مسمومیت غذایی در دوران بارداری
حالت تهوع صبحگاهی در دوران بارداری موضوعی رایج است. اما گاهی اوقات این علامت ممکن است ناشی از عوامل دیگری، مثل مسمومیت غذایی باشد.
انواع مسمومیت غذایی:
وقتی باردار هستید، سیستم ایمنی بدن ضعیف تر از حد معمول عمل می کند، بنابراین برای بدن مبارزه با میکروب هایی که ممکن است به تغذیه آسیب برسانند و احساس ناخوشاندی در فرد ایجاد کنند، سخت تر است.
مسمومیت غذایی می تواند با مصرف مواد غذایی آلوده به موارد زیر ایجاد شود:
- باکتری ها
- انگل ها
- ویروس ها
- مواد شیمیایی خاص
انواع مختلفی از مسمومیت های غذایی وجود دارد. برخی از آنها در زمان بارداری رایج تر و خطرناک تر هستند:
- لیستریوز: عامل این نوع مسمومیت باکتری لیستریا است. زنان باردار 13 برابر بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به لیستریوز هستند. این باکتری میتواند در گوشتهای آماده مانند هات داگ و کالباس کمین کند. طیور، غذاهای دریایی و محصولات لبنی، به خصوص اگر پاستوریزه نباشند، نیز می توانند دارای این باکتری باشند و حتی روی غذاهایی که در یخچال و سرد هستند نیز رشد می کنند.
- اشرشیاکلی (E. coli): این باکتری به طور طبیعی در روده فرد زندگی می کند. با این حال، اگر میوه و سبزیجات آلوده، گوشت خام یا نیم پز، یا شیر غیرپاستوریزه و آبمیوه آلوده به انواع خاصی از E.coli مصرف کنید، ممکن است بیمار شوید.
- سالمونلا: این باکتری باعث ایجاد چیزی به نام سالمونلوز می شود. بیشتر اوقات، شما آن را از تخم مرغ نیم پز یا خام، گوشت، مرغ، یا غذاهای پاستوریزه نشده دریافت می کنید. همچنین اگر غذایی مصرف کنید که با خاک یا مدفوع حیوانات آلوده به سالمونلا برخورد داشته باشد، ممکن است به آن مبتلا شوید.
- کمپیلوباکتر: این باکتری عمدتاً از طریق مرغ آلوده یا غذاهای غیرپاستوریزه دریافت می شود.
- نورویروس: عامل اصلی بیماری های ناشی از غذا در ایالات متحده است، ویروس به راحتی از طریق غذاها و نوشیدنی های آلوده پخش می شود.
علائم مسمومیت غذایی در دوران بارداری:
تشخیص مسمومیت غذایی به عنوان عامل بیماری ممکن است مشکل باشد. گاهی اوقات، میکروب های غذا می توانند بلافاصله فرد را بیمار کنند. در موارد دیگر، آنها برای روزها یا حتی هفته ها قبل از بروز علائم در بدن فرد می مانند.
علائم احتمالی:
- درد معده
- استفراغ
- اسهال
- دل پیچه
- کم آبی بدن
از آنجایی که فرد مبتلا در کنار سایر علائم ممکن است دچار تب، سردرد و بدن درد باشد، مسمومیت غذایی را می توان مشابه بیماری آنفولانزا دانست.
درمان خانگی:
از آنجایی که سیستم ایمنی بدن کودک در دوران بارداری هنوز به اندازه کافی قوی نیست که بتواند با میکروب ها مبارزه کند، برخی از مسمومیت های غذایی گاه و بی گاه در این دوران می تواند مشکلاتی را برای او ایجاد کند.
درصورت مشاهده ی علائمی مثل مسمومیت غذایی بایستی فوراً با پزشک خود صحبت شود. پزشک در تشخیص مسمومیت و دلیل احتمالی آن به فرد کمک خواهد کرد.
احتمالا بتوان علائم را در خانه با راهنمایی پزشک کنترل کرد. با این حال، درصورت ابتلا به اسهال و استفراغ، ممکن است نیاز به درمان در مطب پزشک یا حتی بیمارستان داشته باشید. از درمان دارویی بدون نسخه بدون مشورت پزشک اجتناب کنید.
درصورت خفیف بودن مسمومیت و امکان درمان در منزل، به خوبی استراحت کنید.
به هر شکل ممکن مایعات دریافت کنید: قبل از مصرف مجدد غذا، معده از استفراغ خالی شده باشد، اولین غذای بعدی را به آرامی مصرف و از غذاهای ملایم و بدون چربی استفاده کنید.
زمان مراجعه به پزشک:
مسمومیت غذایی درصورت بروز موارد زیر نیاز به پیگیری جدی دارد:
- علائم کم آبی مانند: تشنگی بیش از حد، خشکی لبها، سرگیجه،کم ادراری یا قطع ادرار
- عدم توقف استفراغ یا اسهال
- درد شدید درناحیه ی شکم
- تب بالاتر از 101 درجه ی فارنهایت
- خون یا چرک در مدفوع
- مدفوع سیاه یا قیری رنگ
در صورت وجود یک یا چند مورد از این مشکلات فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. آنها برای تشخیص علت بیماری انجام آزمایشاتی روی خون یا مدفوع فرد را درخواست می دهند. ممکن است نیاز به درمان با آنتی بیوتیک نیز وجود داشته باشد. پزشک همچنین می خواهد تا از میزان آب کافی بدن اطمینان یابد و ممکن است برای کمک به آبرسانی مجدد بدن به تزریق سرم نیز نیاز باشد.
عوارض:
انواع خاصی از مسمومیت های غذایی برای جنین بسیار خطرناک هستند.
اگر به لیستریوز مبتلا شوید، ممکن است اصلاً علائمی نداشته باشید. با این حال، احتمال انتقال آن به کودک وجود دارد. این موضوع می تواند باعث مشکلات سلامتی جدی مانند موارد زیر شود:
- فلج
- نابینایی
- تشنج
- مشکلات مربوط به مغز، قلب یا کلیه ها
- لیستریوز در بدترین حالت می تواند باعث زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و حتی سقط جنین یا مرده زایی شود.
- سالمونلوز نیز ممکن است به کودک منتقل شود و او را در معرض خطر عوارض جدی مانند مننژیت قرار دهد.
اگر در اوایل بارداری به کمپیلوباکتر مبتلا شوید، می تواند باعث سقط جنین شود. همچنین ابتلا به آن در زمان زایمان و انتقال احتمالی آن به نوزاد بسیار خطرناک است. عفونت در یک نوزاد جدید می تواند برای زندگی تهدید کننده باشد.
به طور کلی شایع ترین عارضه مسمومیت غذایی کم آبی است. برخی از بیماری های ناشی ازتغذیه، به ویژه: coli نیز می توانند باعث آسیب کلیوی شوند.
پیشگیری:
با مراقبت از تغذیه و نحوه ی برخورد با آن، چه درحالت بارداری و چه درحالت غیربارداری، می توان از خود در برابر بسیاری از انواع مسمومیت های غذایی محافظت نمود.
نکات ایمنی در نگهداری مواد غذایی:
- شستن دست ها با آب و صابون قبل و بعد از دست زدن به غذا
- جلوگیری از تماس گوشت خام با مواد غذایی خام دیگر
- نگهداری غذاهای فاسد شدنی در یخچال یا فریزر
- تمیزکردن میوه ها و سبزیجات قبل ازمصرف یا پخت
- شست وشو ظروف و سطوح آمادهسازی غذا پس از استفاده از آنها
- پخت غذا در دمای کافی برای ازبین بردن میکروب ها
- قراردادن فوری باقی ماندههای غذا در یخچال و عدم مصرف غذاهایی که در محیط بیرون ماندهاند یا تاریخ مصرف آنها تمام شدهاست.
برخی از غذاها باید تا زمان زایمان، از برنامه ی غذایی حذف شود:
- محصولات لبنی غیر پاستوریزه، مانند: شیر خام و برخی برندهای پنیر نرم
- گوشت خام یا نیم پز، مرغ، ماهی یا صدف
- تخم مرغ آبدار یا خام، یا مواردی که حاوی آنها هستند، مانند: خمیر شیرینی و تخم مرغ خانگی. تخم مرغ خام پاستوریزه مشکلی ندارد.
- هات داگ یا محصلات گوشتی موجود در اغذیه فروشی.
- سالاد مرغ، ژامبون یا غذاهای دریایی از پیش تولیدشده در یک اغذیه فروشی
- ماهی دودی، مگر به صورت کنسرو یا پخته
- آب میوه غیر پاستوریزه، آب سیب
- جوانه ها
مطالب مشابه:
مسمومیت غذایی
آیا رژیمغذایی در دوران بارداری مجازاست؟
هوس های بارداری
درمان سالمونلا در دوران بارداری
عفونت لیستریا در دوران بارداری
منبع: webmd
1 دیدگاه