آکنه در بارداری
آکنه در بارداری با خودمراقبتی و دارو قابل درمان است.آکنه در دوران این دوران شکل خاصی از آکنه نمی باشد و به نظر می رسد که تولید بیش از حد روغن (سبوم) دلیل احتمالی آن است، که زمانی اتفاق می افتد که بدن فرد مقادیر بیشتری از هورمون های خاص را تولید می کند. افزایش هورمون هایی به نام آندروژن می تواند باعث شود غدد پوست رشد کنند و سبوم بیشتری تولید کنند. این روغن می تواند منافذ را مسدود کند و منجر به باکتری، التهاب و جوش شود.
بارداری می تواند روی پوست مادر تأثیر بگذارد و احتمال ایجاد جوش ها را افزایش دهد. معمولا مادران در این دوران ممکن است بیشتر دررابطه با آنچه روی پوست آن ها قرار می گیرد دچار نگرانی شوند. بسیاری از زنان در دوران بارداری آکنه را تجربه می کنند. در سه ماهه اول و دوم بارداری شایع تر است.
درمان آکنه بارداری:
با مراقبت از خود درمان را شروع کنید:
- مناطق دارای آکنه را با یک پاک کننده ملایم بشویید: صورت خود را دوبار در روز با صابون ملایم و آب گرم بشویید. از مصرف برخی محصولات مانند اسکراب صورت و موادشیمیایی که موجب انقباض صورت می شوند خودداری کنید. آنها احتمالا برای پوست نقش محرک دارند و موجب بدتر شدن وضعیت آکنه می شوند. و شستشوی زیاد نیز می تواند پوست را تحریک نماید.
- عدم مصرف منظم شامپو: مصرف روزانه ی شامپو موجب ایجاد آکنه در خط رویش مو می شود.
- آکنهها را جدا نکنید یا فشار ندهید: انجام این کار می تواند باعث عفونت یا زخم شود.
- از عوامل محرک اجتناب کنید: از لوازم آرایشی چرب یا روغنی، کرم های ضد آفتاب، محصولات آرایش مو یا کانسیلرهای آکنه استفاده نکنید.
- مراقب چیزهای باشید که با پوست در تماس اند: موهای خود را تمیز و از صورت خود دور نگه دارید. همچنین از قرار دادن دست ها یا اشیا روی صورت خود خودداری کنید. لباسهای تنگ یا کلاهها نیز میتوانند مشکل ساز شوند، به خصوص اگر عرق میکنید. عرق و روغن ها می توانند به بروز آکنه کمک کنند.
- با نوشیدن آب تصفیه شده پوست خود را هیدراته نگه دارید. از نوشیدنی های گازدار و کافئین زیاد خودداری کنید.
- رعایت رژیم غذایی سالم: یک رژیم غذایی مغذی همراه با میوه ها و سبزیجات تازه، منابع پروتئین کم چربی و چربی های سالم مانند آووکادو و آجیل داشته باشید. از قندهای تصفیه شده و غذاهای فرآوری شده خودداری کنید.
- استراحت کافی: استرس و خستگی می تواند باعث شیوع آکنه شود.
- روبالشی و حوله خود را مرتباً عوض کنید.
- از دست زدن به صورت خود که می تواند باعث ایجاد باکتری شود، خودداری کنید.
- موهای خود را به طور منظم بشویید، به خصوص اگر چرب است، و سعی کنید آن را از صورت خود دور نگه دارید.
- اگر آرایش میکنید، از محصولات بدون روغن با برچسب «غیر کومدوژنیک» یا «غیر آکنهزا» استفاده کنید. حتما قبل از رفتن به رختخواب آرایش خود را بشویید.
درمان طبیعی آکنه در بارداری:
- سرکه سیب
- جوش شیرین
- مرکبات
- عسل
- روغن نارگیل
- بلغور جو دوسر
- خیار
درمان دارویی آکنه:
همچنین می توان از دارو برای درمان آکنه بارداری استفاده کرد. با این حال، داروهایی که روی پوست اعمال میشوند یا در دوران بارداری بلعیده میشوند، میتوانند وارد جریان خون مادر شده و بر جنین تأثیر بگذارند. در حالی که بیشتر مواد موجود در درمان های موضعی آکنه بدون نسخه قابل دسترسی در دوران بارداری، مورد مطالعه قرار نگرفته اند، معمولاً فقط مقادیر کمی جذب پوست می شود. این امر باعث میشود که درمانها خطری برای نوزاد در حال رشد ایجاد نکنند.
به طور کلی، درمان های دارویی حاوی اریترومایسین و کلیندامایسین ایمن در نظر گرفته می شوند. گزینه های دیگر شامل درمان حاوی بنزوئیل پراکسید و آزلائیک اسید است.
برخی از داروهای آکنه باعث ایجاد نقایص مادرزادی می شوند و باید از مصرف آنها در دوران بارداری اجتناب شود، از جمله: ایزوترتینوئین خوراکی. همچنین از مصرف رتینوئیدهای موضعی در دوران بارداری اجتناب کنید، حتی اگر مقدار کمی از دارو جذب پوست شود. رتینوئیدها با نسخه و بدون نسخه در دسترس هستند، بنابراین برچسب داروها را به دقت بخوانید.
همیشه قبل از استفاده از درمان های بدون نسخه با پزشک خود مشورت کنید. برخی از مواد موجود در محصولات مراقبت از پوست رایج، مانند: اسید سالیسیلیک و ویتامین A، ممکن است برای استفاده در دوران بارداری بی خطر نباشند.
بر اساس گزارش March of Dimes، زنانی که در طول دوره قاعدگی خود مستعد جوش زدن هستند، احتمال بیشتری برای آکنه بارداری دارند. خوشبختانه، آکنه بارداری و پس از زایمان، معمولا موقتی است. به احتمال زیاد زمانی که هورمون های فرد به حالت عادی باز می گردند، از بین می رود.
کدام داروها بی خطر هستند و کدام خیر؟
مصرف همه داروها در دوران بارداری روش ایمنی نیست. به همین دلیل مهم است که با پزشک خود در مورد داروهایی که در حال حاضر مصرف می کنید و همچنین هر دارویی که در دوران بارداری مصرف می شود صحبت کنید. دکتر دسپلینتر در مورد درمان های ایمن آکنه برای بارداری، می گوید که اکثر داروهای ضد آکنه موضعی بدون نسخه، از جمله داروهای حاوی بنزوئیل پراکسید و آداپالن، بی خطر هستند.
با این حال، همیشه بهتر است قبل از مصرف یک داروی جدید بدون نسخه، به خصوص در دوران بارداری، با پزشک خود مشورت کنید.
چرا آکنه بارداری اتفاق می افتد؟
جوش های بارداری چندان رایج نیستند، اما طبق یک مطالعه در سال 2014، بیش از 40 درصد از زنان باردار باید با آکنه دست و پنجه نرم کنند.
دکتر DeSplinter توضیح می دهد: “دلیل آن تغییرات هورمونی است که در دوران بارداری رخ می دهد.” این تغییرات می تواند باعث فعال شدن غدد چربی در پوست شود که منجر به تشدید آکنه می شود.
به عبارت دیگر، آکنه بارداری واقعاً با آنچه در دوران نوجوانی با آن مواجه بودید، زمانی که سطح هورمون های شما به دلیل بلوغ در نوسان بود، تفاوتی ندارد.
آکنه بارداری از چه زمانی شروع می شود؟
شاید شنیده باشید که آکنه می تواند نشانه اولیه بارداری باشد. در حالی که مطمئناً شاخصه ی رایجی، مثل: عدم پریود، خستگی، تکررادرار و حساس شدن سینه ها می شود، نیست.
برخی از آنتیبیوتیکهای موضعی و خوراکی که میتوانند به آکنههای شدیدتر کمک کنند که در دوران بارداری بیخطر هستند، اگرچه باید توسط پزشک تجویز شوند.
درمانهای آکنه که در دوران بارداری بیخطر نیستند و باید کاملاً از آنها اجتناب شود عبارتند از:
- ترتینوئین
- اسید سالیسیلیک
- داکسی سایکلین
دکتر DeSplinter می گوید: این داروها می توانند برای جنین مشکلاتی ایجاد کنند. “اگر با آکنه دست و پنجه نرم می کنید، با پزشک خود مشورت کنید. او می تواند گزینه های درمان آکنه را که برای کودک در حال رشد شما بی خطر هستند، توصیه نماید.”
مطالب مشابه:
شرایط متداول پوست هنگام بارداری
کهیر در دوران بارداری
آکنه در بزرگسالان
ایزوترتینوئین (راکوتان) در بارداری
عدم تعادل هورمونی
منابع: mayoclinic, houstonmethodist, healthline