دیابت بارداری و خطر دیابت نوع 2
- با توجه به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، دیابت بارداری تقریباً در 2 تا 10 درصد از بارداری ها در ایالات متحده هر ساله ایجاد می شود.
- افرادی که دیابت بارداری در آنها تشخیص داده شده است، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده هستند.
- دیابت بارداری می تواند منجر به دیابت نوع 2 شود، اما یک سبک زندگی سالم ممکن است خطر ابتلا را کاهش دهد.
- یک مطالعه اخیر نشان می دهد که برای زنانی که قندخون بارداری داشتند، اتخاذ شیوه های خاص سبک زندگی با کاهش 90 درصدی خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است.
- این نتایج حتی در میان زنانی که چاق بودند یا خطر ژنتیکی بالاتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 داشتند، صادق بود.
بارداری می تواند چالش ها و نگرانی های سلامتی مخصوص به خود را به همراه داشته باشد. از آن جمله می توان به دیابت بارداری اشاره کرد که در دوران بارداری ایجاد می شود.
افراد باردار و جنینهای آنها برای اطمینان از بارداری و زایمان سالم به انواع مختلفی از نظارت در طول بارداری نیاز دارند. یکی از شرایطی که مادران باردار تحت نظر هستند دیابت بارداری است. احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده در افرادی که دیابت بارداری دارند بیشتر است.
مطالعهای که اخیراً انجام شده به بررسی عوامل خطر قابل اصلاح برای دیابت نوع 2 در میان زنان با سابقه دیابت بارداری پرداخته است. در طی این مطالعه محققان پی بردند که خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در زنانی که شیوه های خاصی را برای داشتن زندگی سالم اتخاذ می کنند، کاهش می یابد. این موضوع حتی در میان زنانی که چاق بودند یا خطر ژنتیکی بالاتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 داشتند صادق بود.
آنچه باید در مورد دیابت بارداری بدانیم
دیابت بارداری می تواند بر زن و جنین تأثیر منفی بگذارد که اثرات احتمالی آن عبارتند از:
- افزایش فشار خون زن
- خطر ابتلا به پره اکلامپسی بیشتر است
- افزایش خطر ابتلای زن به دیابت نوع 2 در مراحل بعدی زندگی
- وزن بالای نوزاد هنگام تولد
- زایمان زودرس
- قند خون نوزاد در بدو تولد پایین است
دیابت بارداری می تواند ناشی از مقاومت به انسولین موجود و افزایش مقاومت به انسولین مرتبط با تغییرات هورمونی و افزایش چربی در دوران بارداری باشد.
در دوران بارداری، هورمون هایی که توسط جفت ساخته می شوند باعث مقاومت به انسولین در همه افراد می شود. مقاومت به انسولین به این معنی است که پاسخ ایجاد شده توسط بدن فرد در برابر انسولینی که تولید می شود به قدر کافی نیست تا در نتیجه آن فرد قند خون نرمال داشته باشد. در افرادی که به دیابت بارداری مبتلا می شوند در مقایسه با افرادی که دیابت بارداری ندارند، مقاومت به انسولین افزایش می یابد. بنابراین، کسانی که دیابت بارداری را تجربه میکنند، در طول عمر بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستند که این نیز نتیجه مقاومت به انسولین است.
حدود 6 تا 9 درصد از زنان در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا می شوند. پزشکان در ممکن است آزمایش دیابت بارداری را در حدود 6 ماه پس از بارداری توصیه کنند، زیرا در این زمان است که احتمال ابتلا به دیابت بارداری بیشتر است.
به گفته دکتر ویاتا فریمن (متخصص زنان و زایمان) سابقه دیابت بارداری پیشبینیکننده افزایش خطر ابتلا به نوع 2، سندرم متابولیک، بیماری قلبی عروقی (CVD) و حتی دیابت نوع 1 است. بنابراین، افرادی که به دیابت بارداری مبتلا بوده اند باید برای غربالگری ابتلا به دیابت نوع 2 و سایر بیماری های مزمن، با پزشک خود پیگیری های منظم انجام دهند.
دیابت بارداری و عوامل خطر قابل تعدیل:
این مطالعه به بررسی پنج عامل خطر قابل تعدیل در میان زنانی که سابقه دیابت بارداری داشتند، پرداخته که شامل موارد زیر است :
- وزن مناسب و چاق نبودن
- داشتن یک رژیم غذایی با کیفیت بالا
- ورزش منظم
- مصرف متوسط الکل
- سیگار نکشیدن
این مطالعه شامل بیش از 4000 شرکتکننده بود و محققان به طور متوسط تقریباً 28 سال شرکت کنندگان را پیگیری کردند. در طول این بازه زمانی ، 924 شرکت کننده به دیابت نوع 2 مبتلا شدند.
محققان مشاهده کردند که شرکت کنندگان با سطوح بهینه در هر پنج دسته بیش از 90 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 بودند. اصلاح هر یک از عوامل قابل اصلاح با خطر کاهش تدریجی دیابت نوع 2 مرتبط است. این ارتباط خطر، حتی در میان زنانی که اضافه وزن یا چاق بودند یا خطر ژنتیکی بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 داشتند، صادق بود.
به صورت کلی زنانی که قادر به حفظ سطوح بهینه تغییرات هستند، خطر کمتری برای ابتلا به دیابت دارند. پیامدهای بالینی برای این مطالعه، حمایت بیشتری را برای اهمیت حفظ عادات سالم به منظور پیشگیری از دیابت نوع 2 فراهم می کند. همچنین نشان می دهد که ارائه برنامه های پیشگیری چقدر مهم است.
البته شایان ذکر است که این مطالعه با محدودیت هایی همراه بود. به عنوان مثال، این یک مطالعه مشاهده ای بود. بنابراین نتایج نمی تواند علت را تعیین کند. محققان بر خود گزارش دهی شرکت کنندگان تکیه کردند و خطر خطا را افزایش دادند. آنها همچنین اطلاعاتی در مورد شدت دیابت حاملگی شرکت کنندگان یا سطح پایه آنها برای کنترل قند خون نداشتند.
در نهایت، بر اساس روشهای جمع آوری اطلاعات و شرکت کنندگان، ممکن است سود کامل انتخاب سبک زندگی سالم دست کم گرفته شود. به طور کلی، نتایج اهمیت حفظ یک سبک زندگی سالم را نشان می دهد، به ویژه در میان افرادی که در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند.
راه های پیشگیری از دیابت بارداری
همیشه نمی توان از دیابت بارداری پیشگیری کرد. اما یک زن باردار می تواند اقداماتی را برای کاهش خطر ابتلا انجام دهد که از جمله این اقدامات می توان به داشتن وزن مناسب پیش از بارداری، ورزش کردن، تغذیه مناسب در دوران بارداری و تحت نظر پزشک متخصص بودن اشاره کرد.
علائم دیابت بارداری
بسیاری از زنان مبتلا به دیابت بارداری علائم قابل توجهی را تجربه نمی کنند. همچنین ممکن است تشخیص علائم از علائمی که به دلیل تغییرات منظم در دوران بارداری رخ می دهد دشوار باشد. با این حال علائم و نشانه های اولیه احتمالی دیابت بارداری عبارتند از:
- تشنگی شدید
- خستگی
- تکرر ادرار با حجم زیاد
- قند در ادرار
- عفونت های متعدد مثانه، واژن یا پوست
- تاری دید
- حالت تهوع
مطالب مشابه: