سه ماهه اول بارداری
هفته ۱ تا ۳ بارداری
اولین هفته بارداری از اولین روز آخرین دوره قاعدگی شروع می شود. این بدین معنی است که در ۲ هفته اول یا بیشتر، شما واقعا باردار نیستید. بدن شما طبق معمول برای تخمک گذاری (آزاد شدن تخمک از یکی از تخمدان ها) آماده می شود.
جدول زمانی «باردار شدن» شما به این صورت است:
- روز اول: اولین روز پریود شما
- روز ۱۴ (یا کمی قبل یا بعد، بسته به مدت زمان سیکل قاعدگی شما): تخمک گذاری دارید
- اگر در چند روز گذشته بدون استفاده از روش های پیشگیری از بارداری رابطه جنسی داشته اید، در عرض ۲۴ ساعت پس از تخمک گذاری، تخمک توسط اسپرم بارور می شود.
- حدود ۵ تا ۶ روز پس از تخمک گذاری، تخمک بارور شده به لایه داخلی رحم نفوذ می کند- این لانه گزینی نامیده می شود.
- اکنون شما باردار هستید.
اولین نشانه ی بارداری که خانم ها متوجه آن می شوند این است که پریودی آنها به عقب می افتد.
مطمئن ترین راه برای فهمیدن باردار بودن انجام تست بارداری است.
در روزها و هفته های اول بارداری شما ممکن است ندانید که باردار هستید. اما می توانید کارهای زیر را انجام دهید:
- در طول مدت تلاش برای باردار شدن و تا هفته دوازدهم بارداری از مکمل اسید فولیک به میزان ۴۰۰ میکروگرم در روز مصرف کنید.
- یک مکمل ویتامین D به میزان 10 میکروگرم در روز مصرف کنید.
- برای محافظت در برابر عفونت از مصرف برخی مواد غذایی اجتناب کنید.
- برای حفظ سلامت کودک سیگار را ترک کنید.
شما می توانید مکمل ها را از داروخانه تهیه کنید یا اینکه از پزشک خود بخواهید برای شما مکمل های مورد نیاز تجویز کند.
اگر می خواهید ویتامین D و اسید فولیک خود را از یک قرص مولتی ویتامین دریافت کنید، مطمئن شوید که قرص حاوی ویتامین A (رتینول) نباشد.
هفته ۴ بارداری
کودک شما در هفته ۴ بارداری:
در هفته های ۴ تا ۵ اوایل بارداری، جنین در لایه داخلی رحم رشد می کند. سلول های بیرونی به هم نزدیک می شوند تا با منبع خون شما پیوند ایجاد کنند. سلول های داخلی به ۲ و سپس به ۳ لایه تبدیل می شوند. هر یک از این لایه ها به بخش های مختلف بدن جنین تبدیل می شوند:
- لایه داخلی به سیستم تنفسی و گوارشی از جمله ریه ها، معده، روده و مثانه تبدیل می شود.
- لایه میانی به قلب، عروق خونی، عضلات و استخوان ها تبدیل می شود.
- لایه خارجی به مغز و سیستم عصبی، عدسی چشم، مینای دندان، پوست و ناخن تبدیل می شود.
در این هفته های اولیه بارداری، جنین به کیسه زرده کوچکی متصل می شود که تغذیه را فراهم می کند.
چند هفته بعد، جفت به طور کامل تشکیل می شود و انتقال مواد مغذی به جنین را بر عهده می گیرد.
جنین توسط مایع داخل کیسه آمنیوتیک احاطه شده است. لایه بیرونی این کیسه به جفت تبدیل می شود.
سلول های جفت در اعماق دیواره رحم رشد می کنند و یک منبع خون غنی ایجاد می کنند. این تضمین می کند که کودک تمام اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت می کند.
شما در هفته ۴ بارداری:
لقاح معمولا حدود ۲ هفته پس از آخرین قاعدگی شما اتفاق می افتد، تقریبا زمانی که تخمک را آزاد می کنید (تخمک گذاری).
در ۴ هفته اول بارداری، احتمالا متوجه هیچ علامتی نخواهید شد.
اولین چیزی که ممکن است متوجه شوید این است که عادت ماهیانه شما به تاخیر افتاده است و یا ممکن است علائم و نشانه های دیگری از بارداری مانند حساس شدن سینه ها را داشته باشید.
با تست بارداری می توانید بارداری را تایید کنید.
هفته ۵ بارداری
کودک شما در هفته ۵ بارداری:
سیستم عصبی کودک شما در حال رشد است و پایه های اندام های اصلی آن در جای خود قرار می گیرد. در این مرحله جنین حدود ۲ میلی متر طول دارد.
قلب به عنوان یک ساختار لوله مانند ساده در حال شکل گیری است. کودک شما در حال حاضر برخی از رگ های خونی خود را دارد و خون شروع به گردش می کند. رشته ای از این رگ های خونی شما را به کودکتان متصل می کند و تبدیل به بند ناف می شود. همزمان لایه بیرونی سلول های جنین یک شیار ایجاد می کند و تا می شود تا یک لوله تو خالی به نام لوله عصبی تشکیل دهد. این لوله به مغز و نخاع تبدیل می شود.
نقص در یک انتهای لوله عصبی (انتهای دمی) منجر به اسپینا بیفیدا می شود. نقص در «انتهای سر» باعث عدم تشکیل درست استخوان جمجه و ایجاد آنسفالی می شود.
اسیدفولیک از اسپینا بیفیدا جلوگیری می کند. به محض اطلاع از بارداری (در صورت امکان حتی قبل از باردار شدن) باید مصرف اسید فولیک را شروع کنید.
شما در هفته ۵ بارداری:
این هفته زمان اولین قاعدگی عقب افتاده است، زمانی که بیشتر زنان تازه ممکن است به این فکر بیفتند که ممکن است باردار باشند و دلیل عقب افتادن قاعدگی ممکن است بارداری باشد.
پس از اطلاع از بارداری خود، سریع به ماما یا پزشک زنان و زایمان مراجعه کنید. شروع مراقبت های زایمانی در اوایل بارداری برای کسانی بسیار اهمیت دارد که ممکن است شرایط جسمانی آنها بر بارداری شان تاثیر بگذارد، برای مثال دارای مشکلات قلبی یا ریوی، صرع یا مشکلات اعصاب و روان، دیابت یا آسم هستند.
اگر دارای بیماری مزمن یا شرایط سلامتی خاصی هستید، پزشک یا ماما می تواند در مصرف داروهای مناسب دوران بارداری به شما کمک کند. بدون مشورت با پزشک یا ماما، مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید یا داروی جدیدی مصرف نکنید.
هفته ۶ بارداری
کودک شما در هفته ۶ بارداری:
در هفته ۶ تا ۷ بارداری، یک برآمدگی در محل قلب و یک برآمدگی در انتهای لوله عصبی وجود دارد. این برآمدگی به مغز و سر تبدیل می شود.
جنین خمیده و دارای دم است و کمی شبیه یک قورباغه کوچک است. گاهی اوقات در این مرحله می توان ضربان قلب را در سونوگرافی واژینال مشاهده کرد.
بازوها و پاهای در حال رشد به صورت برآمدگی های کوچک (جوانه های اندام) قابل مشاهده می شوند. گودی های کوچک در کنار سر به گوش تبدیل می شود و جای چشم ها ضخیم می شوند و به تدریج به چشم تبدیل می شوند. در این مرحله جنین با یک لایه نازک از پوست شفاف پوشیده شده است.
شما در هفته ۶ بارداری:
تغییر احساسات و حالت روانی در دوران بارداری طبیعی است و تجربه هر کس متفاوت است.
رژیم غذایی سالم در بارداری، داشتن غذاهای مغذی و ایمن برای سلامتی شما و کودکتان مهم است. ترک سیگار در دوران بارداری یکی از مهمترین کارهایی است که می توانید برای سلامتی کودک خود انجام دهید.
هفته ۷ بارداری
در طول 7 هفته، جنین از سر تا پایین حدود 10 میلی متر رشد کرده است. به این روش اندازه گیری crown-rump length (CRL) گفته می شود. که در این روش طول فاصله فرق سر تا نشیمنگاه جنین اندازه گیری می شود. به عبارتی دیگر قد نشسته جنین اندازه گیری می شود.
مغز به سرعت در حال رشد است و این باعث می شود سر سریعتر از بقیه بدن رشد کند. جنین دارای پیشانی بزرگی است و چشم ها و گوش ها به رشد خود ادامه می دهند.
گوش های داخلی شروع به رشد می کنند، اما گوش های بیرونی در دو طرف سر تا چند هفته بیشتر ظاهر نمی شوند. جوانه های اندام شروع به تشکیل غضروف می کنند که به استخوان های پا و بازو تبدیل می شود. جوانه های بازو بلندتر می شوند و انتهای آن صاف می شوند و تبدیل به دست می شوند.
سلول های عصبی با شروع شکل گیری مغز و نخاع (سیستم عصبی) به تکثیر و رشد خود ادامه می دهند.
شما در هفته ۷ بارداری:
رحم شما در هفته هفتم یا هشتم بارداری به اندازه یک لیمو بزرگ شده است. احتمالا احساس خستگی می کنید. سینه های شما ممکن است احساس درد و بزرگ شدن داشته باشید و ممکن است تکرر ادرار را تجربه کنید.
ممکن است حالت تهوع یا خستگی یا سایر مشکلات جزئی بارداری داشته باشید.
در بیشتر موارد، احساس تهوع و استفراغ (تهوع صبحگاهی) پس از حدود هفته ۱۴ بارداری شروع به بهبود می کند.
برخی از عفونت ها می توانند به بارداری آسیب بزنند. اگر فکر می کنید مبتلا به عفونت شده اید، به پزشک یا مامای خود اطلاع دهید تا بهترین مراقبت را به شما ارائه دهند.
هنگام بارداری ممکن است خونریزی یا درد لثه داشته باشید. رعایت بهداشت دهان و دندان بهترین راه برای جلوگیری یا مراقبت از مشکلات لثه است.
هفته ۸ بارداری
کودک شما در هفته ۸ بارداری:
در هفته هشتم بارداری کودک شما جنین نام دارد. پاها بلندتر می شوند. قسمت های مختلف پا هنوز به درستی از هم متمایز نشدند. رشد زانو، مچ پا، و انگشتان به زمان بیشتری نیاز دارد.
جنین هنوز داخل کیسه آمنیوتیک است و جفت به رشد خود ادامه می دهد و ساختارهایی را تشکیل می دهد که به چسبیدن جفت به دیواره رحم کمک می کند. در این مرحله جنین هنوز از کیسه زرده تغذیه می کند.
شما در هفته ۸ بارداری:
رحم در هفته هفتم یا هشتم بارداری به اندازه یک لیمو بزرگ میشود. احتمالا احساس خستگی کنید. همچنین احتمالا سینه درد را تجربه می کنید و اندازه سینه های شما بزرگتر میشود و احتمالا تکرر ادرار را تجربه خواهید کرد.
احتمالا عقب افتادن و نبود دومین دوره قاعدگی را تجربه می کنید. اما ممکن است در دوران بارداری کمی خونریزی تجربه کنید.
هر گونه خونریزی در دوران بارداری را به پزشک یا مامای خود اطلاع دهید به خصوص اگر خونریزی ادامه پیدا کند و معده درد نیز دارید.
هفته ۹ بارداری
کودک شما در هفته ۹ بارداری:
صورت کودک شما به آرامی در حال شکل گیری است. چشم ها بزرگتر و واضح تر هستند و مقداری رنگدانه در آنها وجود دارد. یک دهان و یک زبان با جوانه های چشایی ریز وجود دارد.
دست ها و پاها در حال رشد هستند، برجستگی ها مشخص می کنند که انگشتان دست و پا کجا خواهند بود هر چند هنوز از هم جدا نشده اند.
اندام های داخلی اصلی مانند قلب، مغز، ریه ها، کلیه ها، و روده به رشد خود ادامه می دهند.
در هفته ۹ بارداری، طول کودک شما از فرق سر تا نشیمنگاه به حدود ۲۲ میلی متر میرسد.
شما در هفته ۹ بارداری:
در طی این مدت سینه های شما بزرگتر می شوند، بنابراین استفاده از سوتین کمکی ممکن است مفید باشد. همچنین ممکن است متوجه شوید که احساسات شما متفاوت و متغیر است- یک لحظه احساس خوشحالی می کنید و لحظه دیگر غمگین هستید.
هفته ۱۰ بارداری
کودک شما در هفته ۱۰ بارداری:
گوش ها در کناره های سر کودک شروع به رشد کرده اند و کانال های گوش در داخل سر تشکیل می شوند. لب بالایی و دو سوراخ بینی کوچک در بینی کودک قابل مشاهده است.
استخوان های فک در حال رشد هستند و حاوی تمام دندان های شیری هستند. قلب به طور کامل تشکیل شده است. ۱۸۰ بار در دقیقه می تپد که ۲ تا ۳ برابر سریعتر از قلب شما ست.
نوزاد حرکات کوچک و تند و سریعی انجام می دهد که در سونوگرافی قابل مشاهده است.
شما در هفته ۱۰ بارداری:
به شما پیشنهاد می شود برای پیدا کردن خطر احتمالی ابتلای جنین به سندرم داون، سندرم ادواردز، سندرم پاتاو غربالگری جنین انجام دهید.
زنان باردار و نوزادانشان بیشتر در معرض خطر ابتلا به آنفولانزا و سیاه سرفه هستند. به شما توصیه می شود برای محافظت از خود و کودکتان واکسن آنفولانزا در بارداری و واکسن سیاه سرفه در بارداری را بزنید.
هفته ۱۱ بارداری
کودک شما در هفته ۱۱ بارداری:
کودک به سرعت رشد می کند و جفت به سرعت در حال رشد است، در حدود ۱۲ هفته جفت به طور کامل تشکیل می شود و استخوان های صورت شکل میگیرد. اما پلک ها بسته هستند و تا چند ماه هنوز باز نمی شوند.
ساختارهای گوش مانند که در کناره های سر کودک شما رشد می کنند با رشد بیشتر شبیه به گوش می شوند.
سر کودک شما یک سوم طول آن را تشکیل می دهد، اما بدن به سرعت در حال رشد است، بدن در حال صاف شدن است و انگشتان دست و پا از هم جدا می شوند. ناخن های دست تشکیل شدند.
شما در هفته ۱۱ بارداری:
کاهش مصرف کافئین می تواند خطر زایمان زودرس یا تولد کودک با وزن کم را کاهش دهد. ممکن است سردردهایی را در این مدت تجربه کنید که به دلیل تغییرات هورمنی در بدن شما ست. برای درمان سردردهای خود با پزشک یا ماما مشورت کنید.
هفته ۱۲ بارداری
کودک شما در هفته ۱۲ بارداری:
۱۲ هفته پس از آخرین قاعدگی، جنین به طور کامل تشکیل میشود. همه اندام ها، ماهیچه ها، استخوان ها در جای خود قرار دارند و اندام های جنسی به خوبی رشد یافتند.
از این زمان به بعد کودک باید رشد کند و بالغ شود. هنوز خیلی زود است که بتوانید حرکات کودک را احساس کنید، اگر چه کودک کمی تکان می خورد.
شما در هفته ۱۲ بارداری:
شما ممکن است یبوست را تجربه کنید. همه افراد در بارداری دچار یبوست نمی شوند، اما یبوست نسبتا شایع است و می تواند باعث ایجاد احساس ناراحتی در شما شود. ممکن است هر از گاهی احساس درد یا گرفتگی معده داشته باشید. این دردها معمولا جای نگرانی ندارند و می توانند به دلیل یبوست، یا رشد رباط های شما (به دلیل بزرگتر شدن رحم) باشند. اما اگر درد معده از بین نمی رود، شدید است یا خونریزی یا علائم دیگر دارید باید به ماما یا پزشک مراجعه کنید.