آلرژی در دوران بارداری
آلرژی در دوران بارداری محتمل است وشایع تر از قبل از بارداری می باشد.
میزان وخامت آلرژی در این دوران به مادر و شدت آلرژی وی بستگی دارد. حدود یک سوم از مادران باردارمبتلا به آلرژی، علائمشان در دوران بارداری وخامت پیدا می کند. و علائم در یک سوم دیگر ثابت می ماند و در یک سوم دیگر نیز در این دوران بهبود می یابد.
علائم آلرژی در دوران بارداری:
علائم برای زنان باردار مانند افراد غیر باردار و یکسان است. نشانه های شایع این حالت، در دوران بارداری عبارتند از:
- خارش و آبریزش چشم ها
- عطسه کردن
- گلو درد یا خارش
- آبریزش بینی
- احتقان سینوس
آیا گرفتگی بینی در بارداری به معنای آلرژی است؟
زنان باردار اغلب دچار گرفتگی بینی می شوند. احتقان بینی معمولاً در سه ماهه دوم بارداری شروع می شود و باعث تورم و نرم شدن غشاهای مخاطی می گردد. ممکن است پزشک به این موضوع در مادر، یا ” رینیت بارداری” اشاره نماید.
رینیت حاملگی می تواند فرد را دچار پر و کیپ شدگی می نماید؛ گویی سرماخوردگی یا آلرژی داشته است. این موضوع می تواند منجر به خونریزی بینی در دوران بارداری و/یا آبریزش از قسمت عقب بینی شود که ممکن است باعث ایجاد سرفه یا حتی تهوع در شب گردد.
رینیت بارداری معمولاً بلافاصله پس از پایان بارداری برطرف می شود.
تفاوت میان آلرژی و گرفتگی بینی در بارداری:
درصورتی که فرد به آلرژی مبتلا باشد، به احتمال زیاد علائمی مانند: کیپ شدگی، سرفه، عطسه و خارش چشم را تجربه خواهد کرد. اگر میزان خارش و عطسه قابل توجه نباشد، ممکن است این موضوع، به دلیل احتقان بارداری مرتبط با هورمون باشد. درصورت عدم اطمینان از این موضوع می توان با پزشک مشورت نمود.
مصرف دارو:
مادران باردار می بایست در مصرف داروها در این دوران، به خصوص در سه ماهه ی اول، بسیار محتاط باشند.
قبل از مصرف هرگونه دارو در این زمینه باید برای دستیابی به تعادل دارویی وکنترل علائم با پزشک مشورت و همکاری شود.
پزشک در ابتدا ممکن است برای کاهش علائم، انجام راه های غیردارویی را توصیه نماید. این راه ها و استراتژی های درمانی شامل مقاوم سازی خانه دربرابر آلرژی، اجتناب از محرکهای آلرژی، یا استفاده از اسپری بینی نمکی (آب شور)، شستشوی بینی یا نوارهای بینی است.
آنتی هیستامین های خوراکی نیز علائم حساسیت بینی و چشمی رینیت آلرژیک را درمان می کنند. بهتر است آنها بعد از سه ماهه اول بارداری مصرف شوند.
لوراتادین و سیتریزین آنتی هیستامین های خوراکی نسل دوم هستند. طبق مطالعات متعدد، آنها برای بارداری بی خطر در نظر گرفته می شوند و برخلاف آنتی هیستامین های خوراکی نسل اول (کلرفنیرامین، دیفن هیدرامین، تریپلنامین) باعث خواب آلودگی نمی شوند.
تحقیقات در مورد تأثیر آنتی هیستامین های ضد احتقان بر مادر و نوزاد ادامه دارد. از مصرف این داروها در بارداری خودداری شود.
استفاده از اسپری بینی در بارداری:
برخی از اسپری های بینی ایمن و مطمئن تر از بقیه هستند. مزیت اسپری های بینی دراین است که تمرکز آن هادر درجه اول بر روی بینی است و به قسمت های دیگر بدن منتقل نمی شود.
اسپری های بینی کورتیکواستروئیدی عمدتا بی خطر هستند و برای زنان باردار با علائم آلرژی متوسط تا شدید که بیش از چند روز طول می کشد، تجویز می شوند. بودزونید ایمن ترین آن ها، و مومتازون و فلوتیکازون نیز بی خطر در نظر گرفته می شوند.
اسپری های ضد احتقان بینی مشکلات بیشتری را به همراه خواهند داشت. برخی از مطالعات به خطر نقایص مادرزادی هنگام استفاده مادران باردار از این محصولات اشاره دارند. مصرف آنها معمولا در دوران بارداری، به ویژه در سه ماهه ی اول، توصیه نمی شوند.
زنان باردار باید از اسپری های بینی آنتی هیستامین خودداری کنند، زیرا تحقیقات کافی برای اثبات ایمنی آنها وجود ندارد.
در این مورد همیشه می بایست در مورد اسپری بینی مناسب و همچنین خطرات دارویی برای مادر و کودک با پزشک صحبت شود.
واکسن آلرژی در بارداری:
روند تزریق واکسن های آلرژی که قبل از بارداری شروع شده اند، در دوران بارداری نیز می تواند ادامه یابد. دوز آنها در طول بارداری نباید افزایش پیدا کند و بایستی به همان میزان قبل باقی بماند. پزشک درصورت وجود واکنش، ممکن است دوز تزریقی را کاهش دهد.
آغاز دریافت واکسن های آلرژی در دوران بارداری توصیه نمی شود. این موضوع می تواند تغییراتی را در سیستم ایمنی در حال نوسان ایجاد کند و باعث واکنش سیستمیک شود.
تزریق خودکار اپی نفرین درصورت ابتلا به حالت آنافیلاکسی در دوران بارداری:
درمان آنافیلاکسی در دوران بارداری مشابه درمان زنان غیر باردار دچار حساسیت غذایی، نیش حشرات یا آلرژی به لاتکس است. پس از مشاهده ی اولین نشانه از علائم از اپی نفرین استفاده شود.
مصرف داروهای آلرژی و شیردهی:
شیردهی راه خوبی برای افزایش ایمنی کودک است و اکیدا توصیه می شود. مصرف داروهای توصیه شده برای استفاده در دوران بارداری را می توان در دوران شیردهی نیز ادامه داد. (کودک داروی کمتری را از طریق شیر مادر نسبت به رحم دریافت می کند.) فرد متخصص می تواند بهترین داروها را برای فرد در هنگام شیردهی پیشنهاد دهد.
احتمال ابتلای کودک به آلرژی:
متخصصین معتقد هستند که که علائم آلرژی در دوران بارداری هیچ تاثیری بر ابتلای کودک به آلرژی ندارد. اما عامل ژنتیک، عامل اصلی ایجاد آلرژی در کودکان است. اگر یک کودک، والدین یا خواهر و برادری مبتلا به حساسیت داشته باشد، در این صورت خطر ابتلا به آلرژی نیز افزایش مییابد.
رژیم غذایی مادر باردار در دوران بارداری می تواند یکی از عوامل ابتلای کودک به رینیت آلرژیک، آلرژی غذایی، آسم یا اگزما باشد. یک مطالعه نشان می دهد که با مصرف مقادیر زیادی ویتامین D مبتنی بر مواد غذایی توسط مادران باردار ،خطر ابتلا به رینیت آلرژیک را در فرزندان کاهش می دهد. غذاهای حاوی مقدار زیادی ویتامین D عبارتند از: لبنیات، غلات، ماهی، تخم مرغ و قارچ.
کاهش علائم آلرژی در بارداری بدون مصرف دارو:
- دوری کردن از افرادی که سیگار می کشند: دود می تواند آلرژی را بدتر کند. قرار گرفتن در معرض دود سیگار در دوران بارداری برای مادر یا کودک مناسب نیست.
- درصورت ابتلا به حساسیت، سعی شود تاجای ممکن فرد درخانه بماند. درصورت خروج از منزل، سعی شود که از عینک آفتابی استفاده و از چشم ها دربرابر ورود گرده ها محافظت شود. وقتی به داخل برگشتید، کفشهایتان را درآورید، دستها و صورتتان را بشویید و لباسهایتان را عوض کنید تا گردهها با شما نماند. سپس لباس های خود را بشویید. قبل از خواب دوش بگیرید، موهای خودرا بشویید تا به کاهش علائم شبانه کمک کنید.
- درصورت وجود حساسیت نسبت به گرد وغبار، از تمیزی و نظافت منزل اطمینان حاصل شود. سعی کنید از اتاق زیر شیروانی، زیرزمین و سایر مکان هایی که احتمال وجود کپک در آن وجود دارد، دوری کنید.
اجتناب غذایی:
به گفته آکادمی اطفال آمریکا، رژیم های غذایی اجتنابی در دوران بارداری از ابتلا به بیماری های حساسیت زا پیشگیری نمی کند. این بدان معناست که زنان باردار نیازی به اجتناب از آلرژن های غذایی رایج مانند: بادام زمینی، آجیل درختی، شیر یا گندم ندارند.
در حالی که هیچ رژیم غذایی یا غذای خاصی نمی تواند از بیماری های آلرژیک جلوگیری کند، مطالعات نشان داده اند که مصرف بادام زمینی، شیر و گندم در سه ماهه اول و دوم بارداری می تواند خطر ابتلا به آلرژی به بادام زمینی، رینیت آلرژیک و آسم را در کودک کاهش دهد.
پزشکان میگویند مهمترین کاری که مادران باردار میتوانند انجام دهند، پیروی از یک رژیم غذایی سالم سرشار از میوهها و سبزیجات، ماهی و ویتامین D است. مصرف این غذاها ممکن است خطر ابتلای کودک به بیماریهای حساسیت زا را کاهش دهد.
قبل از در نظر گرفتن هرگونه تغییر در رژیم غذایی در دوران بارداری نیز می بایست با پزشک مشورت نمود.
مطالب مشابه:
آلرژی به پروتئین شیرگاو در نوزادان
واکنش آلرژیک به پنی سیلین
سرفه خشک دردوران بارداری و بعدازآن
آلرژی چیست؟
آلرژی غذایی و اگزما در نوزادان
منبع: allergyasthmanetwork