بیماری های دوران کودکی
بیماری کودکان یکی از نگرانی های همیشگی والدین محسوب میشود. برخی از بیماری ها به دلیل این که ویروسی محسوب می شوند به سرعت در کودکان انتقال پیدا می کنند.
اما دلیل بیمار شدن مداوم کودکان به این دلیل است که سیستم ایمنی بدن یک کودک در معرض عفونت ها و ویروس های زیادی قرار نگرفته است. به همین دلیل، بیشتر از بزرگسالان که در برابر بسیاری از مریضی ها ایمن شدند، بیمار می شوند.
با این حال، توصیه می شود در مورد اصول اولیه شایع ترین بیماری هایی که ممکن است کودکان به آن مبتلا شوند، اطلاعاتی بدست آورد.
انواعی از بیماری های شایع کودکان:
- سرماخوردگی
- عفونت گوش
- برونشیت
- آنفولانزای معده (گاستروانتریت)
- بیماری دست، پا و دهان (HFMD)
- ویروس تنفسی (RSV)
- ورم ملتحمه
- سینوزیت
- آنفولانزا
- گلودرد استرپتوکوکی
-
سرماخوردگی:
سرماخوردگی یکی از شایع ترین بیماری های دوران کودکی است. سرماخوردگی توسط ویروس هایی ایجاد می شود که به راحتی در محیط هایی که افراد در تماس نزدیک با یکدیگر هستند پخش می شود. هیچ درمانی برای سرماخوردگی وجود ندارد. اما می توان آن را با داروهای بدون نسخه مانند: استامینوفن یا ایبوپروفن و برای کنترل علائمی مانند: تب، دردهای عضلانی یا سردرد درمان کرد.
-
عفونت گوش:
عفونت گوش یکی از شایع ترین بیماری های دوران کودکی است. طبق آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، کودکان بیشتر از بزرگسالان مستعد ابتلا به عفونت گوش هستند. عفونت گوش می تواند ناشی از عفونت های باکتریایی یا ویروسی باشد. علائم شامل: گوش درد، تب، تحریک پذیری، مشکل در خوابیدن و کشیدن گوش است.
-
برونشیت:
برونشیت زمانی رخ می دهد که راه های هوایی در ریه ها متورم شده و در ریه ها مخاط تولید می شود و باعث سرفه، درد در قفسه سینه، خستگی، سردرد، بدن درد و گلودرد می شود. با توجه به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، بیشتر موارد برونشیت توسط ویروسی ایجاد می شود که اغلب پس از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی رخ می دهد.
-
آنفولانزای معده (گاستروانتریت):
گاستروانتریت به آنفولانزای معده نیز معروف است، اما به هیچ وجه آنفولانزا نیست. اما مانند آنفولانزا، ویروسی است که می تواند به سرعت گسترش یابد. علائم شامل حالت تهوع، استفراغ و اسهال و همچنین دردهای عضلانی، درد شکم و تب خفیف است. معمولاً علائم در عرض چند روز برطرف می شوند و درمان شامل استراحت و دادن مایعات برای جلوگیری از کم آبی بدن به دلیل استفراغ و اسهال است.
-
بیماری دست، پا و دهان (HFMD):
بیماری دست، پا و دهان (HMFD) بسیار مسری است. اما معمولاً خیلی جدی نیست. طبق CDC، این بیماری در نوزادان و کودکان کمتر از پنج سال شایع است. با این حال، کودکان بزرگتر و بزرگسالان می توانند به آن مبتلا شوند. علائم این بیماری شامل بثورات پوستی، تب، زخم های دهان و علائم شبیه آنفولانزا است.
-
ویروس تنفسی (RSV):
ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) یک بیماری شایع دوران کودکی است که بر سیستم تنفسی تأثیر می گذارد. در بیشتر کودکان و بزرگسالان، علائم خفیف مانند: سرماخوردگی از جمله تب، سرفه، آبریزش بینی و عطسه ایجاد می کند. با این حال، در نوزادان، جوانان و بزرگسالان مسن تر، می تواند جدی تر باشد و می تواند باعث التهاب در راه های هوایی و منجر به ذات الریه شود.
-
ورم ملتحمه:
ورم ملتحمه با نام رایج و توصیفی “چشم صورتی” شناخته می شود. علائم آشکار چشم صورتی شامل قرمزی، ترشح، خارش و تورم در یک یا هر دو چشم است. علل متعددی وجود دارد. اما نوع مسری ورم ملتحمه توسط باکتری یا ویروسی ایجاد می شود که وارد چشم می شود. یک متخصص اطفال ممکن است چشم صورتی را با پماد آنتی بیوتیک یا قطره چشم درمان کند.
-
سینوزیت:
سینوزیت اصطلاح فنی برای عفونت سینوسی است. این به دلیل تجمع مایع در سینوس ها ایجاد می شود که به میکروب ها (باکتری ها و ویروس ها) اجازه رشد می دهد. بیشتر موارد سینوزیت توسط ویروس ها ایجاد می شود. علائم عبارتند از: آبریزش بینی، گرفتگی بینی، سردرد، فشار یا درد در صورت، خلط (چکیدن مخاط در گلو)، گلودرد، سرفه و بوی بد دهان.
-
آنفولانزا:
آنفولانزا، نوعی ویروس است که به راحتی هنگام سرفه یا عطسه افراد آلوده پخش می شود. این بیماری رایج دوران کودکی دارای علائمی مانند تب، گلودرد، خستگی، بدن درد و لرز است. اکثر موارد را می توان در خانه با مدیریت علائم با دارو، مایعات و استراحت درمان کرد.
می توان خطر ابتلا به آنفولانزا را با اطمینان از دریافت واکسن آنفولانزای همه ساله کاهش داد. تزریق واکسن آنفولانزا تضمین نمی کند که بیمار نشوید. اما می تواند خطر ابتلا به رایج ترین گونه ها را کاهش دهد و اگر فرد مبتلا شود، ممکن است شدت و طول مدت علائم آنفولانزا در آن کاهش یابد.
-
گلودرد استرپتوکوکی:
گلودرد استرپتوکوکی توسط باکتری به نام استرپتوکوک پیوژنز ایجاد می شود که وارد بینی و گلو می شود. باعث گلودرد، تب، تورم لوزه ها و درد معده می شود. اگر کودک این علائم را دارد، باید به متخصص اطفال مراجعه کرد تا آزمایش استرپتوکوکی انجام دهد و با آنتی بیوتیک درمان شود.
پیشگیری از بیماری ها:
- رعایت بهداشت و رژیم غذایی سالم در همه بیماری کودکان ضروری است و در روند درمانی موثر است.
- آموزش شستن دست ها به کودکان در مکان های عمومی و بعد از رسیدن به خانه یکی از موارد رعایت بهداشت می باشد.
- در فصل هایی که برخی بیماری ها مانند: آنفلوآنزا شیوع پیدا می کنند، تا جای ممکن بایستی کودک را کمتر در معرض رفت و آمد قرار داد تا خطر ابتلا را کاهش داد.
- برخی بیماری کودکان مانند: سرماخوردگی و آنفلوآنزا علائمی شبیه به هم دارند. اما آنفلوآنزا خطرات بیشتری را در کودک به همراه دارد. از همین رو برای چنین بیماری هایی لازم است به پزشک مراجعه کرد.
زمان مراجعه به پزشک:
بسیاری از بیماری های رایج دوران کودکی، خود به خود ادامه می یابند و با استراحت و دارو برطرف می شوند. با این حال، برخی از علائم نشانه هایی هستند که باید به پزشک مراجعه کرد. اگر کودک:
دارای سیستم ایمنی سرکوب شده، دیابت، آسم یا سایر بیماری های مزمن است.
علائم کم آبی را نشان می دهد.
تب بالا دارد.
مشکل در تنفس دارد.
لازم است تحت نظر پزشک قرار گیرد.
به طور کلی از آنجایی که سیستم ایمنی بدن کودکان هنوز تکامل نیافته است، آنها در برابر بیماری ها حساس تر و آسیب پذیرتر هستند. بنابراین این وظیفه والدین یا سرپرستان کودک است که مراقبت جدی تری از آنها داشته باشند.
با رعایت برخی نکات بهداشتی و رژیم عذایی سالم میتوان از سلامت کودک اطمینان یافت. با این حال، بیماری هایی وجود دارند که با وجود تلاش برای جلوگیری از ابتلا، کودک به آن مبتلا میشود. اما در حالی که بسیاری از این بیماری ها ناخوشایند هستند، خوشبختانه معمولا جدی و نگران کننده نیستند.
مطالب مشابه:
ارتباط سرما با آنفولانزا
آنفولانزای پریود
جدول واکسیناسیون کودکان
میکروبیوم نوزاد
بیماری التهابی روده و دیابت
منابع: wakeforestpediatrics ، healthhub ، unicef