سر دردهای هورمونی
بسیاری از زنان سر دردهای ناشی از تغییرات هورمونی را تجربه می کنند. طبق بیان مرکز ملی میگرن، بیش از نیمی از زنانی که به میگرن مبتلا می شوند، متوجه ارتباط با دوره های قاعدگی خود می شوند. این به اصطلاح “میگرن قاعدگی” به ویژه شدید است.
سر دردهای پریود یکی از انواع سردردهای رایج است که در زمان سیکل قاعدگی اتفاق می افتد و تغییرات هورمونی باعث بروز این سردردها می شود.
پزشک ممکن است به این سردردها به عنوان سردردهای قاعدگی، سردردهای هورمونی، میگرن پریود و میگرن هورمونی اشاره کند. سردردهای پریود به دلیل تغییرات در سطح استروژن ایجاد می شوند، جایی که سطح آن بلافاصله قبل از شروع قاعدگی کاهش می یابد.
میگرن های قبل از قاعدگی به طور منظم در طول یا بعد از زمانی که هورمون ها، استروژن ها و پروژسترون ها به پایین ترین سطح می رسند، رخ می دهد و تغییرات قابل توجهی در هورمون ها می تواند باعث سردرد شود.
به طور کلی، این سردردها یک طرف سر را درگیر میکند و معمولاً درد را میتوان در پیشانی احساس کرد. درد همچنین می تواند از یک نقطه به نقطه دیگر منتقل شود و برای هر فرد منحصر به فرد است.
علائم سر دردهای هورمونی:
- سر درد خفیف تا شدید
- حساسیت به نور، صدا و بو
- حساسیت یا درد پوست سر
- بی اشتهایی
- سرگیجه
- تاری دید
- احساس خستگی
- حالت تهوع یا استفراغ، ناراحتی معده، درد شکم.
- احساس گرما بسیار (تعریق) یا سرما (لرز).
علل سردرد قاعدگی:
چرخه قاعدگی و بارداری: تغییرات در سطح استروژن و پروژسترون می تواند باعث سردرد شود. در زنان باردار ممکن است در دوران بارداری سردرد آنها بهبود یابد یا از بین برود و یا ممکن است فرد در اوایل بارداری دچار میگرن شود و بعد از سه ماهه اول تسکین پیدا کنند.
قبل از یائسگی و یائسگی: نوسانات سطح هورمون به دلیل یائسگی (سالهای منتهی به یائسگی) می تواند باعث سردرد شود. علائم ممکن است با نزدیک شدن به مرحله یائسگی بهبود یابد و برای برخی ممکن است در واقع بدتر شود.
داروهای ضد بارداری خوراکی و درمان جایگزین هورمونی: قرصهای ضدبارداری و هورموندرمانی جایگزین میتوانند باعث نوسانات هورمونی شوند و معمولاً زنان در هفتههای آخر چرخه در صورت مصرف قرصهای ضدبارداری تجربه میکنند.
عوامل خطر سردرد پریود چیست؟
اگر قاعدگی دارید، در معرض خطر سردردهای قاعدگی هستید. اگر خارج از چرخه قاعدگی خود دچار میگرن می شوید یا استعداد ژنتیکی (سابقه خانوادگی) میگرن دارید، در معرض خطر بیشتری نیز هستید.
سایر عوامل کمک کننده:
تصور می شود که ژنتیک نقش مهمی در میگرن مزمن دارد. علاوه بر هورمون ها، عواملی که موثرند، عبارتند از:
- حذف وعده های غذایی
- چرخه خواب بد
- نورها، صداها یا بوهای شدید
- تغییر شدید آب و هوا
- الکل
- فشار
- گوشت های فرآوری شده، سوسیس و ماهی دودی
- MSG، پنیرهای کهنه و محصولات سویا
- شیرین کننده های مصنوعی
- مصرف زیاد کافئین یا ترک کافئین
درمان های میگرن:
داروهای میگرن معمولاً توسط پزشک برای تسکین درد تجویز می شود. مسکنها میتوانند به تسکین و توقف میگرن کمک کنند.
قرص های ضد بارداری:
قرص های ضد بارداری که به طور نامنظم مصرف می شوند می توانند نوساناتی ایجاد کنند، باید با پزشک مشورت شود، جایی که پزشکان ممکن است برای جلوگیری از کاهش سطح استروژن قرص ها را به طور منظم تجویز کنند.
درمان جایگزینی هورمونی:
در یک سن، نوسانات در سطوح هورمونی می تواند باعث مشکلات مختلفی شود و HRT می تواند به کاهش این تغییرات کمک کند و اطمینان حاصل کند که سطح هورمون ها ثابت است و در نتیجه بروز میگرن را کاهش می دهد.
استروژن درمانی:
برای پریودهای نامنظم، قرصها یا چسبهای استروژن میتوانند به ثابت نگه داشتن سطوح هورمونی کمک کنند و میتوانند قبل از پریود شدن و چند روز پس از پریود استفاده شوند.
سر دردهای هورمونی از چه سنی شروع می شود؟
می توانند در هر زمان شروع شوند، اما به طور کلی، زمانی که دختران به بلوغ و شروع چرخه قاعدگی می رسند، شروع می شوند و سردرد دوباره پس از یائسگی کاهش می یابد.
آیا این سردردها خطرناک هستند؟
این سردردها به دلیل تغییر سطوح هورمونی اتفاقات طبیعی هستند و هیچ عارضه جانبی طولانی مدتی ایجاد نمی کنند. این سردردها ماهیت کاملاً چرخه ای دارند و تنها به دلیل نوسانات هورمونی ایجاد می شوند. یک رژیم غذایی سالم و خواب خوب برای تضمین حداکثر کاهش علائم مهم است.
آیا می توان از سردرد پریود پیشگیری کرد؟
پزشک می تواند به شما در مدیریت و پیشگیری از سردردهای پریود کمک کند. در حالی که نمی توانید از همه سردردها پیشگیری کنید، ممکن است پزشک داروهای پیشگیرانه ای را که بایستی روزانه مصرف شود، تجویز کند. با نزدیک شدن به دوره قاعدگی ممکن است نیاز به افزایش دوز داشته باشید. با پزشک خود در مورد گزینه های پیشگیرانه برای میگرن قاعدگی صحبت کنید. آنها می توانند در مورد برنامه درمانی مناسب شما، راهنمایی کنند.
زمان مراجعه به پزشک:
در صورت بروز یکی از موارد زیر توصیه می شود به پزشک مراجعه شود :
- با قاعدگی دچار سردردهای شدید می شوید.
- تعداد یا شدت میگرن شما افزایش می یابد یا الگوی سردرد شما تغییر می کند.
- شما عوارض جانبی جدید یا متفاوتی را تجربه می کنید.
- به نظر می رسد داروهای درمان میگرن دیگر مؤثر نیستند یا بر کیفیت زندگی شما تأثیر می گذارند.
به طورکلی
سردرد می تواند ناشی از عوامل متعددی از جمله: ژنتیک و محرک های رژیم غذایی باشد. در زنان، نوسانات سطوح هورمونی از عوامل مؤثر در رشد هستند. تغییرات سطح هورمون به دلیل چرخه های قاعدگی، بارداری و یائسگی است و تحت تأثیر داروهای ضد بارداری خوراکی و درمان های جایگزین هورمونی قرار می گیرد. درمانها شامل داروهای مختلفی است که سردرد زنانی را که در دوران بارداری یا یائسگی هستند، تسکین میدهند.
پریود بودن با علائم بسیاری مانند: گرفتگی عضلات، نفخ و تغییرات خلقی همراه است. میگرن می تواند آن زمان از ماه را حتی بدتر کند. خوشبختانه، میگرن قاعدگی چیزی نیست که شما فقط باید در هر چرخه با آن “زندگی کنید”. پزشک می تواند به شما در مدیریت این سردردها کمک کند. داروها می توانند دفعات و شدت این سردردها را کاهش دهند. گزینه های پیشگیرانه نیز در دسترس هستند.
مطالب مشابه:
سردرد در دوران بارداری
سردردهای سینوسی
درد دوران یائسگی
عوارض جانبی قرص ضد بارداری
میگرن و قاعدگی
منابع: starhealth, my.clevelandclinic