هورمون های جنسی زنانه
تست های آزمایشگاهی هورمون های جنسی زنانه
زنان می توانند به دلایل مختلف آزمایش هورمون های جنسی زنانه انجام دهند. آزمایش هورمونی ممکن است برای تشخیص، مانیتورینگ یا غربالگری استفاده شود:
تشخیص: آزمایش هورمون اغلب برای شناسایی علت علائم یک فرد استفاده می شود. آزمایش هورمون ممکن است در تشخیص شرایطی مانند تاخیر در رشد، ناباروری، یائسگی، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، و انواعی از تومورها مفید باشد.
مانیتورینگ: پس از اینکه بیماری در فرد تشخیص داده شد. ممکن است از آزمایشات متوالی برای ردیابی هر گونه تغییر در سلامتی او استفاده شود. برای مثال برای بررسی اینکه آیا درمان موثر بوده است یا خیر. آزمایش هورمون ممکن است برای مانیتورینگ افرادی که در حال درمان های ناباروری یا سرطان هستند مورد استفاده قرار گیرد. این آزمایشات همچنین می توانند به مانیتورینگ سطح هورمون در زنان تراجنسیتی کمک کنند که تحت درمان هورمونی تاییدکننده جنسیت هستند.
غربالگری: گاهی اوقات، ممکن است برای غربالگری از آزمایش هورمون استفاده شود. تا قبل از ظهور علائم بیماری شناسایی گردد. برای مثال، در طی بارداری برای غربالگری مشکلات احتمالی سلامت جنین ممکن است برخی هورمون ها مورد آزمایش قرار گیرند. علاوه بر این، زنانی که در سن باروری هستند ممکن است قبل از جراحی یا بستری شدن در بیمارستان آزمایشات هورمونی انجام دهند تا ببیننند آیا باردار هستند یا خیر.
آزمایش هورمون های جنسی زنانه برای چه کسانی مفید است؟
آزمایش هورمون در زنان، اغلب زمانی درخواست می شود که بیمار علائمی داشته باشد که نشان دهنده عدم تعادل هورمونی احتمالی باشد. از آنجایی که هورمون ها بر بسیاری از سیستم های بدن تاثیر می گذارند، عدم تعادل هورمونی می تواند منجر به طیف گسترده ای از علائم شود. پزشکان ممکن است آزمایش هورمون را در بیماران با یک یا چند مورد از علائم زیر توصیه کنند:
- علائم یائسگی مانند خشکی واژن، گُر گرفتگی، و یا مشکلات خواب در افراد زیر 40 سال
- مشکل در باردار شدن یا حفظ بارداری
- علائم بارداری مانند پریود نشدن، حساس شدن سینه ها، حالت تهوع و ادرارهای مکرر
- خونریزی غیرطبیعی واژن از جمله دوره های قاعدگی طولانی تر از حالت معمول یا خونریزی بین دوره های قاعدگی
- آکنه
- رشد موی غیرطبیعی
- دوره های قاعدگی نامنظم یا عدم وجود قاعدگی
آزمایش هورمون همچنین برای تشخیص بیماری تیروئید استفاده می شود، چون اختلالات تیروئید در زنان شایع تر است.
علائم اختلالات تیروئید که ممکن است منجر به آزمایش هورمون شود عبارتند از:
- یبوست یا اسهال
- احساس سرما
- تغییرات خلق و خوی
- افزایش وزن غیرقابل توضیح
- احساس خستگی زیاد
- ضربان قلب آهسته یا نامنظم
- تحریک پذیری
- مشکل خواب
- تغییرات در پوست یا مو
اگر قبلا مشکلات سلامتی مرتبط با عدم تعادل هورمون داشته باشید ممکن است پزشک درخواست انجام آزمایش هورمون بدهد. افرادی که برای تغییر سطح هورمون مراقبت های پزشکی دریافت می کنند ممکن است پزشک برای مانیتورینگ پاسخ به درمان آزمایش های هورمونی تجویز کند.
اگر علائمی از عدم تعادل هورمونی یا نگرانی های دیگری در مورد سطح هورمون خود دارید، مهم است که با پزشک متخصص صحبت کنید. پزشک می تواند در تعیین اینکه آیا نیاز به آزمایش هورمون دارید یا خیر و اینکه کدام آزمایش باید انجام شود به شما کمک کند.
انواع آزمایش های هورمون های زنانه:
زنان ممکن است انواع مختلفی از آزمایشات هورمونی انجام دهند. در زیر برخی از شایع ترین آزمایشات مرتبط با هورمون های جنسی زنانه در زیر بیان شده است:
آزمایشات یائسگی:
یائسگی به زمانی اطلاق می شود که قاعدگی فرد دارای رحم متوقف شود. یائسگی معمولا با دوران پیش از یائسگی شروع می شود. دوره پیش از یائسگی در واقع زمانی است که به آخرین دوره قاعدگی منتهی می شود. در این دوران پیش از یائسگی، سطح هورمون ها به سرعت تغییر می کند و باعث ایجاد دوره های نامنظم همراه با علائمی مانند گرگرفتگی و نوسانات خلقی می شود. گذر به یائسگی معمولا دو تا هشت سال طول می کشد. یک سال پس از آخرین دوره قاعدگی فرد یائسه محسوب می شود.
یائسگی اغلب بر اساس سابقه سلامتی و علائم فرد قابل شناسایی است. با این حال، آزمایش هورمونی ممکن است برای تعیین یا تایید یائسگی در افراد خاص استفاده شود، از جمله:
- افراد مبتلا به یائسگی زودرس که به معنای پایان دائم قاعدگی قبل از 40 سالگی است.
- افراد مبتلا به اختلالات قاعدگی، مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
- افرادی که از روش های پیشگیری از بارداری خوراکی استفاده می کنند.
- زنان و هر کسی با رحم متولد شده است و درمان هایی مانند جراحی برای برادشتن رحم یا تغییر پوشش داخلی رحم داشته است.
آزمایش های هورمونی زیر ممکن است برای تشخیص یائسگی استفاده شوند:
آزمایش های باروری:
اگر زوجی در زمینه باردار شدن و یا در حفظ جنین در حین بارداری مشکل داشته باشند، معمولا شش ماه تا یک سال پس از تلاش برای باردار شدن پزشک متخصص آزمایش های هورمونی را تجویز می کند. اگر مسائل بهداشتی شناخته شده ای وجود داشته باشد که ممکن است بر باروری تاثیر بگذارد، آزمایش ممکن است زودتر انجام شود.
جزییات بیشتر از جمله آزمایش های هورمونی که ممکن است برای ارزیابی باروری در زنان و افراد دارای رحم مورد استفاده قرار بگیرند در مقاله دیگری به نام آزمایش باروری در دسترس است.
آزمایش های بارداری:
بررسی اینکه آیا فردی باردار است یا خیر، با آزمایش هورمونی به نام گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) انجام می شود. این هورمن توسط جفت تولید می شود. جفت اندام موقتی است که جنین را در دوران بارداری تغذیه می کند.
ممکن است خون یا ادرار برای hCG آزمایش شود. به طور معمول، آزمایش های خون دقیق تر هستند و می توانند حاملگی را تا شش روز پس از تخمک گذاری تشخیص دهند.
آزمایش های تیروئید:
تیروئید غده ای کوچک است که هورمون هایی تولید می کند که برای متابولیسم بدن مهم هستند. بیماری های تیروئید می توانند هر کسی تحت تاثیر قرار دهند. اما در زنان شایع تر هستند. به خصوص پس از بارداری یا یائسگی.
جدول زیر آزمایش های هورمونی نشان می دهد که برای تشخیص یا رد بیماری تیروئید استفاده شوند:
برخی افراد ممکن است آزمایش پانل تیروئید را انجام دهند که T3، TSH و T4 را با استفاده از نمونه خون یکسانی اندازه گیری می کند.
آزمایش های سندرم تخمدان پلی کیستیک:
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) بیماری است که در نتیجه عدم تعادل هورمونی ایجاد می شود. در سندرم تخمدان پلی کیستیک، زنان تمایل به سطوح بالایی از هورمون های جنسی مردانه به نام آندروژن دارند.
علائم PCOS شامل دوره های قاعدگی نامنظم، ناباروری، آکنه، رشد غیرطبیعی مو و کیست تخمدان است. یک متخصص ممکن است آزمایش های هورمونی زیر را برای کمک به تشخیص PCOS تجویز کند:
آزمایش بلوغ:
بلوغ زمانی است که دختران شروع به تولید بیشتر هورمون های جنسی زنانه می کنند. این هورمون ها باعث می شوند بدن تغییراتی از جمله رشد سینه، رشد موهای ناحیه تناسلی و شروع دوره های قاعدگی را تجربه کند.
هنگامی که این تغییرات فیزیکی قبل از هشت سالگی شروع می شود، بلوغ زودرس در نظر گرفته می شود. اگر این تغییرات تا سن 13 سالگی شروع نشده باشد، بلوغ تاخیری در نظر گرفته می شود.
آزمایش های جدول زیر ممکن است برای بررسی سطح هورمون در افراد داری بلوغ زودرس یا تاخیری تجویز شود:
سایر آزمایشات هورمون های جنسی زنانه:
سایر آزمایشات هورمونی بر اساس شرایط شخص از جمله علائم و سابقه سلامتی فرد تجویز می شوند. مثال های از سایر آزمایش هایی که ممکن است مورد اندازه گیری قرار بگیرند عبارتند از:
مطالب مشابه: