درماتیت اتوپیک (اگزما)
درماتیت اتوپیک (اگزما) شرایطی است که باعث ایجاد پوست خشک، خارش دار و ملتهب می شود. در کودکان خردسال شایع است ولی می تواند در هر سنی رخ دهد. درماتیت اتوپیک مزمن است و گاهی اوقات فوران می کند. می تواند آزاردهنده باشد ولی مسری نیست.
افراد مبتلا به اگزما در معرض خطر ابتلا به حساسیت غذایی، آسم و تب یونجه هستند.
مرطوب کردن منظم و پیروی از سایر عادات مراقبت از پوست می تواند خارش را تسکین دهد و از عود (فوران بیماری) جلوگیری کند. درمان همچنین ممکن است شامل پماد یا کرم دارویی باشد.
علائم درماتیت اتوپیک (اگزما):
علائم و نشانه های اگزما می تواند در هر نقطه از بدن ظاهر شود و از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. این علائم و نشانه ها ممکن است شامل:
- پوست خشک و ترک خورده
- خارش
- بثورات روی پوست متورم که بسته به رنگ پوست رنگ های مختلفی دارند
- برآمدگی های کوچک و بلند، بر روی پوست قهوه ای یا سیاه
- پوسته پوسته شدن
- پوست ضخیم
- تیره شدن پوست در اطراف چشم
- پوست سرد و حساس به خراش
درماتیت اتوپیک اغلب قبل از سن 5 سالگی شروع می شود و ممکن است در سال های نوجوانی و بزرگسالی ادامه یابد. برای برخی افراد، علائم بیماری مدتی فوران می کند و سپس برای مدتی حتی برای چندین سال فروکش می کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه شود؟
اگر شما یا فرزندتان موارد زیر را تجربه می کنید، به پزشک مراجعه کنید:
- علائم درماتیت اتوپیک
- آنقدر ناراحت کننده است که این بیماری بر خواب و فعالیت های روزانه تاثیر می گذارد
- عفونت پوستی دارد مانند چرک و زخم زرد
- حتی بعد از مراقبت های درمانی باز علائم از بین نمی روند
همچنین اگر کودک شما تب بالا و راش های عفونی دارد در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
در برخی از افراد، اگزما ناشی از تغییر ژن است که بر توانایی محافظتی پوست اثر می گذارد. تضعیف سد دفاعی باعث می شود که پوست قادر به حفظ رطوبت و محافظت در برابر باکتری ها، محرک ها، آلرژن ها و عوامل محیطی مانند دود دخانیات نباشد.
در برخی افراد، اگزما ناشی از مقادیر زیاد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در پوست است. این باکتری جایگزین باکتری های خوب پوست می شود و عملکرد سد دفاعی را مختل می کند.
ضعف عملکرد سد دفاعی پوست ممکن است باعث تحریک پاسخ سیستم ایمنی شود که باعث التهاب پوست و سایر علائم می شود.
درماتیت اتوپیک یکی از انواع درماتیت ها ست. درماتیت تماسی و درماتیت سبورئیک (شوره سر) انواع متداول دیگر درماتیت هستند. این بیماری مسری نیست.
فاکتورهای خطر:
فاکتور خطر اصلی داشتن اگزما، آلرژی ها، تب یونجه، یا آسم در گذشته است. داشتن اعضای خانواده با این شرایط نیز خطر ابتلا را افزایش می دهد.
عوارض اگزما:
عوارض اگزما ممکن است شامل:
-
آسم و تب یونجه:
بسیاری از مبتلایان به درماتیت اتوپیک دچار آسم و تب یونجه می شوند. این ممکن است قبل یا بعد از ایجاد اگزما اتفاق بیفتد.
-
حساسیت غذایی:
افراد مبتلا به اگزما اغلب دچار حساسیت غذایی می شوند. یکی از علائم اصلی این شرایط کهیر است.
-
خارش مزمن، پوسته پوسته شدن:
یک بیماری پوستی به نام نورودرماتیت که با خارش بخشی از پوست شروع می شود. با خاراندن آن ناحیه به طور موقت خارش از بین می رود. خاراندن در واقع باعث می شود که پوست بیشتر دچار خارش شود. چون این عمل فیبرهای عصبی در پوست را فعال می کند. به مرور زمان، شما ممکن است به خاراندن عادت کنید. این شرایط می تواند باعث تغییر رنگ پوست آسیب دیده، ضخیم و چرمی شدن آن ناحیه از پوست شود.
-
ایجاد لکه های پوستی تیره تر یا روشن تر از سایر نواحی پوست:
بعد از بهبودی راش ها به این عارضه هیپو یا هایپرپیگمانتاسیون بعد از التهاب گفته می شود. این عارضه بیشتر در افراد دارای رنگ پوست تیره شایع است. ممکن است چندین ماه طول بکشد که تغییر رنگ بهبود یابد
-
عفونت های پوستی:
خاراندن مکرر که باعث زخم شدن پوست می شود می تواند باعث زخم و ترک های باز در پوست شود. این زخم ها یا خراش ها خطر ابتلا به عفونت باکتریایی و ویروسی را افزایش میدهند. این عفونت های پوستی می توانند منتشر شوند و تهدیدکننده زندگی باشند.
-
درماتیت دست:
این به ویژه افرادی را تحت تاثیر قرار می دهد که دستان آنها اغلب مرطوب است و در معرض صابون، مواد شوینده و ضدعفونی کننده قرار دارد.
-
درماتیت تماسی آلرژیک:
این شرایط در افراد مبتلا به درماتیت اتوپیک شایع است. درماتیت تماسی آلرژیک شامل راش های خارش داری است که در اثر لمس کردن موادی که به آنها حساسیت دارید ایجاد می شوند. رنگ بثورات بسته به رنگ پوست متفاوت است.
-
مشکلات خواب:
خارش می تواند در خواب اختلال ایجاد کند.
-
مشکلات مربوط به سلامت روانی:
اگزما معمولا همراه با افسردگی و اضطراب است. این می تواند به دلیل خارش های مداوم و مشکلات خواب باشد که در میان افراد مبتلا به درماتیت اتوپیک شایع است.
پیشگیری از اگزما:
انجام مراقبت های پوستی روزانه و منظم می تواند به پیشگیری از فوران و تشدید بیماری اگزما جلوگیری کند. توصیه های زیر ممکن است به کاهش اثرات خشک شدن پوست پس از استحمام کمک کند.
- مرطوب کردن پوست حداقل دو بار در روز: کرم ها، پمادها، شی باتر و لوسیون ها برای مرطوب کردن مناسب هستند. استفاده از وازلین برای کودکان ممکن است در جلوگیری از پیشرفت اگزما مفید باشد.
- روزانه دوش بگیرید: استفاده از آب گرم نه داغ و کوتاه مدت، در حد 10 دقیقه، می تواند مفید باشد.
- از یک پاک کننده غیرصابونی و ملایم استفاده کنید: پاک کننده بدون رنگ، الکل، و عطر انتخاب کنید. برای تمیز کردن پوست کودکان خردسال معمولا تنها آب گرم مورد نیاز است – نیازی به صابون نیست. صابون می تواند پوست کودکان خردسال را تحریک کند و آزاردهنده باشد. در بسیاری افراد با هر رده سنی، استفاده از صابون های دئودرانت و صابون های ضدباکتری می تواند باعث از بین رفتن روغن طبیعی پوست و خشک شدن آن شود. پوست خود را با لیف یا کیسه حمام شستشو ندهید.
- خشک کردن: بعد از استحمام به آرامی پوست خود را با حوله ای نرم خشک کنید. زمانی که هنوز پوست شما مرطوب است از مرطوب کننده استفاده کنید.
محرک های اگزما از فردی به فردی دیگر متفاوت هستند. سعی کنید مواردی که باعث تحریک اگزمای شما می شود را شناسایی کنید. در کل از هر چیزی که باعث خارش می شود پرهیز کنید چون خاراندن اغلب باعث تحریک فوران اگزما می شود.
محرک های شایع درماتیت اتوپیک (اگزما) عبارتند از:
- پارچه پشمی زبر
- پوست خشک
- عفونت پوستی
- گرما و عرق
- استرس
- محصولات پاک کننده
- گرد و غبار و حیوانات خانگی
- گرده
- دود ناشی از دخانیات
- هوای سرد و خشک
- مواد شیمیایی تحریک کننده
- عطرها
- کپک
در برخی کودکان و نوزادان ممکن است بعد از خوردن برخی غذاها مانند تخم مرغ و شیر گاو، اگزما عود و فوران کند.
مطالب مشابه: