لکوسیت ها در ادرار
لکوسیت ها گلبول های سفید خون هستند که برای دفاع از سیستم ایمنی حیاتی هستند، لکوسیت ها در ادرار می توانند نشان دهنده عفونت یا التهاب در دستگاه ادراری باشند.
عفونت دستگاه ادراری (UTI) اغلب مسئول افزایش سطح لکوسیت در ادرار است.
لکوسیت ها چیست؟
لکوسیت ها گلبول های سفید خون هستند. آنها به شدت در پاسخهای ایمنی که از افراد در برابر عفونت محافظت میکند، درگیر هستند.
چندین نوع گلبول سفید وجود دارد. دو لکوسیت اصلی فاگوسیت ها و لنفوسیت ها هستند.
فاگوسیت ها در مغز استخوان تولید می شوند. وظیفه آنها بلعیدن ذرات خارجی مانند: باکتری یا انگل است. این به معنای احاطه، جذب و از بین بردن یک ذره است.
لنفوسیت ها گلبول های سفیدی هستند که ذرات خارجی را بر اساس برخوردهای قبلی تشخیص می دهند. آنها به ایمنی “تطبیقی”، توانایی پیچیده سیستم ایمنی برای به خاطر سپردن و ایجاد پاسخ های مناسب و موثر به عفونت کمک می کنند.
لنفوسیت ها آنتی بادی تولید می کنند. این ذرات به ذرات خارجی متصل میشوند و به سیستم ایمنی اجازه میدهند تا بعداً در صورت بروز عفونت مشابه، آنها را به خاطر بسپارد.
آزمایش ادرار برای لکوسیت استراز:
تعداد بالای لکوسیت ها در ادرار نشان دهنده التهاب یا عفونت در امتداد دستگاه ادراری است که در آزمایش ادرار نشان داده می شوند. پزشک ممکن است یک آزمایش دیپ استیک انجام دهد که در آن یک نوار شیمیایی آنزیمی به نام لکوسیت استراز را تشخیص میدهد که به وجود گلبولهای سفید خون اشاره میکند که معمولاً مربوط به عفونت است.
تست نشانگر همچنین نیتریتها را که محصول زائد ناشی از تجزیه برخی باکتریها هستند، نشان میدهد.وجود نیتریت ها در ادرار برای برخی عفونت های باکتریایی بسیار خاص است. نیتریت ها در همه انواع باکتری ها وجود ندارند.
عدم وجود لکوسیت استراز در ادرار به این معنی است که ادرار احتمالاً حاوی گلبول های سفید خون نیست، بنابراین احتمالاً حامل عوامل عفونی نیست.
پزشک یا تکنسین آزمایشگاه نیز ممکن است کشت ادرار را انجام دهد. این روش شامل رشد باکتری از ادرار برای شناسایی علت عفونت است.
در دوران بارداری، زنان در اولین ویزیت دوران بارداری خود آزمایش عفونت ادراری را دریافت میکنند و ممکن است در زمانهای دیگر بارداری خود به آزمایش نیاز داشته باشند.
در واقع، عفونت های ادراری در دوران بارداری شایع هستند و پزشکان اغلب لکوسیت هایی را در ادرار پیدا می کنند که نشان دهنده وجود عفونت است. با این حال، برخی از زنان باردار عفونت باکتریایی در ادرار بدون علامت دارند.
این به عنوان باکتریوری بدون علامت شناخته می شود.
نتایج آزمایش ادرار
نتایج عادی:
PH طبیعی ادرار کمی اسیدی است و مقادیر معمول آن 5.5 تا 7.5 است. با این حال، محدوده طبیعی بین 4.5 تا 8.0 است.
PH ادرار 8.5 تا 9.0 منبع معتبر وجود باکتری هایی مانند: پروتئوس، کلبسیلا یا اوره آپلاسما اوره لیتیکوم را نشان می دهد که باعث عفونت ادراری می شوند.
لکوسیت ها در ادرار بدون نیتریت:
اگر آزمایش لکوسیت استراز مثبت باشد اما نیتریت پیدا نکند، ممکن است عفونت همچنان وجود داشته باشد.
این آزمایش مخصوص آنزیم های باکتریایی خاص است، به این معنی که می تواند عفونت های باکتریایی خاص را با اطمینان بیشتری تشخیص دهد. با این حال، بسیار حساس نیست، به این معنی که این آزمایش تمام عفونت های باکتریایی را تشخیص نمی دهد. باکتری E. coli بیشتر با نیتریت های ادرار مرتبط است.
وجود لکوسیت در ادرار بدون نیتریت نیز می تواند منجر به یک نتیجه مثبت کاذب شود که در صورت عدم وجود، به عفونت باکتریایی اشاره دارد. پزشک آزمایشات بیشتری را برای تأیید وجود عفونت انجام می دهد.
این امر به ویژه زمانی صادق است که علل دیگری برای التهاب در دستگاه ادراری وجود داشته باشد. کانال تناسلی گاهی اوقات میتواند لکوسیتها را در طول فرآیند نمونهبرداری به ادرار منتقل کند.
علل لکوسیت در ادرار:
UTI می تواند دستگاه ادراری فوقانی و تحتانی، کلیه ها، مثانه، مجرای ادرار و پروستات را تحت تاثیر قرار دهد.
عفونتهای دستگاه ادراری تحتانی نیز ممکن است این نامهای خاص را داشته باشند:
- سیستیت یا عفونت مثانه
- اورتریت
- پروستاتیت: که پروستات را درگیر می کند
UTIهای فوقانی و تحتانی می توانند منجر به ایجاد لکوسیت در ادرار شوند.
علائم متفاوت است و اغلب با هم همپوشانی دارند، اما ممکن است شامل مواردزیر باشد:
- سوزش یا درد هنگام ادرار کردن
- تکرر ادرار
- احساس نیاز مکرر به ادرار کردن با وجود خالی بودن مثانه
- خون در ادرار
- درد یا فشار کم شکم
علائم عفونت های جدی تر می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تب و لرز
- درد پهلو یا پایین کمر
- تهوع و استفراغ
در صورت بروز هر یک از این علائم، بایستی فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
سنگ کلیه:
سنگهای کلیه بلورهایی هستند که وقتی کلسیم و سایر مواد معدنی در ادرار فرد جمع میشوند، تشکیل میشوند. آنها می توانند از کوچک تا بزرگ متفاوت باشند. اگر دومی باشد، ممکن است باعث درد شوند و در طول مسیر گیر کنند و باعث مسدود شدن جریان ادرار شوند.
نشانه های سنگ کلیه عبارتند از:
- فشار یا درد در ناحیه کمر
- علائم نوع UTI
- حالت تهوع
- استفراغ
- ناراحتی معده
التهاب در بدن می تواند باعث آزاد شدن لکوسیت ها شود. این می تواند ناشی از آسیب، عفونت یا بیماری باشد.
لکوسیتهای موجود در ادرار همچنین میتوانند از عفونتهای مقاربتی، عفونتهای قارچی، سل دستگاه تناسلی، برخی بیماریهای خودایمنی یا التهابی و حتی التهاب خارج از دستگاه ادراری باشند.
درمان:
بیشتر عفونتهای ادراری باعث عفونتهای قابل کنترل میشوند که فرد میتواند عفونت را با آنتیبیوتیک درمان کند. پزشک ممکن است طیف وسیعی از آنتی بیوتیک های مختلف را تجویز کند، اگرچه در دوران بارداری فقط آنتی بیوتیک های خاصی را برای زنان تجویز می کند.
عفونتهای شدیدتر یا جدیتر با عوارضی مانند: آبسه، درگیری کلیه، یا هر گونه عفونتی که در دوران بارداری رخ میدهد، ممکن است به درمان فشردهتری از جمله بستری شدن در بیمارستان نیاز داشته باشد.
پس از شناسایی باکتری ممکن است پزشک نیاز به تغییر دوره داروهای آنتی بیوتیکی داشته باشد. برخی از باکتری ها فقط با آنتی بیوتیک های خاص قابل درمان هستند.
آیا می توانید لکوسیت استراز در ادرار داشته باشید اما عفونت ادراری نداشته باشید؟
لکوسیت استراز در ادرار همیشه به این معنی نیست که فرد مبتلا به عفونت ادراری است. همچنین می تواند به سنگ کلیه یا التهاب عمومی ناشی از آسیب، عفونت یا بیماری اشاره کند.
همچنین می تواند به سنگ کلیه یا التهاب عمومی در نتیجه آسیب اشاره کند.
گزینه های درمانی برای عفونت های ادراری شامل آنتی بیوتیک ها است، اما در موارد شدیدتر، ممکن است به مداخلات فشرده نیاز داشته باشد.
عفونتهایی که شدیدتر هستند یا دارای عوارض هستند، مانند: آبسه، درگیری کلیه، یا آنهایی که در دوران بارداری رخ میدهند، ممکن است به درمان فشردهتری نیاز داشته باشند که به طور بالقوه شامل بستری شدن در بیمارستان میشود.
مطالب مشابه:
عفونت ادراری در سالمندان
همه چیز درمورد آزمایش ادرار
تکرر ادرار در شب
ادرار دردناک
نیتریت در ادرار
منبع: medicalnewstoday