کنترل بارداری مردانه
وقتی صحبت از پیشگیری از بارداری شود، احتمالاً ذهن شما به سمت مصرف قرص برای زنان می رود. اما روش های پیشگیری از بارداری برای مردان هم وجود دارد.
اولین آزمایش های بالینی برای روش های پیشگیری هورمونی مردانه به دهه 1970 برمیگردد. هدف از داروهای ضد بارداری هورمونی مردانه تداخل در تولید تستوسترون و در نهایت توقف تولید اسپرم است.
بدون اسپرم در منی یا مایع منی (مایعی که معمولاً در هنگام انزال از آلت تناسلی خارج میشود و به عنوان یک وسیله حامل اسپرم عمل میکند) هیچ احتمالی برای بارور کردن تخمک ها یا تخمک هایی که توسط تخمدان تولید میشوند وجود ندارد، که منجر به بارداری می شود.
اولین داروهای ضد بارداری مردانه:
اولین داروهای ضد بارداری هورمونی مردانه که مورد آزمایش قرار گرفتند مبتنی بر تزریق بودند، به نظر میرسید که در نهایت بیخطر و مؤثر باشند و شرکتکنندگان در آزمایش توانستند پس از توقف تزریق، دوباره اسپرم تولید کنند.
با این حال، شرکتکننده ها مشارکت خود را در این آزمایش های اولیه متوقف کردند، زیرا زمان زیادی طول کشید تا تزریق ها اثر کامل داشته باشند و تولید اسپرم را متوقف کنند و همچنین برنامه تزریق آزاردهنده بود.
در اوایل دهه 2000 میلادی کارایی ایمپلنت های ضد بارداری هورمونی نیز آزمایش شدند، اگرچه اغلب آنها هنوز به یک پروتکل تزریق اضافی نیاز داشتند.
درحال حاضر محققان در حال مطالعه روی قرص جلوگیری از بارداری برای مردان نیز هستند، اما هنوز محقق نشده است و چالش ایجاد داروهای ضد بارداری جدید برای مردان مربوط به نرخ بالای تولید اسپرم است.
با این حال، مردان چند گزینه برای جلوگیری از بارداری ناخواسته دارند. در اکثر کشورهای جهان، تنها دو روش پیشگیری از بارداری مردانه وجود دارد: کاندوم که رایج ترین روش پیشگیری از بارداری است و عمل وازکتومی، که یک روش جراحی کم تهاجمی و روش پیشگیری دائمی از بارداری است.
نگاهی اجمالی به گزینه های کنترل بارداری مردانه:
- بهترین روش برای کنترل بارداری دائمی: وازکتومی
- بهترین روش برای یک روش مانع در دسترس: کاندوم
- بهترین روش برای محافظت بیشتر: اسپرم کش
- بهترین روش برای نظارت بر تخمک گذاری: آگاهی از باروری
کاندوم:
کاندوم می تواند تا 98 درصد مواقع مانع از بارداری شود. همچنین از شما در برابر بیماری های مقاربتی مانند: تبخال و کلامیدیا محافظت می کنند که این موضوع در مورد هیچ یک از روش های دیگر صادق نیست.
اما اگر طی هر بار رابطه جنسی به درستی از کاندوم استفاده نشود، احتمال بارداری تصادفی می تواند به طرز شگفت انگیزی بالا باشد. برخی تخمین ها آن را تقریباً 1 در 5 می دانند.
برای اطمینان از این مورد، باید:
- فقط از کاندوم های لاتکس یا پلی اورتان که در جای خشک و خنک نگهداری می شود، استفاده کنید.
- از حمل کاندوم در کیف پول خود اجتناب کنید، زیرا گرما و اصطکاک می تواند به آن آسیب برساند.
- تاریخ انقضا روی بسته بندی را بررسی کنید تا مطمئن شوید کاندوم خیلی قدیمی نیست. از روان کننده هایی استفاده کنید که بر پایه آب یا سیلیکون هستند.
اسپرمسید یا اسپرم کش:
اسپرم کش یک ماده شیمیایی است که با از بین بردن اسپرم ها از بارداری جلوگیری می کند تا نتوانند تخمک را بارور کنند می توان آن را به صورت فوم، ژله، قرص، کرم، شیاف تهیه کنید. می توانید از اسپرم کش به تنهایی استفاده کنید یا آن را با روش های دیگر ترکیب کنید.
بهتر است از این ماده شیمیایی با برخی وسایلی که برای جلوگیری از بارور شدن تخمک از اسپرم طراحی شده اند، استفاده کنید، مانند: کلاهک ها و سپرهای دهانه رحم و همچنین کاندوم.
مهم است بدانید اسپرم کش کمکی به جلوگیری از انتقال بیماری های مقاربتی نمی کند.
کاندوم های اسپرم کش:
این کاندوم های معمولی با پوشش N-9 هستند که می توانند به عنوان روان کننده نیز عمل کنند و شکل موثری از پیشگیری از بارداری هستند اما هیچ فایده ای نسبت به کاندوم بدون اسپرم کش ندارند. هیچ مدرکی مبنی بر اینکه اسپرم کش ها باعث نقص مادرزادی می شوند وجود ندارد و استفاده از کاندوم های اسپرم کش در دوران بارداری بی خطر است.
با این حال، برخی از معایب این نوع کاندوم وجود دارد. اسپرم کش در برخی از زنان منجر به عفونت های دستگاه ادراری می شود.
وازکتومی:
وازکتومی به عنوان «عقیم سازی مردانه» نیز شناخته می شود. در این عمل جراح لوله هایی را که اسپرم از آنها عبور می کند تا به بیضه ها برسد، بریده و مسدود می شوند. وازکتومی خطر مشکلات کمی دارد و معمولاً می تواند در یک محیط سرپایی و با بی حسی موضعی انجام شود.
این روش موثرترین گزینه پیشگیری از بارداری برای مردان است و تنها حدود 15 زوج از 10000 زوج در یک سال پس از انجام عمل جراحی باردار می شوند.
قبل از انجام وازکتومی، لازم است فرد حتما از عدم تمایل خود به داشتن فرزند در آینده اطمینان یابد، زیرا اگرچه امکان برگشت وازکتومی وجود دارد، اما وازکتومی باید به عنوان یک شکل دائمی پیشگیری از بارداری مردانه در نظر گرفته شود.
وازکتومی محافظت فوری در برابر بارداری ایجاد نمی کند و بعد از وازکتومی، حدود 3 ماه طول می کشد تا منی فرد بدون اسپرم باشد. تا زمانی که پزشک متخصص تأیید کند که در مایع منی فرد اسپرم وجود ندارد، لازم است از یک روش جایگزین از کنترل بارداری استفاده شود.
وازکتومی یک روش موثر پیشگیری از بارداری است، اما از فرد یا شریک جنسی او در برابر عفونت های مقاربتی مانند: کلامیدیا یا HIV (ایدز) محافظت نمی کند. درصورتی که فرد در معرض خطر ابتلا به عفونت مقاربتی باشد، حتی پس از انجام وازکتومی، باید از سایر اشکال محافظتی مانند کاندوم استفاده کند.
فواید عمل وازکتومی:
- این روش ساده تر، کم هزینه تر است و بهتر از عقیم سازی زنانه عمل میکند.
- می توانید در همان روز جراحی به خانه بروید.
- این احساس رابطه جنسی یا انزال را برای شما یا شریک زندگیتان تغییر نمی دهد.
- منی شما ظاهر، بو یا احساس متفاوتی ندارد.
معایب روش وازکتومی:
- وازکتومی تقریباً دائمی است. احتمالاً دیگر هرگز نخواهید توانست بچه دار شوید. شما می توانید سعی کنید وازکتومی خود را با جراحی دیگری خنثی کنید، اما این برگشت همیشه کارساز نیست.
- برای محافظت در برابر بیماری های مقاربتی همچنان باید از کاندوم استفاده کنید.
- مانند هر عمل جراحی، احتمال کمی برای تورم، خونریزی، عفونت و سایر عوارض وجود دارد. اما نادر هستند و معمولاً جدی نیستند.
نظارت بر زمان تخمک گذاری:
آگاهی از باروری روشی است که بر نظارت بر چرخه های قاعدگی شریک زن برای تعیین دقیق زمان احتمالی تخمک گذاری تمرکز دارد. سپس دو فرد می توانند در طول این بازه زمانی از طریق اجتناب از مقاربت از بارداری پیشگیری کنند.
اثربخشی آگاهی از باروری بسیار متفاوت است. اگر یک زن چرخه های قاعدگی منظم و قابل پیش بینی داشته باشد، به احتمال زیاد موثر است.
فواید:
- روشی رایگان برای کاهش خطر بارداری
- اگر چرخه قاعدگی فردی منظم باشد، ممکن است موثرتر باشد.
معایب:
- شریک مرد نمی تواند این روش را به تنهایی داشته باشد.
- در طول بازه زمانی بالقوه باروری به پرهیز متکی است.
- برای زنانی که دوره های قاعدگی منظمی ندارند، کمتر موثر است.
- محافظت در برابر بیماری های مقاربتی ندارد.
مطالب مشابه:
قرص ضدبارداری برای مردان
بارداری پرخطر
بارداری بعد از 30 سالگی
عوارض جانبی قرص ضد بارداری
آزمایش باروری
منابع: webmd, medicalnewstoday, mayoclinic, medicalnewstoday