روزه گرفتن در دوران بارداری
روزه گرفتن در دوران بارداری ممکن بوده و درصورتی که مایل به روزه داری، به شکل مقطعی، یا در ایام مذهبی هستید، تمامی اطلاعات موردنیاز برای تصمیم گیری دراین رابطه را ذکر می کنیم.
امکان روزه گرفتن در دوران بارداری:
البته، انتخاب روزه داری در این دوران یک تصمیم شخصی است. عدم روزه داری نیز می تواند عواطف فرد، به خصوص کسانی که به دلایل مذهبی تصمیم به روزه داری می گیرند، را برانگیزد.
درواقعیت، کارشناسان اجتناب از روزه داری درطول بارداری را توصیه می کنند. چراکه، دراین دوران تغذیه ی مادر و خوراک او اهمیت بسزایی دارد. دریافت میزان کالری کافی و موادغذایی ضروری برای کمک به رشد کودک، و تقویت بدن فرد، درحالی که وظیفه ی بزرگ رشد و بزرگ کردن یک فرد نوپا را برعهده دارد، حائز اهمیت می باشد.
جالب است که در سه ماهه ی اول بارداری، مادر به دریافت کالری اضافی نسبت به غذای معمول خود نیاز ندارد.
اما طبق مطالعه کالج متخصصان زنان و زایمان در آمریکا (ACOG) فرد در سه ماه دوم دوران بارداری به حدود 340 کالری اضافی نیاز دارد و این نیاز در سه ماه سوم به 450 کالری می رسد.
علاوه براین، درزمان تصمیم به شیردهی، میزان کافی تغذیه در دوران بارداری برای تامین ذخایر چربی ضروری است. این امر به بدن مادر در تولید شیر برای تغذیه کودک کمک می نماید.
بنابراین؛ روزه داری یا عدم دریافت غذا به مدت طولانی، منجر به دشوار شدن روند دریافت کالری و مواد مغذی موردنیاز برای بارداری سالم می شود.
آیا روزه گرفتن بر اوایل بارداری تاثیرگذار است؟
اغلب تحقیقات در زمینه ی روزه داری دردوران بارداری، بر زنان مسلمان درماه رمضان متمرکز می باشد. نتایج کاملا متفاوت بود، ولی شواهدی وجود دارد که نشان می دهد امکان دارد درشرایط خاص، روزه داری تاثیر منفی برروی بارداری داشته باشد.
یک مطالعه جدیدتر درسال 2019 ارتباط بین روزه داری در سه ماهه ی دوم (به ویژه درهفته های 22 الی27) و خطر زایمان زودرس را نشان می دهند، اما روزه داری در سه ماه اول بارداری تاثیری نگذاشته است، البته که؛ به این معنا نیست که روزه داری در این سه ماه توصیه می شود.
مدت زمان مجاز روزه گرفتن در دوران بارداری:
براساس مطالعات مختلف، روزه داری طولانی مدت در زمان بارداری توصیه نمی شود. ساعات روزه داری می تواند طبق محل زندگی افراد متفاوت باشد. اما درصورت تصمیم به انجام آن، روزه ی کوتاه مدت، بی خطر و مطمئن تر خواهد بود.
آیا می توان به صورت مقطعی در دوران بارداری روزه گرفت؟
متداول ترین رژیم های غذایی شامل موارد زیر هستند:
رژیم 16:8 که درآن فرد می تواند درطول 8 ساعت از روز غذا مصرف کند و در 16 ساعت دیگر نباید غذایی بخورد.
رژیم 5:2 که در آن به طور معمول فرد در5 روز از هفته غذا می خورد و دو روز دیگر را روزه می گیرد.
به طور خلاصه، روزه داری مقطعی و متناوب در دوران بارداری واقعا خوب یا مناسب نیست. همانطور که می دانیم، دردوران بارداری به جای محدود کردن رژیم غذایی، بردریافت غذای مغذی کافی تمرکز می شود.
درصورت مصرف تمامی وعده های غذایی در زمانی کوتاه، ممکن است دریافت کالری کافی برای فرد دشوار شود. درصورت تمایل به روزه داری مقطعی و متناوب درجهت کاهش وزن می بایست حتما با پزشک مشورت گردد.
درواقع؛ افزایش مقداری وزن در دوران بارداری، حتی درصورت وجود اضافه وزن ازدوران قبل بارداری، حائز اهمیت است.
پزشک می تواند با ارائه ی یک برنامه ی غذایی در افزایش وزن به شکل سالم به فرد کمک کند.
روزه گرفتن در دوران بارداری به دلایل اعتقادی و مذهبی:
روزه داری توسط بسیاری از ادیان در سرتاسر جهان، به ویژه در ایام مذهبی مهم، توسط بعضی افراد رعایت می گردد، اما در بیشتر ادیان زنان باردار را استثنا می دانند و آن ها را ملزم به روزه داری نمی دانند.
به طور مثال در اسلام؛ طبق قوانین اسلامی، زنان باردار یا شیرده مجاز به تعویق روزه ی ماه رمضان هستند.
و راه دیگر این است که برای جبران نگرفتن روزه، فدیه پرداخت شود.
به تشخیص اسلام و سایر مذاهب دینی، زنان در دوران بارداری می بایست مراقبت ویژه ای از سلامتی خود داشته باشند. بنابراین؛ روزه داری در این دوران بر آن ها واجب نیست.
ماه رمضان ماهی برای نزدیک شدن به دین می باشد، حتی اگرفرد به شکل جسمانی روزه دار نمی باشد، می تواند کارهای بسیار بیشتری برای نزدیک شدن به اسلام انجام دهد. مثل: روزه داری یا اجتناب از فعالیت های لذت بخش، صرف زمانی برای معنویت از طریق دعا و مراقبه، انجام برخی کارهای داوطلبانه در جامعه و امور خیریه.
نکاتی برای روزه گرفتن سالم تر:
درصورت تصمیم بر روزه داری به دلیل مذهبی، نکات زیر به مادر و فرزند کمک خواهد کرد تا سلامت خود را حفظ نمایند:
- قبل از آغاز به روزه داری با پزشک مشورت نمایید.
- به صورت متناوب روزه بگیرید؛ استراحت منظم کمک کرده تا کالری و مواد مغذی ضروری خود را حفظ نمایید.
- مکمل های بارداری مصرف نمایید؛ به خصوص اسیدفولیک در سه ماه اول بارداری، مصرف آب به میزان زیاد و هیدراته ماندن بسیار توصیه می شود.
- استراحت و خودداری از فعالیت های شدید برای حفظ انرژی
- افطار با مواد غذایی مغذی مثل میوه و سبزیجات، غلات کامل، پروتئین و غذاهایی با میزان آب زیاد مثل سوپ
مطالب مشابه:
زمان مناسب انجام آزمایش قند بارداری
رژیم بارداری
اضطراب و بارداری
فشار خون بارداری
بارداری پرخطر
منبع: peanut-app