استروژن و کاهش سکته مغزی
چگونه سطح استروژن ممکن است خطر سکته مغزی را کاهش دهد؟
- یک مطالعه جدید نشان می دهد افرادی که در طول عمر به مدت طولانی در معرض هورمون استروژن قرار می گیرند، خطر سکته در این افراد کمتر است.
- سکته مغزی ایسکمیک یا انسدادی ناشی از لخته های خونی است که رگ های خونی در مغز را مسدود می کند. طبق مطالعات، استروژن می تواند به گشاد شدن رگ های خونی و در نتیجه کاهش خطر سکته کمک کند.
- عوامل متعددی از جمله سن، ژنتیک و عوامل محیطی و سبک زندگی بر سطح استروژن تأثیرگذار است.
- با این حال استروژن درمانی و تاثیر آن بر خطر سکته مغزی همچنان موضوعی بحث برانگیز است.
استروژن بیش از اندازه می تواند منجر به بروز مشکلات باروری شود. تحقیقات پیشین نشان دادند که خطر مرگ ناشی از مشکلات قلبی و سکته در سال اول پس از توقف هورمون درمانی افزایش می یابد. این نشان دهنده نقش و اهمیت هورمون ها در سلامت قلب است.
بر اساس این مطالعه، افرادی که مدت طولانی تری در معرض استروژن قرار دارند ممکن است خطر سکته مغزی در آنها کاهش یابد که شامل سکته مغزی ایسکمیک و خونریزی داخل مغزی می شود.
سکته مغزی ایسکمیک یا انسدادی زمانی رخ می دهد که وجود لخته خون شریان منتهی به مغز را مسدود یا باریک کند. لخته خون اغلب در شریان هایی که در اثر تجمع پلاک ها آسیب دیدند (آترواسکلروز) تشکیل می شود. این رایج ترین نوع سکته مغزی است.
از طرف دیگر، خونریزی داخل مغزی در اثر پارگی رگ خونی مغز ایجاد می شود که منجر به خونریزی داخلی می شود.
آنچه در مطالعه استروژن کشف شد:
برای این مطالعه، محققان نزدیک به 123000 شرکت کننده که همگی جنس مونث و در دوران یائسگی بودند، بدون سابقه قبلی سکته مغزی مورد بررسی قرار گرفتند و اطلاعات مربوط به تاریخچه پزشکی، شیوه زندگی و اطلاعات مربوط به سلامت باروری را جمع آوری کردند.
بر اساس طول عمر باروری و تعداد سال های بین اولین قاعدگی تا یائسگی، شرکت کنندگان به چهار گروه تقسیم شدند.
طبق گزارش شرکت کنندگان زن با طولانی ترین طول عمر باروری در مقایسه با زنانی که کوتاه ترین طول عمر باروری را داشتند، 5 درصد کمتر در معرض خطر سکته مغزی ایسکمیک بودند و خطر خونریزی داخل مغزی در این افراد 13 درصد کاهش داشت.
این مطالعه نشان می دهد که سطوح بالاتر استروژن به علت تعدادی از عوامل تولید مثلی از جمله: طول عمر باروری طولانی تر و استفاده از هورمون درمانی یا داروهای ضد بارداری، با کاهش خطر سکته مغزی ایسکمیک و خونریزی داخل مغزی مرتبط است. در نهایت این اطلاعات ممکن است به ایده های جدیدی برای پیشگیری از سکته مغزی کمک کند. مانند در نظر گرفتن غربالگری برای افرادی که برای مدتی در معرض استروژن قرار دارند.
طولانی بودن دوره باروری در زنان خطر سکته مغزی را کاهش می دهد. احتمالاً به دلیل مزایای محافظتی هورمون استروژن طبیعی از قلب است. یکی از محققان توضیح می دهد: تاکید به استفاده از کلمه طبیعی به این دلیل است که نمی خواهیم تا زمانی که تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود، مردم شروع به استفاده از استروژن به مانند یک مکمل کنند.
چگونه استروژن بر خطر سکته مغزی تأثیر می گذارد؟
استروژن با افزایش سنتز و ترشح اکسید نیتریک و پروستاسیکلین در سلول های اندوتلیال باعث اتساع عروق یا گشاد شدن رگ های خونی می شود.
همچنین استروژن با فعال کردن کانال های کلسیمی بخصوص، سلول های عضلانی صاف رگ های خونی را شل می کند.
طبق این مطالعه مواجهه در معرض استروژن در طول زندگی ممکن است یک اثر محافظتی در برابر خونریزی داخل مغزی و نوعی سکته مغزی ناشی از وجود هماتوم در مغز داشته باشد. از طرفی استروژن دارای اثرات ضد التهابی و محافظت کننده از عروق است که می تواند به کاهش خطر سکته کمک کند.
دلیل اینکه افرادی که زودتر قاعدگی را شروع کردند و دیرتر یائسه می شوند، کمتر در معرض خطر سکته مغزی هستند، ممکن است این باشد که در این شرایط فرد به مدت طولانی تری در معرض استروژن قرار گرفته و این موضوع می تواند موجب ایجاد اثر محافظتی در برابر سکته باشد.
همچنین استروژن دارای اثرات محافظت کننده عصبی و خواص آنتی اکسیدانی است که ممکن است به کاهش آسیب عصبی کمک کند.
کنترل بارداری و خطر سکته مغزی
این مطالعه به طور خاص به رابطه بین استفاده از کنترل بارداری و خطر سکته مغزی نمی پردازد. اما کنترل بارداری، به ویژه کنترل هورمونی، مستلزم نوع متفاوتی از مواجهه در معرض استروژن و سایر هورمون هاست. به طور کلی، در روش های هورمونی کنترل بارداری سطح هورمون هایی مانند استروژن را در بدن افزایش می دهند. برخی از مطالعات نشان دادند که ممکن است بین استفاده از داروهای هورمونی کنترل بارداری و افزایش خطر سکته مغزی ارتباط وجود داشته باشد. اگر چه شواهد قطعی در این زمینه وجود ندارد و تحقیقات بیشتری برای درک رابطه دقیق بین استروژن، کنترل بارداری و خطر سکته مورد نیاز است.
از طرفی مطالعات گذشته نشان دادند که استروژن ممکن است اثر محافظتی در برابر بیماری های قلبی عروقی و سکته داشته باشد. با این حال، توجه به این نکته مهم است که داروهای ضد بارداری خوراکی، که حاوی اشکال مصنوعی استروژن هستند، در برخی موارد با افزایش خطر سکته مغزی مرتبط هستند.
عوامل موثر بر سطح استروژن
سطوح استروژن می تواند تحت تاثیر عوامل متعددی قرار گیرد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سن: سطح استروژن به طور طبیعی با نزدیک شدن زنان به یائسگی کاهش می یابد.
- کنترل بارداری هورمونی: استفاده از کنترل بارداری هورمونی، مانند قرص یا آی یو دی، می تواند سطح استروژن فرد را تغییر دهد.
- بارداری: در دوران بارداری، سطح استروژن افزایش می یابد.
- وزن بدن: چاقی می تواند بر سطح استروژن تأثیر بگذارد. زیرا چربی بدن می تواند استروژن تولید و ذخیره کند.
- ژنتیک: عوامل ژنتیکی می توانند در تعیین سطح استروژن نقش داشته باشد.
- عوامل محیطی: مواجهه در معرض مواد شیمیایی مختل کننده غدد درون ریز، مانند فتالات، می تواند بر سطح استروژن تأثیر بگذارد.
- سبک زندگی: مصرف الکل و سیگار نیز می تواند بر سطح استروژن تأثیر بگذارد.
توجه به این نکته مهم است که، در حالی که این عوامل می توانند بر سطح استروژن تأثیر بگذارند، ممکن است لزوماً بر خطر سکته مغزی موثر نباشند، که با تأثیر متقابل و پیچیده عوامل ژنتیکی، سبک زندگی و محیطی تعیین می شود.
مطالب مشابه: