عفونت دستگاه ادراری در مردان
مردان ممکن است به عفونت های دستگاه ادراری مبتلا شوند و علائم ممکن است شامل فوریت، تکرر و سوزش هنگام ادرار کردن باشد.
عفونت ادراری (UTI) چیست؟
عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) زمانی رخ می دهد که باکتری ها، اغلب از راست روده یا پوست، وارد مثانه، کلیه ها یا لوله هایی می شوند که ادرار را از کلیه ها به مثانه تخلیه می کنند و بیش از حد رشد می کنند و اکثر عفونت های ادراری را می توان به راحتی با داروهای آنتی بیوتیک درمان کرد.
شیوع عفونت دستگاه ادراری در مردان:
بر اساس گزارش دفتر سلامت زنان (OASH) زنان 30 برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به عفونت ادراری هستند و این به دلیل آناتومی آنها است و زنان دارای واژن معمولا مجرای ادراری کوتاه تری دارند و این بدان معناست که باکتری ها برای رسیدن به مثانه باید مسافت کمتری را طی کنند.
و عفونت ادراری در مردان با سن بالاتر شایع تر است. یکی از دلایل این است که مردان مسنتر احتمال بیشتری برای بزرگ شدن غیرسرطانی غده پروستات خود دارند که هیپرپلازی خوشخیم پروستات نامیده میشود و پروستات به دور گردن مثانه، جایی که مجرای ادرار به مثانه متصل می شود، می پیچد و بزرگ شدن غده پروستات می تواند گردن مثانه را فشرده کند و جریان آزادانه ادرار را سخت تر کند. اگر مثانه به طور کامل تخلیه نشود، باکتری هایی که به طور معمول با ادرار خارج می شوند، می توانند باقی بمانند.
علائم عفونت مثانه عبارتند از:
- ادرار دردناک و احساس سوزش
- تکرر ادرار
- نیاز به ادرار ناگهانی برای تخلیه مثانه که به آن فوریت ادراری می گویند.
- درد در قسمت مرکزی پایین شکم، درست بالای استخوان شرمگاهی
- خون در ادرار
علائم خاصی علاوه بر علائم عفونت ادراری می تواند به معنای ابتلا به عفونت پروستات (پروستاتیت) باشد. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تب
- لرز
- خستگی
- مشکل در ادرار کردن
- درد در لگن شما
علل UTI:
بیشتر عفونت های ادراری توسط باکتری اشریشیا کلی (E. coli) ایجاد می شود که به طور طبیعی در بدن شما وجود دارد و باکتری از طریق مجرای ادرار وارد می شود. مجرای ادرار لوله ای است که ادرار را از مثانه از طریق آلت تناسلی شما تخلیه می کند.
عوامل خطر:
عواملی که می توانند شما را در معرض خطر بیشتری برای عفونت ادراری (UTI) قرار دهند ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- (UTI) عفونت ادراری قبلی
- استفاده طولانی مدت از کاتتر ادراری (لولههای توخالی قابل انعطافی هستند که برای تخلیه مثانه و جمعآوری ادرار در یک کیسه استفاده میشود.)
- بی حرکت بودن برای مدت طولانی
- عدم مصرف مایعات کافی
- جراحی اخیر دستگاه ادراری یا کلیه
- انسداد مجاری ادراری مانند: سنگ کلیه یا بزرگ شدن پروستات
- دیابت
- ختنه نشدن
- بی اختیاری مدفوع
- انجام مقاربت مقعدی، که می تواند مجرای ادرار را در معرض باکتری های بیشتری قرار دهد.
تشخیص UTI:
برای تشخیص عفونت ادراری، پزشک شما را معاینه می کند و در مورد علائم، از جمله هرگونه سابقه قبلی عفونت ادراری، سؤال می کند. احتمالاً از شما خواسته می شود که یک نمونه ادرار برای بررسی باکتری ها و گلبول های سفید خون ارائه دهید، که نشان می دهد بدن شما در حال مبارزه با عفونت است.
گاهی اوقات پزشک برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد باکتری های عامل عفونت، کشت ادرار را انجام می دهد و اگر قبلاً عفونت ادراری داشتهاید، پزشک ممکن است برای بررسی ناهنجاریهای دستگاه ادراری شما سونوگرافی انجام دهد.
آیا انواع مختلفی از UTI وجود دارد؟
UTI ها به دو دسته بدون عارضه و پیچیده تقسیم می شوند.
UTI بدون عارضه بر دستگاه ادراری تحتانی تأثیر می گذارد و به عنوان سیستیت یا عفونت مثانه نیز شناخته می شود و افراد معمولاً طی 3 روز تا 6 هفته بهبود می یابند.
هر زمان که یک فرد به عفونت ادراری مبتلا شود، آن را پیچیده می دانند و عفونت های ادراری در صورتی که گروه های خاصی را تحت تاثیر قرار دهند، پیچیده تلقی می شوند. و می تواند شامل موارد زیر باشد:
- هر فردی که آلت تناسلی دارد.
- افراد باردار
- افرادی که دچار نقص ایمنی هستند
- بزرگسالان مسن تر
- افرادی که از کاتتر استفاده می کنند
- افرادی که UTI های مکرر را تجربه می کنند
اگر فکر می کنید که عفونت ادراری دارید، بهتر است که با یک پزشک قرار ملاقات بگذارید. آنها معمولاً بر اساس نمونه ادرار شما تشخیص می دهند. همچنین ممکن است مجبور شوید برای بررسی هر گونه ناهنجاری در سیستم ادراری خود سونوگرافی انجام دهید.
خطرات و عوارض UTI چیست؟
اگر فکر می کنید که عفونت ادراری دارید، باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. در صورت عدم درمان، عفونت ادراری می تواند از دستگاه ادراری تحتانی به قسمت فوقانی سرایت کند و باعث عفونت کلیه مانند پیلونفریت شود.
UTI که کلیه ها را درگیر می کند می تواند با علائم زیر بروز یابد:
- درد در پهلو یا کمر که با تغییر وضعیت تغییر نمی کند.
- تب و لرز
- تهوع و استفراغ
- احساس سوزش هنگام ادرار کردن
اگر پیلونفریت یا عفونت دستگاه ادراری فوقانی درمان نشود، می تواند منجر به سپسیس شود. سپسیس یک وضعیت تهدید کننده زندگی است.
علائم سپسیس می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ضربان قلب نامنظم یا سریع
- تغییرات ناگهانی دمای بدن
- تغییر وضعیت روانی
- تب و لرز
- مشکل در تنفس
سپسیس می تواند در اثر عفونت در دستگاه ادراری ایجاد شود.
چگونه می توانید از UTI جلوگیری کنید؟
برای جلوگیری از عفونت های ادراری، مهمترین علت کاهش احتمال حمله باکتری ها به دستگاه ادراری است و اقداماتی که می توانید برای جلوگیری از عفونت ادراری انجام دهید ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- زمانی که احساس نیاز کردی که احتیاج به ادرار کردن دارید انجام دهید و “آن را نگه ندارید.”
- مایعات کافی بنوشید. برای اکثر مردم، به معنای نوشیدن در هنگام تشنگی و نوشیدن در طول وعده های غذایی است و وقتی هوا گرم است و در هوای گرم فعال هستید، کمی آب اضافی بنوشید.
- ناحیه تناسلی خود را تمیز و خشک نگه دارید.
مطالب مشابه:
عفونت ادراری در سالمندان
بیماری تنگی مجرای ادراری
عفونت مجاری ادراری در مردان
تفاوت عفونت ادراری و بیماری مقاربتی
عفونت قارچی در مردان
منبع: healthline