تیروئید پس از زایمان
تیروئید پس از زایمان زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید زنان پس از بچه دار شدن ملتهب می شود.
بارداری به روش های مختلفی بر بدن تأثیر می گذارد. در طول بارداری، زنان و افرادی که در بدو تولد به آنها زن اختصاص داده شده است (AFAB) میتوانند تعدادی ناراحتی از جمله بدن درد، یبوست، سرگیجه، سوزش سر دل و حالت تهوع صبحگاهی را تجربه کنند.
با این حال، اثرات بارداری همیشه پس از تولد تمام نمی شود. بدن درد پس از زایمان ممکن است ادامه یابد و مادر ممکن است، درد واژن، تعریق شبانه، سینههای متورم، ریزش مو و افسردگی را نیز تجربه کند.
برخی از افراد نیز تا یک سال پس از زایمان در معرض خطر بیماری به نام «تیروئید پس از زایمان» هستند. تیروئید پس از زایمان، اگرچه اغلب موقتی است، می تواند باعث پرکاری تیروئید یا کم کاری تیروئید شود که بر وزن، خلق و خو و تنظیم دمای بدن تأثیر بگذارد.
تخمین زده می شود که 5٪ از زنان که زایمان می کنند، نوعی تیروئید پس از زایمان را تجربه می کنند. این بیماری به طور مستقیم بر غده تیروئید، که یک بافت پروانه ای شکل است و در پایین گردن قرار دارد، تأثیر می گذارد.
غده تیروئید شامل چهار هورمون است که عبارتنداز:
- هورمون محرک تیروئید (TSH)
- تری یدوتیرونین (آزاد T3)
- تیروکسین (آزاد T4)
- کلسی تونین
عملکرد مناسب تیروئید به دلایل زیادی ضروری است. هنگامی که غده تیروئید به طور طبیعی کار می کند، این هورمون ها را در جریان خون ترشح می کند تا متابولیسم و میزان کلسیم در خون را تنظیم کند.
در واقع، تیروئید بر بسیاری از فرآیندهای بدن، از جمله:
- ضربان قلب
- تنفس
- هضم
- دمای بدن
- رشد مغز
- عملکرد شناختی
- سلامت پوست و استخوان
- باروری، تاثیرگذار است.
همانطور که قبلا ذکر شد، بین تیروئید و باروری ارتباط وجود دارد. در مورد بارداری، بدن ممکن است به انرژی بیشتری برای تنظیم دمای بدن و عملکرد اندام ها نیاز داشته باشد. در نتیجه، تیروئید معمولاً هورمون های بیشتری را در دوران بارداری تولید می کند.
اختلال عملکرد تیروئید پس از زایمان:
تیروئید پس از زایمان اغلب با پرکاری غده تیروئید مشخص می شود که مقدار زیادی هورمون تیروئید تولید می کند. با این حال، کم کاری تیروئید نیز ممکن است رخ دهد که در آن تیروئید کم کار است و هورمون های کافی را به جریان خون پمپ نمی کند.
بسته به شرایط، علائم متفاوت خواهد بود و ممکن است منجر به :
- پرکاری تیروئید: کسانی که غده تیروئید پرکار دارند معمولاً ضعف عضلانی، عصبی بودن، اضطراب، ضربان قلب تند را تجربه می کنند. تمرکز و کاهش وزن، لرزش، عدم تحمل گرما و حرکات مکرر روده نیز ممکن است ظاهر شود.
- کم کاری تیروئید: افرادی که غده تیروئید کم کار دارند ممکن است خستگی، یبوست، از دست دادن حافظه، عدم تحمل سرما، خشکی پوست، گرفتگی یا درد عضلانی، افسردگی، ضعف و افزایش وزن را تجربه کنند.
این علائم معمولاً چند ماه پس از زایمان ظاهر می شوند. اغلب، تیروئید پس از زایمان دو مرحله دارد. در طی یک تا شش ماه اول پس از زایمان، والدین جدید مبتلا به این بیماری ممکن است نوعی پرکاری تیروئید را تجربه کنند.
سپس این بیماری می تواند به مرحله دوم خود پیشرفت کند ( کم کاری تیروئید) در این زمان، علائم بسیار برجسته هستند و می توانند زندگی روزمره فرد را تحت تاثیر قرار دهند. این مرحله معمولاً چهار تا هشت ماه پس از زایمان رخ می دهد. در برخی موارد، کم کاری تیروئید ممکن است تا پایان عمر مادر باقی بماند. در موارد دیگر، ممکن است ظرف یک سال خود به خود برطرف شود.
تیروئید پس از زایمان چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟
به طور معمول، زنان یا افراد AFAB با سابقه (یا سابقه خانوادگی) اختلال عملکرد تیروئید یا دیابت نوع 1 بیشترین خطر ابتلا به تیروئید پس از زایمان را دارند.
در یک مطالعه، محققان دریافتند که دیابت بارداری زمانی رخ می دهد که بدن نمی تواند انسولین کافی در دوران بارداری بسازد، منجر به ایجاد دیابت نوع 1 و بیماری گریوز ( که یک اختلال خود ایمنی است و با پرکاری تیروئید مشخص می شود) می شود.
از 11 تا 17 درصد زنانی که پس از زایمان دچار بیماری تیروئید می شوند، 5 درصد بیماری گریوز پس از زایمان را تجربه می کنند.
اعتقاد بر این است که احتمال ابتلا به یک اختلال خود ایمنی مانند: بیماری گریوز یا دیابت در طول دوره پس از زایمان افزایش مییابد، که اغلب به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی که میتواند در دوران بارداری رخ دهد، مانند: مقاومت به انسولین و سرکوب سیستم ایمنی، افزایش مییابد.
به طور خاص، از آنجایی که جنین در دوران بارداری نیاز به محافظت از سیستم ایمنی والدین خود دارد، عملکرد سیستم ایمنی بدن تغییر می کند. پس از زایمان، سیستم ایمنی دوباره به حالت اول برگشته و شتاب می گیرد که می تواند باعث مشکلات تیروئید شود.
افرادی که دارای آنتی بادی میکروزومی در تیروئید هستند، نیز ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به تیروئید پس از زایمان باشند.
علت تیروئید پس از زایمان:
تیروئید پس از زایمان اغلب به دلیل حمله آنتی بادی های ضد تیروئید به تیروئید رخ می دهد.
مطالعات فعلی نمی توانند دلیل این اتفاق را توضیح دهند. با این حال، بسیاری از محققان فرض میکنند که این پدیده در افرادی با وضعیت تیروئید خودایمنی زمینهای و یا بدون علائم رخ میدهد. برخی از موارد تیروئید پس از زایمان نیز می تواند مشابه تیروئید هاشیموتو که یک اختلال خود ایمنی است و باعث کم کاری تیروئید می شود، ظاهر شود.
نحوه تشخیص و درمان تیروئید پس از زایمان:
اگر علائم تیروئید پس از زایمان را تجربه می کنید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. آنها می توانند علائم را بررسی کنند.
برای تشخیص پرکاری یا کم کاری غده تیروئید، آزمایش خون تجویز می شود.
تیروئیدیت پس از زایمان چگونه درمان می شود؟
درمان به علائم، سن و سلامت عمومی فرد بستگی دارد. همچنین به شدت این وضعیت بستگی دارد.
درمان بستگی به مرحله بیماری و علائم دارد:
تیروئید پرکار: اگر علائم عمده پرکاری تیروئید دارید، پزشک اغلب مسدود کننده های بتا، پردنیزون یا هر دو را تجویز می کند. این داروها ضربان قلب و علائم التهاب را کاهش می دهند.
تیروئید کم کار: اگر علائم اصلی کم کاری تیروئید دارید، پزشک جایگزین هورمون تیروئید را تجویز می کند.
باید به طور منظم آزمایش تیروئید انجام دهید. تیروئید ممکن است در عرض 12 تا 18 ماه پس از شروع علائم به طور طبیعی کار کند. اگر چنین است، ممکن است بتوانید درمان را متوقف کنید. عملکرد تیروئید در 4 زن از 5 زن به حالت عادی باز می گردد.
نظارت بر سطح هورمون تیروئید:
علائم پس از زایمان تیروئید معمولاً در دو مرحله ظاهر می شود: اول پرکاری تیروئید و سپس کم کاری تیروئید. این تغییرات هورمونی می تواند به طور قابل توجهی بر والدین پس از زایمان تأثیر بگذارد و بر خلق و خوی، عملکرد متابولیک و تحمل دما تأثیر بگذارد.
مطالب مشابه:
پرکاری تیروئید
کارسینوم پاپیلاری تیروئید
کم کاری تیروئید
سرطان مدولاری تیروئید چیست؟
فشار خون پس از زایمان
منابع: everlywell, hopkinsmedicine