد تورم یا بثورات در اطراف اندام تناسلی، مشکل در ادرار کردن و تب شود.
بارداری: خونریزی دراوایل دوران بارداری امری طبیعی است. البته همه ی افراد آن را تجربه نمی کنند و می بایست خفیف باشد. درصورت شدت یافتن یا بیش از چند روز به طول انجامیدن باید به پزشک مراجعه شود.
سقط فراموش شده: دراین حالت رشد جنین متوقف می شود اما به مدت 4 هفته و یابیشتر، توسط بدن دفع نمی شود.
لوچیا: خونریزی که چهار تا شش هفته پس از زایمان رخ می دهد، به نام لوچیا شناخته می شود.
آیا خون سیاه قاعدگی نشانه ی سرطان دهانه ی رحم است؟
درموارد نادر، ترشحات سیاه رنگ می توانند نشانه سرطان دهانه ی رحم باشند. اگرچه بسیاری از افراد هیچ نشانه ای ندارند اما، خونریزی نامنظم بین دوره های قاعدگی یا بعد از رابطه ی جنسی، شایع ترین علامت سرطان تهاجمی است.
احتمال تجربه ی موارد زیر درمراحل پیشرفته تر سرطان وجود دارد:
- کاهش وزن
- خستگی
- درد لگن
- تورم در پاها
- مشکل در دفع ادرار یا مدفوع
چه زمانی می بایست راه درمان را درپیش گرفت ؟
با وجود اینکه سیاه بودن خون پریود همیشه و لزوما نشانه ی مشکلی جدی نیست، اما در مواردی ممکن است به مراقبت های پزشکی نیاز باشد. درصورت تجربه ی هرکدام از علائم زیر، مشورت با پزشک حائز اهمیت است:
- خونریزی شدید
- دل پیچه ی شدید
- ترشحات با بوی ناخوشایند
- تب یا لرز
- درد هنگام رابطه ی جنسی
درمان علت خون سیاه دوران قاعدگی:
نحوه ی درمان ترشحات سیاه رنگ به علت آن بستگی دارد به طورمثال:
- اجسام داخل واژن، به ویژه درصورت وجود علائمی مثل ترشح سیاه، درد یا تب، باید توسط پزشک خارج شوند.
- عفونت هایی مانند: PID توسط آنتی بیوتیک ها کنترل می شوند. می بایست اقداماتی، مثل رابطه ی جنسی ایمن، درجهت محافظت از فرد در برابر عفونت مجدد انجام شود.
- سقط جنین خودبه خود برطرف می شود و در غیر این صورت؛ پزشک ممکن است روش اتساع و کورتاژ را برای برداشتن بافت پیشنهاد دهد.
- خون قاعدگی باقی مانده ممکن است برای درمان هرگونه بیماری زمینه ای که باعث انسداد می گردد، به جراحی نیاز داشته باشند.
درنتیجه؛
سیاه رنگ بودن خون قاعدگی، حالتی غیرعادی نیست و دلایل زیادی برای بروز آن وجود دارد. آگاهی نسبت به دلایل زمینه ای می تواند در تصمیم گیری آگاهانه نسبت به سلامت قاعدگی، به فرد کمک نماید. درصورت تجربه ی علائم غیرعادی یا نگرانی نسبت به این موضوع، بهتر است به پزشک مراجعه شود. درآخر؛ یادآوری این نکته حائز اهیمت است که چرخه ی قاعدگی هر فرد منحصر به بدن خود است و همچنین، تغییر در رنگ، بافت یا جریان آن می تواند امری طبیعی باشد.
مطالب مشابه:
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی
همه چیز درباره چرخه قاعدگی
میگرن و قاعدگی
تاثیر مواد غذایی بر قاعدگی
سندرم پیش از قاعدگی
منابع: grace, healthline