ناراحتی های رایج بارداری
تغییرات هورمونی می تواند علائم بارداری مختلف (و اغلب آزاردهنده) را در سراسر بدن ایجاد کند. در اینجا شایع ترین ناراحتی های دوران بارداری و نحوه عبور از آنها بیان شده است:
-
تهوع صبحگاهی:
بیش از 60 درصد از زنان تهوع صبحگاهی (و تمام روز و شب) را تجربه خواهند کرد. احساس تهوع غیر معمول نیست و درهر زن متفاوت است. برخی فقط حالت تهوع را احساس می کنند و برخی در واقع استفراغ می کنند. قابل توجه است، محققان هنوز نمی توانند به طور قابل اعتماد مشخص کنند که واقعاً چه چیزی باعث تهوع صبحگاهی می شود.
اکثر خانم ها فقط در سه ماهه اول بارداری خود این حالت را تجربه می کنند، در حالی که برخی دیگر این احساس را خواهند داشت که در تمام دوران بارداری خود سوار یک ترن هوایی 5 ستاره هستند. برخی تحقیقات نشان می دهد که زنانی که تهوع صبحگاهی را تجربه می کنند، فرزندانی با ضریب هوشی بالاتر دارند.
پیشگیری و یا درمان تهوع صبحگاهی:
- توصیه می شود غذاهای غنی از پروتئین مصرف شود چراکه پروتئین به تسکین حالت تهوع صبحگاهی کمک می کند.
- محصولات حاوی زنجبیل را در رژیم غذایی خود قرار دهندچرا که از نظر بالینی ثابت شده است که تهوع صبحگاهی را کاهش می دهد و برای مادر و نوزاد بی خطر است. چه قطره زنجبیل، چه دمنوش زنجبیل، چه کپسول زنجبیل یا چای زنجبیل و یا خود زنجبیل می تواند کمک کننده باشد.
- حتما دوز روزانه ویتامین B6 خود را مصرف شود. از نظر بالینی ثابت شده است که تهوع مرتبط با تهوع صبحگاهی را کاهش می دهد. توصیه می شود 25 میلی گرم تا سه بار در روز برای جلوگیری از تهوع صبحگاهی مصرف شود! (به یاد داشته باشید، حداکثر مصرف ویتامین روزانه 100 میلی گرم است!)
- نوشیدن مایعات زیاد. هیدراته ماندن در این دوره زمانی ممکن است یک چالش باشد اما یک امر ضروری است و باعث می شود فرد احساس بهتری داشته باشد.
- توصیه می شود صبح زود از رختخواب بلند نشوید. نشستن خیلی سریع می تواند تعادل را بهم بزند.
همچنین پزشک ممکن است یک داروی بدون نسخه، یک داروی ضد تهوع، و یا یک راهنمای تغذیه ای دقیق (بسیاری از غذاهای ملایم و آسان برای هضم) را پیشنهاد دهد.
-
کمبود انرژی، بی حالی، خستگی:
یکی دیگر از علائم رایج بارداری به خصوص در سه ماهه اول و سوم، احساس خستگی است. بیش از نیمی از مادران باردار این علائم را تجربه می کنند.
مادر در این دوران خون بیشتری برای حمل مواد مغذی به نوزاد تولید می کند که همین باعث افزایش تلاش برای قلب و سایر اندام ها می شود. استرس روحی و روانی نیز دلایلی هستند که ممکن است فرد احساس خستگی کند.
خستگی می تواند یکی از علائم کم خونی، به ویژه ناشی از کمبود آهن باشد. بدن برای ساخت هموگلوبین به آهن نیاز دارد، ماده ای در گلبول های قرمز خون که آنها را قادر می سازد تا اکسیژن را به بافت ها و جنین منتقل کنند. بنا به اظهارات کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان (ACOG)، به دلیل نیازهای نوزاد، خون اضافی تولید شده توسط بدن و از دست دادن خونی که در طول زایمان اتفاق می افتد، نیاز فرد به آهن در دوران بارداری دو برابر می شود و به 27 میلی گرم می رسد.
اکثر ویتامین های دوران بارداری حاوی آهن کافی برای تامین این نیاز افزایش یافته هستند (به استثنای لثه ها). برای دریافت کافی از طریق غذا، غذاهای غنی از آهن مانند: گوشت قرمز، مرغ، ماهی (حداکثر 2 تا 3 وعده در هفته)، لوبیا خشک، نخود فرنگی، غلات غنی شده با آهن و آب آلو مصرف کنید.
سوزش سردل:
سوزش سر دل در دوران بارداری بسیار دردناک است و بیش از 50 درصد از زنان این علائم را به ویژه در سه ماهه دوم و سوم بارداری تجربه می کنند. معمولاً نشانه ای از یک مشکل جدی نیست، اما می تواند بسیار ناراحت کننده و حتی دردناک باشد. رفلاکس معده به مری اغلب “ریفلاکس اسید” یا “سوزش سر دل” نامیده می شود.
سوء هاضمه در دوران بارداری نیز شایع است و می تواند همراه با سوزش سر دل رخ دهد. سوء هاضمه تنها نام دیگری برای ناراحتی معده است. اگر احساس سیری، گاز گرفتگی یا نفخ می کنید، دچار سوء هاضمه هستید!
سوزش سر دل زمانی رخ می دهد که اسید معده از معده به سمت مری (لوله بین دهان و معده) به سمت بالا حرکت کند. این باعث ایجاد احساس سوزش در پشت سینه می شود که این احساس از معده شروع می شود و به نظر می رسد بالا می رود. همچنین ممکن است طعم ترش در دهان خود داشته باشید یا احساس کنید که استفراغ در گلوی شما بالا می رود. درمان سوزش سر دل بسیار مهم است، زیرا بسیاری از اوقات به دلیل درد باعث می شود که فرد به درستی غذا نخورد و اگر غذا نمی خورد، کودک تغذیه مناسبی ندارد.
پیشگیری و یا درمان سوزش سر دل در دوران بارداری:
توصیه می شود در طول روز به جای مصرف 3 وعده غذایی معمولی، 6 وعده غذایی کوچک بخورید. این روش می تواند از پر شدن بیش از حد معده جلوگیری کند.
نزدیک به زمان خواب غذا نخورید. توصیه می شود 2 تا 3 ساعت قبل از خواب غذا مصرف شود.
بالش خود را بالاتر از شکم قرار دهید.
از غذاهای تند یا سایر غذاهای محرک مانند: شکلات، غذاهای سرخ کرده و کافئین استفاده نکنید.
اگر راههای دیگری را امتحان کردهاید و به نظر میرسد هیچ چیز مؤثر نیست، داروهای ضد اسیدی وجود دارند که مصرف آنها بیخطر به نظر میرسد. توصیه می شود قبل از خوددرمانی، با پزشک مشورت شود تا از بی خطر بودن دارو اطمینان حاصل شود.
-
یبوست:
بیش از 70 درصد از زنان این ناراحتی را در دوره ای از بارداری خود تجربه می کنند. عوامل مختلفی باعث ایجاد یبوست در دوران بارداری می شود، مانند:
- تغییرات هورمونی سبب می شود دستگاه گوارش کند شود (آرام شود) تا به مادرکمک کند تمام ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز جنین را جذب کند.
- همچنین رحم در حال گسترش به روده های اطراف خود فشار وارد می کند و باعث تاخیر بیشتر در حرکت روده می شود.
- افزایش آهن موجود در ویتامین های دوران بارداری
پیشگیری و درمان یبوست در دوران بارداری:
- مصرف غذاهای پر فیبر: توصیه میشود این کار از ابتدا به عنوان یک اقدام پیشگیرانه انجام شود. غذاهای خوب شامل: نخود فرنگی، لوبیا سیاه، عدس، لوبیا لیما، بادام، آووکادو، انواع توت ها، جو دوسر، بلغور جو دوسر و غیره هستند.
- نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در روز، هیدراته ماندن در این دوران ضروری است!
- برای کمک به حفظ هضم سالم، یک پروبیوتیک ایمن برای بارداری مصرف شود.
- ورزش کردن، ورزش ملایم می تواند به حرکت روده ها و منظم شدن سیستم کمک کند.
- برای کاهش یبوست، ویتامین دوران بارداری را با آهن ملایم مخصوص امتحان کنید.
- بی خوابی:
بر اساس نظرسنجی بنیاد ملی خواب در سال 1998، 78 درصد از زنان در طول بارداری اختلال خواب بیشتری را نسبت به زمان های دیگر گزارش کردند.
اصطلاح بی خوابی شامل : به سختی به خواب رفتن و یا خواب ماندن می شود.
تغییرات هورمونی یکی از بزرگترین دلایل خستگی و مشکلات خواب در دوران بارداری است. این تغییرات ممکن است یک اثر بازدارنده بر روی عضلات داشته باشد که ممکن است منجر به خروپف شود و در زنان سنگینتر خطر ابتلا به آپنه خواب را افزایش میدهد. مواردی که به دلیل حالت تهوع، سوزش سر دل و سایر دردهای مرتبط با بارداری ایجاد می شوند، می توانند منجر به بی خوابی شوند. آشفتگی عاطفی و استرس در مورد زایمان نیز از دیگر دلایل بی خوابی است.
برخی از مشکلات خواب رایج در دوران بارداری عبارتند از:
- بیخوابی
- سندرم پای بیقرار (RLS)
- آپنه خواب
- رفلاکس معده به مری شبانه (GERD شبانه) / سوزش سر دل
جلوگیری یا درمان بی خوابی در دوران بارداری:
برنامه ریزی و اولویت بندی زمان خواب.
انجام ورزش روزانه، هر روز حدود 30 دقیقه، مگر اینکه پزشک استراحت را دستور دهد.
خوابیدن به پهلوی چپ سبب می شود جریان خون و مواد مغذی را به جنین و کلیه ها بهبود بخشد.
توصیه می شود در مورد مسائل خواب که ممکن است هشداری برای کمبود تغذیه یا یک مشکل تنفسی (آپنه خواب) باشد به پزشک مراجعه شود.
-
خونریزی لثه و دندان درد:
مسائل مربوط به سلامت دهان و دندان در دوران بارداری تحت الشعاع برخی از علائم آشکارتر قرار می گیرد. یک نظرسنجی اخیر توسط شرکت بیمه سیگنا نشان داد که 75 درصد از مادران باردار در طول بارداری خود دچار نوعی مشکل بهداشت دهان و دندان می شوند. علائم شامل خونریزی لثه، دندان درد و افزایش حساسیت دندان بود.
مراجعه به دندانپزشک در دوران بارداری بسیار مهم است، زیرا هر گونه عفونت در حفره دهان می تواند بر سلامت کودک تأثیر منفی بگذارد.
شایع ترین ناراحتی دهانی که زنان باردار با آن مواجه می شوند، خونریزی لثه است. این در درجه اول به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری است که لثه ها را به وجود پلاک حساس می کند. خونریزی لثه در صورت عدم درمان می تواند منجر به بیماری پریودنتال (لثه) شود. بسیاری از مطالعات بیان می کنند که بیماری پریودنتال می تواند یک خطر بالقوه برای نوزادان کم وزن باشد. خونریزی لثه همچنین می تواند منجر به تحلیل لثه شود که می تواند باعث حساسیت به دمای گرم و سرد شود و دندان ها را مستعد پوسیدگی در خط لثه کند. دندانپزشک می تواند در مورد درمان و مراقبت ملایم از دندان به فرد توصیه هایی کند.
جلوگیری از خونریزی لثه در دوران بارداری:
به طور مداوم و دقیق مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید. اما دقت کنید که ملایم باشد، زیرا استفاده از نخ دندان میتواند باعث خونریزی لثههای حساس شود.
در دوران بارداری هر 3 ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه شود و تا پایان شیردهی ادامه یابد.
تغذیه سالم و مصرف ویتامین های دوران بارداری نیز عامل مهمی در حفظ سلامت عمومی دهان و دندان در دوران بارداری است. داشتن تغذیه مناسب ضروری است.
- سردرد و میگرن:
سردرد در دوران بارداری می تواند ناشی از تغییرات هورمونی، تنش، احتقان، یبوست، کمبود خواب، کم آبی، فشار خون پایین، قند خون پایین و حتی ترک کافئین باشد. در برخی موارد به دلیل پره اکلامپسی ایجاد می شود.
پره اکلامپسی (همچنین توکسمی نامیده می شود).
سردرد شدید در سه ماهه دوم یا سوم ممکن است نشانه پره اکلامپسی یا فشار خون بالا در دوران بارداری باشد. پره اکلامپسی یک بیماری غیرشایع است که حدود پنج تا ده درصد از بارداری ها را تحت تاثیر قرار می دهد. سردردهایی که در نتیجه پره اکلامپسی ایجاد می شوند، مداوم و ضربان دار هستند. مادران مبتلا به پره اکلامپسی همچنین ممکن است از تاری دید یا دیدن لکه ها، افزایش وزن، درد در سمت راست بالای شکم و تورم دست و صورت شکایت داشته باشند.
غذاها اغلب می توانند محرک سردرد یا میگرن باشند. توصیه می شود از غذاهایی که باعث سردرد می شوند، مانند: شکلات، کافئین، لبنیات، گوشت های حاوی مواد نگهدارنده و غیره خودداری شود. همچنین کم آبی می تواند یک محرک باشد بنابراین نوشیدن مایعات کافی توصیه می شود.
درمان و تسکین سردرد یا میگرن:
- قرار دادن کمپرس روی سر یا گردن
- مصرف وعده های غذایی و آب بیشتر برای جلوگیری از کاهش قند خون
- ماساژ سر
- اگر به نور و یا صدا حساس هستید، سعی کنید آنها را مسدود کنید یا آنها را به حداقل برسانید (عینک آفتابی، هدفون برای جلوگیری از نویز)
- مصرف یک دوز استامینوفن (در صورت تایید پزشک)
اگر سردردهایی دارید که بدتر می شوند یا به طور ناگهانی بروز می کنند، سردردهایی متفاوت از حالت عادی، سردردهایی که با تغییرات بینایی، افزایش وزن ناگهانی، درد در سمت راست بالای شکم یا تورم در دست ها و صورت همراه است، فورا به پزشک خود اطلاع دهید زیرا می تواند نشانه پره اکلامپسی باشد.
مطالب مشابه:
حملات پانیک در دوران بارداری
کم خونی در بارداری
تست NST در بارداری
زمان مناسب انجام آزمایش قند بارداری
ترک های بارداری
منبع: americanpregnancy
2 دیدگاه