یووئیت (التهاب لایه میانی چشم)
یووئیت التهاب چشم است که لایه میانی چشم را تحت تاثیر قرار می دهد. لایه میانی به نام uvea شناخته می شود. Uvea لایه میانی بافت در دیواره چشم است که از مشیمیه، جسم مژگانی و عنبیه تشکیل شده است. وقتی چشم خود را در آینه می بینید، عنبیه (قسمت رنگی چشم) و صلبیه (قسمت سفید چشم) را خواهید دید.
یووئیت می تواند یک یا هر دو چشم را درگیر کند و می تواند افراد در هر سنی را درگیر کند. می تواند به دلیل آسیب چشم، عفونت یا بیماری زمینه ای ایجاد شود. اگر درمان نشود، می تواند باعث از دست دادن دائمی بینایی شود. بنابراین، شما باید در اسرع وقت با پزشک مشورت کنید و کمک پزشکی دریافت کنید.
انواع یووئیت :
نوع یووئیت بستگی به قسمت ملتهب چشم دارد. به طور معمول، چهار نوع یووئیت وجود دارد:
یووئیت قدامی: در جلوی چشم اتفاق می افتد و قسمت رنگی چشم به نام عنبیه را درگیر می کند. به همین دلیل به عنبیه نیز معروف است. این یک نوع بسیار شایع یووئیت است.
یووئیت متوسط: معمولاً شبکیه را که دقیقاً پشت پارس پلانا و زجاجیه (ژل موجود در مرکز چشم) قرار دارد، درگیر می کند. از این رو به آن ویتریتیس یا پارس پلانیت نیز می گویند.
یووئیت خلفی: این نوع یووئیت بسیار نادر است. شبکیه، پشت چشم و مشیمیه را تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو، اغلب به عنوان کوروئیدیت شناخته می شود.
پانووئیت: این سه قسمت اصلی چشم از پشت به جلو را درگیر می کند. همچنین باعث آسیب گسترده به شبکیه می شود.
علائم یووئیت (التهاب لایه میانی چشم) :
علائم به بخشی از uveaکه ملتهب است بستگی دارد. برخی از علائم ممکن است به طور ناگهانی رخ دهند و خیلی سریع باعث آسیب شوند. در موارد دیگر، علائم ممکن است به تدریج ایجاد شوند. می تواند یک یا هر دو چشم را تحت تاثیر قرار دهد.
برخی از علائم و نشانه هایی که ممکن است یووئیت داشته باشید عبارتند از:
- قرمزی در چشم
- درد در چشم
- دید تار یا ابری
- حساسیت به نور
- سردرد
- کاهش بینایی
- نقاط شناور در دید شما
یووئیت متوسط معمولاً هیچ دردی ایجاد نمی کند و باعث تاری دید و شناور شدن در دید می شود. برخی از انواع این عارضه هیچ علامتی نشان نمی دهند و تنها در طی معاینات منظم چشم قابل تشخیص هستند. اینها را نمی توان بدون درمان رها کرد زیرا ممکن است در آینده منجر به از دست دادن دائمی بینایی شود و زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهد.
علت یووئیت (التهاب لایه میانی چشم) :
علت یووئیت اغلب در بسیاری از موارد نامشخص است. التهاب ممکن است به دلیل یک بیماری زمینه ای یا عفونت باشد. برخی از دلایلی که روی چشم شما تأثیر می گذارد و ممکن است منجر به یووئیت شود عبارتند از:
- عوارض جانبی دارویی
- یک اختلال التهابی یا خود ایمنی که سایر قسمتهای بدن مانند: بیماری کرون، سارکوئیدوز، لوپوس اریتماتوز سیستمیک یا اسپوندیلیت آنکیلوزان را تحت تأثیر قرار میدهد.
- عفونتی مانند: هرپس زوستر، بیماری خراش گربه، توکسوپلاسموز، سیفلیس یا سل
- جراحی یا جراحت چشم
- به ندرت، سرطانی که روی چشم تأثیر می گذارد مانند لنفوم
زمان مراجعه به پزشک:
معمولاً جای نگرانی نیست. با این حال، اگر قرمزی شدید و فشار خطرناکی در چشم خود دارید، به کمک فوری پزشکی نیاز دارید. شما باید با یک چشم پزشک تماس بگیرید که از کنترل فوری التهاب و فشار در چشم اطمینان حاصل کند.
عوارض یووئیت چیست؟
در صورت عدم درمان، یووئیت می تواند عوارضی ایجاد کند، از جمله:
- اسکار شبکیه چشم
- تورم شبکیه (ادم ماکولا)
- آب مروارید
- گلوکوم
- آسیب عصب بینایی
- از دست دادن دائمی بینایی
- جداشدگی شبکیه
پیشگیری از یووئیت:
یکی از مهم ترین موارد برای پیشگیری، تشخیص زودهنگام علائم و نشانه هاست. اگر این بیماری زود تشخیص داده شود، می توان اقدام به موقع برای کنترل التهاب و فشار در چشم انجام داد. راههای دیگری که میتوانند به شما در پیشگیری از یووئیت کمک کنند عبارتند از:
- از سیگار کشیدن خودداری کنید: اگرچه سیگار کشیدن ممکن است باعث یووئیت نشود، اما می تواند بهبودی شما را از التهاب به تاخیر بیندازد زیرا مواد شیمیایی سمی در بدن شما تولید می کند.
- حفظ آرامش: زیرا استرس می تواند یووئیت را تحریک کند و احتمالاً آن را بدتر کند. خواب کافی داشته باشید و به چشمان خود استراحت دهید.
- یک رژیم غذایی سالم داشته باشید: زیرا ویتامین هایی مانند ویتامین C و E برای چشم شما بسیار مفید هستند.
- از آسیب دیدن چشم خودداری کنید و قرار گرفتن در معرض عفونت را کاهش دهید.
تشخیص یووئیت:
- ارزیابی بینایی و پاسخ مردمک ها به نور (با عینک اگر معمولاً از آن استفاده می کنید).
- معاینه لامپ شکاف این میکروسکوپی است که جلوی چشم را با یک خط نور شدید روشن و بزرگ می کند. این معاینه برای شناسایی سلول های التهابی میکروسکوپی در جلوی چشم شما مهم است.
- افتالموسکوپی: این آزمایش که فوندوسکوپی نیز نامیده میشود، شامل گشاد کردن مردمک با قطرههای چشمی و تابش نور روشن به چشم برای بررسی پشت چشم است.
- تونومتری: معاینه ای که فشار داخل چشم را اندازه گیری می کند.
پزشک همچنین ممکن است موارد زیرا تجویز کند:
- آزمایشات خون
- تست های تصویربرداری، رادیوگرافی، سی تی اسکن یا اسکن MRI
- تصویربرداری توموگرافی انسجام نوری (OCT). این آزمایش به اندازه گیری ضخامت شبکیه و مشیمیه کمک می کند تا التهاب این لایه ها آشکار شود
- آنژیوگرافی سبز ایندوسیانین یا آنژیوگرافی فلورسین: در این آزمایشها، پزشک یک کاتتر داخل وریدی (IV) را در ورید بازوی شما قرار میدهد تا رنگی را تجویز کند که به رگهای خونی در چشم شما میرسد و بنابراین عکسهایی از التهاب رگهای خونی در داخل چشم شما میگیرد.
- تجزیه و تحلیل مایع آبی یا زجاجیه از چشم
- عکاسی رنگی از داخل چشم (شبکیه)
درمان یووئیت (التهاب لایه میانی چشم):
درمان یووئیت به علت و نوع یووئیت بستگی دارد.
- اگر یووئیت به دلیل عفونت باشد، با آنتی بیوتیک ها یا داروهای ضد ویروسی درمان می شود.
- اگر علت یک مشکل زمینهای باشد، درمان بر روی آن وضعیت خاص برای درمان یووئیت متمرکز میشود.
- پزشک شما همچنین ممکن است قطره های چشمی را تجویز کند که التهاب جلوی چشم را کاهش می دهد، در حالی که ممکن است برای درمان التهاب پشت چشم به تزریق کورتیکواستروئید نیاز باشد.
- در برخی موارد شدید، ممکن است داروهایی برای سرکوب سیستم ایمنی تجویز شود.
- ویترکتومی روشی برای برداشتن مقداری از زجاجیه در چشم. به ندرت برای تشخیص یا مدیریت بیماری استفاده می شود.
- ایمپلنت آزاد کننده دارو برای کسانی که به سختی درمان می شوند یووئیت خلفی، یک دستگاه آزاد کننده دارو در چشم کاشته می شود. این دستگاه کورتیکواستروئیدها را به آرامی به مدت 2 تا 3 سال در چشم شما آزاد می کند.
لازم است برای معاینات بعدی به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که هیچ گونه عارضه ای در آینده ندارید.
نتیجه:
معمولا یووئیتی که جلوی چشم شما را درگیر می کند، سریعتر از یووئیت خلفی بهبود می یابد. معاینات منظم به شما در کاهش عوارض کمک می کند. در صورت عدم درمان، یووئیت می تواند عوارضی مانند از دست دادن دائمی بینایی، اسکار شبکیه چشم یا آب مروارید ایجاد کند.
مدت زمان بهبودی:
با درمان مناسب، ممکن است طی دو تا پنج هفته از بین برود. همچنین به نوع یووئیت و شدت هر مورد بستگی دارد. در برخی موارد ممکن است ماه ها طول بکشد تا بهبود یابد.
آیا یووئیت ناشی از استرس است؟
استرس یکی از عواملی است که خطر یووئیت را افزایش می دهد. استرس فشار روی چشم را افزایش می دهد و می تواند منجر به تشدید التهاب شما شود.
مطالب مشابه:
علائم شایع سرطان چشم در کودکان
ژنتیک رنگ چشم
تشخیص مشکلات بینایی در نوزادان
رتینوپاتی مرتبط با دیابت
بیماری قرنیه
منبع: healthlibrary.askapollo