جدول واکسیناسیون کودکان
واکسن ها به سیستم ایمنی کمک می کند که آنتی بادی هایی را ایجاد کند که از فرد در برابر بیماری ها محافظت می کند. واکسن ها موثرترین راه برای پیشگیری از بیماری های عفونی هستند. هنگامی که سیستم ایمنی بداند چگونه با یک بیماری مبارزه کند، اغلب می تواند سال ها از سلامت فرد محافظت کند. واکسن ها سالانه از مرگ 3 میلیون نفر در سراسر جهان جلوگیری می کنند.
واکسن ها بی خطر هستند چرا که همه واکسن ها به طور کامل آزمایش می شوند تا مطمئن شد که به فرد آسیبی نمی رسانند.
بهترین راه برای محافظت از سلامت فرزندان انجام کامل واکسیناسیون است. از زمانی که واکسن ها معرفی شدند، بیماری هایی مانند: آبله، فلج اطفال و کزاز که باعث مرگ یا ناتوانی میلیون ها نفر می شدند یا از بین رفتند یا به ندرت مشاهده می شوند.
بیماری های دیگر مانند: سرخک و دیفتری از زمان معرفی واکسن های آنها تا 99.9 درصد کاهش یافته است.
با این حال، اگر افراد واکسن را متوقف کنند، ممکن است بیماری های عفونی دوباره به سرعت گسترش یابد.
پنج دلیل مهم برای واکسینه کردن کودک:
- واکسیناسیون می تواند جان فرزندان را نجات دهد.
- واکسیناسیون بسیار ایمن و موثر است.
- به جلوگیری از گسترش بیماری ها به اطرافیان کمک می کند.
- باعث صرفه جویی در وقت و هزینه خانواده ها می شود.
- از نسل های آینده محافظت می کند.
برنامه واکسیناسیون:
درست از زمان تولد تا سن 12 سالگی، کودک در برابر بیماری ها، ویروس ها و باکتری ها آسیب پذیر خواهد بود. در چنین سن حساسی، بدن کودک ممکن است سیستم ایمنی لازم برای محافظت در برابر بیماری های مسری را نداشته باشد و به بیماری یا ویروس مبتلا شود که ممکن است عواقب آن وخیم باشد. برخی از بیماری ها مانند: دیفتری، کزاز، سیاه سرفه و HPV هنوز وجود دارند و هنوز هم می توانند به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل شوند. در بسیاری از نقاط جهان، بیماری های قابل پیشگیری با واکسن هنوز رایج هستند و احتمال ابتلای کودک به آنها وجود دارد.
واکسیناسیون تضمین می کند که کودک در برابر برخی بیماری های واگیردار مصون بماند. بنابراین از ابتلا به بیماری یا حتی بروز عوارض جلوگیری می کند. در مواقعی که کودک واکسینه شده با فرد مبتلا تماس پیدا کند، عوارض جدی روی نخواهد داد.
با واکسیناسیون به موقع نوزاد، کودک 90 درصد شانس مصونیت در برابر بیماری های قابل پیشگیری با واکسن را خواهد داشت.
واکسیناسیون نوزادان:
برنامه واکسن نوزادان از بدو تولد شروع می شود. کودک ممکن است در هر محدوده سنی واکسن های خاصی را دریافت کند. توصیه می شود که با پزشک اطفال در مورد اینکه کودک چه واکسن هایی را در چه زمانی دریافت کند صحبت کرد.
برنامه ایمن سازی دوران کودکی لیستی از واکسن های رایج است که CDC توصیه می کند اکثر کودکان باید دریافت کنند. واکسن های توصیه شده بر اساس سن عبارتند از:
*واکسن دوگانه بزرگسالان هر 10سال يکبار تزريق شود.
زمانی که کودک باید واکسینه شود:
کودک باید اولین دوز بیشتر واکسن ها را در دو سال اول زندگی خود دریافت کند. آنها ممکن است برای رسیدن به محافظت کامل به چندین دوز از واکسن نیاز داشته باشند. به عنوان مثال، CDC به کودکان توصیه می کند اولین دوز واکسن سرخک، اوریون و سرخجه (MMR) را در 12 ماهگی یا بیشتر دریافت کنند. سپس آنها باید دوز دوم را قبل از ورود به مدرسه ابتدایی (حدود 4 تا 6 سالگی) دریافت کنند. کودک می تواند واکسن های دوران کودکی خود را در معاینات منظم برنامه ریزی شده برای نوزاد دریافت کند.
انواع مختلف واکسن ها:
واکسن های زیر می توانند به محافظت از کودک در برابر عفونت یا بیماری جدی کمک کنند.
هپاتیت B یا (HepB):
واکسن هپاتیت B می تواند به محافظت از کودک در برابر هپاتیت B کمک کند. برنامه واکسن نوزادان شامل سه دوز از واکسن HepB است. نوزادان معمولاً اولین دوز را ظرف 12 ساعت پس از تولد و دوز دوم را در 1 تا 2 ماهگی و دوز سوم را بین 6 تا 18 ماهگی دریافت خواهند کرد. تغییرات جزئی در این برنامه بر اساس وضعیت آنتی ژن سطحی هپاتیت B والدین نوزاد متولد شده و استفاده بالقوه از واکسن های ترکیبی امکان پذیر است.
روتاویروس (RV):
واکسن روتاویروس می تواند به محافظت از کودک در برابر روتاویروس کمک کند. روتاویروس یک عفونت ویروسی است که می تواند باعث تب، استفراغ و اسهال شود. کودک واکسن روتاویروس را در دو دوز (Rotarix) یا سه دوز (RotaTeq) دریافت می کند که از سن 2 ماهگی شروع می شود.
دیفتری، کزاز و سیاه سرفه (DTaP):
واکسن DTaP می تواند به محافظت از کودک در برابر دیفتری، کزاز و سیاه سرفه کمک کند. واکسن های کودک شامل پنج دوز از واکسن ترکیبی DTaP است. نوزادان اولین دوز واکسن DTaP را در 2 ماهگی، دومین دوز را در 4 ماهگی، سومین دوز را در 6 ماهگی، چهارمین دوز را در سن 15 تا 18 ماهگی و دوز پنجم را بین 4 تا 6 سالگی دریافت خواهند کرد.
هموفیلوس آنفولانزا نوع b یا (Hib):
واکسن Hib می تواند به محافظت از کودک در برابر شایع ترین نوع باکتری هموفیلوس آنفلوآنزا کمک کند. نوزادان بسته به برند واکسن، سه تا چهار دوز واکسن Hib دریافت می کند. آنها اولین دوز را در 2 ماهگی و دوز دوم را در 4 ماهگی، دوز سوم را احتمالاً در 6 ماهگی و سپس دوز نهایی را بین 12 تا 15 ماهگی دریافت خواهند کرد. تغییرات جزئی در این برنامه امکان پذیر می باشد.
واکسن کونژوگه پنوموکوکی (PCV13):
واکسن PCV13 می تواند به محافظت از کودک در برابر عفونت های باکتریایی پنوموکوک کمک کند. این عفونت ها شامل ذات الریه و مننژیت است. کودک چهار دوز واکسن PCV13 را دریافت خواهد کرد. اولین دوز را در 2 ماهگی و دوز دوم را در 4 ماهگی و سومین دوز را در 6 ماهگی و دوز چهارم را بین 12 تا 15 ماهگی دریافت خواهند کرد.
ویروس فلج اطفال (IPV):
واکسن غیرفعال ویروس فلج اطفال (IPV) می تواند از کودک در برابر عفونت های فلج اطفال محافظت کند. کودک چهار دوز از واکسن IPV دریافت خواهد کرد. اولین دوز را در 2 ماهگی و دوز دوم را در 4 ماهگی، سومین دوز را بین 6 تا 18 ماهگی و دوز چهارم را بین 4 تا 6 سالگی دریافت خواهند کرد.
آنفولانزا:
واکسن ویروس آنفولانزا می تواند به محافظت از کودک در برابر آنفولانزا کمک کند. ممکن است کودک هر سال واکسن آنفولانزا را دریافت کند. همچنین ممکن است یک یا دو دوز دریافت کند که در این صورت اولین دوز را در 6 ماهگی و دوز دوم را حداقل یک ماه بعد از دوز اول دریافت می کنند.
سرخک، اوریون و سرخجه (MMR):
واکسن سرخک، اوریون و سرخجه (MMR) می تواند به محافظت از کودک در برابر سرخک، اوریون و سرخجه کمک کند. کودک دو دوز واکسن ترکیبی MMR را دریافت خواهد کرد که اولین دوز را بین 12 تا 15 ماهگی و دوز دوم را بین 4 تا 6 سالگی دریافت خواهند کرد. واکسن MMR ممکن است با واکسن VAR یا (MMRV) ترکیب شود.
واریسلا (VAR):
واکسن آبله مرغان (واریسلا) می تواند از کودک در برابر آبله مرغان محافظت کند. کودک دو دوز واکسن واریسلا را دریافت می کند که اولین دوز را بین 12 تا 15 ماهگی و دوز دوم را بین 4 تا 6 سالگی دریافت خواهند کرد. واکسن واریسلا ممکن است با واکسن MMR یا (MMRV) ترکیب شود.
هپاتیت A یا (HepA):
واکسن هپاتیت A می تواند به محافظت از کودک در برابر هپاتیت A کمک کند. هپاتیت A نوعی بیماری کبدی است. کودک واکسن HepA را به صورت سری دو دوز دریافت می کند. اولین دوز خود را بین 12 تا 23 ماهگی و دوز دوم را حداقل شش ماه بعد دریافت خواهد کرد.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV):
واکسن HPV می تواند به محافظت از کودک در برابر بیماری های ناشی از انواع خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) کمک کند. این بیماری ها عبارتند از:
- ضایعات پیش سرطانی دهانه رحم، واژن و فرج.
- زگیل ناحیه تناسلی.
- سرطان هایی از جمله سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد، سرطان آلت تناسلی و سرطان سر و گردن.
اگر کودک 15 سال یا بیشتر سن دارد، واکسن HPV را در سه دوز دریافت می کند. دوز دوم را دو ماه پس از اولین دوز و دوز نهایی را شش ماه پس از اولین دوز دریافت خواهند کرد.
کودکانی که واکسن HPV را قبل از رسیدن به 15 سالگی شروع می کنند، تنها به دو دوز با فاصله 6 تا 12 ماهه نیاز دارند. به این دلیل که سیستم ایمنی جوان تر ایمنی بیشتری ایجاد می کند.
مننگوکوک:
واکسن مننگوکوک می تواند به محافظت از کودک در برابر بیماری مننگوکوک کمک کند. بیماری مننگوکوک یک عفونت باکتریایی جدی است که می تواند باعث مننژیت شود. مننژیت تورم شدید مغز و نخاع است. همچنین می تواند منجر به سپسیس، یک عفونت خونی خطرناک و تهدید کننده زندگی شود.
در صورتی که کودک در معرض خطر بالای ابتلا به برخی عفونت ها یا بیماری ها باشد، پزشک اطفال ممکن است واکسن های اضافی را توصیه کند. همچنین اگر کودک در طول بازه های زمانی توصیه شده خود، دوز واکسنی را فراموش کرده باشد، پزشک برنامه واکسیناسیون اصلاح شده ای را ارائه می کند.
واکسن ها بی خطر هستند:
واکسن ها بسیار ایمن هستند. احتمال آسیب دیدن کودک توسط یک بیماری قابل پیشگیری با واکسن بسیار بیشتر از عوارض واکسن است. همه واکسن ها قبل از اینکه برای عموم تایید شوند، آزمایش های ایمنی دقیقی از جمله آزمایش های بالینی را پشت سر می گذارند. کشورها فقط واکسن هایی را ثبت و توزیع می کنند که استانداردهای دقیق کیفیت و ایمنی را رعایت کنند.
توصیه های مراقبتی بعد از واکسیناسیون:
توصیه می شود در ۲۴ ساعت اول، بر روی محل تزریق از کمپرس سرد و در ۲۴ ساعت دوم از کمپرس گرم استفاده شود و در صورت تداوم تب برای دو تا سه روز، با مشورت پزشک، قطره استامینوفن به کودک داده شود.
مطالب مشابه:
محاسبه زمان تقریبی بارداری
ویتامین های لازم در دوران بارداری
آزمایش NIPT
سرماخوردگی در دوران بارداری
منابع: unicef ، cdc ، my.clevelandclinic ، nhs ، apollocradle