تفاوت سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه
تفاوت های اساسی بین این دو وجود دارد. سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه هرکدام کاملاً متمایز هستند و منشا آنها نیز در دو سیستم مختلف بدن انسان نهفته است.
هم سنگ کیسه صفرا و هم سنگ کلیه بسیار شایع هستند و می توانند در بدن وجود داشته باشند بدون اینکه آسیبی به بدن وارد کنند. هر دو در ابتدا به طور قابل توجهی بدون درد هستند و تنها زمانی نیاز به درمان دارند که نسبت های بزرگ تری به خود بگیرند.
هردو (هم سنگ کلیه و هم سنگ کیسه صفرا) می توانند جریان مایعات را در بدن متوقف کنند. همچنین می توانند باعث درد و ناراحتی شدید شوند که ممکن است نیاز به درمان یا حتی جراحی برای برداشتن آنها وجود داشته باشد.
سنگ کیسه صفرا:
سنگ های صفراوی در کیسه صفرا یافت می شوند. وظیفه اصلی کیسه صفرا ذخیره صفرا است. علاوه بر این، کیسه صفرا به هضم غذا نیز کمک می کند.
سنگ های صفراوی مواد توده مانند و سختی هستند که در داخل مجرای صفراوی یا کیسه صفرا تشکیل می شوند. صفرای تولید شده توسط بدن انسان شامل: چربی، آب، کلسترول، پروتئین، صفرا و نمک است.
سنگ های کیسه صفرا زمانی تولید می شوند که کلسترول یا بیلی روبین بیش از حد وجود داشته باشد که محصول جانبی دیگری از کیسه صفرا است.
سنگ های صفراوی در ابتدا به اندازه یک دانه شن کوچک هستند اما به تدریج و با گذشت زمان بزرگتر می شوند. به همین منظور، اکثر مردم تا زمانی که شروع به آسیب نکنند، نمی دانند که آنها را دارند. آنها همچنین مسئول کوله سیستیت هستند، جایی که باعث ایجاد درد شدید در فرد مبتلا می شوند.
اگر به موقع درمان نشوند، می توانند باعث درد شدید شوند و با انسداد مجاری عوارض بیشتری ایجاد کنند. آنها همچنین در صورت عدم حذف می توانند منجر به عفونت شوند.
سنگ کلیه:
از طرف دیگر سنگ های کلیه از رسوبات معدنی در کلیه تشکیل می شوند. کلیه خون را فیلتر می کند و مواد زائد را به ادرار تبدیل می کند. این منجر به جداسازی مواد معدنی از زباله های سمی می شود. سپس این مواد معدنی با هم ترکیب میشوند و دانههایی به اندازه ماسه تشکیل میدهند. اما با گذشت زمان، آنها بزرگتر می شوند و می توانند باعث ایجاد عوارض در سیستم بدن شوند.
سنگ کلیه اغلب به دلیل سطح کم مایعات در بدن ایجاد می شود. وقتی بدن آب و مایعات کافی داشته باشد، کلیه ها به درستی کار می کنند و اجازه نمی دهند سنگ کلیه ایجاد شود. دلایل مختلفی برای ایجاد سنگ کلیه وجود دارد، مانند: رژیم غذایی ناسالم، افزایش سن و مکمل های کلسیم.
مانند سنگ کیسه صفرا، سنگ کلیه نیز می تواند در ابتدا بدون علائم باشد. ممکن است ابتدا درد در کلیه ها احساس شود و سپس به تدریج آن را در قسمت های دیگر احساس کرد.
دلایل ایجاد سنگ کیسه صفرا:
ایجاد سنگ کیسه صفرا می تواند به دلایل چندگانه باشد:
- سطح کلسترول بالا: سطح کلسترول بالا از صفرا جدا می شود و می تواند منجر به سنگ های کلسترولی زرد شود. این زمانی اتفاق می افتد که سطح کلسترول در صفرا بالاتر از آن باشد که بدن بتواند آن را حل کند.
- سطوح بالای بیلی روبین: بیلی روبین یک ماده شیمیایی است که زمانی تولید می شود که کبد گلبول های قرمز قدیمی بدن را از بین می برد. برخی از شرایط پزشکی که می تواند منجر به تجمع بیلی روبین شود، آسیب کبدی و اختلالات خونی خاص است. رنگ این سنگ ها بیشتر قهوه ای یا مشکی است.
- کیسه صفرا پر: کیسه صفرا پر از تجمع بیش از حد صفرا است. این منجر به اختلال در عملکرد کیسه صفرا می شود. مقادیر بیش از حد صفرا در کیسه صفرا می تواند غلیظ شده و سنگ تشکیل دهد.
دلایل ایجاد سنگ کلیه:
دلایل متعددی برای ایجاد سنگ کلیه وجود دارد:
- رژیم غذایی و وزن بیش از حد بدن دو عامل اصلی ایجاد سنگ کلیه هستند. وزن بیش از حد و رژیم غذایی ناسالم می تواند اثربخشی اندام ها را کاهش دهد و منجر به تجمع مواد معدنی در کلیه ها شود.
- کمبود آب: آب برای بدن انسان بسیار حیاتی است. عملکرد صحیح بدن را حفظ می کند و همچنین به دفع مواد زائد کمک می کند. هنگامی که سطح آب پایین است، بدن قادر به حذف مواد زائد به طور طبیعی نیست. این می تواند منجر به تجمع مواد زائد و مواد معدنی شود.
- شرایط پزشکی زمینه ای می تواند باعث تشکیل سنگ کلیه شود. آسیب به کلیه نیز می تواند علت باشد.
علائم سنگ کیسه صفرا:
- استفراغ
- حالت تهوع
- اسهال
- مدفوع به رنگ خاک رس
- ادرار تیره
- دل درد
- درد ناگهانی و شدید در بالای شکم و سمت راست
- درد ناگهانی و شدید در مرکز شکم، درست زیر استخوان سینه
- کمردرد بین تیغه های شانه
- درد در شانه راست
- سوء هاضمه
علائم سنگ کلیه:
- درد در ناحیه کشاله ران و پایین شکم
- درد در بدن به صورت امواج
- احساس درد یا سوزش در هنگام ادرار
- درد شدید در دو طرف بدن و پشت
عوامل خطر مرتبط با سنگ کیسه صفرا:
عوامل خطر مرتبط با سنگ کیسه صفرا شامل شیوه زندگی، عوامل پزشکی و عوامل دیگر است. اینها عبارتند از:
- عوامل سبک زندگی
- ورزش نکردن یا اضافه وزن
- رژیم غذایی پر از چربی و کلسترول
- کاهش وزن در یک دوره زمانی سریع
- مبتلا به دیابت قندی
- عوامل پزشکی
- سیروز
- مصرف داروهایی برای کمک به کاهش کلسترول
- دارویی با سطح استروژن بالا
- عوامل طبیعی
- جنسیت: زنان در مقایسه با مردان بیشتر مستعد ابتلا به آن هستند.
- سابقه خانوادگی سنگ کیسه صفرا
- داشتن سن بالای 60 سال
عوامل خطر سنگ کلیه:
سابقه خانوادگی: اگر اعضای خانواده سابقه سنگ کلیه داشته اند، بیشتراحتمال ابتلا به آن وجود دارد.
کم آبی بدن: آب نقش حیاتی در پاک نگه داشتن بدن از مواد زائد دارد. عدم نوشیدن مقادیر کافی آب منجر به تجمع مواد زائد بدن می شود.
چاقی: افزایش وزن بدن می تواند این خطر را ایجاد کند که اندام ها کمتر از حد مطلوب عمل کند.
شرایط پزشکی: بیماری هایی مانند: اسیدوز توبولار کلیوی، سیستینوری و هیپرپاراتیروئیدیسم می توانند باعث ایجاد سنگ کلیه شوند.
درمان سنگ کیسه صفرا:
در مراحل اولیه، سنگ کیسه صفرا بدون علائم است و فرد مبتلا از وجود آن بی خبر است. تنها زمانی که اندازه آن افزایش می یابد و باعث انسداد و در نتیجه درد می شود، فرد متوجه وجود سنگ کیسه صفرا می شود.
موثرترین درمان جراحی است.
با انتخاب شیوه زندگی مناسب می توان از سنگ کیسه صفرا پیشگیری کرد. اینها شامل حفظ وزن سالم بدن و ورزش منظم است.
درمان سنگ کلیه:
نوشیدن آب: نوشیدن 3.6 لیتر آب در روز به حل شدن سنگ ها کمک می کند و به طور طبیعی از بدن خارج می شوند.
مسکن ها: از بین بردن سنگ کلیه فرآیندی دردناک است، اما مسکن ها می توانند به کاهش بخشی از استرسی که بیماران هنگام دفع سنگ کلیه احساس می کنند، کمک کنند.
اگر سنگ کلیه بیش از حد بزرگ باشد، پزشک ممکن است جراحی برای برداشتن آنها را پیشنهاد کند.
سنگ شکنی با امواج شوک یکی از گزینه های درمانی است. این درمان از امواج شوک برای شکستن سنگ کلیه به قطعات کوچک استفاده می کند. پس از درمان، تکه های کوچک سنگ کلیه از مجرای ادرارعبور کرده و از طریق ادرار از بدن خارج می شود.
اورتروسکوپی یکی دیگر از گزینه های درمانی است. این درمان نیز تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. در این روش پزشک با استفاده از ابزار لولهای بلند برای یافتن و از بین بردن سنگ یا یافتن و شکستن سنگهای کلیه به قطعات کوچک استفاده می کند. اگر سنگ کوچک باشد، پزشک ممکن است بتواند سنگ را خارج کند. اگر سنگ بزرگ است باید تکه تکه شود. در چنین شرایطی، از لیزر برای شکستن سنگ به قطعات کوچک استفاده می شود تا بتوانند از دستگاه ادراری عبور کنند.
مطالب مشابه:
پیچ خوردگی گردن
کیست کوروئید پلکسوس
شایع ترین بیماری های گوارشی
بیماری های گوارشی
بیماری لنفوم هوچکین
منبع: healthlibrary.askapollo
1 دیدگاه