سوزش سر دل در دوران بارداری
سوزش سر دل یک علامت شایع در دوران بارداری است. تغییرات در هورمون ها و شکل بدن می تواند در رفلاکس اسید و سوزش سر دل موثر باشد. چند تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی می تواند از علائم پیشگیری کرده و آن ها را تسکین دهد.
بیش از نیمی از زنان باردار، به ویژه در سه ماهه دوم و سوم بارداری، دچار سوزش سر دل می شوند. سوزش سر دل که به آن سوء هاضمه اسیدی نیز می گویند، تحریک یا سوزش مری (لوله ای که غذا و مایعات را هنگام بلع به معده می برد) است. این به دلیل محتویات معده است که رفلاکس می کند (برمی گردد).
سوزش سر دل چیست؟
سوزش سر دل زمانی است که فرد در قفسه سینه خود احساس سوزش دارد. احساس ناخوشایند می تواند به سمت گلو حرکت کند. همچنین ممکن است طعم تلخ یا ترش در پشت گلو داشته باشد.
اگرچه به آن “سوزش سر دل” می گویند، اما به قلب شما مربوط نیست. این به دلیل رفلاکس اسید اتفاق می افتد، معمولا زمانی اتفاق می افتد که اسید معده از معده به سمت مری حرکت می کند. مری لوله ای است که غذا، مایعات و بزاق را به معده می رساند.
ماهیچه ای به نام اسفنکتر تحتانی مری (LES) بین مری و معده قرار دارد. باز می شود تا غذا عبور کند، سپس بسته می شود تا اسید به سمت مری حرکت نکند. اما اگر LES به درستی بسته نشود، اسید می تواند وارد مری شود و باعث سوزش سر دل شود.
رفلاکس اسید در بارداری چیست؟
مردم از اصطلاحات “سوزش سر دل” و “ریفلاکس اسید” به معنای مشابه استفاده می کنند. اما آنها تعاریف مختلفی دارند:
- رفلاکس اسید به این اشاره دارد که LES آنطور که باید سفت نمی شود. این به اسید معده اجازه می دهد تا از معده به مری شما حرکت کند. (بیماری ریفلاکس معده یا GERD، شکل شدید ریفلاکس اسید است.)
- سوزش سر دل، احساس درد یا سوزش در قفسه سینه، از علائم رفلاکس اسید است.
زنان ممکن است در دوران بارداری رفلاکس اسید داشته باشند و به دلیل تغییر سطح هورمون ها و رشد کودک دچار سوزش سر دل شوند.
علائم سوزش سر دل در دوران بارداری:
- احساس سوزش یا درد در قفسه سینه یا گلو، به خصوص پس از مصرف غذا داشته باشید.
- احساس پری، سنگینی یا نفخ داشته باشید.
- آروغ زدن
- طعم ترش یا تلخی در دهان داشته باشید.
- سرفه یا گلودرد دارید.
علل سوزش سر دل در دوران بارداری:
سوزش سر دل در بارداری ممکن است به دلیل تغییر سطح هورمون ها اتفاق بیفتد که می تواند بر عضلات دستگاه گوارش تأثیر بگذارد.
هورمون های بارداری می توانند باعث شل شدن اسفنکتر تحتانی مری (دریچه عضلانی بین معده و مری) شوند و به اسیدهای معده اجازه دهند تا به مری شما برگردند. همچنین، همانطور که کودک شما رشد می کند، رحم بزرگ شده شما می تواند شکم را اشغال کند و اسیدهای معده را به سمت بالا فشار دهد. اگرچه نادر است، سنگ کیسه صفرا نیز می تواند باعث سوزش سر دل در دوران بارداری شود.
پیشگیری:
برخی از نکاتی که ممکن است به شما در کاهش سوزش سر دل در دوران بارداری کمک کند عبارتند از:
- هر روز به جای سه وعده بزرگ، چندین وعده غذایی کوچک بخورید.
- آهسته غذا بخورید.
- از مصرف غذاهای سرخ شده، تند یا غنی (چرب) یا هر غذایی که به نظر می رسد باعث شل شدن اسفنکتر تحتانی مری و افزایش خطر سوزش سر دل می شود، خودداری کنید.
- سیگار نکشید یا الکل ننوشید، که می تواند علائم سوزش سر دل را بدتر کند.
- هنگام مصرف غذا کمتر بنوشید. نوشیدن مقادیر زیاد در حین غذا خوردن ممکن است خطر رفلاکس اسید و سوزش سر دل را افزایش دهد.
- مستقیماً بعد از غذا دراز نکشید.
- سر تخت خود را بالاتر از پایه تخت خود نگه دارید. یا بالش هایی را زیر شانه های خود قرار دهید تا از بالا رفتن اسید معده به مری جلوگیری کنید.
- لباس های گشاد بپوشید. لباس های تنگ می توانند فشار روی شکم را افزایش دهند.
- سعی کنید از یبوست جلوگیری کنید.
- درمان سوزش سر دل در دوران بارداری
اگر سوزش سر دل شما برطرف نشد، به پزشک مراجعه کنید. آنها ممکن است داروهای OTC را تجویز کنند که مصرف آنها در دوران بارداری بی خطر است. سوزش سر دل معمولاً پس از زایمان از بین می رود.
زمان مراجعه به پزشک:
اگر سوزش سر دل از بین نمی رود، بایستی به پزشک مراجعه کرد. آنها می توانند داروهایی را تجویز کنند که مصرف آنها در دوران بارداری بی خطر است.
همچنین باید با پزشک تماس بگیرید اگر:
- دل دردی دارید که شما را در شب بیدار می کند.
- در بلع مشکل دارید.
- مدفوع سیاه داشته باشید.
- وزن کم می کنند.
سوزش سر دل می تواند علائمی مشابه حمله قلبی داشته باشد. اگر قبلاً هرگز سوزش سر دل نداشته اید و درد قفسه سینه دارید، با پزشک خود تماس بگیرید یا به نزدیکترین اورژانس مراجعه کنید.
به طورکلی سوزش سر دل در دوران بارداری یکی از علائم شایع بارداری به خصوص در سه ماهه سوم است. شما می توانید با ایجاد چند تغییر در رژیم غذایی خود مانند مصرف وعدههای غذایی بیشتر اما کوچکتر و پرهیز از غذاهای تند یا سرخ شده از سوزش سر دل در دوران بارداری پیشگیری کنید یا از آن تسکین پیدا کنید. مقداری ماست یا شیر نیز ممکن است به کاهش علائم کمک کند. قبل از مصرف آنتی اسیدها، مطمئن شوید که با پزشک برای مطمئن ترین گزینه برای مصرف در دوران بارداری مشورت کنید.
مطالب مشابه:
خونریزی در دوران بارداری
روزه گرفتن در دوران بارداری
حملات پانیک در دوران بارداری
گرفتگی عضلات در دوران بارداری
فواید زنجبیل در دوران بارداری
منابع: my.clevelandclinic, webmd
1 دیدگاه