تعیین جنسیت با روش IVF
درصورت تصمیم به انتخاب جنسیت فرزند پیش از تولد، تعیین جنسیت با روش IVF بهترین گزینه است. IVF یا لقاح آزمایشگاهی، با استفاده از تکنیک هایی مانند تشخیص ژنتیکی پیش از کاشت (PGD) فرصت های جدیدی در زمینه ی انتخاب جنسیت فرزند را برای زوج ها به وجود آورده است.
سوالات مهمی با وجود مزایای قابل توجه این روش برای انتخاب جنسیت وجود دارد که باید به طور دقیق مورد بررسی قرار بگیرند.
تفاوت جنس و جنسیت:
این دوکلمه اصطلاحاتی مشابه نیستند. جنس با آناتومی سیستم تناسلی فرد و اندام تناسلی که با آن متولد می شود در ارتباط است، درحالی که جنسیت به بیان خصوصیات ثانویه ی جنسی اطلاق می شود که ممکن است با جنس او همخوانی داشته باشد یا نداشته باشد. جنسیت نوزاد قابل انتخاب نیست.
تعیین جنسیت با روش IVF:
به استفاده ازتکنیک هایی برای انتخاب جنسیت جنین پس از لقاح آزمایشگاهی (IVF) و پیش از مرحله ی لانه گزینی در رحم، انتخاب جنسیت IVF گفته می شود. این جنین ها از نظر ترکیب کروموزومی غربالگری می شوند.
درواقع، از آنجایی که زنان و مردان دارای ترکیبات متنوعی از کروموزوم های جنسی هستند، انتخاب جنسیت جنین امکان پذیر است. زنان دارای یک جفت کروموزوم XX و مردان دارای جفت کروموزوم XY می باشند. توانایی انتخاب دل بخواه اسپرم حامل کروموزوم X یاY مرد و ایجاد جفت کروموزوم XX یا XY در ادامه، انتخاب جنسیت فرزندان را ممکن می سازد.
والدین به دلایل مختلفی مثل تعادل درخانواده، ترجیحات و تمایلات مرتبط با فرهنگ و یا پیشگیری از اختلالات ژنتیکی مرتبط با جنسیت ممکن است تصمیم به انتخاب جنسیت فرزند خود داشته باشند. لازم به ذکر است که درحالی که این روش دارای دقت بالایی است اما؛ نتیجه ی آن 100درصد قابل تضمین نیست.
امکان انتخاب جنسیت به روش IVF:
دراین فرآیند چندین تخمک از زن گرفته و در روش آزمایشگاهی با اسپرم لقاح داده می شود. والدین پس از بررسی جنسیت جنین های ایجاده شده، جنسیت فرزند خود را انتخاب می کنند و سپس جنین به بدن مادر منتقل می شود.
انتخاب جنین برای انتقال به رحم مادر در روش IVF عموما براساس کیفیت، قابلیت زنده ماندن آن و جنسیت مورد نظر زوجین انجام می شود. جنسیت نوزاد براساس نوع اسپرمی که تخمک را بارور می کند تعیین می گردد. اگر یک اسپرم حاوی کروموزوم X تخمک را بارور بنماید، منجر به ایجاد جنین دختر (XX)، و اگر باروری تخمک توسط اسپرم دارای کروموزوم Y انجام بگیرد جنین پسر(XY) خواهد شد.
فرآیند انتخاب جنسیت IVF :
درابتدا، مقوله ی باروری توسط متخصص باروری مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد و سپس، انتخاب جنسیت بوسیله ی IVF انجام می شود.
- تحریک و تخمک گذاری:
این فرآیند با تجویز و مصرف داروهای باروری برای تحریک تخمدان آغاز و موجب تولید چندین تخمک می شود.
- بازیابی تخمک:
هنگامی که تخمک ها بالغ شدند، بوسیله ی یک عمل جراحی جزئی از تخمدان ها خارج می شوند.
- جمع آوری اسپرم:
همزمان با بازیابی تخمک، نمونه ی اسپرم از مرد دریافت و جمع آوری می گردد.
- لقاح:
تخمک و اسپرم در یک ظرف آزمایشگاهی با هم ترکیب می شوند و لقاح انجام می گیرد.
- رشد جنین:
تخمک های بارور شده درحین رشد تحت نظارت قرار می گیرند.
- انتخاب جنسیت:
پس از رشد جنین ها و بررسی جنسیت، باتوجه به علاقه ی زوجین، جنین با جنسیت موردنظر انتخاب و برای مرحله ی بعد یا انتقال جنین آماده می شود. امکان فریز جنین و استفاده در آینده نیز وجود دارد.
- انتقال جنین:
یک یا چند جنین سالم انتخاب می شود و به رحم زن انتقال پیدا می کنند.
- تست بارداری:
برای تعیین موفقیت آمیز بودن لانه گزینی این آزمایش انجام می شود.
میزان موفقیت:
عومل متعددی در تعیین میزان موفقیت تعیین جنسیت IVF موثر هستند؛ از جمله:
- سن زن: از آنجایی که تمایل به تولید تخمک های سالم تر در زنان جوان تر بیشتر است، معمولا زنان جوان تر درصد موفقیت بالاتری در این زمینه دارند.
- کیفیت جنین: این عامل نقش حیاتی دارد و بسیار در انتخاب جنسیت مهم است. جنین های سالم تر به احتمال زیاد منجر به بارداری موفق می شوند.
- میزان تخصص کلینیک IVF: انتخاب کلینیک مناسب به همراه متخصصان مجرب می تواند تا حد زیادی بر میزان موفقیت این عمل تاثیرگذار باشد. کلینیک های معتبر به دلیل وجود بهره بردن از تخصص و فناوری پیشرفته، درصد موفقیت بالاتری دارند.
- آزمایش ژنتیک: بسیاری از زوجین برای افزایش دقت و همچنین اطمینان از نتیجه ی انتخاب جنسیت، آزمایش ژنتیک قبل از لانه گزینی را انجام می دهند.
پروسه تعیین جنسیت با IVF چقدر طول میکشد؟
برای تعیین جنسیت با IVF باید آزمایشهای ژنتیکی خاصی مانند PGD، PGT یا PGS انجام شود تا دختر یا پسر بودن جنین قابلتشخیص باشد. درواقع تعیین جنسیت در روش آی وی اف در دو سیکل انجام میشود. در سیکل اول آزمایشهای جنین و در سیکل دوم آماده سازی رحم برای انتقال جنین انجام میشود. از این رو این پروسه چهار تا ده روز ممکن است زمان لازم داشته باشد.
میزان دقت:
دقت آزمایش ژنتیک قبل از کاشت (PGT) برای انتخاب جنسیت فوق العاده چشمگیر است. درصورت انجام این عمل توسط کارشناسان مجرب در یک محیط آزمایشگاهی با دقت کنترل و نتایج می تواند با دقت حدود 99 درصد برای جنین نر و 97 درصد برای جنین ماده حاصل شود. PGT بسیار دقیق است اما؛ با این حال عوامل متعددی می تواند بر نتایج تاثیرگذار باشد:
- تخصص آزمایشگاهی
- زمان
- کیفیت نمونه
- پیشرفت تکنیکی و فنی
مزایا:
- پیشگیری از بیماری های ژنتیکی (اولین دلیل ابداع روش انتخاب جنسیت)
- دقت بالا
- تعادل درخانواده
- ملاحظات و ترجیحات فرهنگی
جنین در روش PGD با احتمال کمتری آسیب می بیند. زمان بیشتر برای آزمایش و رشد جنین در این حالت میتواند کمک کننده باشد. بسیاری از کلینیک ها به این نتیجه دست پیدا کرده اند که انجام آزمایش پس از 5روز به جای 3روز می تواند موجب کاهش خطر شود.
در زمینه پیشگیری از اختلالات ژنتیکی، پزشکان درصورت وجود اختلال ژنتیکی مرتبط با کروموزوم X دریکی از والدین، نوزادان دختر را انتخاب می کنند. چراکه به طورمثال: دختران نیز می توانند ناقل بیماری مانند: هموفیلی یا دیستروفی باشند اما به طور کلی، پسران با احتمال بیشتری تحت تاثیر این شرایط قرار دارند و از بیماری رنج می برند. این موضوع شانس تولد یک نوزاد سالم برای زوجین را افزایش می دهد.
معایب:
- عدم تعادل جنسیتی
- دسترسی و هزینه
به طورکلی:
تععین جنسیت با IVF و آزمایش ژنتیک قبل از لانه گزینی پیشرفته ترین روش انتخاب جنسیت با دقت 100 درصد است. در طی این روش، تعداد کمی از سلول های یک جنین ساخته شده از طریق IVF، چندین روز پس از لقاح از جنین خارج می شود و برای تجزیه و تحلیل کروموزومی به آزمایشگاه ژنتیک ارسال می شود. پس از بیوپسی، جنین ها بلافاصله منجمد می شوند تا در انتظار نتایج آنالیز ژنتیکی باشند. پس از مشخص شدن نتایج، توسط والدین تصمیم گیری صورت می گیرد که جنین با آن ذوب شود و انتقال جنین منجمد انجام شود. این روش به شما اجازه می دهد تا جنسیت کودک را با دقت بیش از 99/9 درصد انتخاب کنید.
مطالب مشابه:
تعیین جنسیت نوزاد
لقاح مصنوعی
بارداری و PGD
غربالگری پیش از تولد
فریز کردن جنین
منابع: tebmedtourism, scrcivf