جفت کلسیفیه در بارداری
داشتن جفت سالم در دوران بارداری حیاتی است. زیرا این جفت است که اکسیژن و مواد مغذی را به کودک شما می رساند و مواد زائد را از بین می برد. جفت کلسیفیه یا جفت پیر به چه معناست، چه علائمی دارد و چگونه می توانید از این عارضه پیشگیری کنید؟ هر آنچه باید در مورد جفت کلسیفیه بدانید در این مقاله توضیح خواهیم داد.
جفت کلسیفیه چیست؟
جفت پیر یا کلسیفیه زمانی اتفاق می افتد که رسوبات کوچک و گرد کلسیم روی جفت تجمع می یابد که باعث تخریب تدریجی آن می شود. این روند به طور طبیعی با نزدیک شدن به پایان بارداری اتفاق می افتد. با این حال، اگر کلسیفیکاسیون جفت قبل از هفته 36 شما اتفاق بیفتد، می تواند برای شما و جنین عوارضی ایجاد کند. عوارضی مانند محدودیت رشد جنین و دیسترس جنین در موارد کلسیفیکاسیون زودرس جفت چهار برابر بیشتر است. چگونه کلسیفیکاسیون جفت باعث چنین عوارض جدی برای سلامتی شما می شود؟ کلسیفیکاسیون بیش از حد زودرسِ جفت ممکن است منجر به کاهش جریان خون در جفت و اختلال در گردش خون و رشد جنین شود.
جفت کلسیفیه باعث چه چیزی می شود؟
جفت شما به طور طبیعی به عنوان بخشی از فرایند پیری فیزیولوژیکی شروع به کلسیفیه شدن می کند. بیش از 50 درصد جفت ها در دوره کامل دچار درجاتی از کلسیفیکاسیون می شوند. میزان بروز کلسیفیکاسیون زودرس جفت از 8/3 درصد تا 7/23 درصد متغیر است. مطالعات نشان می دهد که علل احتمالی ایجاد جفت کلسیفیه عبارتند از:
- سیگار
- فشار خون بالا ناشی از بارداری
- جدا شدن جفت (زمانی که جفت از دیواره رحم جدا می شود)
- حضور برخی باکتری های خاص در جفت
- عوامل محیطی از جمله مواجهه در معرض تشعشع یا صدای با فرکانس پایین
- واکنش به دارو (آنتی اسیدها) یا مکمل های ویتامین (کلسیم بیش از حد)
استرس دوران بارداری نیز ممکن است خطر کلسیفیکاسیون جفت را افزایش دهد.
علائمجفت کلسیفیه در بارداری:
اگر جفت پیر دارید، احتمالا هیچ علامت فیزیکی نخواهید داشت. یکی از رایج ترین علائمی که زنان مبتلا به جفت پیر توصیف می کنند این است که نوزاد کمتر از حد طبیعی حرکت می کند، یا به طور کلی از حرکت باز می ماند، حتی زمانی که به پایان دوره حاملگی می رسند. زنان مبتلا به کلسیفیکاسیون جفت معمولا متوجه می شوند که کودک آنها هنگام صبح که از خواب بیدار می شوند کمتر حرکت می کند.
اگر بعد از بلند شدن و حرکت متوجه شدید که کودکتان هنوز حرکت نمی کند یا خیلی کمتر از حد معمول حرکت می کند، فورا با پزشک یا ماما تماس بگیرید.
سایر علائم احتمالی داشتن جفت کلسیفیه شامل خونریزی واژینال، انقباضات رحمی یا درد در شکم یا کمر است. همچنین ممکن است متوجه شوید که شکم شما آنطور که باید رشد نمی کند، که ممکن است نشان دهنده محدودیت در رشد کودک باشد. داشتن همه این علائم می تواند نشان دهنده سایر عوارض جدی در بارداری شما باشد، بنابراین در صورت مشاهده هر یک از آنها با پزشک خود تماس بگیرید.
عوارض احتمالی جفت کلسیفیه در بارداری
زمانی که هنوز دوره حاملگی کامل نشده است، به خصوص در هفته 36 یا کمتر، خطر عوارض ناشی از کلسیفیکاسیون جفت بیشتر است. اگر پزشک شما کلسیفیکاسیون زودرس را در جفت تشخیص دهد، ممکن است نوزاد شما را با دقت بیشتری تحت نظر بگیرد تا مطمئن شود که اکسیژن و مواد مغذی کافی دریافت می کند. هر چه کلسیفیکاسیون جفت زوتر شروع شود، خطر احتمالی برای نوزاد و زایمان زودرس بیشتر است.
اگر پزشک کلسیفیکاسیون قابل توجهی پیدا کند، ممکن است سزارین را توصیه کند. یا ممکن است برای کاهش خطر عوارض زایمان را تحریک کند:
- زایمان زودرس
- وزن کم هنگام تولد
- نمره آپگار پایین
- خونریزی پس از زایمان
- جدا شدن جفت
- پریشانی جنین
- مرده زایی
جفت یک عضو حیاتی در دوران بارداری است. بنابراین اگر جفت کلسیفیه چند هفته قبل از موعد زایمان رخ دهد، می تواند برای شما و جنین خطرناک باشد.
تشخیص:
از آنجایی که علائم فیزیکی آشکار کلسیفیکاسیون جفت بسیار اندک است، معمولا فقط در طی یک سونوگرافی مشخص می شود. اگر پزشک علائم کلسیفیکاسیون را روی جفت ببیند، ممکن است اسکن جدیدی درخواست دهد تا شدت آن را مشاهده کند. همچنین سونوگرافی مجدد می تواند میزان تاثیرات منفی جفت پیر بر روی سلامت کودک را نشان دهد.
اگر جفت به طور قابل توجهی تحلیل رفته باشد (که به عنوان جفت درجه III توصیف می شود)، پزشک ممکن است توصیه کند که زایمان تحریک شود یا با عمل سزارین زایمان انجام شود.
جلوگیری از کلسیفیکاسیون جفت:
هنگامی که باردار هستید، اقداماتی وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از کلسیفیکاسیون زودرس جفت خود انجام دهید:
- از استعمال دخانیات خودداری کنید. زیرا این امر می تواند خطر کلسیفیکاسیون را افزایش دهد.
- ابتلا به فشار خون بالا، دیابت یا کم خونی قبل از تولد، خطرات مرتبط با کلسیفیکاسیون جفت را افزایش می دهد. بنابراین حتما این موارد را طبق دستور پزشک درمان کنید.
- یک رژیم غذایی سالم غنی از آنتی اکسیدان ها نیز ممکن است خطر ابتلا به کلسیفیکاسیون زودرس جفت را کاهش دهد.
جفت عضوی منحصر به فرد است که به جنین در حال رشد کمک می کند. مسئول عملکردهای تنفسی، تغذیه ای، دفعی، غدد درون ریز و ایمنی است. هنگامی که شما به پایان دوره حاملگی نزدیک می شوید، ایجاد جفت کلسیفیه می تواند بخشی طبیعی از یک بارداری سالم باشد. اگر سابقه خانوادگی در این زمینه دارید یا اگر چندین هفته قبل از موعد زایمان خود هر گونه علائمی را تجربه می کنید، با پزشک خود صحبت کنید.
مطالب مشابه: