سرطان سینه
سرطان سینه تومورهای بدخیمی هستند که از رشد بی رویه سلول ها در پستان بوجود می آیند. تومورها عمدتا در مجاری انتقال شیر به نوک سینه در دوران شیردهی یا در لوبول ها (غدد تولید کننده شیر) ایجاد می شوند. هر سرطان سینه ویژگی های خاص خود را دارد. برخی رشد آهسته ای دارند و برخی دیگر میتوانند تهاجمی باشند. (برای اطلاع از مطلب بیوپسی سینه لطفا کلیک فرمائید)
برخی به هورمون های استروژن و پروژسترون حساس هستند. در حالی که برخی دیگر سطح بسیار بالایی از پروتئین های خاص را تولید می کنند که باعث رشد آنها می شود. ویژگی های سرطان می تواند بر انتخاب درمان و احتمال عود سرطان تأثیر بگذارد.
سرطان سینه از چه سنی شروع می شود؟
سرطان سینه در هر سنی ممکن است ایجاد شود. اما با افزایش سن زنان، خطر ابتلا افزایش می یابد.
دلایل ابتلا به سرطان سینه چیست ؟
اکثر موارد به دلایلی ایجاد می شوند که ما هنوز آن ها را درک نکردیم.
برخی از عواملی که می توانند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند عبارتند از:
- سابقه خانوادگی – بستگان نزدیک (مادر، خواهر، عمه) که به این بیماری مبتلا شدند.
- چاقی
- عدم داشتن فعالیت زیاد
- مصرف زیاد الکل
- سرطان در سینه سمت دیگر
- بچه دار نشدن، اولین زایمان بعد از 30 سالگی و یا شیر ندادن
- درمان با استروژن (برخی از انواع کنترل بارداری، درمان جایگزینی هورمون پس از یائسگی)
جهش در BRCA1 و BRCA2
- جهش ارثی در ژن های سرطان سینه، معمولا در هر دو BRCA1 و BRCA2 رخ می دهد.
حدود 5 تا 10 درصد از سرطان های سینه ارثی هستند، و بیشترین علت شایع سرطان سینه جهش BRCA1/BRCA2 می باشد.
BRCA1 و BRCA2 دو ژن سرکوب کننده تومور هستند که با تولید پروتئین هایی که رشد غیرطبیعی سلول ها را سرکوب می کنند به جلوگیری از سرطان کمک می کنند. جهش در این ژن ها می تواند عملکرد طبیعی آنها را تحت تأثیر قرار دهد و باعث رشد غیرقابل کنترل سلول ها و افزایش خطر ابتلا به سرطان شود. زنانی که دارای جهش های ارثی BRCA1 یا BRCA2 هستند به ترتیب حدود 72 تا 69 درصد در طول عمر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند. برای زنانی که دارای جهش ژنی BRCA1 یا BRCA2 هستند (گاهی اوقات نوع بیماری زا نامیده می شود) خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش می یابد و ماستکتومی پیشگیرانه یک گزینه می باشد.
زنانی که این گزینه را انتخاب کرده اند، ترجیح می دهند قبل از ابتلا به سرطان، هر دو سینه خود را خارج کنند تا اینکه در آینده در معرض خطر بالای ابتلا به این بیماری قرار گیرند. مطالعات نشان داده است که چنین جراحی می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را تا 95 درصد کاهش دهد. زنان دیگر پس از ابتلا به سرطان در سینه دیگر، از ماستکتومی پیشگیرانه بر روی سینه بدون سرطان خود استفاده می کنند. یک متخصص مراقبت های بهداشتی می تواند به مشاوره و همکاری با زنی که در نظر دارد ماستکتومی پیشگیرانه داشته باشد، کمک کند.
جلوگیری از سرطان سینه:
سبک زندگی سالم که شامل نرمش روتین، نگه داشتن وزن سالم بدن، و عدم مصرف الکل ممکن است کمک به کاهش خطر پیشرفت سرطان سینه کند. زنانی که در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان سینه هستند ممکن است بتوانند برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری از داروها استفاده کنند. با این حال، این داروها عوارض جانبی قابل توجهی دارند، مانند افزایش خطر ابتلا به لخته شدن خون، سرطان آندومتر (رحم) و احتمالاً بیماری های قلبی عروقی. تصمیم برای مصرف دارو باید با دقت سنجیده شود. یک پزشک متخصص می تواند خطرات و مزایای چنین درمانی را ارزیابی کند.
علائم سرطان پستان:
اغلب توده های موجود در سینه سرطانی نیستند و خوش خیم هستند و علائم و نشانه های مرتبط با سرطان پستان ممکن است به دلایل دیگری باشد.
برخی از علائم سرطان سینه، عبارتند از:
- توده در سینه
- گودی، قرمز شدن یا ضخیم شدن پوست سینه
- تورم یا درد پستان
- درد و یا ترشح نوک سینه
- تورم یا برآمدگی در غدد لنفاوی زیر بغل
- تغییر در اندازه، شکل یا ظاهر پستان
- پوسته پوسته شدن پوست در اطراف نوک سینه
نوع نادر سرطان سینه، سرطان سینه التهابی (IBC)، ممکن است توده ای ایجاد نکند. برخی از علائم این بیماری می تواند شبیه علائم عفونت سینه باشد، با حساسیت، تورم سینه، خارش و ضخیم شدن پوست برجسته.
شناسایی و غربالگری زودهنگام
تشخیص زودهنگام سرطان سینه تأثیر زیادی در نجات از سرطان سینه دارد. به عنوان مثال، هنگامی که سرطان پستان در مراحل اولیه و موضعی یافت می شود، 99 درصد از این افراد حداقل پنج سال پس از تشخیص زنده میمانند.
معاینه بالینی سینه و خودآگاهی پستان:
کالج متخصصان زنان و زایمان آمریکا (ACOG) و شبکه جامع ملی سرطان (NCCN) می گویند که زنان می توانند هر یک تا سه سال یکبار برای زنان 25 تا 39 ساله به عنوان بخشی از معاینه بهداشتی خود، توسط پزشک متخصص معاینه پستان انجام شود. برای زنان 40 سال به بالا نیز سالانه انجام شود. زنان در هر سنی باید در مورد خودآگاهی سینه با پزشک خود مشورت کنند و هرگونه تغییر در ظاهر و احساس طبیعی سینه خود را فورا گزارش کنند. این تغییرات می تواند شامل درد، توده، ترشح نوک سینه به غیر از شیر مادر یا قرمزی باشد.
ماموگرافی:
علاوه بر معاینات بالینی پستان، ابزار اولیه تشخیص زودرس، ماموگرافی است. اما تفاوت هایی در توصیه ها در مورد اینکه چگونه باید این کار را انجام داد یا چه زمانی باید شروع شود، وجود دارد.
خلاصه ای از توصیه برای خانم های با خطر ابتلای متوسط:
زنان با خطر متوسط هیچ گونه سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان سینه ندارند و هیچ عامل خطر دیگری برای سرطان سینه ندارند.
ماموگرافی به طور کلی برای زنان زیر 40 سال بدون فاکتورهای خطر شناخته شده توصیه نمی شود.
جدول زیر توصیه های چندین سازمان بهداشتی را به طور خلاصه بیان میکند.