نقش ژنتیک در میگرن
ژنتیک نقش مهمی در میگرن دارد. این بدان معنی است که اغلب در خانواده ها به ارث می رسد. تخمین زده می شود که تا 60 درصد از دلایل ابتلای افراد به میگرن به دلیل ژن های آنهاست.
میگرن یک وضعیت پزشکی است که می تواند باعث شود فرد سردردهای شدیدی را تجربه کند. محققان شواهدی یافته اند که نشان می دهد که عوامل ژنتیکی می توانند باعث میگرن شوند. به این معنی که میگرن یک بیماری بالقوه ارثی است.
اطلاعات به دست آمده از بنیاد آمریکایی میگرن نشان می دهد که بیشتر از 37 میلیون نفر در ایالات متحده میگرن را تجربه می کنند. میگرن باعث سردردهای شدید می شود که ممکن است ساعت ها یا روزها طول بکشد.
میگرن:
یک سردرد شدید است که باعث درد ضربان دار در یک طرف سر می شود و مرحله ی سردرد میگرن معمولاً، حداقل چهار ساعت طول می کشد و می تواند روزها نیز ادامه داشته باشد و این سردرد با موارد زیر بدتر می شود:
- فعالیت بدنی.
- چراغ های روشن.
- سروصدا های بلند.
- بوهای تند.
میگرن مختل کننده است و می توانند در روال روزانه فرد اختلال ایجاد کند و همچنین بر توانایی او در انجام تعهدات شخصی و اجتماعی تأثیر بگذارد.
انواع میگرن:
انواع مختلفی از میگرن وجود دارد. شایع ترین دسته های میگرن عبارتند از:
- میگرن هاله ای (میگرن کلاسیک).
- میگرن بدون اورا (میگرن رایج).
- و هاله که مرحله ای از میگرن قبل از شروع سر درد است. (بدون سردرد)
انواع دیگرعبارتند از:
- میگرن در کودکان
- میگرن مزمن
- میگرن همی پلژیک
- میگرن قاعدگی
- میگرن بدون سردرد (میگرن خاموش).
- میگرن شبکیه (میگرن چشمی).
مراحل بروز میگرن:
بروز میگرن در چهار مرحله صورت می گیرد:
- علامت اولیه بیماری (Prodrome): مرحله اول تا 24 ساعت قبل از تجربه سردرد شروع می شود.
- هاله (Aura) : هاله گروهی از علائم حسی، حرکتی و یا گفتاری است که به عنوان علامت هشدار دهنده سردرد میگرنی عمل می کند. فاز هاله می تواند تا 60 دقیقه یا کمتر از 5 دقیقه طول بکشد. ممکن است هم هاله و هم سردرد را همزمان تجربه کنید.
- سردرد (Headache) : سردرد میگرنی بین 4 ساعت تا 72 ساعت طول می کشد.
- Postdrome (یک علامت یا مجموعه ای از علائم است که پس از گذراندن یک بیماری خاص رخ می دهد.): این مرحله معمولاً از چند ساعت تا 48 ساعت طول می کشد و علائم آن شبیه خماری ناشی از الکل است، به همین دلیل است که مرحله پس از آن به عنوان خماری میگرنی شناخته می شود. گذراندن این چهار مرحله ممکن است حدود 72 ساعت طول بکشد.
علائم میگرن بر اساس هر مرحله متفاوت است و هر میگرنی فرق می کند و لزوماً در هر میگرن فرد هر چهار مرحله از علائم را تجربه نخواهد کرد.
به طورکلی میگرن باعث علائمی مانند : خستگی، حالت تهوع، تغییرات بینایی، تحریکپذیری و … می شود.
آیا میگرن می تواند ژنتیکی باشد؟
ژنتیک هرفرد در بروز میگرن نقش دارد. تحقیقات نشان می دهد که هم عوامل ژنتیکی و هم عوامل محیطی می توانند منجر به میگرن شوند. با این حال، کارشناسان مطمئن نیستند که دقیقاً چگونه عوامل ژنتیکی باعث میگرن می شوند.
طبق گزارش بنیاد میگرن آمریکا، فردی که یکی از والدینش مبتلا به میگرن است، 50 درصد احتمال دارد به میگرن مبتلا شود. اگر هر دو والدین آن را داشته باشند، احتمال ابتلا به میگرن تا 75 درصد افزایش می یابد و بیش از نیمی از افرادی که میگرن دارند حداقل یکی از بستگان آنها مبتلا به میگرن است.
پژوهش ها اینگونه بیان می کنند که:
در سال 2021، محققان خاطرنشان کردند که تغییرات ژنی یا جهشهای به ارث رسیده از والدین میتوانند باعث میگرن شوند و بی نظمی در ژن های خاص می تواند به این معنی باشد که برخی افراد بیشتر از دیگران به میگرن مبتلا می شوند.
تحقیقات انجام شده در سال 2018 ، بیشتر از 40 مکان در ژنهای یک فرد یافت که جهش آنها میتوانند در بروز میگرن نقش داشته باشند.
کارشناسان بر این باورند که مجموعه ای از جهش های ژنی ممکن است مسئول میگرن باشد. محققان در سال 2018 مطالعه بر روی 1589خانواده را که سردردهای میگرنی را تجربه کرده بودند، تجزیه و تحلیل کردند و دریافتند که این خانوادهها نسبت به جمعیت عادی، تغییرات ژنتیکی ایجادکننده میگرن را افزایش میدهند.
برخی از ویژگی های میگرن نیز ممکن است با سابقه خانوادگی میگرن مرتبط باشند، مانند:
- سردردهای میگرنی که از سنین پایینتر شروع میشوند.
- اپیزودهای میگرنی مکرر
- سردردهای میگرنی همراه با اورا
- سردردهای میگرنی که فرد را ملزم به مصرف طولانی مدت دارو می کند.
انواع میگرن و پیوندهای ژنتیکی:
انواع خاصی از میگرن پیوندهای ژنتیکی قوی دارند و یک فرد می تواند شکلی از میگرن به نام میگرن همی پلژیک خانوادگی (FHM) را در الگوی اتوزومال غالب به ارث ببرد.
میگرن همی پلژیک خانوادگی (FHM) یک نوع نادر از میگرن است که توسط جهش های ژنی خاص ایجاد می شود. میگرن با هاله (MA) و میگرن بدون هاله (MO) پایه ژنتیکی پیچیده تری دارند که شامل چندین ژن می شود. مطالعه این عوامل ژنتیکی می تواند بینشی در مورد مکانیسم های زمینه ای حملات میگرنی ارائه دهد.
این بدان معناست که یک فرد برای داشتن FHM فقط باید یک نسخه از ژن جهش یافته را به ارث ببرد. با این حال، یک فرد لزوما FHM را فقط به دلیل داشتن جهش ندارد.
چهار نوع FHM وجود دارد. نوع FHM یک فرد بستگی به ژن ایجاد کننده آن دارد.
چهار نوع FHM عبارتند از:
- FHM نوع 1: FHM نوع 1 شایع ترین FHM است که در اثر جهش در ژن CACNA1A ایجاد می شود.
- FHM نوع 2: این FHM به دلیل جهش در ژن ATP1A2 اتفاق می افتد. FHM نوع 2 نیز ممکن است با تشنج درگیر باشد.
- FHM نوع 3: FHM نوع 3 به دلیل جهش های ژن SCN1A رخ می دهد.
- FHM نوع 4: اگر پزشک قادر به یافتن ژنی نباشد که باعث ایجاد FHM می شود، FHM نوع 4 را تشخیص می دهد.
آشنایی با پیوندهای ژنتیکی:
اگر فردی از ارتباط ژنتیکی خود با میگرن اطلاع داشته باشد، می تواند به تشخیص و دریافت سریع درمان کمک کند و اگر فردی بداند که سابقه میگرن دارد، می تواند به اعضای خانواده کمک کند تا تشخیص صحیح را دریافت کنند.
به طورکلی پزشک می تواند به شما در مدیریت علائم کمک کند تا میگرن زندگی شما را تسخیر نکند.
به طورکلی:
ژنتیک نقش مهمی در حملات میگرن ایفا می کند و درک اساس ژنتیکی این بیماری می تواند بینش ارزشمندی برای تشخیص و درمان ارائه دهد. سابقه خانوادگی یک عامل اساسی در تشخیص حملات میگرنی است، زیرا به شناسایی الگوها، عوامل خطر و تأثیرات ارثی کمک می کند.
مطالب مشابه:
میگرن و بارداری
عامل اصلی میگرن در زنان
میگرن و قاعدگی
تشنج
مصرف استامینوفن و بارداری
منابع: medicalnewstoday, my.clevelandclinic