رژیم غذایی و پروستات
تحقیقات نشان داده است که رژیم غذایی متمرکز بر میوهها و سبزیجات، غلات کامل، آجیل و حبوبات و چربیهای سالم باعث سلامت پروستات میشود و میتواند رشد آن را کاهش دهد.
پروستات چیست ؟
غده پروستات، عضوی در آناتومی تولید مثل است که در زیر مثانه قرار دارد و در تولید مایع منی نقش دارد. برخی از مشکلات ادراری ممکن است ناشی از تغییرات در غده پروستات باشد.
پروستات وظایف مختلفی دارد. مهمترین آنها تولید مایع منی است. همچنین در تولید هورمون نقش دارد و به تنظیم جریان ادرار کمک می کند.
مشکلات پروستات به خصوص در مردان مسن شایع تر است.
شایع ترین مشکلات پروستات شامل: پروستات ملتهب، پروستات بزرگ و سرطان پروستات است.
علائم و مشکلات پروستات اغلب به صورت مشکل در ادرار کردن ظاهر می شود که ممکن است شامل: کنترل ضعیف مثانه یا جریان ضعیف ادرار باشد.
پروستات اندام کوچک و نرمی است. به طور متوسط، اندازه آن تقریباً به اندازه یک گردو یا یک توپ پینگ پنگ است. وزن آن حدود 30 گرم است.
پروستات در عمق لگن، بین آلت تناسلی و مثانه قرار دارد. با قرار دادن انگشت در راست روده و فشار دادن به سمت جلوی بدن می توان غده پروستات را احساس کرد.
مجرای ادرار، لوله ای که ادرار و مایع منی را از بدن خارج می کند، از پروستات عبور می کند. از آنجایی که پروستات این لوله را احاطه کرده است، مشکلات پروستات می تواند بر جریان ادرار تأثیر بگذارد.
این اندام بخشی از آناتومی جنسی یا تناسلی مردانه است. قسمت های دیگر شامل : آلت تناسلی، کیسه بیضه و بیضه ها است.
پروستات چه می کند؟
پروستات برای باروری مهم است. بخشهای زیر به بررسی عملکرد پروستات میپردازد.
کمک به تولید مایع منی:
وظیفه ی اصلی پروستات کمک کردن مایع پروستات به مایع منی است. پروستات 20 تا 30 درصد به حجم کل مایع منی کمک می کند. باقیمانده از وزیکول های منی (50-65٪) و بیضه ها (5٪) می آید.
مایع منی به اسپرم کمک می کند تا از مجرای ادرار عبور کند و در حرکت به سمت تخمک که برای تولید مثل ضروری است، زنده بماند.
مایع پروستات کمی اسیدی است، اما به طور کلی سایر اجزای منی آن را برای مقابله با اسیدیته واژن و محافظت از اسپرم در برابر آسیب قلیایی می کند.
بسته شدن مجرای ادرار هنگام انزال:
در حین انزال، پروستات منقبض می شود و مایع پروستات را به مجرای ادرار می ریزد. در اینجا، با سلولهای اسپرم و مایع وزیکولهای منی مخلوط میشود تا منی ایجاد کند و سپس بدن آن را دفع میکند.
هنگامی که پروستات در حین انزال منقبض می شود، منفذ بین مثانه و مجرای ادرار را می بندد و به همین دلیل است که در موقعیت های آناتومیک معمولی، امکان ادرار و انزال همزمان وجود ندارد.
متابولیسم هورمونی:
پروستات برای عملکرد صحیح به آندروژن ها، که هورمون های جنسی مردانه هستند، مانند تستوسترون نیاز دارد.
پروستات حاوی آنزیمی به نام 5-آلفا ردوکتاز است که تستوسترون را به یک فرم فعال بیولوژیکی به نام دی هیدروتستوسترون (DHT) تبدیل می کند.
این هورمون منبع معتبری برای رشد و عملکرد طبیعی پروستات است، در مردان در حال رشد، برای ایجاد ویژگی های جنسی ثانویه، مانند موهای صورت، بسیار مهم است.
ساختار پروستات:
یک کپسول از بافت همبند که حاوی فیبرهای عضلانی است، پروستات را احاطه کرده است. این کپسول باعث می شود که پروستات در لمس حالت ارتجاعی داشته باشد.
دانشمندان اغلب پروستات را به چهار ناحیه تقسیم می کنند که مجرای ادرار را مانند لایه های پیاز احاطه کرده است.
لایه های زیر پروستات را تشکیل می دهند که از کپسول بیرونی شروع می شود و به داخل پروستات ختم می شود:
- ناحیه قدامی: ساخته شده از بافت ماهیچهای و فیبری، متخصصان پزشکی این ناحیه را ناحیه فیبرومیسکولار قدامی می نامند.
- ناحیه محیطی: بیشتر در قسمت پشت غده قرار دارد، جایی که بیشتر بافت غده در آن قرار دارد.
- ناحیه مرکزی: مجاری انزالی را احاطه کرده و حدود 25 درصد از کل توده پروستات را تشکیل می دهد.
- منطقه انتقال: قسمتی از پروستات است که مجرای ادرار را احاطه کرده است، این تنها بخشی از پروستات است که در طول زندگی به رشد خود ادامه می دهد.
رژیم غذایی و پروستات:
بر اساس گزارش موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی و کلیوی، تقریباً 50 درصد از مردان بالای 50 سال دارای بزرگی پروستات یا هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) هستند. تا سن 80 سالگی، تقریبا 90 درصد از مردان با BPH زندگی می کنند.
خبر خوب این است که رژیم غذایی غنی از ویتامین ها و مواد معدنی خاص می تواند پروستات را سالم نگه دارد و خطر ابتلا به BPH را کاهش دهد. اضافه وزن یکی دیگر از عوامل خطر برای ابتلا به این بیماری است. بنابراین انتخاب مواد غذایی مغذی نیز راهی عالی برای کاهش وزن و خطر ابتلا به آن است.
اگر فردی اصلاً قادر به ادرار کردن نیست، باید فوراً به پزشک مراجعه کند.
یک فرد در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر باید به پزشک مراجعه کند:
- درد هنگام ادرار یا بعد از انزال
- درد در آلت تناسلی، کیسه بیضه یا ناحیه بین کیسه بیضه و مقعد
- خون در ادرار
- ناراحتی شدید در شکم
- جریان ضعیف ادرار یا قطره چکان در انتهای ادرار
- تب، لرز یا بدن درد
- مشکل در کنترل مثانه، مانند توقف یا تاخیر در ادرار کردن
- ناتوانی در تخلیه کامل مثانه
- ادرار با بو یا رنگ غیر معمول
دانه های کنجد:
دانه های کنجد سرشار از روی هستند. بر اساس مطالعه ای که در مجله Indian Journal of Urology Trusted Source انجام شده است، این ماده معدنی برای سلامت پروستات ضروری است. مردان مبتلا به BPH یا سرطان پروستات دارای سطوح پایین تری از روی در بدن خود هستند که گاهی تا 75 درصد کمتر از افراد دارای پروستات سالم است.
روی که از غذا به دست می آید، راحت تر از مکمل های روی جذب می شود. با مصرف دانه های کنجد به بدن خود کمک کنید. بادام و دانه کدو تنبل نیز سرشار از روی هستند.
مطالعه روی موشها نشان میدهد که تخم کدو تنبل ممکن است برای مدیریت BPH نیز مفید باشد.
ماهی سالمون:
چاقی ممکن است خطر بزرگ شدن پروستات را افزایش دهد.
ماهی سالمون سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است. این چربی های سالم می توانند از شما در برابر موارد زیر محافظت کنند:
- بیماری قلبی عروقی
- سرطان
- روماتیسم مفصلی
- التهاب
- افزایش وزن
اگر طرفدار ماهی نیستید، میتوانید امگا 3 خود را از گردو، دانههای کتان آسیاب شده، دانههای چیا و روغن کانولا دریافت کنید. مقادیر کمتری در لوبیا و سویا یافت می شود.
فلفل دلمه ای:
ویتامین C موجود در سبزیجات ممکن است در مبارزه با BPH نقش داشته باشد. فلفل دلمه ای حاوی مقدار زیادی ویتامین C است. یک فنجان فلفل دلمه ای خام تقریباً 200 درصد از ویتامین C مورد نیاز روزانه را دارد. سایر سبزیجات غنی از ویتامین C که ممکن است بخواهید به رژیم غذایی خود اضافه کنید عبارتند از:
- کلم بروکلی
- گل کلم
- کلم پیچ
- کلم بروکسل
گوجه فرنگی:
گوجه فرنگی سرشار از لیکوپن، کاروتنوئید روشن است که به گیاه رنگ قرمز می دهد. لیکوپن ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. به گفته منبع معتبر موسسه ملی سرطان، همچنین می تواند به مردان مبتلا به BPH کمک کند.
یک مطالعه نشان داد که لیکوپن، پیشرفت BPH را در افراد کند می کند. لیکوپن همچنین به کاهش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) مرتبط با التهاب پروستات، BPH و سرطان پروستات کمک می کند. فقط مطمئن شوید که غذاهای غنی از لیکوپن خود را با چربی هایی مانند آووکادو، آجیل، روغن یا کره برای افزایش جذب اضافه کنید.
شما می توانید لیکوپن را در موارد زیر دریافت کنید:
- گوجه فرنگی
- هندوانه
- زردآلو
- گریپ فروت صورتی
- پاپایا
آووکادو:
آووکادو سرشار از بتا سیتوسترول است، استرول گیاهی که تصور می شود علائم مرتبط با BPH را کاهش می دهد. برخی از مردانی که مکمل های بتا سیتوسترول مصرف می کنند، می گویند که جریان ادرار بهتری دارند و حجم ادرار کمتری باقی مانده است. با این حال، کلینیک مایو هشدار می دهد که ایمنی و اثربخشی مکمل های بتا سیتوسترول ثابت نشده است.
علاوه بر آووکادو، سایر غذاهای غنی از بتا سیتوسترول عبارتند از:
- دانه کدو تنبل
- جوانه گندم
- سویا
- گردو
سبزیجات:
مصرف سبزیجات بیشتر می تواند به کاهش خطر ابتلا به BPH کمک کند. سبزیجات برگ سبز از اهمیت ویژه ای برخوردارند، زیرا سرشار از آنتی اکسیدان هستند. سبزیجات چلیپایی مانند بروکلی نیز خطر ابتلا به مشکلات پروستات از جمله BPH و سرطان پروستات را کاهش می دهند.
افرادی که به طور منظم پیاز و سیر می خورند نیز ممکن است از خطر کمتری از BPH بهره مند شوند. پیاز و سیر اغلب در طب طبیعی برای مبارزه با عفونت و کمک به تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده می شوند.
مطالب مشابه:
ارتباط سرطان پروستات با ژنتیک
بزرگ شدن پروستات
سرطان پروستات
عفونت دستگاه ادراری در مردان
تکرر ادرار در شب
منابع: medicalnewstoday, healthline