اپیزیوتومی
اپیزیوتومی برشی است که از طریق ناحیه بین دهانه واژن و مقعد است. این ناحیه پرینه نامیده می شود. این روش یک برش کوچک برای باز کردن دهانه واژن برای زایمان است.
به طور معمول، هنگامی که سر نوزاد دیده می شود، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی سر و چانه کودک را از واژن خارج می کند. هنگامی که سر کودک بیرون می آید، شانه ها و بقیه بدن به دنبال آن می آیند.
ممکن است برای جلوگیری از پارگی پوست در دهانه واژن اپیزیوتومی انجام شود. همچنین ممکن است برای کمک به زایمان نوزاد انجام شود. زمانی لازم است که:
- زایمان نزدیک باشد و پرینه زمانی برای کشش آهسته نداشته است.
- سر نوزاد برای دهانه واژن خیلی بزرگ است.
- نوزاد در پریشانی است.
- مادر نیاز به زایمان با فورسپس یا وکیوم دارد.
- نوزاد در حالت بریچ قرار دارد و در هنگام زایمان عارضه ای وجود دارد.
- مادر قادر به کنترل هل دادن خود نیست.
روش انجام اپیزیوتومی:
اگر فرد سابقه اپیدورال در گذشته را داشته باشد، احتمالاً نیازی به بیهوشی بیشتری ندارد. در غیر این صورت، استفاده از یک بی حس کننده موضعی به نام بلوک پودندال در پرینه فرد ضروری است. برش میانی جانبی به سمت پایین، به دور از واژن و پرینه به سمت عضله قرار می گیرد. برش خط وسط با برش مستقیم به داخل پرینه، بین واژن و مقعد انجام می شود.
انواع برش های اپیزیوتومی:
دو نوع اصلی برش وجود دارد:
مدیان (خط وسط): برش عمودی (بالا و پایین) که از دهانه واژن شروع می شود و به سمت مقعد امتداد می یابد. این نوع خطر پارگی اسفنکتر مقعد یا راست روده بیشتر است، اما ایجاد برش راحتتر است.
مدیولترال: یک برش زاویه دار یا مورب. برش از دهانه واژن شروع می شود و با زاویه 45 درجه گسترش می یابد. احتمال گسترش برش به اسفنکتر مقعد و رکتوم کمتر است.
معایب برش های میانی جانبی عبارتند از: مشکل در ترمیم، از دست دادن خون بیشتر و ناراحتی بیشتر در دوران نقاهت.
پیشگیری از نیاز به انجام اپیزیوتومی:
درست قبل یا در حین مرحله دوم زایمان، ماساژ پرینه می تواند مقاومت عضلانی را کاهش و منجر به کاهش احتمال پارگی شود. علاوه بر این، استفاده از کمپرس گرم روی پرینه در حین هل دادن می تواند پارگی های درجه سه و درجه چهار را کاهش دهد.
- تغذیه خوب
- انجام کگل (ورزش برای عضلات کف لگن)
- مرحله دوم آهسته زایمان که در آن هل دادن کنترل می شود.
- از خوابیدن به پشت هنگام هل دادن خودداری شود.
اپیزیوتومی عوارض جانبی بالقوه زیر را دارد:
- عفونت
- کبودی
- تورم
- خون ریزی
- طولانی شدن زمان بهبودی
- جای زخم دردناک که ممکن است نیاز به یک دوره پرهیز از رابطه جنسی وجود داشته باشد.
- مشکلات آینده با بی اختیاری
درجات اپیزیوتومی:
مانند پارگی پرینه، ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی سطوح (یا درجات) اپیزیوتومی را در رابطه با شدت پارگی توصیف می کنند. درجات اپیزیوتومی عبارتند از:
درجه اول: یک پارگی کوچک که فقط پوشش واژن را درگیر می کند.
درجه دوم: پارگی که از طریق پوشش واژن تا بافت زیرین واژن گسترش می یابد. اکثر اپیزیوتومی ها درجه دو هستند.
درجه سوم: پارگی که پوشش واژن، بافتهای واژن را درگیر کرده و تا اسفنکتر مقعد امتداد مییابد.
درجه چهارم: پارگی پوشش واژن، بافت های واژن، اسفنکتر مقعد و راست روده را تحت تاثیر قرار می دهد. شدیدترین نوع پارگی با بیشترین عوارض می باشد.
در صورت درد ناشی از پارگی پرینه یا اپیزیوتومی چه باید کرد؟
با بهبودی از زایمان طبیعی، احتمالاً فرد چند هفته تورم و درد در پرینه (ناحیه بین واژن و مقعد) تجربه خواهد کرد. اگر پارگی پرینه یا اپیزیوتومی داشته باشد، درد ممکن است شدیدتر باشد و بهبودی ناحیه ممکن است زمان بیشتری ببرد.
مزایای انجام اپیزیوتومی:
در شرایط خاص، اپیزیوتومی به کاهش خطر پارگی بد طبیعی کمک می کند. اگر اپیزیوتومی انجام می دهید، به این دلیل است که برای شما یا نوزادتان بی خطرترین بوده است.
خطرات اپیزیوتومی:
عوارضی که ممکن است در اثر اپیزیوتومی رخ دهد عبارتند از:
- خون ریزی.
- عفونت
- رابطه جنسی دردناک (دیسپارونی).
- آسیب به اسفنکتر مقعد و راست روده.
- جای زخم.
- بی اختیاری ادرار.
- زمان بهبودی طولانی مدت.
توجه به این نکته مهم است که این عوارض ممکن است با پارگی طبیعی نیز رخ دهد.
چرا پزشکان دیگر اپیزیوتومی را توصیه نمی کنند؟
در سال 2006، کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان (ACOG) توصیه ای را علیه اپیزیوتومی معمولی صادر کرد. مطالعات نشان داد که اپیزیوتومی از پارگی شدید جلوگیری نمی کند و ممکن است باعث پارگی بدتر شود. علاوه بر این، بهتر از پارگی پرینه طبیعی از عوارضی مانند بی اختیاری ادرار یا روده یا رابطه جنسی دردناک جلوگیری نمی کند.
بعد از اپیزیوتومی مدت زمان بهبودی چقدر است؟
بهبودی حدود یک ماه طول می کشد، اما باتوجه به درجه اپیزیوتومی می تواند متفاوت باشد.
معمولاً در چند هفته اول احساس درد و کمی ناراحتی در رابطه جنسی (زمانی که برای مقاربت تأیید شد) وجود دارد. بایستی به پزشک خود اطلاع داد که چگونه در حال بهبودی بوده و میزان درد چقدر بوده است. پزشکان می توانند بر اساس نوع و شدت جراحی اپیزیوتومی، به فرد بگویند که علائم طبیعی است یا خیر.
به طورکلی نیاز به اپیزیوتومی مانند گذشته رایج نیست. این پزشک است که تصمیم می گیرد که یک برش در نزدیکی دهانه واژن ایجاد کند تا فضای بیشتری برای بیرون آمدن کودک ایجاد کند. این روش ایمنترین راه برای زایمان است.
مطالب مشابه:
نکاتی برای زایمان طبیعی
زایمان در آب
بارداری، زایمان و ام اس
زایمان زودرس
درد زایمان
منابع: my.clevelandclinic, americanpregnancy