اسهال در دوران بارداری
مشکلات گوارشی مانند یبوست و اسهال در دوران بارداری شایع هستند. معمولاً به هورمون ها، تغییر در رژیم غذایی یا استرس مربوط می شود.
اگرچه اغلب مشکلات گوارشی مانند اسهال معمولاً جدی نیستند، اما در صورت داشتن علائم شدید یا مداوم می توانند باعث عوارض بارداری شوند. به همین دلیل است که اگر مشکلات گوارشی شما ظرف چند روز برطرف نشد یا بدتر شد، بهتر است تحت درمان قرار بگیرید.
چرا اسهال در بارداری شایع است؟
اسهال در دوران بارداری شایع است. اما فقط به این دلیل که اسهال دارید لزوماً به این معنی نیست که مستقیماً با بارداری شما مرتبط است.
دلایل اسهال، به غیر از بارداری، عبارتند از:
- عفونت های ویروسی مانند: روتاویروس، نوروویروس یا گاستروانتریت ویروسی
- عفونت های باکتریایی، مانند: سالمونلا یا coli
- انگل های روده
- مسمومیت غذایی
- عوارض جانبی دارو
- عدم تحمل غذایی
برخی شرایط نیز ممکن است اسهال را شایعتر کنند. این شرایط عبارتند از:
- سندرم روده تحریکپذیر
- بیماری کرون
- بیماری سلیاک
- کولیت زخمی
علل مرتبط با بارداری برای اسهال ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تغییرات رژیم غذایی: بسیاری از افراد زمانی که متوجه بارداری خود می شوند در رژیم غذایی خود تغییراتی ایجاد می کنند. تغییرات رژیم غذایی می تواند معده شما را ناراحت کند و به طور بالقوه باعث اسهال شود.
حساسیت های غذایی جدید: حساسیت های غذایی ممکن است یکی از بسیاری از تغییراتی باشد که در دوران بارداری تجربه می کنید. غذاهایی که قبل از باردار شدن به خوبی آنها را تحمل می کردید ممکن است اکنون باعث ایجاد گاز معده، ناراحتی معده یا اسهال شود.
ویتامین های دوران بارداری: مصرف ویتامین های دوران بارداری برای سلامتی شما و همچنین سلامت کودک در حال رشد شما مفید است. اما این ویتامین ها ممکن است معده شما را ناراحت کرده و باعث اسهال شوند.
تغییرات هورمونی: تغییر هورمون ها ممکن است باعث کند شدن سیستم گوارش شما شود که می تواند منجر به یبوست شود. تغییرات هورمونی همچنین می تواند باعث تسریع سیستم گوارش و در نتیجه اسهال شود.
راهکارهای درمان اسهال در دوران بارداری:
ممکن است نیازی به مصرف دارو برای درمان اسهال نداشته باشید. در واقع، بیشتر موارد اسهال بدون درمان برطرف می شود.
اما اگر میخواهید برخی از درمانهای خانگی را امتحان کنید، مراحلی وجود دارد که میتوانید انجام دهید.
به خوبی هیدراته بمانید. حرکات آبکی و شل روده، مقدار زیادی مایعات را از بدن شما خارج می کند. کم آبی می تواند به سرعت اتفاق بیفتد و عوارض جدی ایجاد کند، به خصوص اگر باردار هستید. بهتر است آب بنوشید تا مایعاتی که با اسهال از دست دادهاید جایگزین شود. ممکن است بخواهید آب و آبگوشت بنوشید تا جایگزین برخی از الکترولیت ها، ویتامین ها و مواد معدنی از دست رفته بدنتان شود. اما سعی کنید حواستان باشد که نوشیدنی هایی که حاوی قند بالایی هستند ننوشید. برچسب های تغذیه را با دقت بخوانید تا مصرف قند خود را محدود کنید.
غذاهای ملایم بخورید. سعی کنید به خوردن غذاهای ملایم پایبند باشید. رژیم غذایی BRAT اغلب برای مشکلات معده، از جمله: اسهال، توصیه می شود.
رژیم غذایی BRAT شامل موارد زیر است:
- موز
- برنج
- سس سیب
- نان تست
برخی از گروه های غذایی می توانند اسهال را بدتر کنند. سعی کنید از غذاهای چرب، سرخ شده یا تند دوری کنید. همچنین سعی کنید مصرف شیر و لبنیات را محدود کنید.
داروی خود را در نظر بگیرید. اگر دارویی که مصرف می کنید باعث اسهال شود، بدن شما ممکن است بتواند با آن سازگار شود و اسهال متوقف شود. اگر نه، با پزشک خود در مورد تغییر احتمالی داروی خود صحبت کنید. بدون مشورت با پزشک، مصرف داروهایی را که پزشک تجویز کرده است، قطع نکنید.
پروبیوتیک ها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های کوچک و نوعی باکتری خوب هستند که در دستگاه گوارش شما برای ایجاد یک محیط سالم روده کار می کنند. هنگامی که اسهال به دلیل مصرف داروهای آنتی بیوتیکی ایجاد می شود، پروبیوتیک ها ممکن است مفید باشند.
به آن زمان بدهید. بیشتر موارد اسهال در عرض چند روز برطرف می شود. اگر اسهال شما در نتیجه مسمومیت غذایی، یک حشره یا ویروس یا باکتری باشد، اغلب این اتفاق می افتد.
به پزشک مراجعه کنید. اگر اسهال شما بعد از 2 یا 3 روز بهتر نشد، به پزشک مراجعه کنید. پزشک شما یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و ممکن است برای تعیین علت اسهال انجام آزمایش خون را تجویز کند.
داروهای ضد اسهال بدون نسخه را بدون مشورت با پزشک مصرف نکنید. برخی شرایط ممکن است توسط این داروها بدتر شود. آنها همچنین برای همه ایمن نیستند.
چه زمانی باید برای درمان اسهال اقدام کرد:
اسهال طولانی مدت می تواند باعث کم آبی بدن شود. اگر اسهال بیش از 2 یا 3 روز طول کشید، بایستی به پزشک مراجعه کرد. کم آبی شدید می تواند باعث عوارض بارداری شود.
علائم کم آبی بدن عبارتند از:
- ادرار زرد تیره
- دهان خشک و چسبنده
- تشنگی
- کاهش خروجی ادرار
- سردرد
- سرگیجه
- سبکی سر
طبق گفته موسسه پزشکی، شما می توانید با نوشیدن حدود 10 فنجان آب در روز از کم آبی در دوران بارداری جلوگیری کنید.
به طورکلی
مشکلات گوارشی، از جمله اسهال، می تواند در دوران بارداری شایع باشد. این ممکن است به دلیل تغییر هورمون ها، تغییرات رژیم غذایی، داروهای جدید، ویتامین های دوران بارداری و استرس باشد.
اکثر موارد اسهال بدون نیاز به درمان یا دارو برطرف می شود. نوشیدن مایعات زیاد، خوردن غذای ملایم و افزودن پروبیوتیک ها به رژیم غذایی ممکن است به آرام شدن معده و جلوگیری از کم آبی بدن کمک کند.
اگر اسهال شما بیش از 2 تا 3 روز طول کشید، یا اگر شدید است، به پزشک خود اطلاع دهید. اسهال مداوم یا شدید می تواند منجر به کم آبی بدن شود که ممکن است باعث عوارض بارداری شود.
مطالب مشابه:
تب در دوران بارداری
سرفه خشک دردوران بارداری و بعدازآن
مسمومیت غذایی در دوران بارداری
HIV در بارداری
ویتامین های لازم دوران بارداری
منبع: healthline