علائم اولیه ناباروری در زنان
ناباروری به عنوان تلاش برای باردار شدن با رابطه جنسی مکرر و محافظت نشده برای حداقل یک سال بدون موفقیت تعریف می شود.
ناباروری در حدود یک سوم مواقع ناشی از عوامل زنانه است و هر دو عامل زنانه و مردانه در حدود یک سوم موارد است. در بقیه موارد علت ناباروری یا ناشناخته است یا ترکیبی از عوامل مردانه و زنانه می باشد.
تشخیص علل ناباروری زنان می تواند دشوار باشد. درمان های زیادی برای ناباروری وجود دارد که به علت آن بستگی دارد. بسیاری از زوج های نابارور بدون درمان، بچه دار میشوند. ناباروری بسیار شایع است به طوری که از هر هشت زوج که در تلاش برای باردار شدن هستند، یک زوج نابارور هستند. به طور کلی، 12 تا 15 درصد افراد نابارور هستند.
علائم:
در زنان، تغییر در چرخه قاعدگی و تخمک گذاری ممکن است نشانه بیماری مرتبط با ناباروری باشد. چرخه قاعدگی خیلی طولانی (35 روز یا بیشتر)، خیلی کوتاه (کمتر از 21 روز)، نامنظم یا غایب می تواند به این معنی باشد که فرد تخمک گذاری نمی کند. ممکن است هیچ علائم یا نشانه دیگری وجود نداشته باشد.
سایر علائم و نشانه های ناباروری در زنان:
جدای از داشتن مشکل در باردار شدن، علائم می تواند به طور قابل توجهی از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. بسته به دلیل ناباروری، گاهی اوقات زنان ممکن است درد لگن، پریودهای سنگین، پریود نشدن یا خونریزی غیرقابل پیش بینی واژینال را تجربه کنند. مهم است که در مورد علائم غیر معمول با پزشک صحبت کنید. برخی از این علائم ممکن است نشان دهنده شرایط هورمونی زمینه ای باشد که حتی اگر قصد باردار شدن ندارید، باید مورد توجه قرار گیرد. گاهی اوقات ناباروری زنان به مشکل هورمونی مربوط می شود.
در این مورد، علائم همچنین می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تغییرات پوستی، از جمله آکنه بیشتر
- تغییرات در میل جنسی و میل جنسی
- رشد موهای تیره روی لب ها، سینه و چانه
- ریزش مو یا نازک شدن موها
- افزایش وزن
سایر علائم اختلالاتی که ممکن است منجر به ناباروری شود عبارتند از:
- ترشحات سفید و شیری رنگ از نوک سینه ها که مربوط به شیردهی نیست.
- درد هنگام رابطه جنسی
بسیاری از موارد دیگر می تواند با ناباروری در زنان مرتبط باشد و علائم آنها متفاوت است.
علت اصلی مشکلات باروری در زنان:
دلیل اصلی ناباروری در زنان این است که فرد تخمک گذاری نمی کند، به این معنی که تخمدان ها تخمک آزاد نمی کند. بیماری به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک علت اصلی آن است.
سایر عللی که می تواند بر باروری تأثیر بگذارد:
- مشکلات لوله های فالوپ، که تخمک ها را از تخمدان به رحم می برند. گاهی اوقات لوله های فالوپ می توانند توسط بافت اسکار ناشی از عفونت یا بیماری به نام اندومتریوز مسدود شوند.
- استعمال سیگار می تواند منجر به مشکلات باروری در زنان شود.
- اضافه وزن یا کمبود وزن نیز می تواند نقش داشته باشد.
- اگر تخمک در لوله های فالوپ راه پیدا کند، بسیاری از چیزها می توانند مانع از کاشت آن در رحم شوند.
- مخاط دهانه رحم می تواند به اسپرم آسیب برساند یا پیشرفت آنها را کند کند.
در زنان، با افزایش سن (به ویژه بعد از ۳۵ سالگی) باروری کاهش مییابد، باردار شدن بعد از ۴۵ سالگی نادر است.
زمان مراجعه به پزشک به سن فرد بستگی دارد:
- تا سن 35 سالگی، اکثر پزشکان توصیه می کنند که حداقل یک سال قبل از انجام آزمایش یا درمان، برای باردار شدن تلاش کنید.
- اگر بین 35 تا 40 سال دارید، پس از شش ماه تلاش، نگرانی های خود را با پزشک در میان بگذارید.
- اگر بیش از 40 سال سن دارید، ممکن است پزشک آزمایش یا درمان را فورا پیشنهاد دهد.
همچنین اگر فرد یا همسر او مشکلات باروری را داشته باشند یا اگر سابقه پریودهای نامنظم یا دردناک، بیماری التهابی لگن، سقطهای مکرر، درمان سرطان یا اندومتریوز دارید، ممکن است پزشک بخواهد بلافاصله آزمایش یا درمان را شروع کند.
علل:
برای اینکه بارداری اتفاق بیفتد، هر مرحله از فرآیند تولید مثل انسان باید به درستی انجام شود. مراحل این فرآیند عبارتند از:
- یکی از دو تخمدان یک تخمک بالغ آزاد می کند.
- تخمک توسط لوله فالوپ گرفته می شود.
- اسپرم از دهانه رحم به سمت بالا، از طریق رحم و به لوله فالوپ حرکت می کند تا برای لقاح به تخمک برسد.
- تخمک بارور از لوله فالوپ به سمت رحم حرکت می کند.
- تخمک بارور به داخل رحم می چسبد (لانه می شود) و رشد می کند.
در زنان، عوامل متعددی می توانند در هر مرحله ای این روند را مختل کنند. ناباروری زنان در اثر یک یا چند عامل زیر ایجاد می شود.
اختلالات تخمک گذاری:
تخمک گذاری به ندرت یا اصلاً علت اکثر موارد ناباروری است. مشکلات مربوط به تنظیم هورمون های تولید مثل توسط هیپوتالاموس یا غده هیپوفیز یا مشکلات در تخمدان می تواند باعث اختلال در تخمک گذاری شود.
- سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS): سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) باعث عدم تعادل هورمونی می شود که بر تخمک گذاری تأثیر می گذارد. PCOS با مقاومت به انسولین و چاقی، رشد غیر طبیعی مو در صورت یا بدن و آکنه همراه است. این شایع ترین علت ناباروری زنان است.
- اختلال عملکرد هیپوتالاموس: دو هورمون تولید شده توسط غده هیپوفیز (هورمون محرک فولیکول (FSH) و هورمون لوتئینه کننده (LH)) مسئول تحریک تخمک گذاری در هر ماه هستند. استرس بیش از حد فیزیکی یا عاطفی، وزن بسیار بالا یا بسیار کم بدن، یا افزایش یا کاهش قابل توجه وزن اخیر می تواند تولید این هورمون ها را مختل کرده و بر تخمک گذاری تأثیر بگذارد. پریودهای نامنظم یا غایب شایع ترین علائم هستند.
- نارسایی اولیه تخمدان: نارسایی زودرس تخمدان نیز نام دارد، این معمولاً به دلیل پاسخ خود ایمنی یا از دست دادن زودهنگام تخمک از تخمدان، احتمالاً در نتیجه ژنتیک یا شیمی درمانی ایجاد می شود. تخمدان دیگر تخمک تولید نمی کند و تولید استروژن را در زنان زیر 40 سال کاهش می دهد.
- پرولاکتین بیش از حد: غده هیپوفیز می تواند باعث تولید بیش از حد پرولاکتین (هیپرپرولاکتینمی) شود که تولید استروژن را کاهش می دهد و می تواند باعث ناباروری شود. این همچنین می تواند ناشی از داروهایی باشد که برای بیماری دیگری مصرف می شود.
آسیب به لوله های فالوپ:
لوله های فالوپ مسدود، مانع از پیوند اسپرم به تخمک می شود و یا مانع از عبور تخم بارور به داخل رحم می شود.
علل آسیب یا انسداد لوله فالوپ می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بیماری التهابی لگن، عفونت رحم و لوله های فالوپ به دلیل کلامیدیا، سوزاک یا سایر عفونت های مقاربتی
- جراحی قبلی در شکم یا لگن، از جمله جراحی برای حاملگی خارج از رحم، که در آن یک تخمک بارور در جایی غیر از رحم، معمولاً در لوله فالوپ، کاشته میشود و رشد میکند.
اندومتریوز:
اندومتریوز زمانی اتفاق می افتد که بافتی که به طور معمول در رحم رشد می کند، کاشته می شود و در مکان های دیگر رشد می کند. این رشد بافت اضافی (و برداشتن آن از طریق جراحی) میتواند باعث ایجاد اسکار شود که میتواند لوله های فالوپ را مسدود کند و از پیوند تخمک و اسپرم جلوگیری کند.
اندومتریوز همچنین می تواند لانه گزینی تخمک بارور شده را مختل کند. همچنین به نظر می رسد که این وضعیت به روش های کمتر مستقیمی بر باروری مانند: آسیب به اسپرم یا تخمک تأثیر می گذارد.
عوامل خطر:
برخی عوامل ممکن است فرد را در معرض خطر ناباروری قرار دهند، از جمله:
سن: کیفیت و کمیت تخمک های زنان با افزایش سن شروع به کاهش می کند. در اواسط دهه 30، سرعت از دست دادن فولیکول ها افزایش مییابد که منجر به تولید تخمک های کمتر و با کیفیت تر میشود. این امر لقاح را دشوارتر می کند و خطر سقط جنین را افزایش می دهد.
سیگار: استعمال سیگار علاوه بر آسیب به دهانه رحم و لوله های فالوپ، خطر سقط جنین و حاملگی خارج از رحم را افزایش می دهد. همچنین تصور میشود که تخمدان ها را پیر و تخمک ها را زودتر از موعد تخلیه میکند. توصیه می شود قبل از شروع درمان باروری سیگار، ترک شود.
وزن: اضافه وزن یا کمبود وزن قابل توجهی ممکن است بر تخمک گذاری تاثیر بگذارد. رسیدن به شاخص توده بدنی سالم (BMI) ممکن است دفعات تخمک گذاری و احتمال بارداری را افزایش دهد.
سابقه جنسی: عفونت های مقاربتی مانند: کلامیدیا و سوزاک می توانند به لوله های فالوپ آسیب برسانند. داشتن رابطه جنسی بدون محافظت با چندین شریک، خطر ابتلا به عفونت های مقاربتی را افزایش می دهد که ممکن است بعداً باعث مشکلات باروری شود.
الکل: مصرف زیاد الکل می تواند باروری را کاهش دهد.
به طور کلی در برخی موارد، علت ناباروری هرگز پیدا نمی شود. ترکیبی از چندین عامل جزئی در هر دو طرف می تواند باعث مشکلات باروری غیر قابل توضیح شود.
مطالب مشابه:
سرگیجه
منبع: mayoclinic ، webmd
2 دیدگاه