برنامه ریزی و سلامت قبل از بارداری
برنامه ریزی قبل از بارداری، شما و نوزاد آینده تان را تا حد امکان سالم نگه می دارد. اگر به باردار شدن فکر می کنید، برای مراقبت های قبل از بارداری بایستی به پزشک مراجعه کنید.
قبل از بارداری چه کاری باید انجام دهم؟
کارهای زیادی وجود دارد که می توانید انجام دهید تا برای بارداری خود آماده شوید و مطمئن شوید که شماو کودک آینده تان تا حد امکان سالم هستید.
مراجعه به پزشک یا مرکز بهداشت برای مراقبت های قبل از بارداری اولین قدم عالی است.
مراقبت های قبل از بارداری به یافتن مسائلی کمک می کند که می توانند بر بارداری تأثیر بگذارند، بنابراین شما و پزشکتان می توانید برای جلوگیری از مشکلات احتمالی اقدامات لازم را انجام دهید. پرستار یا پزشک در مورد سلامت جسمی و روانی با شما صحبت خواهد کرد و هرگونه معاینه یا غربالگری را که ممکن است برای اطمینان از داشتن بارداری سالم نیاز داشته باشید به شما ارائه خواهد داد. آنها همچنین می توانند نکاتی را در مورد چگونگی باردار شدن به شما ارائه دهند.
پزشک در مورد موارد زیر با شما صحبت خواهد کرد:
- سابقه پزشکی و بیماری خانواده
- مسائل بهداشتی فعلی
- رژیم غذایی، ویتامین ها و سبک زندگی
- ایمنی هر دارویی/ مکملی که مصرف می کنید.
- سابقه بارداری
- ایمنی در خانه و محل کار
- نگرانی های سلامت روان
احتمالاً پزشک نیز توصیه می کند که برای معاینه نزد دندانپزشک بروید. اگر به بیماری لثه مبتلا هستید، انجام درمان قبل از بارداری ممکن است از مشکلات سلامتی در شما و نوزاد آینده شما جلوگیری کند.
ویزیت های قبل از بارداری زمان بسیار خوبی برای پرسیدن سوال است، بنابراین آماده باشید تا در مورد هر چیزی که در مورد آن فکر می کنید سوال بپرسید.
آیا باید نگران بارداری پرخطر باشم؟
بارداری های پرخطر بسیار نادر هستند.
موارد زیادی در دوران بارداری ممکن است اتفاق بیفتد که نمی توانید آنها را کنترل کنید و گاهی اوقات به دلایل تصادفی یا ناشناخته همه چیز اشتباه می شود. با این حال، کارهای زیادی وجود دارد که می توانید انجام دهید تا از مشکلات جلوگیری کنید و مطمئن شوید که در دوران بارداری سالم می مانید.
دریافت مراقبت های قبل از بارداری از پرستار، پزشک یا مراکز بهداشتی قبل از باردار شدن، و انجام ویزیت منظم در طول بارداری راه های بسیار خوبی برای کمک به کاهش شانس بارداری پرخطر است.
شرایط خاص می تواند بارداری را دشوارتر کند. مراقبت های قبل از بارداری بسیار مهم است اگر:
- فشار خون بالا یا بیماری قلبی یا کلیوی دارند.
- سایر بیماری های مزمن مانند: دیابت، لوپوس یا ایدز دارند.
- سابقه سقط جنین، مرده زایی یا زایمان زودرس داشته باشید.
- بدانید که در خطر داشتن فرزندی با نقص مادرزادی یا اختلال ژنتیکی هستید.
- عفونت مقاربتی دارند.
- کمبود وزن یا اضافه وزن دارند.
- سن بالای 35 دارند.
نقش شریک زندگی در برنامه ریزی بارداری:
اگر بخواهید شریک زندگی شما می تواند نقش مهمی ایفا کند. تشویق و حمایت عاطفی می تواند واقعا مفید و مهم باشد، به خصوص اگر در حال ایجاد تغییراتی در سبک زندگی خود با آمادگی برای بارداری باشید.
سلامت شریک نیز در مورد بارداری مهم است. رژیم غذایی و سبک زندگی می تواند تعداد اسپرم و کیفیت مایع منی را کاهش دهد. که این موضوع می تواند باردار شدن را سخت تر کند.
برخی از مواردی که می توانند تعداد اسپرم را کاهش دهند، عبارتند از:
- نوشیدن الکل
- سیگار کشیدن یا استفاده از انواع دیگر تنباکو
- استفاده از استروئیدها
- استفاده از داروهای غیر قانونی
- استفاده از داروهای خاص با نسخه و داروهای بدون نسخه
- قرارگرفتن مکرر در محیط های بسیار گرم (مانند: جکوزی، سونا، اتاق بخار)
- داشتن یک رژیم غذایی ناسالم
با شریک زندگی خود در مورد انتخاب سبک زندگی صحبت کنید که می تواند به سلامت او و بارداری آینده شما کمک کند.
به طورکلی سبک زندگی می تواند تاثیر زیادی بر بارداری داشته باشد. اجتناب از مواد مخدر و الکل، ورزش و پیروی از یک رژیم غذایی سالم به شما و کودک آینده تان کمک می کند تا سالم بمانید.
رژیم غذایی مناسب در زمان اقدام برای بارداری:
مصرف انواع غذاهای خوب برای بارداری سالم و سلامت کودک بسیار مهم است. مواد مغذی که وارد بدن خود میکنید مستقیماً بر وزن و سلامت نوزادتان در هنگام تولد و حتی پس از تولد تأثیر میگذارند.
بسیاری از مردم متوجه می شوند که باید رژیم غذایی خود را تغییر دهند تا بتوانند سالم ترین بارداری ممکن را داشته باشند. تغییر روش غذا خوردن می تواند سخت باشد ممکن است شروع با افزودن غذاهای سالم بیشتر قبل از حذف غذاهای ناسالم، آسان تر باشد.
در اینجا چند نکته برای یک رژیم غذایی متعادل قبل از بارداری بیان شده است:
-
میوه ها و سبزیجات تازه:
مصرف میوه ها و سبزیجات راه خوبی برای دریافت مقدار زیادی ویتامین و مواد مغذی مختلف است.
-
کربوهیدرات ها:
کمی بیش از نیمی از آنچه می خورید باید کربوهیدرات باشد. سعی کنید بیشتر کربوهیدرات های خود را از غلات کامل مانند: برنج قهوه ای، جو دوسر، کینوا، جو، ذرت و نان گندم کامل دریافت کنید.
کربوهیدرات های فرآوری شده و شیرین مانند: کلوچه ها، کیک ها، شیرینی ها و نان سفید را محدود کنید.
-
پروتئین:
پروتئین به رشد جنین کمک می کند. شما می توانید پروتئین را از گوشت، لبنیات و توفو دریافت کنید. آجیل، لوبیا، دانهها، عدس، نخود و سبزیجات با برگهای تیره (مانند: اسفناج و بروکلی) نیز منابع خوبی از پروتئین هستند.
اگر گیاهخوار هستید، همچنان می توانید بارداری سالمی داشته باشید و مقدار زیادی پروتئین از منابع غیر حیوانی دریافت کنید. اما توصیه می شود که به پزشک در مورد رژیم غذایی خود بگویید تا مطمئن شوند که پروتئین کافی دریافت می کنید.
-
چربی ها:
برخی چربی ها سالم هستند و به جذب ویتامین ها کمک می کنند. به عنوان مثال، چربی های موجود در آجیل، ماهی و سبزیجات برای شما به خصوص در دوران بارداری بسیار مفید هستند.
مصرف چربیهای ناسالم موجود در لبنیات، گوشت قرمز، گوشت خوک، غذاهای سرخشده و فستفودها را کاهش دهید. به دنبال غذاهای کم چربی اشباع، چربی ترانس و کلسترول باشید.
-
فیبر:
می توان فیبر را از میوه ها، سبزیجات و غلات کامل دریافت کنید.
مصرف حداقل 3 تا 5 وعده فیبر در روز خوب است.
- نمک، شکر و غذاهای ناسالم:
- مصرف غذاها و نوشیدنی های شیرین (مانند: آب نبات، نوشابه و بستنی) را محدود کنید.
- مصرف تنقلات شور، چرب و فرآوریشده مانند چیپس را کاهش دهید.
-
پیروی از یک رژیم غذایی کامل تقریباً غیرممکن است و هر چند وقت یکبار از آن لذت ببرید. اما سعی کنید قبل و در طول بارداری تا جایی که می توانید غذای سالم بخورید و تنوع را فراموش نکنید. مصرف انواع مختلف غذاهای سالم به شما کمک می کند تا یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و از مصرف وعده های غذایی خود خسته نشوید.
هنگامی که باردار شدید، باید روزانه حدود 100 تا 300 کالری بیشتر بخورید!
مطالب مشابه:
منبع:plannedparenthood