ماساژ پا در دوران بارداری
ماساژ پا در دوران بارداری میتواند آرامشبخش باشد و اعتقاد بر این است که برای مادرانی که تورم پا، یکی از عوارض جانبی رایج بارداری، را تجربه میکنند، مفید است. علاوه بر این، ماساژ ممکن است مزایای عاطفی مانند: کاهش اضطراب، کاهش علائم افسردگی، تسکین دردها و کوفتگیهای دوران بارداری و بهبود زایمان و سلامت نوزادان را نیز داشته باشد. ماساژ ملایم پا میتواند به آرامش زنی که در دوران بارداری دچار تغییرات جسمی، فیزیولوژیکی و عاطفی میشود، کمک کند.
- ماساژ پا در دوران بارداری میتواند تورم ساق پا را کاهش داده و درد کمر را کم کند.
- با این حال، درمانگر باید مراقب نقاط فشار نزدیک مچ پا باشد که میتوانند باعث انقباضات رحمی شوند.
- یک زن باردار در صورت داشتن نقاط قرمز، پف کرده و گرم در اندامهای تحتانی یا سابقه لخته شدن خون، باید از ماساژ پا خودداری کند.
- بالا نگه داشتن پاها و نشستن در حالت آرام، پیشنیازهای لذت بردن از یک ماساژ پای ایمن هستند.
آیا میتوان در دوران بارداری ماساژ پا گرفت؟
ماساژ پا در دوران بارداری به کاهش ادم فیزیولوژیکی در ساق پا (تورم پا) کمک میکند، که یکی از ناراحتیهای رایج بارداری، به ویژه در سه ماهه سوم است. ماساژ پا همچنین در تسکین اضطراب و افسردگی، سایر دردهای مرتبط با بارداری و سلامت کلی مادر مفید است. نوع دیگری از ماساژ پا، رفلکسولوژی است که شامل اعمال فشار به قسمتهای خاصی از پاها میشود و میتواند درد کمر یا لگن را در دوران بارداری کاهش دهد.
اگرچه ماساژ پا در دوران بارداری بیخطر است، اما مطمئن شوید که درمانگر در مورد نقاط فشار نزدیک مچ پا محتاط است، زیرا میتوانند باعث انقباض رحم شوند. از هرگونه ماساژ باید در سه ماهه اول اجتناب شود.
همچنین در صورت وجود نقاط قرمز، پف کرده یا گرم در اندامهای تحتانی، باید از ماساژ پا اجتناب شود. زنان بارداری که لخته خون دارند، سابقه لخته شدن خون دارند یا دچار مسمومیت هستند، نیز باید از ماساژ پا اجتناب کنند و قبل از برنامهریزی برای آن با پزشک خود مشورت کنند.
ماساژ پا با پدیکور:
در حالی که ممکن است وسوسه شوید با یک تیر دو نشان بزنید و ناخنهای پایی که دیگر به آنها دسترسی ندارید را لاک بزنید، اما ماساژ پا در سالن ناخن گزینهای نیست که بخواهید انتخاب کنید.
به این دلیل که تکنسینهای ناخن معمولاً در ماساژ بارداری آموزش ندیدهاند. برای احتیاط، بهتر است هنگام انجام ماساژ انگشتان پا در دوران بارداری، از ماساژ کامل پا و ساق پا صرف نظر کنید.
فواید ماساژ پا در دوران بارداری چیست؟
برخی از فواید احتمالی ماساژ پا که میتوانند به حفظ سلامت کلی بارداری نیز کمک کنند، عبارتند از:
کاهش افسردگی و اضطراب:
بیان شدهاست که در دوران بارداری، ماساژ درمانی، از جمله ماساژ پا، هورمونهای مرتبط با افسردگی، از جمله کورتیزول و نوراپی نفرین را کاهش میدهد که به تنش عضلانی و تسکین استرس کمک میکنند و آزادسازی هورمونهای احساس خوب، از جمله دوپامین و سروتونین را افزایش میدهند. بنابراین، این امر کاهش افسردگی، اضطراب و نوسانات خلقی را در زنان باردار نشان میدهد.
کاهش ادم:
یک مطالعه نشان داد که ماساژ پا به مدت 20 دقیقه در روز (ماساژ پا 10 دقیقهای برای هر پا) به مدت پنج روز به زنان باردار، ادم فیزیولوژیکی طبیعی ساق پا را در اواخر بارداری کاهش میدهد.
کاهش درد کمر و لگن:
ماساژ پا علاوه بر رفلکسولوژی میتواند درد کمر و لگن را در دوران بارداری کاهش دهد.
بهبود کیفیت خواب:
مشاهده شدهاست که ماساژ پا و رفلکسولوژی کیفیت خواب را بهبود میبخشند. مطالعهای که روی ۷۱ زن مبتلا به پره اکلامپسی انجام شد، نشان داد که ماساژ کلاسیک پا به طور مؤثر اضطراب را کاهش داده و کیفیت خواب را بهبود میبخشد.
بهبود نتایج زایمان:
در یک مطالعه، ماساژ ملایم و به دنبال آن رفلکسولوژی پا احتمالاً شدت درد و مدت زمان مراحل اول، دوم و سوم زایمان را کاهش میدهد.
میزان درد در بین بیماران در حال زایمان که رفلکسولوژی پا دریافت کردند، پس از 20 دقیقه مداخله به طور قابل توجهی کاهش یافت. این میزان درد حتی پس از 40 دقیقه پس از مداخله، برخلاف گروه کنترل، ثابت ماند.
خطرات ماساژ پا در دوران بارداری چیست؟
طبق گفته انجمن بارداری آمریکا، ماساژ میتواند در هر سه ماهه بارداری شروع شود. با این حال، خطرات خاصی در ماساژ پا وجود دارد که میتواند اثرات مضری بر سلامت مادر داشته باشد:
سه ماهه اول: در سه ماهه اول خطر سقط جنین بیشتر است و افزایش جریان خون ناشی از ماساژ میتواند مضر باشد. بسیاری از ماساژورهای دوران بارداری پیشنهاد میکنند که تا سه ماهه دوم ماساژ انجام نشود.
القای زایمان: برخی از نقاط فشار در پا میتوانند باعث انقباض رحم و القای زایمان شوند که منجر به زایمان زودرس میشود. بنابراین، پیشنهاد میشود قبل از شروع ماساژ درمانی با متخصص زنان مشورت کنید.
ترومبوز ورید عمقی (DVT): تخمینهای ارائهشده توسط مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) نشان میدهد که هر ساله حدود 900000 نفر ممکن است به طور بالقوه تحت تأثیر ترومبوز ورید عمقی (DVT) در ایالات متحده قرار گیرند.
زنان باردار به دلیل افزایش انعقادپذیری فیزیولوژیکی، خطر بیشتری برای ترومبوآمبولی دارند. اگر زن بارداری دچار DVT ناشناخته یا خفیف باشد، ماساژ پا میتواند لختهها را آزاد کند و منجر به آمبولی ریوی شود که میتواند کشنده باشد.
برخی شرایط پزشکی: زنان بارداری که فشار خون بالا، عوارض بارداری پرخطر (مانند پره اکلامپسی)، جراحی یا آسیب اخیر و غیره دارند، باید قبل از ماساژ پا با پزشک خود مشورت کنند. دلیل این امر این است که ماساژ سیستم گردش خون را تحریک میکند، که میتواند جریان خون را در بدن تغییر دهد و بر این شرایط تأثیر بگذارد.
اقدامات ایمنی که هنگام ماساژ پا در دوران بارداری باید رعایت کنید:
در اینجا چند نکته برای ماساژ موثر پا در دوران بارداری بیان شدهاست:
- مطمئن شوید که در حالت نشسته و آرام هستید. نور را کم کنید و موسیقی آرامشبخش پخش کنید تا فضایی آرام ایجاد شود.
- از لوسیون یا مقداری روغن ماساژ گرم برای سر خوردن بدون اصطکاک روی پاها استفاده کنید.
- قبل از ماساژ دستها را بشویید و پاها را تمیز نگه دارید تا از عفونت جلوگیری شود، به خصوص اگر بریدگی یا ترک در پوست وجود دارد.
- در طول ماساژ پا، به سمت چپ یا راست خود استراحت کنید و وزن خود را روی لگن خود قرار دهید. از درازکشیدن به پشت خودداری کنید، زیرا رحم میتواند به ورید اجوف تحتانی، یک ورید اصلی که خون را به قلب برمیگرداند، فشار وارد کند. این فشار ممکن است باعث سرگیجه یا سبکی سر شود.
- برخی از نقاط فشار در بدن میتوانند هنگام تحریک، درد را تسکین دهند یا باعث ایجاد آن شوند. برای اطمینان از تکنیکهای ایمن و راحت، با یک ماساژور آموزش دیده مشورت کنید.
- در کتاب « بارداری، زایمان و نوزاد» آمدهاست: «ماساژورها باید با پاهای شما بسیار ملایم رفتار کنند. زیرا در دوران بارداری خطر لخته شدن خون در شما بیشتر است.»
اگر بارداری پرخطر، تورم یا هرگونه بیماری دارید، قبل از ماساژ با پزشک خود مشورت کنید.
برخی از تکنیکهای آرامشبخش دیگر که میتوانید برای کاهش درد پا و ارتقاء مراقبت از خود امتحان کنید، عبارتند از: خیساندن در آب گرم، ورزش پا و آروماتراپی.
مطالب مشابه:
تورم مچ پا در دوران بارداری
سندرم پای بیقرار در دوران بارداری
گرفتگی عضلات پا در شب
درد عصب سیاتیک در بارداری
ورمهای دوران بارداری
منبع: momjunction