مصرف مواد مخدر و بارداری
اگر باردار هستید یا به باردار شدن فکر می کنید و می خواهید یک کودک سالم داشته باشید، بسیار مهم است که از مصرف مواد مخدر در دوران بارداری خودداری کنید. مواد مخدر مانند: ماری جوانا، کوکائین و مت آمفتامین تنها داروهایی نیستند که برای رشد جنین مضر هستند. داروهایی که معمولاً بدون نسخه مصرف میشوند، همراه با موادی مانند: کافئین و الکل، میتوانند اثرات ماندگاری بر روی نوزاد متولد نشده داشته باشند.
چرا به زنان باردار هشدار داده می شود که از مواد مخدر استفاده نکنند؟
این امکان وجود دارد که پس از مصرف مواد مخدر مشکل جدی یا طولانی مدت نداشته باشید. اما همیشه این موضوع برای جنین صدق نمی کند. مادران مصرف کننده مواد مخدر اغلب “نوزادانی به دنیا می آورند که یکسری مشکلات رشدی دارند.
مطالعات نشان می دهد که مصرف مواد مخدر – قانونی یا غیرقانونی – در دوران بارداری تأثیر مستقیمی بر جنین دارد. اگر سیگار میکشید، الکل مینوشید یا کافئین میخورید، جنین نیز چنین میکند. اگر از ماری جوانا یا شیشه استفاده می کنید، جنین شما نیز تاثیر این مواد خطرناک را احساس می کند و اگر به کوکائین معتاد هستید، نه تنها زندگی خود را به خطر انداخته اید، بلکه سلامت نوزاد متولد نشده خود را نیز به خطر می اندازید. عواقب مصرف کوکائین عبارتند از: حملات قلبی، نارسایی تنفسی، سکته مغزی و تشنج. این مشکلات سلامتی تهدید کننده زندگی می تواند به نوزاد متولد نشده نیز منتقل شود.
تاثیر مصرف مواد مخدر در بارداری:
مصرف مواد مخدر در دوران بارداری نیز احتمال نقایص مادرزادی، نوزادان نارس، نوزادان کم وزن و تولد نوزادان مرده را افزایش می دهد. قرار گرفتن در معرض مواد مخدری مانند: ماری جوانا و الکل قبل از تولد ثابت شده است که باعث ایجاد مشکلات رفتاری در اوایل کودکی می شود. این داروها همچنین می توانند بر حافظه و توجه کودک تأثیر بگذارند. علاوه بر این، برخی از یافتهها نشان میدهند که مادران نوزادانی که در دوران بارداری از کوکائین، الکل یا تنباکو استفاده میکنند، ممکن است تغییراتی در ساختار مغز نوزادان وجود داشته باشد که تا اوایل نوجوانی ادامه داشته باشد.
در حالی که اثرات کوکائین معمولاً فوری است، تأثیری که می تواند روی جنین بگذارد ممکن است تا آخر عمر باقی بماند. نوزادان متولد شده از مادرانی که در دوران بارداری کراک مصرف می کنند – به اصطلاح “کراک بچه ها” – معمولاً مجموعه ای از مشکلات جسمی و روحی خاص خود را دارند. با توجه به موسسه ملی سوء مصرف مواد مخدر، قرار گرفتن در معرض کوکائین در رحم مادر می تواند منجر به کمبودهای ظریف و در عین حال قابل توجهی در آینده در کودکان شود. این کمبودها معمولاً در زمینه هایی مانند: عملکرد شناختی، پردازش اطلاعات و توجه به وظایف خود را نشان می دهند. اینها زمینه هایی هستند که برای موفقیت نه تنها در مدرسه، بلکه در زندگی حیاتی هستند.
کدام مواد بیشترین عواقب را برای جنین دارند؟
مصرف تقریباً هر موادمخدری در دوران بارداری می تواند عواقب جدی برای جنین داشته باشد. به عنوان مثال، نوزادانی که در معرض کوکائین قرار می گیرند، تمایل به داشتن سرهای کوچک تری دارند که نشان دهنده ضریب هوشی پایین تر است. نوزادانی که در معرض کوکائین قرار گرفتهاند، در معرض خطر بیشتری از نقایص مادرزادی هستند که بر دستگاه ادراری یا قلب تأثیر می گذارد. کوکائین همچنین ممکن است باعث سکته مغزی در جنین متولد نشده و در نتیجه آسیب مغزی یا حتی مرگ شود.
استفاده از کوکائین یا متامفتامین خطر سقط جنین را در اوایل بارداری افزایش می دهد. در اواخر بارداری، این مواد مخدر ممکن است باعث زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد و همچنین نوزادانی شود که تحریک پذیر هستند و در تغذیه مشکل دارند.
زنان بارداری که ماری جوانا می کشند با خطر زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد روبرو هستند. دود سیگار ممکن است باعث تاخیر در رشد کودک شود. پس از زایمان، نوزادانی که در معرض ماری جوانا قرار داشتند، به نظر می رسد که علائم ترک همراه با گریه و لرز زیاد را تجربه می کنند.
استعمال سیگار در دوران بارداری:
استعمال سیگار باعث بیماری جدی و مرگ زودرس در جمعیت عمومی می شود. اما زنان باردار سیگاری نیکوتین و سایر مواد شیمیایی سرطان زا را به جنین در حال رشد منتقل می کنند. به گفته مرکز کنترل بیماری، مادرانی که در اوایل بارداری سیگار می کشند، احتمال بیشتری دارد که نوزادانی را به دنیا بیاورند که دارای چندین نقص قلبی مختلف، از جمله نقایص سپتوم هستند – که اساساً سوراخی در دیواره بین اتاقک چپ و راست قلب است. متأسفانه اکثر نوزادان مبتلا به نقص مادرزادی قلب در سال اول زندگی می میرند. آن نوزادانی که زنده می مانند اغلب با بستری طولانی مدت در بیمارستان و جراحی های متعدد همراه با یک عمر ناتوانی مواجه می شوند.
زنان سیگاری نیز بیشتر در معرض مشکلات جفت هستند. این یک نگرانی جدی است، زیرا جفت تغذیه کودک را در رحم فراهم می کند. افراد سیگاری همچنین دارای نوزادان کم وزن، زایمان زودرس و نوزادانی با شکاف کام هستند. علاوه بر این، استعمال سیگار در دوران بارداری و پس از زایمان یکی از علل مرتبط با سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) است.
آیا مصرف الکل در بارداری باعث سندرم جنین الکل می شود؟
سندرم جنین الکلی (FAS) و اختلالات طیف الکل جنینی (FASD) به طیفی از اختلالات ناشی از مصرف الکل در دوران بارداری اشاره دارد. سندرم جنین الکل می تواند باعث ایجاد ویژگی های غیر طبیعی صورت، کمبود رشد و مشکلاتی در سیستم عصبی مرکزی شود. کودکان مبتلا به سندرم الکل جنینی ممکن است دارای ناتوانی های یادگیری، اختلالات تمرکز و سایر ناتوانی های جسمی از جمله مشکلات بینایی و شنوایی باشند.
هیچ محدودیت “ایمن” برای مصرف الکل در دوران بارداری وجود ندارد. برخی از مطالعات نشان می دهند که مصرف مقادیر کم الکل می تواند اثرات نامطلوب مشابهی را بر جنین داشته باشد که مصرف زیاد الکل دارد.
چرا کافئین در دوران بارداری یک “دارو” در نظر گرفته می شود؟
کافئین قانونی است و در غذاهایی مانند: شکلات و نوشیدنی هایی مانند: قهوه و نوشابه های گازدار رایج است. اما کارشناسان ادعا می کنند که هنوز یک دارو است و باید محدود شود. کافئین یک موضوع بحث برانگیز در دستورالعمل های FDA بوده است. در اوایل دهه 1980، FDA مطالعهای را منتشر کرد که نشان داد مصرف کافئین نتایج سمی در مطالعات روی موشها دارد. با این حال، از آن زمان این هشدار کمی کاهش یافته است.
زنان باردار که به کافئین نیاز دارند باید آن را تنظیم کنند. اگر به مقدار زیاد مصرف شود می تواند باعث وزن کم هنگام تولد و تحریک پذیری شود.
آیا داروهای تجویزی برای جنین متولد نشده مضر هستند؟
آنها ممکن است، مضر باشد. اگر باردار هستید، لازم است مصرف داروهای تجویزی و داروهای بدون نسخه (OTC) را کنترل کنید. با این حال، از آنجایی که آزمایش دارو بر روی زنان باردار غیراخلاقی است، اثرات بسیاری از داروها در دوران بارداری به سادگی شناخته نشده است.
شرکت های داروسازی موظفند هرگونه مشکلی در مورد داروها را به FDA گزارش دهند. شما و پزشکتان همچنین می توانید مشکلات مربوط به یک دارو را به FDA گزارش دهید. FDA دستورالعمل هایی برای شرکت های دارویی دارد که باید در برچسب داروها در مورد تأثیر آنها بر بارداری و جنین در حال رشد دنبال کنند. با مطالعه اطلاعات محصول، می توانید در مورد تأثیر دارو بر بارداری خود اطلاعات بیشتری کسب کنید.
FDA شرکت های دارویی را ملزم به انجام مطالعات خاصی به نام ثبت بارداری می کند. زنانی که داروی خاصی مصرف می کنند ممکن است در این مطالعه ثبت نام کنند. پس از زایمان، نوزادان آنها با نوزادان مادرانی که در دوران بارداری دارو مصرف نکرده اند مقایسه می شود. هنگامی که اطلاعات جمع آوری می شوند، این مطالعات می توانند به آژانس ها کمک کنند تا اثرات داروها را پس از در دسترس قرارگرفتن آنها نظارت کنند.
برخی از زنان باید در دوران بارداری دارو مصرف کنند. آنها ممکن است برای درد یا برای یک بیماری جدی مانند: آسم، صرع، فشار خون بالا یا افسردگی نیاز به مصرف دارو داشته باشند. اگر نگران استفاده از داروی بدون نسخه یا با نسخه در دوران بارداری هستید، با پزشک خود صحبت کنید و اطلاعات بیشتری در مورد ایمنی دارو کسب کنید.
آیا هیچ دارویی در دوران بارداری بی خطر است؟
در حالی که تعدادی از داروهای تجویزی و بدون نسخه در دوران بارداری “ایمن” تلقی می شوند، اکثر داروها اینطور نیستند. اگر از داروها برای مقاصد پزشکی استفاده می کنید، در اینجا چند نکته ایمنی وجود دارد که باید هنگام بارداری رعایت کنید:
- همیشه برچسب دارو را بخوانید. بسیاری از محصولات روی برچسب به شما می گویند که آیا برای استفاده در دوران بارداری بی خطر هستند یا خیر. اگر در مورد مصرف یک محصول OTC مطمئن نیستید، با پزشک خود تماس بگیرید.
- مکمل های غذایی طبیعی – گیاهان، اسیدهای آمینه، مواد معدنی، مگا ویتامین ها – ممکن است طبیعی باشند، اما این بدان معنا نیست که آنها بی خطر هستند. قبل از مصرف هر گونه درمان اثبات نشده یا “طبیعی” با پزشک خود صحبت کنید.
- طبق گفته FDA، آسپرین و ایبوپروفن نباید در 3 ماه آخر بارداری خود مصرف شوند، مگر اینکه پزشک تجویز کند و اگر احساس میکنید در هر زمانی از بارداری به هر یک از این داروها نیاز دارید، قبل از مصرف حتماً با پزشک خود مشورت کنید. این داروها می توانند برای کودک یا در هنگام زایمان مشکل ایجاد کنند.
- با پزشک خود در مورد ویتامین های مخصوص دوران بارداری که برای مادر و نوزاد بی خطر هستند صحبت کنید. ویتامین های OTC ممکن است دوزهای بسیار بالایی داشته باشند.
مطالب مشابه:
مصرف الکل در دوران بارداری
مصرف استامینوفن و بارداری
اثرات کافئین در دوران بارداری
ترک اعتیاد در دوران بارداری
کوئتیاپین در دوران بارداری
منبع: webmd