اثرات آلودگی هوا بر بارداری
آلودگی هوا چیست؟
آلودگی هوا اشکال مختلفی دارد. به طور معمول، هوای آلوده از ازن، ذرات معلق، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد، اگزوز وسایل نقلیه، گازهای گلخانه ای ساختمان، دود دست دوم، گرد و غبار و مواد شیمیایی تشکیل شده است.
تاثیر آلودگی هوا بر بارداری:
آلودگی هوا یک خطر جدی برای سلامتی مادر و جنین است. همچنین ممکن است با سایر عوامل خطر تعامل داشته باشد و خطر را برای آسیب پذیرترین خانواده ها تشدید کند. آلودگی هوا می تواند بر بارداری تأثیر منفی بگذارد و احتمالاً منجر به زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد، مرده زایی یا ناهنجاری های مادرزادی شود. افرادی که در مناطق آلوده زندگی میکنند یا در معرض آلودگی هوای داخل خانه ناشی از سمومی مانند: دود سیگار هستند، در معرض خطر پیامدهای منفی بارداری بیشتری قرار دارند.
اثرات بالقوه آلودگی هوا بر بارداری:
آلودگی هوا می تواند بر سلامت فرد باردار و جنین در حال رشد تأثیر بگذارد. آلاینده های موجود در هوا می توانند از جفت عبور کنند و بر سلامت مادر و جفت تأثیر بگذارند و رشد کودک را مختل کنند.
اثرات خاص آلودگی هوا به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
قرار گرفتن کودک در حال رشد در معرض آلاینده ها و مدت زمان مواجهه در معرض آلاینده ها، میزان آلودگی و آلاینده خاص وجود دارد.
بیشتر تحقیقات نشان می دهد که گروه هایی که در برابر ناهنجاری های مادرزادی آسیب پذیرتر هستند، بیشتر در مناطقی که هوای غیر سالم دارند زندگی می کنند.
برای والدین با درآمد کم یا آنهایی که از گروه های اقلیت هستند، سایر عوامل خطر مانند: عدم دسترسی به غذای با کیفیت و مراقبت های دوران بارداری خوب ممکن است اثرات آلودگی هوا را تشدید کند.
آلودگی هوا اشکال مختلفی دارد و می تواند در داخل یا خارج از خانه باشد. برخی از انواع آلودگی هوا عبارتند از:
آلودگی هوای بیرون، آلودگی محیط داخلی و خارجی ناشی از آتش و دود، از جمله دود تنباکو، خطرات شغلی، مانند: کار در فضای باز، کار با مواد شیمیایی سمی، کار با حیوانات و کار در مناطق صنعتی، مواد شیمیایی خانگی مانند: آزبست، مواد شیمیایی خطرناک، مانند: برخی از لوازم تمیز کردن و رنگ و آلرژن ها مانند: کپک.
آلودگی هوا و پیامدهای بارداری:
تحقیقات نشان می دهد که ذرات آلودگی هوا می توانند از طریق جفت به جنین در رحم برسند.
محققان هنوز تمام اثرات بالقوه آلودگی هوا را شناسایی نکردند. همچنین پزشکان نمی دانند چرا آلودگی هوا به برخی از بارداری ها آسیب می رساند اما برای برخی دیگر نه.
هیچ راهی برای پیش بینی اینکه چه کسی پیامدهای بارداری منفی را تجربه می کند، وجود ندارد. اگر چه کارشناسان در حال حاضر معتقدند مواجهه در معرض آلودگی هوا این خطر را افزایش می دهد.
برخی از اثرات بالقوه آلودگی هوا در دوران بارداری عبارتند از:
زایمان زودرس: احتمال زایمان زودرس در افراد بارداری که در مناطق آلوده زندگی می کنند بیشتر است. زایمان زودرس خطر مشکلات دیگری مانند: وزن کم هنگام تولد، رشد ناکافی ریه در نوزاد و مرگ نوزاد در حین یا اندکی پس از تولد را افزایش می دهد.
یک مطالعه در سال 2019، اثرات آلاینده های رایج مانند: ازن، گوگرد دی اکسید، اکسید نیتروژن و دی اکسید نیتروژن را ارزیابی کرد. آنها دریافتند که بین آلودگی هوا و زایمان زودرس ارتباط وجود دارد و خطرات ناشی از آلودگی در طول بارداری بعدی بیشتر می باشد.
مطالعات مختلف ارتباط بین آلودگی هوا و زایمان زودرس را ثابت نکرده اند که سایر عوامل ممکن است شیوع بیشتر زایمان زودرس را سبب شوند. یا افرادی که در مناطق غیر سالم زندگی می کنند، ممکن است به سادگی در معرض خطر بیشتری برای داشتن سایر عوامل خطر برای زایمان زودرس باشند.
مرده زایی (مرگ جنین در رحم):
به مرگ نوزاد در اواخر بارداری، پس از 20 هفته مرده زایی میگویند. یک مطالعه در سال 2018 یک منبع معتبر ارتباط بین مواجهه در معرض آلودگی هوا و مرده زایی را نشان داد. این خطر در سه ماهه سوم بارداری بیشتر بود.
وزن کم هنگام تولد:
مواجهه در معرض آلودگی هوا ممکن است رشد کودک را مختل کند و باعث شود نوزاد به طور غیرعادی کوچک متولد شود. همچنین می تواند باعث زایمان زودرس شود و در نتیجه نوزادان بسیار کوچکی با بدن و ریه های رشد نکرده، ایجاد شود.
وزن کم هنگام تولد یک عامل خطر برای تاخیر در رشد، مشکلات متعدد سلامتی و مرگ پس از تولد است.
یک تجزیه و تحلیل در سال 2013 از 14 مطالعه در سطح جمعیت نشان داد که شیوع بیشتر آلاینده های خاص، مانند: دی اکسید نیتروژن، با خطر بیشتر وزن کم جنین هنگام تولد مرتبط است. این موضوع تاثیر آلودگی هوا بر وزن کم نوزاد هنگام تولد را ثابت نمی کند. اما ارتباط بالقوه ای بین این دو برقرار می کند.
نگرانی های سلامتی در مادران باردار:
مواجهه در معرض آلودگی هوا با افزایش خطر عوارض مرتبط با بارداری در والدین مرتبط است. یک مطالعه بر روی پیامدهای تولد نشان داد که مواجهه در معرض آلودگی هوا در سه ماهه اول بارداری خطر ابتلا به پره اکلامپسی و فشار خون بالا را افزایش می دهد. این عوارض می تواند به مادر و نوزاد آسیب برساند و این امر ممکن است نیاز به زایمان زودرس را افزایش دهد.
اوتیسم:
یک مطالعه نشان داد زنانی که در سه ماهه سوم بارداری خود در معرض آلودگی ذرات معلق بودند دو برابر بیشتر احتمال به دنیا آوردن فرزند مبتلا به اوتیسم را داشتند.
مسائل مربوط به رشد ریه:
مواجهه در معرض آلودگی هوا ممکن است بر رشد ریه تأثیر بگذارد. در برخی از نوزادان، این مسئله به طور غیرمستقیم رخ می دهد. زایمان زودرس باعث می شود نوزادی که ریه هایش کاملاً کار نمی کند متولد شود و همین امر می تواند موجب مرگ پس از تولد در نوزاد شود.
مواجهه در معرض آلودگی هوا با مشکلات تنفسی طولانی مدت مانند: آسم و آلرژی نیز مرتبط است.
همچنین مطالعات متعدد نشان میدهد که آلودگی هوا به کاهش نرخ باروری در مردان و زنان کمک می کند. برخی تحقیقات نیز آلودگی هوا را با سقط جنین مرتبط می دانند.
نحوه پیشگیری یا کاهش اثرات منفی آلودگی هوا:
مردم معمولاً نمی توانند سطح آلودگی اطراف خانه یا محل کار خود را کنترل کنند. با این حال، چند کار وجود دارد که یک فرد می تواند برای کاهش اثرات هوای غیر سالم انجام دهد.
به طور مثال:
هنگامی که کیفیت هوا بسیار خطرناک است، مانند: زمان آتش سوزی، لازم است که به منطقه امن تری رفت. همچنین، در طول فصل آتش سوزی های جنگلی، رفتن به منبع معتمد و اجتناب از خرید مواد غذایی که نیاز به پخت و پز دارند. زیرا این امر می تواند آلودگی هوای داخل خانه را بدتر کند.
راهبردهای حفاظتی ساده – مانند: ماندن در داخل خانه تا حد امکان، پوشاندن صورت در خارج از منزل و استفاده از فیلترهای هوای با کیفیت – ممکن است اثرات مضر آلودگی هوا بر بارداری را کاهش دهد.
در نهایت میتوان با یک متخصص پزشکی در مورد سایر نکات برای کاهش خطر کلی عوارض بارداری مرتبط با آلودگی هوا صحبت کرد.
مطالب مشابه: