بافت متراکم سینه
بافت متراکم سینه معمولاً در طول ماموگرافی معمولی یافت می شود. سینه از بافت غده ای، همبند و چربی ساخته شده است. سینه های متراکم دارای بافت غده ای و فیبری بیشتر و بافت چربی کمتری هستند. این می تواند مشاهده سرطان بالقوه در ماموگرافی را دشوار کند.
بافت متراکم سینه به مقدار بافت همبند فیبروگلندولار و فیبری که در سینه در مقایسه با بافت چربی وجود دارد، اشاره دارد. وقتی بافت غده ای و فیبری بیشتر از بافت چربی باشد، سینه متراکم در نظر گرفته می شود. داشتن سینه متراکم تشخیص بافت متراکم سینه و سرطان سینه در ماموگرافی را چالش برانگیزتر می کند.
هم بافت متراکم پستان و هم سرطان های بالقوه به صورت یک لکه سفید در ماموگرافی ظاهر می شوند. داشتن سینه های متراکم رایج است.
قسمت های تشکیل دهنده سینه:
سینه ها از سه نوع بافت ساخته شده است:
- بافت همبند فیبری: ماهیچه ها و بافت های شما را پشتیبانی می کند، محافظت می کند و در جای خود نگه می دارد. در ماموگرافی سفید به نظر می رسد.
- بافت فیبروگلندولار: از غدد شما (مسئول تولید شیر) و مجاری (لوله هایی که شیر را به نوک پستان شما می برند) تشکیل شده است. همچنین در ماموگرافی سفید به نظر می رسد.
- بافت چربی: فضای بین بافت فیبری و بافت فیبروگلندولار را پر می کند. بافت چربی در ماموگرافی تیره یا شفاف است.
تراکم سینه اهمیت دارد، زیرا:
بافت متراکم پستان می تواند تشخیص علائم سرطان در ماموگرافی را دشوارتر کند.
می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. تحقیقات نشان داده است که بافت بسیار متراکم سینه در مقایسه با بافت چربی شما را چهار برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه قرار می دهد.
انواع مختلف بافت متراکم سینه کدامند؟
تراکم سینه به چهار نوع تقسیم می شود که از بافت متراکم بسیار کم تا بافت بسیار متراکم را شامل می شود.
چهار نوع عبارتند از:
اگر بافت سینه شما بیشتر چربی (A) یا فیبروگلندولار پراکنده (B) است: شما چگالی پستان پایینی دارید و سرطان در ماموگرافی بیشتر قابل مشاهده است.
اگر بافت سینه شما به طور ناهمگن (C) یا بسیار متراکم (D) است: تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه ماموگرافی ممکن است دشوارتر باشد و ممکن است به تصویربرداری اضافی نیاز داشته باشید. این تراکم سینه بالا در نظر گرفته می شود.
سینه های متراکم چقدر رایج هستند؟
داشتن بافت متراکم سینه شایع است. حدود 50 درصد از زنان و افرادی که در بدو تولد زنان تعیین شده اند (AFAB) دارای بافت سینه متراکم هستند.
اگر بافت سینه متراکم داشته باشم چه باید بکنم؟
داشتن سینه های متراکم موضوعی است که باید با پزشک در میان بگذارید. باید در زمینه سایر عوامل خطر سرطان سینه سوال شود. پزشک ممکن است تصویربرداری تکمیلی را توصیه یا پیشنهاد کند.
علائم و علل
سینه های متراکم در موارد زیر شایع تر است:
از درمان جایگزینی هورمونی (HRT) استفاده کنید: افرادی که برای درمان علائم یائسگی از درمان جایگزین هورمونی استفاده می کنند، احتمال بیشتری دارد که سینه های متراکم داشته باشند.
وزن بدن کمتری دارند: افراد با شاخص توده بدنی پایین (BMI) ممکن است بیشتر در معرض بافت سینه متراکم باشند.
جوانتر هستید: سینههای شما وقتی جوان هستید متراکمتر میشوند و با افزایش سن کمتر متراکم میشوند.
سابقه خانوادگی داشته باشید: تراکم سینه ممکن است ژنتیکی باشد، به این معنی که شما ممکن است تراکم مشابهی با خانواده بیولوژیکی خود داشته باشید.
تشخیص بافت متراکم پستان :
پزشک نمی تواند سینه های متراکم را با انجام معاینه پستان تشخیص دهد. سینه های سفت تر به این معنی نیست که سینه های متراکمی دارید. فقط ماموگرافی می تواند نشان دهد که سینه چقدر متراکم است.
رادیولوژیست که ماموگرافی شما را می خواند برای توصیف درجه تراکم شما لازم است. بافت غده متراکم که سفید به نظر می رسد و بافت چربی که در ماموگرافی تیره به نظر می رسد را بررسی کند. هر چه رادیولوژیست نواحی سفید بیشتری روی تصویر ببیند، سینه شما متراکم تر می شود.
اگر بافت سینه متراکم داشته باشم چه آزمایشاتی ممکن است ارائه شود؟
- توموسنتز دیجیتال پستان(DBT): (DBT) یا ماموگرافی سه بعدی چندین تصویر از سینه های شما را از زوایای مختلف می گیرد. این تصاویر برای ایجاد یک تصویر سه بعدی از سینه های شما گردآوری شدهاند. با این کار تصاویری از سینه شما به صورت لایهای تولید میشود که باعث میشود برخی از ناهنجاریها راحتتر مشاهده شوند. این شما را در معرض تشعشعات بیشتری نسبت به ماموگرافی دو بعدی استاندارد قرار می دهد، اما هنوز هم کمتر از حد تعیین شده توسط FDA (سازمان غذا و دارو) است. 25 تا 40 درصد بیشتر سرطان سینه را شناسایی می کند.
- سونوگرافی پستان: سونوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از بافت سینه استفاده می کند. می تواند چندین سرطان سینه را تشخیص دهد، اما میزان مثبت کاذب آن بالا است.
- MRI پستان: تصویربرداری رزونانس مغناطیسی(MRI) حساس ترین راه برای تشخیص سرطان سینه در مراحل اولیه آن است. افراد با خطر بالای سرطان سینه ممکن است علاوه بر ماموگرافی، غربالگری با ام آر آی نیز دریافت کنند.
هر نوع تصویربرداری مزایا و معایب خود را دارد. به عنوان مثال، در حالی که MRI و سونوگرافی میتوانند سرطانهایی را که ماموگرافی از دست میدهد شناسایی کند، همچنین میتواند سلولهای غیرسرطانی را با سلولهای سرطانی اشتباه بگیرد(مثبت کاذب). پزشک میتواند با شما در مورد گزینههای موجود و آنچه بر اساس خطر ابتلا به سرطان سینه و نتایج ماموگرافی شما توصیه میشود، صحبت کند.
آیا تراکم سینه در طول زمان تغییر می کند؟
تراکم سینه می تواند در طول زندگی شما تغییر کند. سینههای برخی افراد با افزایش سن چربتر میشوند (کمتر متراکم میشوند)، اما برخی افراد ممکن است تغییری در تراکم خود نداشته باشند.
پیشگیری
چرا بافت متراکم سینه با خطر بالاتر سرطان مرتبط است؟
محققان کاملاً مطمئن نیستندکه چرا، اما یک دلیل بالقوه ممکن است این باشد که سلولهای سرطانی اغلب در بافت غدهای که متراکم است رشد میکنند.
از چه عوامل خطر دیگری برای سرطان سینه باید آگاه باشم؟
سرطان سینه یک نوع سرطان شایع است که زنان و افراد AFAB را درگیر می کند. اکثر افرادی که به سرطان سینه مبتلا می شوند هیچ عامل خطر شناخته شدهای ندارند. به همین دلیل است که غربالگری بسیار مهم است.
برخی از عوامل خطر می تواند شامل موارد زیر باشد:
- سابقه خانوادگی.
- سن (با افزایش سن خطر افزایش می یابد).
- سابقه شخصی سرطان.
- داشتن سایر ضایعات خوش خیم پرخطر پستان.
- مصرف الکل.
- زایمان (به ویژه اولین فرزند) بعد از 30 سالگی.
- بچه دار نشدن
- هورمون درمانی.
- داشتن BMI بالا
- عدم تحرک بدنی
اگر بافت سینه متراکم داشته باشم، آیا باز هم نیاز به انجام ماموگرافی دارم؟
اگر بافت سینه متراکم دارید، همچنان باید ماموگرافی انجام دهید. نشان داده شدهاست که ماموگرافی مرگ و میر مرتبط با سرطان سینه را کاهش می دهد. همچنین این تنها آزمایشی است که می تواند میکروکلسیفیکاسیون ها را که ممکن است اولین نشانه سرطان سینه باشد، تشخیص دهد.
هنگام تصمیم گیری در مورد زمان شروع و هر چند وقت یکبار انجام ماموگرافی منظم، تراکم سینه و عوامل خطر سرطان سینه را با پزشک خود در میان بگذارید. اگر بافت متراکمی دارید، ممکن است پزشک یک ماموگرافی سه بعدی را پیشنهاد دهد که میزان تشخیص سرطان سینه را افزایش می دهد، به خصوص در افرادی که بافت سینه متراکم دارند.
در حالی که نمی توان از متراکم شدن سینه ها جلوگیری کرد یا بافت سینه خود را تغییر دهید، اقداماتی وجود دارد که می توانید برای مراقبت از خود انجام دهید.
علاوه بر صحبت با پزشک در مورد تصویربرداری اضافی، می توانید:
- یک ماموگرافی سالانه بگیرید.
- خودآزمایی پستان را انجام دهید.
- با حفظ وزنی که برای شما سالم است و ورزش منظم، سبک زندگی سالمی داشته باشید.
مطالب مشابه:
ارتباط افزایش سن و سرطان سینه
سرطان سینه کریبریفورم
توده های سینه
آناتومی و ساختار سینه
سرطان در سینه های متراکم
منبع: my.clevelandclinic