تفسیر نتایج آزمایش HIV
نتایج آزمایش ایدز HIV چقدر طول میکشد؟ چگونه گزارش میشوند؟
این سوالات از جمله پرتکرارترین سوالات در مشکوک بودن به مواجه با HIV میباشند. در زیر سعی کردیم به طور خلاصه به این سوالات پاسخ دهیم.
آزمایش ایدز HIV چقدر طول میکشد؟
در زمان انجام آزمایشات سریع HIV، در عرض 15 تا 50 دقیقه یا نهایتا در همان روز جواب آزمایش آماده خواهد بود.
توجه داشته باشید که منظور از «سریع» یعنی زمانی که صرف آماده شدن جواب میشود است نه زمان بین مواجه و انجام آزمایش.
اگر نمونه ها به آزمایشگاه دیگری فرستاده شوند، ممکن است نتایج ظرف چند روز یا یک هفته آماده شود.
در آزمایشات سریع خون، یک یا چند قطره خون بر روی نوار آزمایش ریخته میشود. حدود 15 الی 20 دقیقه زمان میبرد تا نتیجه مشخص شود.
برخی آزمایشات سریع به جای نمونه خون از نمونه دهانی استفاده میکنند. هر چند که در برخی مواقع به آنها، آزمایشات بزاقی گفته میشود این اصطلاح دقیقی نیست. برای تهیه نمونه دهانی سلول های سطح لثه جمع آوری میشود نه بزاق. این سلول ها حاوی آنتی بادی های HIV هستند.
زمانی که نمونه های شما به آزمایشگاه ارسال میشود، شما میتوانید خودتان برای تحویل نتیجه به آزمایشگاه مراجعه کنید یا آزمایشگاه نتیجه آزمایش شما را به صورت آنلاین یا از طریق ارسال پیامک به شما اطلاع دهد.
مناسبترین زمان برای انجام تست ایدز HIV چه زمانی است؟
شخص 23 تا 90 روز پس از مواجه احتمالی با HIV میتواند تست بدهد. اگر شخص چهار هفته بعد از مواجه تست انجام دهد، نتیجه منفی میتواند یک نتیجه دقیق باشد. ولی برای اطمینان بهتر است 3 ماه بعد مجدد تست تکرار شود. در بازه 12 هفته یا سه ماه، 97 درصد افراد به اندازه کافی آنتی بادی دارند که نتیجه تست دقیق و قابل استناد باشد.
دوره پنجره آزمایش های سریع HIV چقدر است؟
آزمایشات سریع HIV شامل یک دوره پنجره سه ماهه است. این بدان معنی است که نتایج وضعیت HIV سه ماه پیش شما را مشخص میکند. نتیجه مثبت یک آزمایش سریع همیشه باید توسط یک آزمایش آزمایشگاهی دیگر تایید شود. اگر اخیرا در معرض خطرات دیگری قرار گرفتید، نتیجه منفی باید طی سه ماه تایید شود.
تفسیر نتایج آزمایش HIV
آزمایشگاه باید کاملا شفاف نتایج را برای شما توضیح دهد.
آزمایش های خون سریع اگر مثبت باشند دو خط را نشان میدهند و اگر منفی باشند یک خط را نشان میدهند (مشابه نتایج آزمایش بارداری سریع و خانگی).
نتایج آزمایش های آزمایشگاهی به صورت مثبت، منفی، نامشخص گزارش میشوند.
- منفی یا غیرفعال به معنی این است که شما HIV ندارید (البته با توجه به دوره پنجره مورد نظر برای تست).
- مثبت یا فعال بدین معنی است که آزمایش نشان میدهد که HIV شما مثبت است و شما عفونت HIV دارید.
- نامشخص به این معنی است که نتایج آزمایش ناواضح است و باید آزمایش تکرار شود.
توجه داشته باشید که اگر جواب تست شما منفی باشد ولی دارای علائمی شبیه آنفلوانزا هستید یا دارای علائمی مانند تورم غدد لنفاوی، خستگی مفرط، راش یا زخم در اطراف دهان هستید، باید برای اطمینان از عدم ابتلا به HIV، تست را تکرار کنید. چون ممکن است به دلیل دوره پنجره نتیجه تست شما به طور کاذب منفی شود.
جواب منفی تست من به معنی منفی بودن تست شریک جنسی ام است؟
خیر. نتایج تست شما تنها برای وضعیت HIV شماست و بر اساس آن نمیتوان نتیجه گیری کرد که شریک شما HIV ندارد.
HIV ضرورتا با هر بار رابطه جنسی یا هر بار استفاده از سرنگ تزریقی یا هر وسیله نوک تیز مشترکی به شخص دیگر منتقل نمیشود. خطر انتقال و ابتلای HIV بستگی به نوع مواجه یا رفتار شما دارد. بنابراین انجام یک تست HIV به این معنی نیست که شریک شما HIV دارد یا نه.
اگر جواب تست ایدز HIV مثبت بود چه باید کرد؟
پس از تشخیص HIV، مطب یا کلینیک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی به شما مشاوره پس از آزمایش ارائه میدهد. در این زمان به شما در درک مراحل بعدی، از جمله اهمیت شروع درمان HIV در سریع ترین زمان ممکن کمک میکند. درمان HIV شامل مصرف داروهای بسیار موثر (به نام داروهای ضد رتروویروسی یا ART) است که برای کنترل ویروس مورد استفاده قرار میگیرند. ART برای همه افراد مبتلا به HIV توصیه میشود. صرف نظر از اینکه چه مدت به این ویروس مبتلا شدند یا شدت بیماری چقدر است.
اگر جواب تست HIV مثبت باشد یعنی من ایدز دارم؟
خیر. تست مثبت برای HIV به معنی این نیست که شما ایدز دارید. ایدز پیشرفته ترین مرحله بیماری HIV است. اگر فرد مبتلا به HIV درمان نشود، HIV میتواند به ایدز تبدیل شود. ولی اگر شخص مبتلا به HIV داروهای تجویزی را به طور منظم مصرف کند، ممکن است برای سالیان طولانی به زندگی خود ادامه دهد و بیماری آن هرگز به ایدز تبدیل نشود.
برای کاهش خطر انتقال HIV چه باید کرد؟
- داروی ضد HIV را طبق تجویز پزشک متخصص خود مصرف کنید تا viral load (میزان ویروس HIV در خون شما) در سطح غیرقابل تشخیص حفظ شود.
- در هر صورت چه viral load غیرقابل تشخیص باشد و چه بالا باشد، در هر بار رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. در صورتی که به کاندوم های لاتکس حساسیت دارید میتوانید کاندوم های پلیاورتان استفاده کنید.
- اگر شریک جنسی شما HIV منفی است، از او بخواهید با پزشک و مشاور صحبت کند که آیا داروهای اورژانسی ضد HIV برای او مناسب است یا خیر.
- برای غربالگری و تشخیص بیماری های مقاربتی (STD) آزمایش دهید و از شریک خود نیز بخواهید این آزمایشات را انجام دهد.
داروهای اورژانسی ضد HIV چیست؟
در صورتی که فرد رفتارهای پرخطری انجام دهد که در معرض HIV قرار بگیرد، برای مثال پارگی کاندوم در حین رابطه با شخصی که viral load آن بالاست یا استفاده از سرنگ تزریقی مشترک، استفاده سریع این داروهای اورژانسی احتمال ابتلا به HIV را بسیار کاهش میدهند. در واقع این داروها برای پیشگیری در مواقع اضطراری است و استفاده از این داروها (قرص ها) روش معمول برای پیشگیری از ابتلا به HIV نیست.
طول دوره مصرف این داروها:
یک دوره 28 روزه است، که بسته به رژیم دارویی و تشخیص پزشک یا راهنمای مشاوره شما یک یا دو بار در روز به طور منظم باید مصرف شود.
عوارض جانبی این داروها:
این داروهای اورژانسی ضد HIV عوارض جانبی خطرناکی ندارند. معمولا عوارض آنها بعد از قطع مصرف از بین خواهد رفت. شایعترین عوارض شامل تهوع، احساس ناخوشی، خستگی، اسهال و… است.
بهترین زمان برای مصرف این داروها:
این داروها باید حداکثر 72 ساعت پس از مواجه استفاده شوند. ولی بهترین زمان کمتر از 24 ساعت پس از رفتار پرخطر است و هر چه زمان بین مصرف و مواجه با HIV کمتر باشد احتمال اثربخشی بیشتر است.
این داروها باعث پیشگیری 100درصدی نمیشوند. ولی احتمال انتقال HIV را بسیار کاهش میدهند.
باید حداقل 3 ماه پس از مواجه تست HIV بدهید تا از عدم ابتلا به HIV مطمئن شوید.
مطالب مشابه:
سلام اینکه بعضی از ازمایشگاهها اعداد می نویسند واداشتن کمتر از یک منفی آیا این حرف درسته یعنی ممکنه کسی این اعداد را داشته باشد مثلا 0.768که هفت دم حساب میشه چون کمتر از یکه منفیه در حالیکه بالای پنج دهم مثبت در نظر می گیرند لطفا راهنمایی.
سلام و عرض ادب لطفا با پزشک متخصص مشورت بفرمایید.