سرماخوردگی یا آنفولانزا؟
- آنفولانزا و سرماخوردگی هر دو بیماری های تنفسی مسری هستند، اما توسط ویروس های مختلفی ایجاد میشوند.
- سرماخوردگی و آنفولانزا علائم زیادی دارند، بنابراین تشخیص تفاوت بین آنها تنها بر اساس علائم ممکن است دشوار باشد.
- علائم سرماخوردگی معمولا خفیف تر از آنفولانزا هستند.
- با انجام تست های آزمایشگاهی می توان تشخیص داد که آیا فرد مبتلا به آنفولانزا است یا خیر.
تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی:
آنفولانزا و سرماخوردگی هر دو بیماری های تنفسی مسری هستند، اما توسط ویروس های مختلفی ایجاد می شوند. آنفولانزا فقط توسط ویروس های آنفولانزا ایجاد میشود، در حالی که سرماخوردگی یک عفونت بینی، سینوس ها، گلو و نای است. سرماخوردگی بهراحتی در مکان های عمومی بهویژه در خانه ها، کلاس های درس و محل کار گسترش مییابد. بیش از 200 ویروس مختلف می توانند باعث سرماخوردگی شوند. که از جمله: آن ها می توان به تعدادی از ویروس های مختلف، از جمله: راینوویروسها، پاراآنفلوآنزا، و ویروس های کرونای فصلی اشاره کرد. کروناویروس های فصلی را نباید با SARS-CoV-2، ویروسی که باعث COVID-19 می شود، اشتباه گرفت.
هیچ درمانی برای سرماخوردگی وجود ندارد، اما معمولا در عرض یک هفته تا 10 روز از بین می رود.
آنفولانزا عفونتی تنفسی است که توسط یک ویروس ایجاد می شود. این بیماری شامل عفونت بینی، گلو و ریه ها است که بخشی از سیستم تنفسی هستند و اغلب در طول زمستان رخ می دهد و به راحتی از فردی به فرد دیگر از سرفه، عطسه و یا لمس سطوح آلوده سرایت می کند.
بیشتر شیوع آنفولانزای فصلی ، توسط ویروس های آنفولانزای A و/یا B ایجاد می شود. اکثر افراد مبتلا به آنفولانزا خود به خود بهبود می یابند.
از آنجایی که آنفولانزا و سرماخوردگی علائم مشابهی دارند، تشخیص تفاوت بین آنها تنها بر اساس علائم ممکن است دشوار باشد.
به طور کلی، آنفولانزا از سرماخوردگی بدتر است و علائم معمولاً شدیدتر هستند و ناگهانی تر شروع میشوند. سرماخوردگی معمولا خفیف تر از آنفولانزا است. احتمال آبریزش یا گرفتگی بینی در افراد مبتلا به سرماخوردگی بیشتر از افرادی است که آنفولانزا دارند.
سرماخوردگی معمولاً منجر به مشکلات جدی سلامتی مانند ذات الریه، عفونت های باکتریایی یا بستری شدن در بیمارستان نمی شود اما آنفولانزا می تواند عوارض جدی همراه داشته باشد.
تفاوت کلیدی:
از آنجایی که سرماخوردگی و آنفولانزا علائم زیادی دارند، تشخیص تفاوت بین آنها تنها بر اساس علائم ممکن است دشوار (یا حتی غیرممکن) باشد. با انجام آزمایش های بخصوص می توان تشخیص داد فرد به آنفولانزا مبتلا است.
علائم:
نشانه های آنفولانزا می تواند شامل تب یا احساس تب/لرز، سرفه، گلودرد، آبریزش یا گرفتگی بینی، درد عضلانی یا بدن، سردرد و خستگی (خستگی) باشد. علائم سرماخوردگی معمولا خفیف تر از علائم آنفولانزا هستند. افراد مبتلا به سرماخوردگی بیشتر در معرض آبریزش یا گرفتگی بینی هستند.
سرماخوردگی معمولاً منجر به مشکلات جدی سلامتی نمی شود.
علائم آنفولانزا:
آنفولانزا می تواند باعث بیماری خفیف تا شدید شود و در موارد نادر منجر به مرگ شود. این علائم معمولاً به طور ناگهانی ظاهر می شوند. افرادی که به آنفولانزا مبتلا هستند اغلب برخی یا همه این علائم و نشانه ها را احساس می کنند:
- تب یا احساس تب و لرز
- سرفه
- گلو درد
- آبریزش یا گرفتگی بینی
- دردهای عضلانی یا بدن درد
- سردرد
- خستگی
- برخی از افراد ممکن است اسهال و استفراغ داشته باشند، اگرچه این امر در کودکان بیشتر از بزرگسالان است.
توجه به این نکته ضروری است که همه مبتلایان به آنفولانزا تب نخواهند داشت.
علائم سرماخوردگی:
علائم سرماخوردگی معمولاً در مراحل مختلف ظاهر می شوند. مراحل سرماخوردگی شامل مراحل اولیه، فعال و دیرهنگام است.
مرحله 1: اولیه (روزهای اول الی سوم)
در عرض یک تا سه روز پس از ابتلا به ویروس سرماخوردگی، ممکن است فرد متوجه احساس خارش در گلوی خود شود. حدود نیمی از افراد مبتلا به سرماخوردگی گزگز یا گلودرد را به عنوان اولین علامت خود گزارش می کنند. سایر علائم سرماخوردگی که ممکن است در این مرحله اولیه تجربه شود عبارتند از:
- عطسه کردن
- آبریزش بینی
- گرفتگی بینی (احتقان بینی)
- سرفه
- گرفتگی صدا
مرحله 2: فعال (روزهای چهارم الی هفتم)
علائم معمولاً در این مرحله بدتر می شوند یا به اوج خود می رسند. علاوه بر علائم مرحله 1، ممکن است موارد زیر نیز تجربه شود:
- بدن درد
- سردرد
- آبریزش چشم و بینی
- خستگی
- تب (در کودکان شایع تر است.)
مرحله 3: علائم دیرهنگام (روزهای هشتم الی دهم)
سرماخوردگی معمولاً در این مرحله شروع به کاهش می کند. ممکن است فرد در این مرحله احساس بهبود و رهایی کند. اما برخی از علائم ممکن است باقی بماند. برخی افراد دچار سرفه آزاردهنده می شوند که می تواند تا دو ماه پس از عفونت تنفسی ادامه یابد.
اگر علائم بدتر شد و یا درصورت تجربه مجدد تب، مهم است فرد با پزشک ارتباط بگیرد، زیرا ممکن است نشان دهنده ابتلا به عفونت یا عارضه دیگری مانند: برونشیت، سینوزیت یا ذات الریه شده باشد.
تشخیص آنفولانزا:
در حالی که ممکن است پزشک انجام آزمایش برای تشخیص آنفولانزا برای فرد توصیه کند اما همه کسانی که با علائم مشابه آنفولانزا به پزشک مراجعه می کنند، آزمایش نمی شوند. پس از بررسی علائم، پزشک ممکن است بدون نیاز به آزمایش بر اساس علائم شما و قضاوت بالینی خود، تشخیص دهد که فرد مبتلا به آنفولانزا است.
برای انجام تست آزمایشگاهی جهت تشخیص آنفولانزا نمونه گیری از داخل بینی یا انتهای گلوی و با استفاده از یک سواب انجام می شود تا نمونه ای از ترشحات بینی یا مخاط به دست آید.
تشخیص سرماخوردگی:
تشخیص سرماخوردگی توسط پزشک از طریق بررسی علائم و معاینه فیزیکی انجام می شود. بررسی علائم شامل موارد زیر خواهد بود:
- تورم در سوراخ های بینی
- گرفتگی بینی
- گلوی قرمز و تحریک شده
- تورم غدد لنفاوی در گردن
چه آزمایشاتی برای تشخیص سرماخوردگی انجام می شود؟
به طور معمول، یک معاینه فیزیکی برای تشخیص سرماخوردگی کافی است. اگر درصورتی که پزشک مشکوک به کووید-19، آنفولانزا یا بیماری دیگری باشد، ممکن است لزوم انجام آزمایش توصیه شود.
همچنین انجام تصویربرداری اشعه ایکس قفسه سینه می تواند سایر بیماری ها مانند: برونشیت یا ذات الریه را رد کند.
مطالب مشابه:
سرماخوردگی در دوران کودکی
ارتباط سرما با آنفولانزا
تولید واکسن آنفولانزا
آنفولانزای پریود
علائم آنفولانزای جدید
منابع: cdc، my.clevelandclinic